Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

"Οικολογικό και πολιτιστικό έγκλημα στην αρχαία Δωδώνη"!

Φαίνεται πως η περιοχή της αρχαίας Δωδώνης, την οποία επισκέπτονται τουρίστες απ' όλο τον κόσμο, καταδικάστηκε να γίνει σκουπιδότοπος, αφού προχωρούν με την διαδικασία του κατεπείγοντος οι ενέργειες για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων της περιφέρειας Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι. Οι αρμόδιοι, ΥΠΕΧΩΔΕ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Δωδώνης έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις αντιδράσεις των κατοίκων και συντελούν από κοινού σ' ένα τεράστιων διαστάσεων οικολογικό και πολιτιστικό έγκλημα. Αγνόησαν πολλές παραμέτρους, που σχετίζονται με την ιστορία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιοχής. Μερικές από αυτές είναι: Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, όπως και ο αρχαιολογικός χώρος της Ψήνας βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το σημείο εγκατάστασης του εργοστασίου σκουπιδιών. Δίπλα ακριβώς περνάει η Εγνατία, ενώ εκεί έχει χαραχθεί η διέλευση της σιδηροδρομικής Εγνατίας (ένα σημαντικό έργο, το οποίο δεν έχει προχωρήσει ακόμη). Στο παρθένο περιβάλλον ευδοκιμούν πολλά βότανα, ενώ πλούσια είναι και η πανίδα (ζουν διάφορα είδη άγριων ζώων). Ακόμη ανεπτυγμένη είναι η μελισσοτροφία, που, εκ των πραγμάτων, θα πάθει μεγάλη ζημιά. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η περιοχή είναι προορισμός του διεθνή ποδηλατικού τουρισμού.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Παπαγεωργόπουλος: Υπάρχουν ευθύνες για την μόλυνση..

Με αφορμή την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Θεσσαλονίκη που έχει ξεπεράσει κάθε επιτρεπτό όριο ο κ.Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στις 21.11.11 έφθασε τα 220 pm10 όταν το όριο για επιβολή εκτάκτων μέτρων είναι τα 110 pm10!

Οι Θεσσαλονικείς αναπνέουν ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο αέρα και υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες.

Είναι γνωστό ότι η ρύπανση οφείλεται σε πολλούς λόγους, από το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας που δεν αντιμετωπίζεται από τους αρμόδιους (αστυνόμευση, έργα, υποθαλάσσια αρτηρία, εξωτερική περιφερειακή κ.λ.π.) μέχρι την καύση δια λόγους οικονομίας ξύλων από πολλούς συμπολίτες μας γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα την ατμόσφαιρα.

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση και ενώ η νόθευση του πετρελαίου δεν έχει αντιμετωπισθεί, έρχεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος προ 20ημέρου και επιτρέπει την πετρελαιοκίνηση στην Θεσσαλονίκη!...

Η δικαιολογία είναι ότι με το μέτρο αυτό δήθεν θα τονωθεί η αγορά του αυτοκινήτου, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο ο αέρας που αναπνέουμε, παρά το ότι η σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες όταν χρησιμοποιούν καλής ποιότητας πετρέλαιο, δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα την ατμόσφαιρα. Όταν όμως καίνε νοθευμένο πετρέλαιο – όπως γίνεται δυστυχώς στην πατρίδα μας λόγω της απουσίας ελέγχου και της ύπαρξης των γνωστών κυκλωμάτων – τότε εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες μικροσωματιδίων, που είναι ακριβώς το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης.

Η αγορά του αυτοκινήτου δεν θα τονωθεί με την πώληση κάποιων εκατοντάδων αυτοκινήτων που αντί να καίνε βενζίνη θα καίνε πετρέλαιο, αλλά με την μείωση του φόρου των πετρελαιοειδών και την μείωση των δυσβάσταχτων πλέον ετησίων τελών.

Εν πάσει περιπτώσει θα πρέπει κάποτε να συμφωνήσουμε ότι πάνω απ’ όλα είναι η υγεία των Θεσσαλονικέων.

Αν είναι έτσι, τότε ο Εισαγγελέας θα πρέπει να ζητήσει τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση των τελευταίων ημερών στην πόλη μας και να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες, αφού οι υπεύθυνοι Φορείς για την υγεία των Θεσσαλονικέων κωφεύουν.»

http://papageorgopoulos.wordpress.com/

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Αλίαρτος: Βιομηχανία διέθετε τα απόβλητα σε γειτονικό χωράφι

 Ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, αναμεμειγμένων με στερεά απόβλητα, διέθετε, μέσω συστήματος παράνομων σωληνώσεων, σε χωματοδεξαμενή και σε γειτονικό αγροτεμάχιο μονάδα επεξεργασίας βαμβακόσπορου στην Αλίαρτο Βιωτίας.

Οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), παρουσία του Γενικού Επιθεωρητή κ. Π. Μέρκου, έκαναν αυτοψία στην εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται κοντά στην Υλίκη, την περασμένη Πέμπτη. Όπως διαπίστωσαν οι «ράμπο» του περιβάλλοντος, τα απόβλητα μεταφέρονταν με ειδικά διασκευασμένο φορτηγό το οποίο χρησιμοποιείται συστηματικά για μεταφορά και ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών αποβλήτων στην περιοχή Αλιάρτου.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Πράσινο, περισσότερο πράσινο στη Χαλκίδα

Park in Ropczyce
Image via Wikipedia
Η Υπηρεσιακή Μονάδα πρασίνου που λειτουργεί στη Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Χαλκιδέων στα πλαίσια αναβάθμισης των υφιστάμενων χώρων πρασίνου της Δημοτικής Κοινότητας Χαλκίδας ,ξεκίνησε πρόγραμμα συμπληρωματικών φυτεύσεων σε δημοτικούς χώρους πρασίνου.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει όλη τη χειμερινή περίοδο. Προβλέπεται να γίνουν φυτεύσεις δέντρων και θάμνων καθώς και ανθόφυτων όπου υπάρχουν ελλείψεις ή όπου αυτά έχουν υποστεί καταστροφές.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Όμιλος ΚΑΡΑΤΖΗ: Έναρξη λειτουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 6 MW

Ο Πρόεδρος της "ENVIRON" Γ. Ξυλούρης  με τον Μ. Καράτζη
Ξεκίνησε εντός του Νοεμβρίου 2011 η λειτουργία 4 διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών σταθμών του Ομίλου ΚΑΡΑΤΖΗ, συνολικής ισχύος 6 MW, στους Νομούς Βοιωτίας και Λάρισας. Οι νέοι σταθμοί είναι εγκατεστημένοι στη θέση Χουνδρή Θήβας (2 MW), στη θέση Κόνιζος Θήβας (2 MW), στη θέση Σπιθάρθι Θήβας (1 MW) και στη στέγη του βιομηχανοστασίου της εταιρείας ΚΑΡΑΤΖΗ στη Λάρισα (1 MW).

Το συνολικό κόστος για την υλοποίηση της επένδυσης ανήλθε σε 15,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από την λειτουργία των σταθμών αναμένεται να διαμορφωθούν σε 750 χιλ. ευρώ περίπου για τους τελευταίους 2 μήνες του 2011 και σε 3,5 εκάτ. ευρώ περίπου για το σύνολο της χρήσης 2012.

Η έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρόεδρου της ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. κ. Μιλτιάδη Καράτζη, λοιπών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας καθώς και του Προέδρου της κατασκευάστριας εταιρείας ENVIRON A.E., κ. Γεώργιου Ξυλούρη. Επιπρόσθετα, στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκαν οι κυριότεροι προμηθευτές του έργου (SCHOTT SOLAR, SMA, SCHLETTER, ABB), η εταιρεία μελετών ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ καθώς και η ασφαλίστρια εταιρεία INTERAMERICAN.

Σε ότι αφορά την περιβαλλοντική διάσταση του έργου, σημειώνεται, ότι η λειτουργία των εγκαταστάσεων εξοικονομεί κάθε χρόνο την εκπομπή περίπου 7.500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα και με ετήσια αναμενόμενη παραγωγή ενέργειας μεγαλύτερη από 9.000.000 kWh θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 2.400 νοικοκυριών. Οι εγκαταστάσεις είναι πιστοποιημένες από την TÜV AUSTRIA HELLAS Α.Ε. σύμφωνα με το πρότυπο EN 62446.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των σταθμών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. κ. Αντώνιος Καράτζης δήλωσε: «Η προσθήκη των νέων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων του Ομίλου στη Βοιωτία και τη Λάρισα σηματοδοτεί ουσιαστικά την είσοδο μας στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πιστεύουμε ειλικρινά στις ελκυστικές προοπτικές του κλάδου και συνεχίζουμε δυναμικά την υλοποίηση των πλάνων μας, τα οποία μέχρι στιγμής προβλέπουν την δημιουργία μέσα στο 2012 πρόσθετων διασυνδεδεμένων σταθμών συνολικής ισχύος 7,5 MW».

«Δάση Ορεινών Περιοχών: Προβλήματα & Καλές Πρακτικές»

Forest lake in summer
Image by Axel-D via Flickr
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού οργανώνουν την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου Ημερίδα που διοργανώνουν στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Δασών 2011 με θέμα: «Δάση Ορεινών Περιοχών: Προβλήματα & Καλές Πρακτικές», στο Καρπενήσι.

Αν και η Ελλάδα είναι μια χώρα σε μεγάλο βαθμό ορεινή, παρατηρείται έντονη η έλλειψη σχεδιασμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την υιοθέτηση ορθών πρακτικών εκμετάλλευσης του δασικού πλούτου, την προστασία του περιβάλλοντος και την τουριστική ανάδειξη των ορεινών περιοχών.

Στόχος της ημερίδας είναι να θίξει ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές, και – με την ευκαιρία του Διεθνούς Έτους Δασών – να παρουσιάσει καινοτόμες αλλά και παραδοσιακές πρακτικές προστασίας και αποκατάστασης των δασών, δημιουργώντας ένα δίαυλο επικοινωνίας για την ολοκληρωμένη και συνδυαστική μελέτη τους.

Στην εκδήλωση θα γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας, αλλά και το ξεκίνημα εποικοδομητικού διαλόγου για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δάση των ορεινών περιοχών στην Ελλάδα, την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, και, εν τέλει την αειφορία τους.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...