Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Συμφωνήθηκε διάλογος για σειρά ζητημάτων 

Συνάντηση με τη ΔΗΜΑΡ είχε σήμερα αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΗΜ.ΑΡ. έγινε με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων.

Στην αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων συμμετείχαν οι: Ιωάννα Κοντούλη, Νίκος Μυλωνάς, Γιάννης Παρασκευόπουλος καιΓιάννης Τσιρώνης.

Από τη πλευρά της ΔΗΜ.ΑΡ. πήραν μέρος στη συνάντηση οι Σάκης Κουρουζίδης, Χαρά Παπαϊωάννου και Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πρότειναν στη ΔΗΜ.ΑΡ. συναντήσεις διαλόγου για τα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής, του Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους και των απαραίτητων θεσμικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα. Τόνισαν ότι ενδιαφέρονται για προγραμματικό διάλογο σε συγκεκριμένη θεματική βάση, με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και επεσήμαναν ότι η συζήτηση γι’ αυτά μπορεί να βοηθήσει όλες τις πλευρές να εμπλουτίσουν τις θέσεις και την οπτική τους.

Από τη ΔΗΜ.ΑΡ. προτάθηκε ο διάλογος να επεκταθεί και στην κοινωνική οικονομία, την πολιτική απορριμμάτων και την«αξιοποίηση» του Ελληνικού. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για έναν ειλικρινή και σε βάθος διάλογο που θα μπορεί να καταλήξει και σε ευρύτερες πρωτοβουλίες κοινής δράσης.

Έγινε επίσης αναφορά στην επικείμενη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα στην Ολομέλεια της Βουλής, την τροπολογία που έχει κατατεθεί και την ανάγκη ευρύτερου διαλόγου με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους κοινωνικούς φορείς για προτάσεις πλήρους κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στον καθορισμό χωριστών συναντήσεων διαλόγου ανά θέμα, για όλα τα ζητήματα που προτάθηκαν.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Σάκης Κουρουζίδης, εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ. τόνισε:

«Ανοίξαμε στη συνάντηση αυτή και στις άλλες που θα ακολουθήσουν, θέματα που τόσο η επικαιρότητα όσο και η κρίση τα φέρνει μπροστά. Είναι θέματα που μπορούν να λύσουν αρκετά από τα ανοιχτά προβλήματα, όπως η διαφορετική αντιμετώπιση του χώρου του Ελληνικού, αποδίδοντάς τον με μια λογική χωροταξικής δικαιοσύνης στο σύνολο των κατοίκων του λεκανοπεδίου και όχι μια θυσία σε μια μαύρη τρύπα που πάει να γίνει».

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Σάββατο, 26 Μαρτίου:Η "Ώρα της Γης"

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή που έχει χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στον πλανήτη»...

Ο πολιτιστικός σύλλογος "ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ" νομού Κιλκίς συμμετέχει και φέτος στην "Ώρα της Γης" ενημερώνοντας τα μέλη και τους φίλους καθώς και όλους τους κατοίκους της Επταλόφου Κιλκίς, μέσω αφισών και των ηλεκτρονικών μέσω που διαθέτει.

Κάθε χρόνο η Ώρα της Γης λαμβάνει και έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Το 2009, όπου οι Έλληνες συμμετείχαν με πρωτοφανή ενθουσιασμό, η εκστρατεία εστίασε τη δυναμική της στην Κοπεγχάγη. Ένα χρόνο αργότερα και μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της Δανίας, η Ώρα της Γης ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι όταν χάνεται μια μάχη δεν χάνεται και ο πόλεμος. Φέτος, η Ώρα της Γης 2011 ξεπερνάει τον ίδιο της τον εαυτό! Μας θέτει απλά ερωτήματα για το τι πραγματικά κάνουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά από την μια συμβολική ώρα στο σκοτάδι. Χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ; Επιλέγουμε το ποδήλατο, ή ακόμα και τα…πόδια μας για τις μετακινήσεις μας;

Μετά από τρία χρόνια όλο και πιο δυναμικής παγκόσμιας ανταπόκρισης η Ώρα της Γης γίνεται θεσμός και ένας απλός τρόπος να αποδείξουμε ότι πέρα από γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαφορές, παραμένουμε πολίτες ενός κοινού τόπου. Του πλανήτη Γη. Φέτος λοιπόν, το Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011, στις 8:00 το βράδυ, ξεπεράστε τη μία ώρα. Ξεπεράστε τον ίδιο σας τον εαυτό!

Η κοινή παγκόσμια αποστολή του WWF είναι:

Να σταματήσει την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη και να προάγει ένα μέλλον στο οποίο οι άνθρωποι θα ζουν σε αρμονία με την φύση, μέσω:
Της προστασίας της βιοποικιλότητας
Της προώθησης της βιώσιμης διαχείρισης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων
Της μείωσης της ρύπανσης και της άσκοπης κατανάλωσης

Ακρίτες Επταλόφου
http://akrites.madblog.gr/

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Τα φωτοβολταϊκά στην Εύβοια

Επειδή η Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρίας Κατερίνας Περλεπέ-Σηφουνάκη, για την άδικη μεταχείριση από τη ΔΕΗ των αγροτών της Εύβοιας που θέλουν να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά πάρκα, δεν συζητήθηκε την Πέμπτη 24.2.2011, αν και είχε επιλεγεί, λόγω αδυναμίας παρουσίας στη Βουλή του αρμόδιου Υπουργού, η βουλευτής επακατέθεσε την Επίκαιρη Ερώτηση ώστε να μπορέσει να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Τρίτη πιο βρώμικη χώρα η Ελλάδα

Στην τρίτη χειρότερη θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατάσσει την Ελλάδα η Κομισιόν στα θέματα που αφορούν τη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Κατά την επίσκεψή κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας, ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για το οριστικό κλείσιμο των παράνομων χωματερών.

Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσουν τα έργα για την διαχείριση των αστικών λυμάτων στην Αττική και να γίνει σωστή εφαρμογή των νόμων για την προστασία της ελληνικής βιοποικιλότητας.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Εταιρείες security στα "χνάρια" ακτιβιστών


Ιδιωτική εταιρεία security είχαν προσλάβει τρεις μεγάλες βρετανικές επιχειρήσεις ενέργειας, για ναπαρακολουθούπεριβαλλοντικούς ακτιβιστές και να αποσπούν πληροφορίες για τη δράση των οικολογικών ομάδων.

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα, που διέρρευσαν και τα οποία επικαλείται η “Guardian”, η E.ON., η 2η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής άνθρακα στη Βρετανία, η Scottish Research Group και η Scottish Power ζήτησαν από την εν λόγω εταιρεία συμβουλές, για το “πώς να κατασκοπεύουν τα mail των οικολόγων, αναθέτει σε έναν πράκτορα να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις τους και του δίνει συμβουλές για το πώς θα καταστεί αρεστός σε αυτούς”.

Η πρακτική πολυεθνικές εταιρείες να προσλαμβάνουν εταιρείες security για να εμποδίσουν τους ακτιβιστές να διεξάγουν εκστρατείες εναντίον τους, είναι ιδιαίτερα συνήθης.

Οι ιδιωτικές αυτές εταιρείες μάλιστα εμφανίζονται ως ακτιβιστές στις λίστες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και προσλαμβάνουν πράκτορες για να διεισδύουν στις ομάδες ακτιβιστών, προκειμένου να αποσπάσουν πληροφορίες.

Οι μέθοδοι μίας τέτοιας εταιρείας, της Vericola, αποκαλύφθηκαν από τα έγγραφα της Η R. Todd, που διοικεί την εταιρεία αυτή και αναφέρει ότι είναι μία “εταιρεία διαχείρισης κινδύνου”, που προσφέρει υπηρεσίες κατά παραγγελία σε πελάτες “όσον αφορά ενδεχόμενες απειλές” στις επιχειρήσεις τους.

Τα τελευταία 3 χρόνια, η Todd είχε μπει στις λίστες ηλεκτρονικής επικοινωνίας πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων, που έχουν διοργανώσει μεγάλες διαδηλώσεις, όπως τα συλλαλητήρια εναντίον των G20 στο Λονδίνο, διαδηλώσεις εναντίον ενεργειακών σταθμών της Ε.ΟΝ. και της επέκτασης του αεροδρομίου του Heathrow.

Έτσι γνωρίζουν για τις κινητοποιήσεις και έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, τις οποίες προωθούν στις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Τα έγγραφα καταδεικνύουν ότι συμβούλευε ένα συνάδελφό της πώς θα προσεγγίσει τους ακτιβιστές για να παρακολουθεί τις συναντήσεις τους, όπου οργανώνονται οι μελλοντικές τους κινητοποιήσεις.

Η ίδια βέβαια υποστηρίζει ότι δεν είναι κατάσκοπος και όλες οι πληροφορίες που έχει προέρχονται από δημόσιες πηγές, ενώ αρνείται ότι η εταιρεία της διεισδύει στις συνεδριάσεις των ακτιβιστικών ομάδων, αφού αυτές είναι ανοιχτές στον καθένα


cosmo.gr

Enhanced by Zemanta

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Τροποποιήσεις στο πλαίσιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Αλλαγές στο πλαίσιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γήπεδα, οικόπεδα και κτίρια σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου πόλεως επιφέρει σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος την Τετάρτη.

Στην απόφαση προβλέπονται, μεταξύ άλλων, αλλαγές σχετικά με τον περιορισμό ύψους των αναγκαίων κατασκευών και τις ελάχιστες αποστάσεις εγκαταστάσεων και συνοδού οικίσμου από τα όρια γηπέδου ενώ επιτρέπεται η εγκατάσταση σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, διατηρητέα κτίρια και παραδοσιακούς οικισμούς. Παράλληλα, η εγκατάσταση απαγορευεται σε αδόμητα οικόπεδα.

Συγκεκριμένα, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές:

  • Αποσαφηνίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας.
  • Οι ελάχιστες αποστάσεις των εγκαταστάσεων και του συνοδού οικίσκου από τα όρια γηπέδου τροποποιούνται, όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, σε «πιο ρεαλιστικά» επίπεδα (2,5 έως 5 μέτρα), επιτρέποντας την αξιοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού κάλυψης γηπέδου.
  • Καθορίζονται εκ νέου οι απολύτως αναγκαίες κατασκευές, με άρση του περιορισμού ύψους και εισάγεται ρύθμιση ώστε να καθίσταται δυνατή η εγκατάσταση όσων οικίσκων εγκατάστασης ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι απαραίτητοι στις εγκαταστάσεις αυτές, ανεξαρτήτως της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος τους.
  • Οι τροποποιήσεις επηρεάζουν επίσης θέματα ασφαλείας, δεδομένης της σημαντικής αύξησης του ορίου εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών από 150kW σε 1MW που εισήγαγε ο πρόσφατος σχετικός νόμος σε συνδυασμό με την κατάργηση για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ της διαδικασίας έγκρισης εργασιών και αντικατάστασή της από έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
  • Εξασφαλίζεται ότι οι κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ εφαρμόζονται για το σύνολο των φωτοβολταϊκών σταθμών.
Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε κτίρια και ακάλυπτους χώρους, σε εκτός ή εντός σχεδίου πόλεως περιοχές προβλέπονται τα εξής:
  • Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης χώρου μετά από έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά τμήματα πόλεων και διατηρητέα κτίρια, εφόσον δεν απαγορεύεται η εγκατάστασή τους από τα σχετικά διατάγματα και αποφάσεις προστασίας τους και υπό τον όρο ότι τοποθετούνται στους ακάλυπτους χώρους των κτιρίων και σε σημεία μη ορατά από κοινόχρηστους χώρους.
  • Επίσης επιτρέπεται σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και εφόσον δεν απαγορεύεται η εγκατάστασή τους από τη σχετική νομοθεσία προστασίας τους, υπό τον όρο ότι θα εναρμονίζονται κατά το δυνατόν οι εγκαταστάσεις με τον περιβάλλοντα χώρο.
  • Η απόφαση σημειώνει πως για την εγκατάσταση δεν επιτρέπεται η διάνοιξη νέων ή η διαπλάτυνση υφιστάμενων οδών. Παράλληλα διευκρινίζεται ότι τόσο στην περίπτωση παραδοσιακών οικισμών, ιστορικών οικισμών, διατηρητέων κτιρίων όσο και των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης χώρου, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).
  • Γίνεται ρητή μνεία στην απαγόρευση τοποθέτησης εγκαταστάσεων σε αδόμητα οικόπεδα (εντός σχεδίου).
  • Για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ισχύος μεγαλύτερης των 100kW, θα ζητείται δήλωση στατικής επάρκειας του κτιρίου πάνω στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση, υπογεγραμμένη από διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό.
  • Ειδικά για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων πάνω σε κτίρια και για ισχύ μέχρι 100kW, όπου δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ούτε έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αλλά απλή γνωστοποίηση εργασιών στον αρμόδιο Διαχειριστή, υπογραμμίζεται η ευθύνη του υποψήφιου παραγωγού για την τήρηση των κείμενων διατάξεων σε προστατευόμενες περιοχές με την απαίτηση υποβολής σχετικής υπεύθυνης δήλωσης στο Διαχειριστή, ο οποίος εφεξής οφείλει να κοινοποιεί τη Σύμβαση Σύνδεσης στην Διεύθυνση Πολεοδομίας.
  • Τέλος, κρίθηκε σκόπιμο το κανονιστικό πλαίσιο να απαλλαγεί από τις κατά τα άλλα διατηρούμενες σε ισχύ διατάξεις του αστικού δικαίου με χαρακτήρα δημόσιας τάξης, όπως αυτή της απαίτησης της σύμφωνης γνώμης των συνιδιοκτητών σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, οι οποίες εξακολουθούν να επιβάλλονται κατά περίπτωση.
  • TOVIMAONLINE.GR

Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο για τα αστικά λύματα

Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί, εκ νέου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα για τα μη επεξεργασμένα αστικά λύματα που ρίπτονται στην ανατολική Αττική (Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα και Κορωπί), στη Νέα Μάκρη, στο Λιτόχωρο, στη Λευκίμμη, στην Έδεσσα και στα Μέγαρα ελληνικές Αρχές προειδοποιητική επιστολή, διότι εννέα ελληνικά αστικά κέντρα (άνω των 15.000 κατοίκων) εξακολουθούν να μην διαθέτουν συστήματα επεξεργασίας για τη συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων στις εν λόγω περιοχές.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, τα συστήματα επεξεργασίας θα έπρεπε να έχουν ήδη δημιουργηθεί από το 2000.

Η Επιτροπή ζητάει τη συμμόρφωση της Ελλάδας με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Οκτώβριος 2007), σύμφωνα με την οποία 23 αστικά κέντρα ανά την ελληνική επικράτειά δεν διέθεταν τα αναγκαία συστήματα συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μετά από την απόφαση του Δικαστηρίου, 14 από τις εν λόγω περιοχές συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία. Ωστόσο, οι υπόλοιπες εννέα εξακολουθούν να μην τηρούν τους κείμενους κανόνες.

Σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Αττικής (Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα και Κορωπί), τα κατασκευαστικά έργα, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2013, ενώ στη Νέα Μάκρη, η αρχικά επιλεχθείσα τοποθεσία για το έργο τελικά απορρίφθηκε.

Επίσης, η Επιτροπή τονίζει ότι στο Λιτόχωρο και τη Λευκίμη, έχουν ήδη αναληφθεί αντίστοιχες κατασκευαστικές εργασίες, ενώ σε δύο άλλα αστικά κέντρα, την Έδεσσα και τα Μέγαρα, μολονότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική υποδομή, δεν διατίθενται δειγματοληπτικά αποτελέσματα που να επιβεβαιώνουν την ορθή λειτουργία της.

