Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Ένα ενεργειακό δέντρο στην καρδιά των Ιωαννίνων

Ένα διαφορετικό Δέντρο «ξεφύτρωσε» παραμονές Χριστουγέννων μπροστά στο κτίριο της Νομαρχίας, στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων.
 
Πρόκειται για ένα ενεργειακό δέντρο που παράγει ενέργεια και αποτελεί ευρεσιτεχνία του Γιαννιώτη Λεωνίδα Κόντου(ΦΩΤΟ), ιδιοκτήτη της εταιρείας ενεργειακών εφαρμογών Air - Sun Α.Ε.B.E.Η ανεμογεννήτρια AirTurbo, όπως την ονομάζει, είναι μια ανεμογεννήτρια «κάθετου άξονα», δηλαδή περιστρέφεται σε άξονα κάθετο προς το έδαφος, σε αντίθεση με τις γνωστές ανεμογεννήτριες που έχουν τη μορφή έλικα και που περιστρέφονται σε άξονα οριζόντιο προς το έδαφος.
 
Το γεγονός αυτό δίνει στην AirTurbo τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ανέμους οποιασδήποτε κατεύθυνσης, ακόμη και τυρβώδους ροής, στροβιλισμούς, ενώ αξιοποιεί ακόμη και ανερχόμενα ή κατερχόμενα ρεύματα!Το συγκεκριμένο μοντέλο που τοποθετήθηκε στην πλατεία των Ιωαννίνων οφείλει την κίνησή του σε μεγάλο ποσοστό στον αέρα που δημιουργείται από την κίνηση των αυτοκινήτων, καθώς η κίνηση αυτή δημιουργεί υποπίεση, προκαλώντας έτσι την κίνηση αερίων μαζών που έρχονται να εξισορροπήσουν την υποπίεση αυτή.
 
Με άλλα λόγια, το ωστικό κύμα που παράγεται από την κίνηση των αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με τον υπάρχοντα άνεμο περιστρέφουν την ανεμογεννήτρια η οποία, χάρις στο σχήμα κατασκευής της, εργάζεται με ανέμους από διαφορετικές κατευθύνσεις και με διαφορετικές ταχύτητες.
 
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο «Περί Επιτάχυνσης της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» οι ανεμογεννήτριες αυτές αποτελούν το ιδανικό μέσον για παραγωγή και πώληση ενέργειας, σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά πάνελ ή αυτόνομα ενώ επιδοτείται και η εγκατάστασή τους
 
Το μικρό της μέγεθος, το σχήμα της που δεν καλύπτει μεγάλο χώρο, η δυνατότητα να δουλεύει συνεχώς με ανέμους οποιασδήποτε κατεύθυνσης και ταχύτητας καθώς και η δυνατότητα ενσωμάτωσής της σε διαφορετικών ειδών κατασκευές, από κτίρια έως μοντέρνα έργα τέχνης και η μηδενική περιβαλλοντική όχληση καθιστούν την ανεμογεννήτρια AirTurbo ιδανική για αστική χρήση.
 
Επιπλέον, έχει τη μορφή δέντρου, στοιχείο που της δίνει την δυνατότητα να ενσωματώνεται εύκολα στο περιβάλλον, μη προκαλώντας οπτική όχληση.Κατά υπολογισμούς της Air-Sun, μια συστοιχία Ανεμογεννητριών AirTurbo, εγκατεστημένες στον κεντρικό δρόμο των Ιωαννίνων, θα αρκούσε όχι μόνο να τροφοδοτήσει με ρεύμα τον φωτισμό του κέντρου των Ιωαννίνων αλλά θα παρείχε και επιπλέον ισχύ για διάφορες άλλες χρήσεις.

Παραγγελίες από όλο τον κόσμο

Ο εφευρέτης αυτής της ανεμογεννήτριας, η οποία αποτελεί παγκόσμια πατέντα, με δηλώσεις του χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τόνισε πως η εταιρία του δέχεται ήδη παραγγελίες από όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου προκειμένου να εγκαταστήσει μερικά από τα «δέντρα» του.Πολλοί μάλιστα του ζητούν να αγοράσουν και την πατέντα, πράγμα που όμως, όπως λέει, δεν προτίθεται να το κάνει.Ο κ. Κόντος εξήγησε πως για ένα μέσο σπίτι η αγορά και η εγκατάσταση ενός τέτοιου ενεργειακού δέντρου κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ με τη χρηματοδότηση όμως να γίνεται μέσω τραπέζης.Επιπλέον πρόσθεσε πως η απόσβεση των χρημάτων αυτών μέσω της πώλησης του ρεύματος στη ΔΕΗ, γίνεται σε διάστημα τριών ετών κάτι που σημαίνει ότι απομένουν άλλα 22 περίπου (αφού 25 είναι ο μέσος όρος ζωής τους) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός νοικοκυριού αλλά και την αύξηση των εσόδων του.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ : "Είναι η ώρα της ευθύνης για όλο το λαό της Αττικής"

