Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Βράχος στην Πέλλα αλλάζει χρώμα και σχήμα συνεχώς

Άλλο σχήμα και άλλο χρώμα είχε ο βράχος στην περιοχή της Αλμωπίας του νομού Πέλλας, κάθε φορά που τον επισκέπτονταν οι μαθητές σχολείου της περιοχής. Αποφάσισαν, λοιπόν, να καλέσουν τους ειδικούς για να τους δώσουν μια λογική εξήγηση.

Τελικά, τίποτα εξωπραγματικό ή ανεξήγητο δεν περιβάλλει το φαινόμενο. Αντίθετα υπάρχει πλήρης επιστημονική εξήγηση για το θέμα: Τα νερά στην περιοχή είναι θερμά, δεσμεύουν δηλαδή σημαντική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, τα ασβεστολιθικά πετρώματα διαλύονται και κατά την άνοδό τους στην επιφάνεια, τα άλατα εναποτίθενται στη γη. Δημιουργούνται έτσι πετρώματα ανά στρώματα, σε έκταση ακόμη και δεκάδων μέτρων. Οι αλλαγές στην ποσότητα απόθεσης των αλάτων οδηγούν, επίσης, στην αλλαγή μεγέθους και σχήματος.

Όσον αφορά στις εναλλαγές των χρωμάτων... Αυτό οφείλεται στη ροή του νερού, που αλλάζει με την εποχή, αλλά και σε άλλους διάφορους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς που αναπτύσσονται στην περιοχή. Έτσι, αναλόγως πότε θα επισκεφθεί κανείς την περιοχή ο βράχος μπορεί να είναι λευκός, ροζ, γκρι, πράσινος, κίτρινος ή ροζ.

Ο εν λόγω βράχος, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Πρόμαχοι, μέσα στην κοιλάδα ενός ποταμού που διασχίζει την περιοχή, καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων και έχει ύψος λιγότερο από 50 μέτρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό. Έχει εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές τόσο της χώρας, όσο και του εξωτερικού, που είτε κυριαρχεί ο πωρόλιθος, είτε διαθέτουν θερμές πηγές. Αυτό που είναι όμως μοναδικό στην περιοχή της Πέλλας, είναι ότι το φαινόμενο είναι συνεχές και εξελίσσεται. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Λαζαρίδη, το φαινόμενο του βράχου Προμάχων είναι σπανιότερο.

Αν και το πέτρωμα δεν έχει καμία οικονομική αξία, η περίπτωση του Παμούκαλε της Τουρκίας, δείχνει το δρόμο: Η τουριστική και επιστημονική εκμετάλλευση, θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία για την περιοχή.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Η ΔΗΜΑΡ για τις υδατοκαλλιέργειες

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπής φορέων περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας

Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς αποτελούμενη από το βουλευτή Αχαΐας, Νίκο Τσούκαλη, και τον Στέφανο Μπαγεώργο, μέλος της Ε.Ε. συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής φορέων περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας. Στην αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής συμμετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, ο δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος και ο Γιώργος Ψάχος. Η αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια της συνάντησης ζήτησε την ανάληψη θεσμικών ενεργειών με αντικείμενο την απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών.

Η αντιπροσωπεία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ενημέρωσε την Συντονιστική Επιτροπή για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, με την κατάθεση 2 ερωτήσεων στη Βουλή και δήλωσε ότι εκφράζει τη συμπαράστασή της στα αιτήματα που προωθεί η Συντονιστική Επιτροπή. Δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει στο θέμα, που αφορά όχι μόνο την περιοχή του Αργοσαρωνικού, αλλά με βάση τις ρυθμίσεις της ΚΥΑ, σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα που ουσιαστικά παραδίδει το σύνολο των παράκτιων περιοχών της στις επενδυτικές διαθέσεις εταιρειών που ασχολούνται με τις υδατοκαλλιέργειες.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Καρέτα-καρέτα νεκρή στο Μαλακώντα Ερέτριας

Μία τεράστια χελώνα καρέτα-καρέτα εντοπίστηκε πριν από λίγο νεκρή στη θαλάσσια περιοχή του Μαλακώντα μετά την ταβέρνα Λύκος.