Η Επιτροπή δίνει προθεσμία δύο μηνών στην Ελλάδα για να συμμορφωθεί με την απόφαση. Σε αντίθετη περίπτωση η υπόθεση ενδέχεται να παραπεμφθεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
nooz.gr

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Σύγχρονες, άμεσες και οικονομικές λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ημερίδα με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική διοργάνωσε η Δημοκρατική Αριστερά χθες στο δημαρχείο Σαρωνικού. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε με χαιρετισμό από πλευράς της Δημοκρατικής Αριστεράς ο βουλευτής Αττικής Θανάσης Λεβέντης.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν οι καθηγητές Αλέξανδρος Οικονομόπουλος και Κίμωνας Χατζημπίρος, καθώς και ο εκπρόσωπος των Μ.Κ.Ο Φίλιππος Κυρκίτσος.

Οι εισηγητές έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και κυρίως ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος.

Οι λύσεις που πρότειναν ήταν σύγχρονες, άμεσες και οικονομικές σε αντίθεση με αυτά που προβλέπει ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός που είναι εγκαταστάσεις φαραωνικών διαστάσεων, μεγάλου οικονομικού κόστους (σε καιρό κρίσης) και μικρής χρονικής διάρκειας (δύο έως τέσσερα έτη).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ Ημερίδα για τη διαχείριση απορριμάτων στην Αττική

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ -ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ» την Κυριακή 13 / 02 / 2011, στις 10.00 πμ.  στο αμφιθέατρο του Δήμου Σαρωνικού (Δημαρχείο Καλυβίων)

Εισηγητές στην ημερίδα είναι οι:
Οικονομόπουλος Αλέξανδρος

Καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Κυρκίτσος Φίλιππος

Φυσικός, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (εκπρόσωπος των 4 Μ.Κ.Ο.).
Χαραλαμπίδης Νίκος

Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace.
Χατζημπίρος Κίμωνας

Αν. καθηγητής του Ε.Μ.Π.
Δερματάς Δημήτρης

Καθηγητής Ε.Μ.Π., Διευθυντής Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν με παρεμβάσεις τους βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις εργασίες θα ανοίξει ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Λεβέντης.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

«Τοξική «βόμβα» στο Λαύριο»

alternative views LavrioImage by Ged80 via Flickr «Τοξική «βόμβα» στο Λαύριο» αποκαλύπτει η Ντόρα Μπακογιάννη, με ερώτησή της προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
κ.Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

"Εκατόν πενήντα τόνοι τοξικών ουσιών (μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό) είναι αποθηκευμένοι στο  ετοιμόρροπο κτίριο Κονοφάγου στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου για 50 χρόνια.  Από τους 150 τόνους, η 9 είναι αρσενικό  και για να γίνει αντιληπτή η επικινδυνότητα, σύμφωνα με δημοσιεύματα,  αρκεί 0,1 γραμμάριο αρσενικού για να προκαλέσει το θάνατο.
Στον ίδιο χώρο έχει κατασκευασθεί υπερσύχρονος υπόγειος χώρος από το 2008 με κόστος 3  εκατ. ευρώ, όπου θα μεταφερθούν τα τοξικά απόβλητα. Από το Νοέμβριο του 2009 η τότε υπουργός χαρακτηρίζοντας το έργο της μεταφοράς των αποβλήτων και του καθαρισμού του κτιρίου Κονοφάγου ως ειδικής προτεραιότητας έργο προωθεί την έγκριση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, με δέσμευση να έχει προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2010.
Μέχρι σήμερα, παρά τις οχλήσεις του ΕΜΠ που επισημαίνει τους κινδύνους που προκαλεί η πιθανότητα κατάρρευσης του κτιρίου Κονοφάγου,η ηγεσία του υπουργείου αρκείται να  αναφέρεται σε  ταχύτατη κίνηση των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Ποια άμεσα μέτρα θα πάρετε για να προστατέψετε τη δημόσια υγεία των κατοίκων της Λαυρεωτικής;
2) Πότε προβλέπετε να ενταχθεί το έργο των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στο ΕΣΠΑ και ποιος είναι ο χρόνος πότε θα υπάρχει ανάδοχος του έργου;
3) Έχετε εξετάσει τη δυνατότητα άντλησης πόρων για τη χρηματοδότηση του έργου από όλες πηγές της Ε.Ε. λόγω της κρισιμότητας και ιδιαιτερότητας του έργου;"
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ.: "Να ισχύσουν οι αρχικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις περιοχές Natura"

Coarse woody debris in the "Hallerburger ...Image via Wikipedia"Η Δημοκρατική Αριστερά θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με συγκεκριμένες τροπολογίες, προκειμένου να ισχύσουν οι αρχικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις περιοχές Natura".

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Oικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς

"Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - λέει η ΔΗΜ.ΑΡ.- που ψήφισαν αντικοινωνικά μέτρα για την οικονομία, που στήριξαν όλες τις ανατροπές στα εργασιακά, που δεν αντέδρασαν στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, «επαναστάτησαν» τώρα κατά του νομοσχέδιου της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα 10 στρέμματα στις περιοχές Natura και τις ελάχιστες διατάξεις που προσπαθούν να βάλουν κάποια τάξη στο χάος της αυθαιρεσίας σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.

Η αυθαιρεσία -παράνομη και νομιμοφανής- εκτρέφει και στηρίζει το πελατειακό κράτος, αλλά και τα φαινόμενα παρακμής στο κομματικό σύστημα. Η Δημοκρατική Αριστερά θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με συγκεκριμένες τροπολογίες, προκειμένου να ισχύσουν οι αρχικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις περιοχές Natura".
Enhanced by Zemanta

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Περλεπέ: Να σταματήσουν τα εμπόδια της ΔΕΗ στους Ευβοιώτες αγρότες

  Για επενδύσεις σε Φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Να σταματήσουν τα εμπόδια της ΔΕΗ στους Ευβοιώτες αγρότες για επενδύσεις σε Φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ζητά η κυρία Περλεπέ.