"Είναι η ώρα της ευθύνης για όλο το λαό της Αττικής και ώρα που τα αδιέξοδα, οι ολιγωρίες και οι τοπικισμοί πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην υπευθυνότητα". Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και επισημαίνεται:

"Οι κυβερνητικές ολιγωρίες των τελευταίων ετών και η απολίτικη τοπικιστική αντίληψη των φορέων της Αυτοδιοίκησης που θα υποδεχθούν τους νέους ΧΥΤΑ, οδηγούν στα σημερινά αδιέξοδα, τα οποία θα κοστίσουν στον ελληνικό λαό μια νέα -τερατώδη- επιβάρυνση των 2,7 δις ευρώ ετησίως".

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Μετεγκατάσταση δύο οικισμών λόγω περιβαλλοντικής υποβάθμισης από τη ΔΕΗ

Την μετεγκατάσταση δύο οικισμών της Κοζάνης και της Φλώρινας προβλέπει διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων των οικισμών Ακρινής του Νομού Κοζάνης και Αγίων Αναργύρων του Νομού Φλώρινας, οι οποίοι έχουν υποβαθμιστεί περιβαλλοντικά λόγω της δραστηριότητας των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ.

Η γειτνίασή τους με τα λιγνιτικά κοιτάσματα έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση προβλημάτων οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, όπως η πλήρης αποστέρηση της ζωτικής αγροτικής γης προς καλλιέργεια και οι βλάβες στα κτίριά τους.

Η ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ προβλέπει ότι η ΔΕΗ σε εύλογο χρονικό διάστημα (όχι μεγαλύτερο των οχτώ ετών) θα έχει προχωρήσει σε επιχειρησιακό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των δύο οικισμών, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες, τις τεχνικές λύσεις και τον προϋπολογισμό του έργου.

Το κόστος της μετεγκατάστασης θα βαρύνει σε ποσοστό 50% τη ΔΕΗ, μέρος της οποίας θα προέρχεται από τον τοπικό πόρο (τέλος λιγνίτη) και το υπόλοιπο ποσοστό 50% της δαπάνης θα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εκτάσεις που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγκατάστασης των οικισμών μεταβιβάζονται ιδιοκτησιακά κατά 50% στη ΔΕΗ Α.Ε. και κατά 50% στο Ελληνικό Δημόσιο.

Λήγει και το 5ο τελεσίγραφο για τις παράνομες χωματερές

Λήγει την Τρίτη το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών στη χώρα μας, η οποία απειλείται με υψηλό πρόστιμο.

Το ημερήσιο πρόστιμο ανά χωματερή φτάνει τα 30.000 ευρώ, ποσό που σε ετήσια βάση σημαίνει 2,7 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το 5ο τελεσίγραφο της Κομισιον από το 2008.

Το προηγούμενο τελεσίγραφο έληξε τον Ιούλιο.

Από τους 750 χώρους ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, οι 250 βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία.

Στα άμεσα σχέδια λοιπόν της κυβέρνησης είναι μέχρι 31/12/2010 να τερματιστεί η λειτουργία 96 χωματερών, 18 το πρώτο τρίμηνο του 2011 και 63 έως τέλος Iουνίου.

Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο πριν από πέντε χρόνια για την λειτουργία χιλιάδων παράνομων χωματερών και εξακολουθεί να μην έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα τόσο σοβαρό θέμα για την δημόσια υγεία, το περιβάλλον, αλλά και για τα δημόσια ταμεία.

Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Κλιματική αλλαγή και πράσινη ανάπτυξη

«Πολλά υποσχόμενες», χαρακτηρίζει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, τις δυο ελληνικές πρωτοβουλίες, την «Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο» και την πρωτοβουλία «Η Μαύρη Θάλασσα γίνεται Πράσινη», που εκδηλώθηκαν μέσα στο 2010.Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ζήτησε από την υπουργό έναν απολογισμό του 2010, μία σκιαγράφηση των στοιχημάτων για το 2011 και αποτίμηση των δύο ελληνικών πρωτοβουλιών.
 