Το άτυχο θηλαστικό βρήκε νεκρό ο ελεύθερος επαγγελματίας Δημήτρης Κούκος, ο οποίος και ειδοποίησε το Λιμεναρχείο Ερέτριας.

Μπακογιάννη – Αυγενάκης ζητούν μέτρα για την προστασία του Φοινικόδασους του Βάι

Ζητούν τη δέσμευση του Υπουργείου για την εξέταση των ενστάσεων των επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων

Να εξετάσει με προσοχή το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος τις προτάσεις που έχουν καταθέσει επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς για το Φοινικόδασος του Βάι και να μην προχωρήσει το σχέδιο της Πολιτείας, προτού έχουν διερευνηθεί εις βάθος οι πολύ αρνητικές επιπτώσεις που αυτό θα έχει στο φοινικόδασος, ζητούν η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, και ο βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, οι Βουλευτές αναφέρουν ότι «ο φόβος να καταστρέψει μια πυρκαγιά το Βάι και ο πανικός που έχει προκαλέσει το περιβόητο σκαθάρι των φοινίκων, οδήγησαν την Πολιτεία να αναγκαστεί να πάρει μέτρα και να εγκριθεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος ύψους 400.000 Ευρώ για την προστασία του Φοινικοδάσους Βάϊ, της λεκάνης απορροής του και της ευρύτερης περιοχής από την προσβολή του εντόμου καθώς και για την επέκταση της αναδάσωσης του και της οργάνωσης της επισκεψιμότητάς του». Σημειώνουν δε ότι «το σχέδιο έχει στην ουσία 2 σκέλη: (1) Μακροσκοπικό έλεγχο των φοινικοειδών για προσβολές από το ρυγχωτό σκαθάρι τοποθέτηση φερομονικών παγίδων, μικροχειρουργική και χημική καταπολέμηση των προσβεβλημένων από το σκαθάρι δένδρων, σε μια περιοχή που ορίζεται σε ακτίνα 20 χλμ. από το φοινικόδασος και (2) Συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου που υπάρχει μέσα στο φοινικόδασος, συντήρηση και διαμόρφωση των τάφρων, απομάκρυνση της “ανταγωνιστικής” βλάστησης σε ολόκληρη την έκταση, κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των ηλικιωμένων θάμνων και “φυτοπροστασία 13.000 δένδρων και θάμνων με επάλειψη ή ψεκασμό με εγκεκριμένα σκευάσματα, στις τομές των κλαδεύσεων των φοινικόδενδρων».

Και συνεχίζουν: «οι 2 αυτοί πυλώνες δράσης προκάλεσαν την αντίδραση της WWF Ελλάς που τονίζει ότι «αντίθετα με ό,τι αναφέρεται στις διάφορες μελέτες, από την ανάλυση χρήσεων γης που έχει γίνει από το WWF Ελλάς για το χρονικό διάστημα 1945-2010 δεν προκύπτει καμία μείωση της έκτασης του φοινικόδασους, παρά μόνο αυτή που προκλήθηκε από τη διάνοιξη του οδικού δικτύου, εντός του. Αντίθετα, η πυκνότητα και η συγκόμωση των δέντρων αυξήθηκε σημαντικά στην ίδια χρονική περίοδο, προφανώς λόγω της απαγόρευσης της βόσκησης και άλλων ανθρωπογενών πιέσεων». Επί της ουσίας των παρεμβάσεων η WWF Ελλάς τονίζει και προειδοποιεί πως δεν είναι λύση για το σκαθάρι η χημική καταπολέμηση, ούτε ο δρόμος 2 χιλιομέτρων σε μια περιοχή 200 στρεμμάτων, καθώς κανένα από τα δύο μέτρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Μάλιστα, στη θέση του δρόμου, προτείνεται η διατήρηση ενός απλού μονοπατίου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για ενδεχόμενες διαχειριστικές ανάγκες της περιοχής».