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, κατέθεσε ως αναφορά προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, την έγγραφη διαμαρτυρία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας για τα εμπόδια και τον αποκλεισμό από τη ΔΕΗ των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών της Εύβοιας, σε επενδύσεις Φωτοβολταϊκών Σταθμών.

Συγκεκριμένα, και με αφορμή την 6η ανακοίνωσή της ΔΕΗ που εκδόθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2011, σε εφαρμoγή του ν. 3851/10 η οποία αναφέρεται στην έναρξη υποδοχής αιτημάτων σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών στα διασυνδεδεμένα νησιά, προκύπτει ότι η ΔΕΗ καταργεί την κατά προτεραιότητα εξέταση επενδυτικών προγραμμάτων από επαγγελματίες αγρότες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Παράνομη υλοτομία και λαθροθηρία στο πευκοδάσος της Σαλαμίνας

Greek: Η παρούσα απεικονίζει την πληγείσα έκτα...Image via WikipediaΠαράνομες υλοτομίες γίνονται συστηματικά στο πευκοδάσος στα Κανάκια Σαλαμίνας, καταγγέλλουν κάτοικοι και περιβαλλοντικοί σύλλογοι της περιοχής, ενώ η κάμερα του ΣΚΑΪ κατέγραψε φορτηγά να διέρχονται φορτωμένα με κορμούς δένδρων που κόπηκαν παράνομα, αφού το δασαρχείο δεν έχει παραχωρήσει καμία άδεια.

Το δασαρχείο, που εδρεύει στον Πειραιά, δηλώνει αδυναμία να προστατεύσει και να διαχειριστεί το δάσος καθώς στην περιοχή της Σαλαμίνας απασχολεί μόνο έναν υπάλληλο.

Για να γίνουν συλλήψεις και να ασκηθεί δίωξη θα πρέπει ο δράστης να συλληφθεί επ' αυτοφόρω.

Να σημειωθεί ότι μετά την Πάρνηθα, το δάσος της Σαλαμίνας είναι το μεγαλύτερο στην Αττική και από τα λίγα σημεία κοντά στην πρωτεύουσα όπου το πυκνό πευκοδάσος φτάνει μέχρι την άκρη της θάλασσας, καλύπτοντας περίπου 40.000 στρέμματα στη νότια πλευρά του νησιού.

Ωστόσο, παρά την αξία του το πευκοδάσος έχει ουσιαστικά αφεθεί στη μοίρα του. Εκτός από τις εθελοντικές περιπολίες πυροπροστασίας, που πραγματοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν εφαρμόζεται κανένα άλλο μέτρο φύλαξης του δάσους.

Φωτογραφίες κατοίκων μαρτυρούν το γεγονός ότι μεγάλα φορτηγά μπαίνουν τακτικά στο δάσος και μεταφέρουν κορμούς δέντρων. Τουλάχιστόν ένα από αυτά τα φορτηγά ανήκει σε εργολάβο της Σαλαμίνας, σύμφωνα με το τηλέφωνο που αναγράφεται πάνω στο όχημα.

Και λαθροθηρία

Εκτός από την παράνομη υλοτόμηση συχνά παρατηρούνται και φαινόμενα λαθροθηρίας. Επίσης ένα παλιό λατομείο, όπως και ένα μεγάλο ρέμα στην καρδιά του δάσους έχουν μετατραπεί σε χωματερές.

Αρμόδιο για τη διαχείριση και προστασία του δάσους της Σαλαμίνας είναι το δασαρχείο Πειραιά. Η έλλειψη φύλαξης πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι η στελέχωση αυτής της υπηρεσίας είναι απλά τραγελαφική.

Εκτός από τη Σαλαμίνα, η περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Πειραιά καλύπτει την νότια Αττική, από το Πέραμα μέχρι τη Βάρκιζα, την Αίγινα, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, και το Αγκίστρι. Για την φύλαξη όλων αυτών των περιοχών με 80,000 στρέμματα δάσους, υπάρχουν συνολικά 4 δασοφύλακες.
Enhanced by Zemanta

Παλλήνη: Παράνομη χωματερή στην οδό Παράσχου

Έπειτα από καταγγελία (μέλους της ομάδος Ανατολική Αττική News) για την παράνομη χωματερή στην Οδό Παράσχου  η Νομαρχία Αν. Αττικής προχώρησε σε αυτοψία στις 4/6/2010 και διαπιστώθηκε ότι στο πλάι της οδού Παράσχου έχει δημιουργηθεί ένας χώρος απόθεσης μπάζων, χωμάτων, ρίψης πλαστικών σκουπιδιών, ξύλων κλπ.

Σύμφωνα με το έγγραφο είχε ζητηθεί από τον πρώην Δήμαρχο Παλλήνης κο Κωνσταντά να προβεί στον καθαρισμό του χώρου ώστε να πάψει ο χώρος να αποτελεί μια μικρή χωματερή.