Για τις ελληνικές πρωτοβουλίες, η κ. Μπιρμπίλη θεωρεί ότι «ο στόχος επετεύχθη» και στις δύο.«Το δεύτερο σκέλος αυτών των πρωτοβουλιών είναι να βρούμε κοινά προγράμματα, που θα μας φέρουν πιο κοντά σε αυτό που λέμε "μοντέλο πράσινης ανάπτυξης", γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι η συζήτηση για την αλλαγή του κλίματος πρέπει απαραίτητα να συνδεθεί με το νέο μοντέλο ανάπτυξης», σημειώνει η υπουργός.
 
Το 2010 σηματοδοτήθηκε από δύο «πολύ θετικές εξελίξεις σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης», εκτιμά η Τ. Μπιρμπίλη αναφερόμενη στη «Συνάντηση για τη Βιολογική Ποικιλότητα», τον Οκτώβριο στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας και στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κανκούν, στο Μεξικό, αυτόν το μήνα.Δύο είναι, κατά τη γνώμη της υπουργού Περιβάλλοντος, τα σημεία που πρέπει να διευθετηθούν μέσα στο 2011: Τι προσφορές μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα κάνουν οι χώρες για να επιτευχθεί ο στόχος περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, καθώς με τις υπάρχουσες προσφορές ο στόχος είναι, απλά, ανέφικτος. 
 
Αφετέρου, τι θα γίνει μετά το 2012, οπότε εκπνέει το Πρωτόκολλο του Κιότο και, εκτός απροόπτου, δεν προβλέπεται μέχρι τότε να έχει καταλήξει η παγκόσμια κοινότητα σε νομικά δεσμευτική, ενιαία συμφωνία για το κλίμα.

Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2010

Νέου τύπου φωτοβολταϊκό

Αμερικανοί και Ελβετοί επιστήμονες, από δύο κορυφαίες Πολυτεχνικές σχολές του κόσμου, δημιούργησαν ένα νέου τύπου φωτοβολταϊκό σύστημα, που μιμείται τη φωτοσύνθεση των φυτών και καταφέρνει να μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε καύσιμο υδρογόνο.

Το μηχάνημα χρησιμοποιεί τις ακτίνες του ήλιου και ένα οξείδιο του μετάλλου, τη δημητρία (ceria), για να διασπάσει το διοξείδιο του άνθρακα ή το νερό, παράγοντας καύσιμα που στη συνέχεια μπορούν να αποθηκευθούν ή να μεταφερθούν αλλού. Τα συμβατικά φωτοβολταϊκά παράγουν μόνο επιτόπιο ηλεκτρισμό και δεν μπορούν να αποδώσουν ρεύμα το βράδυ, όπως υπόσχεται η νέα τεχνική.

Οι ερευνητές συγκεντρώνουν το ηλιακό φως σε ένα κύλινδρο επικαλυμμένο με τη δημητρία. Η νέα τεχνολογία αξιοποιεί την φυσική ιδιότητα της τελευταίας να "εκπνέει" οξυγόνο όταν θερμαίνεται και να το "εισπνέει" όταν ψύχεται.

Καθώς το διοξείδιο του άνθρακα και/ή το νερό διοχετεύεται στο όχημα (όπως συμβαίνει με την φωτοσύνθεση των φυτών), η δημητρία αμέσως αφαιρεί το οξυγόνο από αυτά καθώς ψύχεται και έτσι, διασπώντας τα, παράγει υδρογόνο και/ή μονοξείδιο του άνθρακα. Το παραγόμενο υδρογόνο μπορεί να τροφοδοτήσει κυψέλες καυσίμου υδρογόνου στα αυτοκίνητα. Εναλλακτικά, ένας συνδυασμός παραγομένου υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία "αερίου σύνθεσης" (syngas), που με τη σειρά του αποτελεί πρώτη ύλη για καύσιμα, όπως η συνθετική βενζίνη.

Η πρωτοτυπία της νέας τεχνικής, σύμφωνα με τους εφευρέτες της, έγκειται στην αξιοποίηση της δημητρίας, η οποία, αν και γενικά άγνωστη στο ευρύ κοινό, βρίσκεται σε σχετική αφθονία και θεωρείται το πιο κοινό μέταλλο από αυτά που ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων "σπάνιων γαιών".

