Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Οικολογική γιορτή στο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα-Γαλλικού


Εκδηλώσεις για το περιβάλλον και την ανάδειξη της περιοχής του Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα - Γαλλικού διοργανώνει το προσεχές Σαββατοκύριακο ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα με τη συνεργασία του δήμου Δέλτα. Οι εκδηλώσεις έχουν το γενικό τίτλο "Οικογιορτή Γαλλικού ποταμού". Στην 1η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα....από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, να επισκεφθούν έκθεση χειροτεχνίας, βιολογικών και τοπικών προϊόντων, να ξεναγηθούν στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Καλοχωρίου με τα πόδια ή με το ποδήλατό τους, να κάνουν βόλτες με άλογα με τον Ιππικό Σύλλογο Νέας Ιωνίας ποδηλατοβόλτες ενώ για τα παιδιά διοργανώνονται παιχνίδια από το Παιδικό Μουσείο. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας των εθελοντών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και θα λειτουργήσει χαριστικό παζάρι.

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Καλοχωρίου δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια από το δήμο Εχεδώρου στο πλαίσιο προγράμματος Interreg. Ο Φορέας Διαχείρισης κάνει εκεί πολλές από τις ξεναγήσεις του σε σχολεία και ομάδες, καθώς στο Πάρκο υπάρχουν δύο φυσικές μικρές λίμνες, όπου μπορεί κανείς να δει πολλά, αλλά και σπάνια είδη πουλιών: αρπακτικά (γερακίνες, αετογερακίνες, καλαμόκιρκους, τον ψαραετό κατά την μετανάστευση), ερωδιούς, φοινικόπτερα, αργυροπελεκάνους και εκατοντάδες παπιά το χειμώνα (κιρκίρια, φαλαρίδες, πρασινοκέφαλες, ψαλίδες).

Στις εκβολές τους Γαλλικού είναι πολύ πιθανόν να συναντήσει κανείς και το εντυπωσιακό κοπάδι των νεροβούβαλων. Η περιοχή περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανήκει στη Ζώνη Απόλυτης Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα. Παρ’ όλα αυτά, η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζεται ακόμη ως χώρος απόθεσης απορριμμάτων και μπαζών. Στόχος του Φορέα Διαχείρισης είναι με αυτή την οικογιορτή να αναδειχθεί η περιβαλλοντική αξία της περιοχής και να αναδειχθεί το Πάρκο Γαλλικού Ποταμού ως σημείο αναφοράς για την επαφή της πόλης της Θεσσαλονίκης με την άγρια ζωή.
katestimeno.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...