(..) «Για την αντιμετώπιση του προβλήματος θεωρούν ότι θα συμβάλει η απαγόρευση της καλλιέργειας και φύτευσης κανάριου φοίνικα σε ολόκληρη την Κρήτη, η σταδιακή απομάκρυνσή του (με πώληση) των υγειών δένδρων από το νησί και η ενδεδειγμένη καταστροφή των προσβεβλημένων, σε συνδυασμό με τη διαρκή παρακολούθηση και των άλλων φοινικοειδών για πιθανές προσβολές. Αυτό θα μειώσει και μια πολύ σοβαρή απειλή για τον φοίνικα του Θεόφραστου που είναι ο υβριδισμός. Επιπλέον, οι προτεινόμενες “δασοτεχνικές” επεμβάσεις τονίζεται ότι δεν συνάδουν με τη διαχείριση ενός φυσικού οικοσυστήματος (και μάλιστα μοναδικού στην Ελλάδα), αφού ουσιαστικά μορφοποιούν το τοπίο και την βλάστηση (σε βαθμό που μπορεί να χαρακτηρίσει τις συγκεκριμένες επεμβάσεις ως κηποτεχνικές) με κίνδυνο να αλλοιώσουν μια σειρά από φυσικά χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος».

Ακόμη, επισημαίνουν ότι η WWF τονίζει πως:

- «Τα αποστραγγιστικά κανάλια έχουν αλλοιώσει την υδρολογία του υγρότοπου. Θα πρέπει να αφεθούν να φράξουν ώστε να μην τον αποστραγγίζουν. Άλλωστε η αποστράγγιση απαγορεύεται από το θεσμικό πλαίσιο, εκτός εάν αποδεδειγμένα εξυπηρετεί κάποιους διαχειριστικούς στόχους προστασίας.

- Όλα τα υπόλοιπα φυτά που συνυπάρχουν με τους φοίνικες δεν είναι “ανταγωνιστικά” και δεν πρέπει να “απομακρυνθούν”. Αντίθετα μαζί με τους φοίνικες συνιστούν τον οικότοπο προτεραιότητας 9370* η προστασία του οποίου αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τη θεσμοθέτηση της περιοχής ως τόπου κοινοτικής σημασίας. Διάφορες επεμβάσεις ενδεχομένως να χρειαστούν, αλλά αυτές θα πρέπει να εφαρμοσθούν στα πλαίσια εγκεκριμένου προγράμματος διαχείρισης και παρακολούθησης του οικότοπου.

- Δεν χρειάζεται κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των ηλικιωμένων θάμνων. Αντίθετα τα ηλικιωμένα δένδρα και θάμνοι είναι πολύτιμα για τη βιοποικιλότητα.

- Η “φυτοπροστασία 13.000 (!!!) δένδρων και θάμνων με επάλειψη ή ψεκασμό με εγκεκριμένα σκευάσματα, στις τομές των κλαδεύσεων των φοινικόδενδρων” είναι μια τεράστια επέμβαση σε ένα φυσικό οικοσύστημα μόλις 225 στρεμμάτων».

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι «το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας υπογραμμίζουν πως «το Βάι δεν είναι μόνο φοινικόδασος, αλλά ένα ολόκληρο οικοσύστημα, ώστε καλούν την Πολιτεία να μην προχωρήσει στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αλλά να προηγηθεί μια αναλυτική μελέτη».

Στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, και ο βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό εάν έχει ενημερωθεί «για τις ουσιαστικές ενστάσεις των επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων, όπως είναι η WWF, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, για σχέδιο παρέμβασης της Πολιτείας στο φοινικόδασος του Βάι», ενώ του ζητούν να εξετάσουν «με προσοχή τις προτάσεις που έχουν καταθέσει επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς για το Φοινικόδασος του Βάι». Τέλος, ζητούν τη δέσμευσή του «να μην προχωρήσει το σχέδιο της Πολιτείας, προτού έχουν διερευνηθεί εις βάθος οι πολύ αρνητικές επιπτώσεις που αυτό θα έχει στο φοινικόδασος».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...