Σε δεύτερη αυτοψία της Νομαρχίας Αν. Αττικής στις 23-11-2010, δια της υπαλλήλου της Ι. Ευθυμίου, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει καμία αποκομιδή των στερεών αποβλήτων από την περιοχή.

http://anatolikiattikinews.blogspot.com/2011/02/blog-post_9535.html

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ecotexnologia 2011: Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δράσεις

Στα πλαίσια του Συνεδρίου Έναρξης Ecotexnologia 2011, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου 2011 στο συνεδριακό κέντρο του Εθνικού Κέντρου Ερευνών και Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ θα παρουσιάσουν την πρώτη ενότητα του συνεδρίου με τίτλο Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δράσεις :

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού : · Το πρόγραμμα καινοτόμων οικολογικών δράσεων με τίτλο Αειφόρο Σχολείο

.· Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τη συλλογή και προώθηση καλών πρακτικών τουριστικής ανάπτυξης στο Αιγαίο με τίτλο Αειφόρο Αιγαίο.Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS (Med Sos) :

· Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Clima action για την κλιματική αλλαγή και την εξοικονόμηση ενέργειας στο σχολείο .Η Eλληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA :· Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα δράσης της Helmepa , με τον τίτλο Nαυτίλοι της Helmepa .

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συγκεκριμένους φορείς, για την υποστήριξη τους και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία στο σπουδαίο έργο που επιτελούν .

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου http://www.ecotexnologia.org/

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Λέμε ναι στις οικολογικές γέφυρες!

Πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στο περιβάλλον, δε συμφωνείτε; Έχει μεγάλη σημασία να αποθηκεύουμε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος, ο άνεμος κλπ. Στην Ιταλία έγινε ένας διαγωνισμός για κατασκευή μιας γέφυρας, η οποία θα...
καλύπτει τις περιοχές Bagnara και Scilla της Ιταλίας. Οι τρεις σχεδιαστές, Francesco Colarossi, Giovanna Saracino και Luisa Saracino, και οι τρεις Ιταλοί, έδωσαν την ιδέα για μία οικολογική γέφυρα. Μπορεί να κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό, μα πιστέψτε με, αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Η ιδέα τους αφορούσε μία γέφυρα, σχεδιασμένη στο Photoshop για το διαγωνισμό, η οποία θα κάλυπτε 12,4 μίλια και θα ήταν γεμάτη ανεμογεννήτριες. Το μεγάλο υψόμετρο σε συνδυασμό με την ανοικτή κοιλάδα, θα δίνει μεγάλη ταχύτητα στον άνεμο, δηλαδή ενέργεια για τις ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με υπολογισμό που έγινε, 15.000 σπίτια ετησίως θα είχαν ρεύμα μόνο από τη γέφυρα! Ακόμη, πάνω στη γέφυρα θα υπάρχουν και θερμοκήπια για να μπορούν να αγοράζουν λαχανικά και φρούτα όσοι διασχίζουν τη γέφυρα. Σε αυτό θα βοηθάει η ηλιακή ενέργεια!

Δεν ξέρω πόσο μπορεί να κοστίσει μία τέτοια γέφυρα, μα τα λεφτά δεν τελειώνουν ποτέ. Αντίθετα, η ενέργεια δεν είναι άπειρη…
neolaia.gr

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Άμεσους ελέγχους στα κράτη-μέλη για παραβιάσεις στη διαχείριση των σκουπιδιών

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ 
Άμεσους ελέγχους με αποστολές εξακρίβωσης από  πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα  κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για  παραβιάσεις στη διαχείριση των  απορριμμάτων ζήτησε ο ευρωβουλευτής  του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη 2/2/2011.

"Ενώ έχουμε ένα υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο όλα σχεδόν τα Κράτη Μέλη αντιμετωπίζουν διαδικασίες επί παραβάσει. Σε πολλά αναφέρονται κρίσεις σκουπιδιών και υπάρχουν τομείς όπου καταγράφεται  μαζική παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, όπως οι διασυνοριακές μεταφορές αποβλήτων. Ταυτόχρονα τα Κράτη Μέλη για λόγους πολιτικούς - το "όχι στη δική μου αυλή" - δεν συμμετέχουν όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε στην προσπάθεια", ανέφερε ο Θ. Σκυλακάκης και τόνισε:

"Χρειάζεται λοιπόν η Επιτροπή να προτείνει νέα, συμπληρωματικά εργαλεία όπως η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και η δυνατότητα αποστολών της Ένωσης για εξακρίβωση στοιχείων στα κράτη-μέλη. Ας τα σκεφτεί αυτά η Επιτροπή ενόψει των προτάσεων που θα κάνει το 2012". 

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Λένε ΟΧΙ στο οικολογικό απαρτχάιντ

