Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ο Ν. Νικολόπουλος πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου

Σημαντική και τιμητική διάκριση, η οποία αντανακλάει στο ελληνικό κοινοβούλιο και στο σύνολο της χώρας, αποτελεί η ομόφωνη εκλογή του Τομεάρχη Εργασίας της Ν.Δ., βουλευτή Αχαΐας, Νίκου Ι. Νικολόπουλου, ως προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΡΑΜ (Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου), κατά τη διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Η ανάδειξη του κ. Νικολόπουλου στην θέση του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οφείλεται στη συνεπή παρουσία του στις συνεδριάσεις της ΡΑΜ, καθώς επίσης και στις απολύτως στοχευμένες και επιτυχείς τοποθετήσεις του κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια, οι οποίες μάλιστα, έχουν υιοθετηθεί στο σύνολό τους. Όπως, άλλωστε, υιοθετήθηκε και η πρόταση του κ. Νικολόπουλου στη συνεδρίαση του Παλέρμο για την έκδοση ψηφίσματος που ζητάει από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία ώστε να μην προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή Ακούγιου.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Αχαιός πολιτικός αναφέρθηκε στους πολύ μεγάλους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, τονίζοντας πως η εμπειρία της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία είναι πολύ νωπή και η επανάληψη ενός αντίστοιχου φαινομένου στον ευρωμεσογειακό χώρο θα ήταν ανεπίτρεπτη.

Σημαντική υπήρξε όμως και η παρέμβαση του κ. Νικολόπουλου αναφορικά με την παραγωγή και διακίνηση πετρελαιοειδών στη Μεσόγειο, τονίζοντας πως ένα ατύχημα, αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στον Κόλπο του Μεξικό, θα μετέτρεπε τη Μεσόγειο σε «νεκρή θάλασσα», με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις οικονομίες των χωρών της περιοχής, αλλά και τις ίδιες τις κοινωνίες.

Αναφερόμενος μόνο ως παράδειγμα σε μία περίπτωση, ο κ. Νικολόπουλος επεσήμανε πως σε ενδεχόμενη περίπτωση διαρροής πετρελαίου από την πλωτή εξέδρα άντλησης που κατασκευάζεται ανοικτά της Λιβύης, ρύπανση που θα προκληθεί να «νεκρώσει» την ακτογραμμή της Κρήτης και της νότιας Πελοποννήσου!

«Απαιτείται καταρχήν επανεξέταση όλων των υπαρχόντων σχεδίων και στενή πολύπλευρη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου για να έχουμε ελπίδες να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά παρόμοια γεγονότα» τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό, οι εθνικές διαδικασίες αδειοδότησης σε όλα τα κράτη να αναθεωρηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν αναγνωρισμένες βέλτιστες πρακτικές και να συμπεριλαμβάνουν τις κοινές υποχρεώσεις για την ασφάλεια, την υγεία και την περιβαλλοντική απόδοση, τη διαχείριση κινδύνων και την ανεξάρτητη επαλήθευση.

«Πέραν της ενοποίησης κριτηρίων και διαδικασιών επιβάλλεται και η ενοποίηση των προδιαγραφών και διαδικασιών ελέγχου, προληπτικών και κατασταλτικών, εφαρμογής των κοινών κανόνων. Οι έλεγχοι θα πρέπει να ακολουθούν ένα συμφωνημένο “Πανμεσογειακό πρωτόκολλο” διαδικασίας και σημείων ελέγχου» υπογράμμισε ο Αχαιός βουλευτής.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Κάτοικοι βούτηξαν στη θάλασσα κι έδιωξαν γεωτρύπανο της ΔΕΠΑ!

Στην Πέρδικα Θεσπρωτίας κάτοικοι, που αντιδρούν στη διέλευση του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή τους και την εγκατάσταση εργοστασίου συμπίεσης, έδιωξαν γεωτρύπανο της ΔΕΠΑ, που έκανε έρευνες.

Το περικύκλωσαν με βάρκες, ενώ κάποιοι τολμηροί βούτηξαν στη θάλασσα και ανάγκασαν το γεωτρύπανο,
το οποίο εργαζόταν ακόμη και νυχτερινές ώρες, να απομακρυνθεί. 


Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Παγίδες θανάτου για τις χελώνες Καρέτα-Καρέτα τα παράλια της Ηπείρου

Σε παγίδες θανάτου για τις θαλάσσιες χελώνες αναδεικνύονται τα Ιόνια Νησιά, η θαλάσσια περιοχή της Ηπείρου, τα παράλια της Αττικής και το Νότιο Αιγαίο.Σύμφωνα με την οργάνωση «Αρχέλων» το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 κατεγράφησαν 307 χελώνες Καρέτα Καρέτα καθώς και πράσινες χελώνες.Η Ήπειρος βρίσκεται στην δεύτερη θέση της λίστας (μετά τα Ιόνια Νησιά) σε αριθμό νεκρών χελωνών ενώ τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται στην θαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας.Σύμφωνα με τα στοιχεία από Ιανουάριο μέχρι Αύγουστο βρέθηκαν:
- στα Ιόνια νησιά (56 νεκρές χελώνες)
- στη θαλάσσια περιοχή της Ηπείρου (45 νεκρές χελώνες)
- στα παράλια της Αττικής (40 νεκρές χελώνες)
- στο Νότιο Αιγαίο (32 νεκρές χελώνες)
Οι θάνατοι ή τραυματισμοί, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Κέντρου Διάσωσης Χελωνών κ. Παύλο Τσάρο, οφείλονται σε εμπλοκή του ζώου σε αλιευτικά εργαλεία, σε πρόσκρουση με ταχύπλοα και στην κατάποση πλαστικών υλικών τα οποία οι χελώνες συγχέουν με τροφή.«Όμως το πιο ανησυχητικό πρόβλημα αποτελεί η αύξηση των τραυματισμών στο κεφάλι, όχι από ατυχήματα, αλλά σκόπιμα. Η ανεύθυνη αυτή συμπεριφορά αποτελεί αιτία τραυματισμού περίπου των μισών χελωνών που περιθάλπονται αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης. Πολλές χελώνες θα οδηγηθούν στο θάνατο ύστερα από μακρές και επώδυνες διαδικασίες. Για να καταφέρει αυτό το αρχαίο ζώο να επιζήσει, θα χρειαστεί πολύς χρόνος και σημαντικοί πόροι, ώστε να στηριχθεί η σωστή περίθαλψη και φροντίδα τους», επισημαίνει ο κ. Τσάρος.Οι τραυματισμένες χελώνες οι οποίες φιλοξενήθηκαν το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου στο Κέντρο Διάσωσης του «Αρχέλων» έφτασαν τις 65.Οι περισσότερες ήρθαν από τις περιοχές ωοτοκίας, δηλαδή τα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο και το Νότιο Αιγαίο.Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Τσάρος αυξημένος αριθμός εκθαλασσώσεων έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας γεγονός που αναδεικνύει την παρουσία της Caretta caretta σε όλη τη χώρα.Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο δεκάδες τραυματισμένες χελώνες μεταφέρονται στο Κέντρο και όταν θεραπευτούν απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου όλοι μαζί καθαρίζουμε το Καρπενήσι

View of Karpenisi, in Evritania prefecture, GreeceImage via WikipediaΤο Σάββατο 8 Οκτωβρίου όλοι μαζί καθαρίζουμε την πόλη μας

Εθελοντικός Καθαρισμός στο Λόφο του Αγίου Δημητρίου

Ο Δήμος Καρπενησίου διοργανώνει το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, από τις 11:00 το πρωί εθελοντικό καθαρισμό, στο λόφο του Αγίου Δημητρίου.

Στην προσπάθεια αυτή, η Δημοτική Αρχή καλεί όλα τα σχολεία, τους συλλόγους και κάθε δημότη ξεχωριστά να συμμετέχει σε αυτή τη δράση που θα αποτελέσει μόνο την αρχή για να αλλάξουμε όλοι μαζί το Δήμο μας.

Ο εθελοντικός καθαρισμός έχει ενταχθεί στις δράσεις που καλύπτει επικοινωνιακά ο τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΙ.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Φέγγος δήλωσε: Μια μεγάλη προσπάθεια ξεκινάει το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στο λόφο του Αγίου Δημητρίου. Περιμένουμε όλους όσους μπορούν να βρίσκονται εκεί προκειμένου να ξεκινήσουμε μαζί μια σειρά δράσεων εθελοντικής καθαριότητας. Ζούμε σε ένα τόπο που η φύση μας χαρίστηκε απλόχερα. Είναι υποχρέωσή μας να μεριμνούμε για το φυσικό μας περιβάλλον που για όλους μας εδώ αποτελεί πηγή ζωής.
Enhanced by Zemanta

Σε λειτουργία το Αιολικό Πάρκο «Αγία Άννα» της ROKAS RENEWABLES στη Λάρνακα Κύπρου

Η ROKAS RENEWABLES μέλος του διεθνούς ομίλου IBERDROLA, μέσω της θυγατρικής της ROKAS AEOLIKI CYPRUS LTD, ολοκλήρωσε με συνέπεια ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου «Αγία Άννα», δυναμικότητας 20MW, στα όρια των κοινοτήτων Ψευδάs και Αγία Άννα, της επαρχίας Λάρνακας στην Κύπρο. Το Αιολικό Πάρκο βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία, βάζοντας δυναμικά την Κύπρο στον χάρτη των ΑΠΕ, με την τεχνογνωσία, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του ομίλου IBERDROLA.