Αντιπροσωπεία φορέων και του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου - Δραπετσώνας με επικεφαλής τον Δήμαρχο της πόλης πραγματοποίησαν ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ κατάληψη έξω από τα γραφεία του ΟΛΠ, με σκοπό να εκφράσουν την ΑΝΤΙΘΕΣΗ τους στα σχέδια της Ανώνυμης Εταιρείας «ΟΛΠ Α.Ε», για την δημιουργία του μεγαλύτερου CAR TERMINAL στην Ευρώπη, στην περιοχή του Λιμένα του Ηρακλέους, καθώς και την τσιμεντοποίηση του παραλιακού μετώπου του Δυτικού Πειραιά.
Ο Δήμαρχος κ. Λουκάς Τζανής, μίλησε μεταξύ άλλων για ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του διευρυμένου Δήμου «ότι ΔΕΝ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΕΤΑΙ με διορισμένες διοικήσεις:
«Δεν είναι δυνατόν οι αιρετοί εκπρόσωποι του λαού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνδιαλέγονται με διορισμένες διοικήσεις, οι οποίες όχι μόνο επιβουλεύονται, αλλά ουσιαστικά βιάζουν τους ελεύθερους χώρους και εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές. Εμείς μιλάμε απευθείας με τους αιρετούς εκπροσώπους του λαού και καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία και τους υπουργούς, να σκύψουν στο πρόβλημα και επιτέλους να ξεκινήσει η διαδικασία απελευθέρωσης των ακτών για τους πολίτες. Δυστυχώς η ΟΛΠ ΑΕ προσπαθεί ένα ακόμα μεγάλο κομμάτι της παραλιακής ζώνης να το αποκλείσει από την ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών. Η ΟΛΠ Α.Ε. με την δημιουργία της πρώτης φάσης του CAR TERMINAL, αλλά και με τις άλλες που ακολουθούν, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα οικολογικό απαρτχάιντ στην περιοχή μας. Γι’ αυτό λέμε καμία συζήτηση με την ΟΛΠ Α.Ε. Καλούμε τον κ. Διαμαντίδη και την κ. Μπιρμπίλη, να σκύψουν στο πρόβλημα και να δουν ότι οι Κερατσινιώτες και οι Δραπετσωνίτες δεν είναι πολίτες Β’ Κατηγορίας».

Ακολούθως ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Τζανής ΔΙΑΒΑΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ της δήλωση του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στα Λιπάσματα στις 23/5/09 έξι μήνες πριν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει μεταξύ άλλων:

«Σήμερα είμαστε εδώ, με την Αυτοδιοίκηση, με τους τοπικούς φορείς, για να αναδείξουμε ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής, ιδιαίτερα της περιοχής του Πειραιά, της Δραπετσώνας, αλλά και άλλων Δήμων, ένα πρόβλημα το οποίο όμως θα μπορούσε να είναι ένα πλεονέκτημα, γιατί όπως βλέπετε κι εσείς εδώ, όπως βλέπουμε όλοι μας εδώ, αυτή η περιοχή είναι ίσως από τις ομορφότερες περιοχές που έχει η Μεσόγειος. Το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, του Πειραιά, της Αττικής, είναι σίγουρα ένα από τα ομορφότερα, αν όχι το ομορφότερο μέρος της Μεσογείου, αλλά και του κόσμου, το οποίο όμως σήμερα είναι ουσιαστικά ένα απαγορευμένο μέτωπο για την πρόσβαση των πολιτών, για τις πραγματικές ανάγκες των πολλών πολιτών που ζουν και κατοικούν στην Αττική. Θυμάμαι, όταν ξεκινήσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την Μελίνα Μερκούρη, έπρεπε να βρούμε έναν Πολεοδόμο ο οποίος θα διαμόρφωνε τον φάκελο. Επισκέφθηκα τότε, τον Γιώργο Κανδύλη. Ο Γιώργος Κανδύλης, ήταν ένας μεγάλος, ποντιακής καταγωγής, πολεοδόμος, ο οποίος είχε δουλέψει με τον «Λε Κορμπιζιέ» στη Γαλλία. Είχε τεράστια εμπειρία. Τον επισκέφθηκα στο σπίτι του, για να του ζητήσω να αναλάβει εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μου είπε: θα το κάνω για ένα λόγο, για να ανοίξουμε επιτέλους την Αθήνα, τον Πειραιά, την Αττική στη θάλασσα, όπως το έκανε η Βαρκελώνη. Όσοι έχετε επισκεφθεί τη Βαρκελώνη θα έχετε δει - και μιλούσα μάλιστα προ ολίγων ημερών με τον Πολεοδόμο ο οποίος σχεδίασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης - πώς άλλαξε η πόλη, είναι μια τελείως διαφορετική πόλη. Μια πόλη που ήταν κλεισμένη, σήμερα είναι ανοιχτή προς τη θάλασσα, με υπηρεσίες, με ψυχαγωγία, με αθλητισμό, με την ομορφιά της βόλτας, μια ανθρώπινη πόλη. Εμείς, πρέπει να ξεφύγουμε από τη βαρβαρότητα, που θέλουν κάποιοι, να συνεχίζουμε δηλαδή να ρίχνουμε τσιμέντο, εκεί που χρειάζεται ποιότητα ζωής. Η σημερινή κυβέρνηση, το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι το πώς θα εκποιήσει τον δημόσιο πλούτο, πλούτο που ανήκει στην Αυτοδιοίκηση, τον κοινό μας πλούτο, πώς θα κερδοσκοπήσει με περισσότερο τσιμέντο, με το χωροταξικό του τουρισμού, ένα χωροταξικό για το οποίο έχουν γίνει συστηματικές κινήσεις για να το αποτρέψουμε. Αυτή εδώ η περιοχή, θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει όψη. Αλλά αυτό, θέλει σχεδιασμό από μια άλλη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που θέλει και μπορεί να σχεδιάζει, που δεν θεωρεί ότι η αγορά θα τα λύσει όλα, ότι η κερδοσκοπία είναι το βασικό κίνητρο για την ανάπτυξη. Θέλει μια κυβέρνηση με σχέδιο. Να βάλουμε πρώτα τον πολίτη.
Πρώτα ο πολίτης, πολιτικές με επίκεντρο τον πολίτη, γι' αυτή την περιοχή, όπως λέει ομόφωνα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και ευχαριστώ τους Δημάρχους που βρίσκονται εδώ μαζί μας. Η περιοχή αυτή της λιμενοβιομηχανικής ζώνης, περιοχή που ανήκει σε διάφορες εταιρείες, είναι περιουσία διαφόρων εταιρειών, τραπεζών, επιχειρήσεων, θα μπορούσε κάλλιστα με πολιτική βούληση να αναπλαστεί. Να αποδοθεί αυτό το πράσινο, ο χώρος αυτός στην τοπική κοινωνία. Να γίνουν τα απαραίτητα έργα, όχι τσιμέντου, αλλά υποστηρικτικές υπηρεσίες για την ψυχαγωγία, για τον αθλητισμό, για τον πολιτισμό, για την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων, όπως το ταφικό μνημείο που συνδέεται με τον Θεμιστοκλή. Να μπουν και οι απαραίτητες συγκοινωνίες, σταθερής τροχιάς όπως λέγονται, διότι αυτά είναι μέσα μαζικής μεταφοράς, φθηνής μεταφοράς, οικολογικής μεταφοράς. Και βεβαίως, να συνδεθεί αυτό το μέτωπο με τον Πειραιά και με το πράσινο το οποίο σχεδιάζουμε στο Ελληνικό.
Σκεφθείτε λοιπόν, ένα μέτωπο για ολόκληρη την Αττική. Ο πολίτης θα έχει πράγματι ποιότητα ζωής. Και το τονίζω αυτό, διότι αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι, υπάρχει ένα οικολογικό απαρτχάιντ. Δυτική Αττική, φτωχότερες περιοχές, εκεί θα ρίξουμε όλα τα σκουπίδια, εκεί θα ρίξουμε όλες τις βιομηχανίες, εκεί θα ρίξουμε όλες τις «κακές υποδομές». Να μεταφερθούν οι φυλακές Κορυδαλλού, ν' αναπτύξουμε τον λόφο στο Αιγάλεω. Δεν γίνονται όμως, επενδύσεις.
Υπάρχει ένα τείχος, που χωρίζει τους κατοίκους αυτής της περιοχής από τους πλουσιότερους, οι οποίοι έχουν το πράσινό τους, το οξυγόνο τους, το καλό περιβάλλον. Τέτοιο απαρτχάιντ είναι αδικία κοινωνική, είναι ανισότητα. Εμείς ερχόμαστε για να δώσουμε τα ίδια δικαιώματα σε κάθε πολίτη, μέσα από την πράσινη ανάπτυξη. Την πράσινη ανάπτυξη που είναι για όλους».