To Αιολικό Πάρκο «Αγία Άννα» διαθέτει 10 ανεμογεννήτριες τύπου Gamesa G-90, δυναμικότητας 2MW έκαστη. Οι εργασίες εγκατάστασής του συμπεριλαμβάνουν συνοδευτικά έργα όπως είναι η βελτίωση των οδών πρόσβασης στο Α/Π, η κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας συνολικού μήκους 7,5χλμ αλλά και ο νέος υποσταθμός ανύψωσης τάσης (20/132Kv). Τα έργα αυτά συμβάλουν στην αναβάθμιση των υποδομών των τοπικών κοινωνιών αλλά και της χώρας γενικότερα. Παράλληλα, η εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου «Αγία Άννα» έχει πρόσθετα πλεονεκτήματα καθώς υπολογίζεται ότι οι κοινότητες στις οποίες είναι εγκατεστημένο το Αιολικό Πάρκο θα λαμβάνουν περίπου €100.000 ετησίως, μέσω του μηχανισμού στήριξης που προβλέπει ο κυπριακός νόμος.

Το Αιολικό Πάρκο «Αγία Άννα» αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 25.000 τόνους*, που αντιστοιχούν στις ετήσιες εκπομπές περίπου 4.000 αυτοκινήτων μέσης κατανάλωσης που διανύουν καθημερινά την απόσταση Λάρνακα – Λευκωσία μετ’ επιστροφής**. Πρόκειται για μία επένδυση που ενισχύει τις στρατηγικές προσπάθειες της Κύπρου στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών της δεσμεύσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως συμβάλλει στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας, καλύπτοντας τις ετήσιες ανάγκες 5.000 νοικοκυριών.

Η ROKAS RENEWABLES είναι ηγέτης στην ελληνική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η εταιρεία είναι μέλος του ομίλου IBERDROLA, του παγκόσμιου ηγέτη στην Αιολική Ενέργεια*** σε επίπεδο εγκατεστημένης ισχύος και παραγωγής και με παρουσία σε 23 χώρες.

Οικολογική γιορτή στο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα-Γαλλικού


Εκδηλώσεις για το περιβάλλον και την ανάδειξη της περιοχής του Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα - Γαλλικού διοργανώνει το προσεχές Σαββατοκύριακο ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα με τη συνεργασία του δήμου Δέλτα. Οι εκδηλώσεις έχουν το γενικό τίτλο "Οικογιορτή Γαλλικού ποταμού". Στην 1η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα....από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, να επισκεφθούν έκθεση χειροτεχνίας, βιολογικών και τοπικών προϊόντων, να ξεναγηθούν στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Καλοχωρίου με τα πόδια ή με το ποδήλατό τους, να κάνουν βόλτες με άλογα με τον Ιππικό Σύλλογο Νέας Ιωνίας ποδηλατοβόλτες ενώ για τα παιδιά διοργανώνονται παιχνίδια από το Παιδικό Μουσείο. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας των εθελοντών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και θα λειτουργήσει χαριστικό παζάρι.

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Καλοχωρίου δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια από το δήμο Εχεδώρου στο πλαίσιο προγράμματος Interreg. Ο Φορέας Διαχείρισης κάνει εκεί πολλές από τις ξεναγήσεις του σε σχολεία και ομάδες, καθώς στο Πάρκο υπάρχουν δύο φυσικές μικρές λίμνες, όπου μπορεί κανείς να δει πολλά, αλλά και σπάνια είδη πουλιών: αρπακτικά (γερακίνες, αετογερακίνες, καλαμόκιρκους, τον ψαραετό κατά την μετανάστευση), ερωδιούς, φοινικόπτερα, αργυροπελεκάνους και εκατοντάδες παπιά το χειμώνα (κιρκίρια, φαλαρίδες, πρασινοκέφαλες, ψαλίδες).

Στις εκβολές τους Γαλλικού είναι πολύ πιθανόν να συναντήσει κανείς και το εντυπωσιακό κοπάδι των νεροβούβαλων. Η περιοχή περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανήκει στη Ζώνη Απόλυτης Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα. Παρ’ όλα αυτά, η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζεται ακόμη ως χώρος απόθεσης απορριμμάτων και μπαζών. Στόχος του Φορέα Διαχείρισης είναι με αυτή την οικογιορτή να αναδειχθεί η περιβαλλοντική αξία της περιοχής και να αναδειχθεί το Πάρκο Γαλλικού Ποταμού ως σημείο αναφοράς για την επαφή της πόλης της Θεσσαλονίκης με την άγρια ζωή.
katestimeno.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...