Ακολούθως ο κ. Τζανής επισήμανε ότι όλ’ αυτά δεν συνάδουν με τις ενέργειες που δρομολογεί ο ΟΛΠ για την περιοχή μας. Δεν συμφωνούν με την βούληση του λαού της περιοχής μας.
Και επισήμανε: «Επιτύχαμε μια πρώτη νίκη… Η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας συνομίλησε με τον Υπουργό κ. Διαμαντίδη και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ για μια εβδομάδα, της εκκίνησης της πρώτης φάσης του CAR TERMINAL και ξεκινάει ΑΜΕΣΑ διάλογος με το Υπουργείο. ΖΗΤΑΜΕ από την κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Το πώς θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις θα το αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο».

Δεν επιτρέπεται αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας για φωτοβολταϊκά

Κορεσμένες περιοχές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θεωρούνται μόνον τα διασυνδεδεμένα νησιά (περιλαμβανομένης της Εύβοιας) και μόνον για ισχύ σταθμού άνω των 150 κιλοβάτ, αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε σημερινή ανακοίνωση.

Η ΡΑΕ απαντά με τη σημερινή ανακοίνωση σε πρόσφατη επιστολή της ΔΕΗ που ζήτησε να χαρακτηριστούν κορεσμένα τα δίκτυα 16 νομών της χώρας (Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας) και να σταματήσει η υποβολή αιτήσεων για σύνδεση νέων μονάδων στους νομούς αυτούς.

Στην ανακοίνωση της η ΡΑΕ σημειώνει ότι σύμφωνα με το νόμο «οι περιοχές με κορεσμένα δίκτυα και η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος σε αυτές διαπιστώνονται με απόφαση της ΡΑΕ που εκδίδεται μετά από εισήγηση του αρμόδιου Διαχειριστή» και ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει προθεσμία ως το τέλος Ιανουαρίου για να υποβάλει την εισήγησή της ως προς το ζήτημα αυτό.

Η Ρυθμιστική Αρχή σημειώνει ακόμη ότι:

- Η ΡΑΕ θα διαμορφώσει συνολική άποψη σε σχέση με τα θέματα σύνδεσης και κορεσμού στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, μετά την υποβολή της εισήγησης της ΔΕΗ.

- Μέχρι την έκδοση απόφασης κορεσμού από τη ΡΑΕ ή απόφασης αναστολής αδειοδότησης από την Υπουργό Π.Ε.Κ.Α., δεν μπορεί να αναστέλλεται ή να κωλύεται η αδειοδοτική διαδικασία φωτοβολταϊκών σταθμών, τόσο αυτών αρμοδιότητος ΡΑΕ (για μονάδες ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW), όσο και αυτών αρμοδιότητος ΔΕΗ (μέχρι 1 MW).

Η ΡΑΕ αναγγέλλει επίσης ότι στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2011, θα διοργανώσει δημόσια διαβούλευση για τα θέματα συνδέσεων στο Δίκτυο Διανομής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα διατύπωσης αναλυτικών απόψεων από όλους τους ενδιαφερόμενους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...