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, εκτός από υδρογόνο, με το ίδιο μηχάνημα θα μπορούσε να παραχθεί επίσης μεθάνιο. Προς το παρόν πάντως, έχει δημιουργηθεί μόνο μια πρωτότυπη συσκευή, η οποία είναι ακόμα μη αποδοτική ενεργειακά, καθώς το παραγόμενο καύσιμο αξιοποιεί μόνο το 0,7% έως 0,8% της συλλεγόμενης ηλιακής ακτινοβολίας. Η περισσότερη ενέργεια χάνεται μέσω θερμικών απωλειών ή από την αντανάκλαση πίσω στον ουρανό των ηλιακών ακτίνων.

Οι επιστήμονες, όμως, αισιοδοξούν ότι μελλοντικά μπορούν να ανεβάσουν στο 19% την αποδοτικότητα του νέου μηχανήματος με μια σειρά από βελτιώσεις (θερμικές μονώσεις κ.α.), οπότε η συσκευή θα είναι εμπορικά βιώσιμη.

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

ΝΔ: Κυβερνητικές αντιφάσεις λόγων και έργων για το περιβάλλον

Για «κραυγαλέες αντιφάσεις λόγων και έργων» κατηγορεί τον Πρωθυπουργό η Γραμματεία Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τις αναφορές του Πρωθυπουργού για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη στη Βουλή.

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο κ. Παπανδρέου είχε κάνει λόγο για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο Πρωθυπουργός απέκρυψε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του ποσού αυτού θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους των χωρών εισαγωγής ΑΠΕ, αφού, όπως υποστηρίζει, δεν φρόντισε να αναπτύξει εθνική βιομηχανία. «Το υψηλότερο κόστος τους», προσθέτει, «επιβαρύνει ήδη τον χειμαζόμενο οικονομικά Έλληνα καταναλωτή με τις αντιαναπτυξιακές αυξήσεις των τιμολογίων της ενέργειας».

Στη βουλή η προστασία του Καλαμά

Ερώτηση για το εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι όσον αφορά την προστασία του ποταμού Καλαμά απηύθυναν,προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης (Β’ Αθηνών) και Νίκος Τσούκαλης (Αχαΐας). 
 
Στην ερώτηση με θέμα «Μόλυνση του ποταμού Καλαμά στο Ν. Ιωαννίνων» οι βουλευτές, ρωτούν:
-Εφαρμόζεται μηχανισμός ελέγχου των βιομηχανιών της ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων; 
 
Πόσες και ποιες βιομηχανίες πραγματοποιούν ορθά τον απαραίτητο βιολογικό καθαρισμό και ποιες όχι; Ποια μέτρα λαμβάνονται κατά των ρυπαινουσών βιομηχανιών;

-Εκπληρώνει η χώρα μας τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τις περιβαλλοντικές οδηγίες της Ε.Ε για θέματα διαχείρισης και προστασίας των υδάτων;

-Υπάρχει πρόνοια για την κατασκευή νέας μονάδας στον χώρο του βιολογικού καθαρισμού, προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα επεξεργασίας λυμάτων κατά τρόπο, ώστε να μπορούν να καλυφθούν περιοχές που πρόκειται να ενταχθούν στο δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού που σήμερα εξυπηρετούνται µε βόθρους;

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

"Ενισχύστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς"

Photograph of a bus for line X95 (Syntagma Exp...Image via Wikipedia"Ενισχύστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ'.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Ένα από τα πλέον ανορθολογικά συστήματα που λειτούργησαν και λειτουργούν στη χώρα μας και ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, είναι αυτό των ΜΜΜ. Η πολυδιάσπαση των φορέων που ασχολούνται με το ίδιο έργο και η αδυναμία συνεννόησης για τον εντελώς αναγκαίο συντονισμό τους, η ανορθολογική τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι άστοχες αναπτυξιακές επιλογές, η αδυναμία είσπραξης ακόμη και του εισιτηρίου, η επιβάρυνση από επιλογές τρίτων που μειώνουν τις εισπράξεις, η έλλειψη και κυρίως η αδυναμία εφαρμογής ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου όπου θα ενταχθούν όλα τα ΜΜΜ του λεκανοπεδίου, είναι κάποιες από τις κραυγαλέες και διαχρονικές αδυναμίες ενός τόσο κρίσιμου για τη λειτουργία της πόλης συστήματος."  Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΜ.ΑΡ.: "Τα ΜΑΤ δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων"

"Τα ΜΑΤ δεν μπορούν –και δεν επιτρέπεται!– να δώσουν λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής"! Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του ΤΟΜΕΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ " ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ".

"Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εδώ και μέρες στην περιοχή της Κερατέας,-αναφέρεται στην ανακοίνωση-  με τη σχεδόν πολεμική αντιπαράθεση των κατοίκων που πασχίζουν να αποτρέψουν τη δημιουργία ΧΥΤΥ (ή μήπως «καλυμμένου» ΧΥΤΑ;) στην τοποθεσία Οβριόκαστρο και των δυνάμεων αστυνομικής καταστολής, με άγριες συμπλοκές, τραυματισμούς κατοίκων, ακόμη και ηλικιωμένων, συλλήψεις και προσαγωγές στο αυτόφωρο, αποδεικνύει –δυστυχώς για άλλη μια φορά– την πλήρη ανεπάρκεια και αποτυχία της πολιτείας να σχεδιάσει, να προγραμματίσει και να υλοποιήσει μια ορθή, πειστική και κοινωνικά αποδεκτή πολιτική ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου – με ό,τι αυτό συνεπάγεται, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Το πρόβλημα, για κάθε νηφάλιο και αντικειμενικό παρατηρητή και γνώστη, δεν είναι φυσικά τοπικό – και είναι λάθος να αντιμετωπίζεται τοπικιστικά, στη λογική ότι «μακριά από εδώ κι όπου αλλού να ’ναι». Γιατί δεν έχει τόση σημασία το πού θα γίνει τελικά το συγκεκριμένο έργο αλλά το πώς – με ποιες προδιαγραφές, με ποιες προοπτικές, με ποιες εγγυήσεις, τόσο για τους κατοίκους όσο και για το περιβάλλον.

Γιατί η ορθή και έγκαιρη υλοποίηση μιας σύγχρονης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων (αποκλειομένης της καύσης, που σήμερα εγκαταλείπεται διεθνώς ως ασύμφορη και περιβαλλοντικά επιζήμια), σε συνδυασμό με την πρωτοβάθμια διαλογή στην πηγή και την ορθή χωροθέτηση των απαιτούμενων συναφών εγκαταστάσεων, όχι μόνο δεν συνιστά πρόβλημα αλλά τουναντίον –εκτός των προφανών ωφελειών για την ευρύτερη κοινωνία– θα δημιουργήσει αρκετές νέες θέσεις εργασίας σε μια εποχή όπου οι ευκαιρίες απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους νέους, σπανίζουν ολοένα και περισσότερο.

Οφείλουν λοιπόν οι πολιτικοί υπεύθυνοι, όπως και όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, να συνομιλήσουν χωρίς προκαταλήψεις και αυταπάτες, χωρίς «τσαμπουκάδες» και τυφλή αστυνομική βία που διόλου δεν αρμόζουν σε ένα πολιτισμένο ευρωπαϊκό κράτος, και να καταλήξουν, δίχως άλλη χρονοτριβή, στη βέλτιστη λύση για ένα χρόνιο πρόβλημα –μια γάγγραινα στο σώμα της Αττικής– που πραγματικά αποτελεί, για όσους το έχουν ήδη συνειδητοποιήσει, μια βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της οικονομίας, της κοινωνίας και βέβαια του περιβάλλοντος της Αττικής γης – κι αυτό μακριά από οποιαδήποτε σκιά εύνοιας συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και ομάδων πίεσης για ίδια οφέλη".  

Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010

Διαμαρτυρία έξω από το ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Κυριακή στη 1 το μεσημέρι για τα δελφίνια

Διαμαρτυρία έξω από το ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ οργανώνουν οι ΝΕΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ την Κυριακή στη 1 το μεσημέρι για να διαμαρτυρηθούν για "την συνεχιζόμενη λειτουργία του δελφιναρίου του Αττικού Πάρκου, που κρατάει αιχμάλωτα τώρα 11 δελφίνια, και ζητάμε την ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ των παραστάσεων αλλά και την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ της εκμετάλλευσης των δελφινιών στη χώρα μας"

Σε ανακοίνωσή τους οι ΝΕΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, Μέλοι της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Νέων Πρασίνων, τονίζουν ότι "το “χαμόγελο” του δελφινιού είναι η μεγαλύτερη πλάνη της φύσης"

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΛΑ

Ερωτηματικά και βαθιά ανησυχία δημιουργεί για ακόμα μια φορά (τρίτη φορά από το καλοκαίρι), η πρόσφατη εμφάνιση χιλιάδων ψαριών στην επιφάνεια του καναλιού που οδηγεί στον ταμιευτήρα της Κάρλας, αλλά και στο εσωτερικό του ίδιου του ταμιευτήρα. Για μια ακόμη φορά οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να ερμηνεύσουν το συμβάν ως αποτέλεσμα ... κακοκαιρίας.

Τα αίτια της διαταραχής της ζωής στον ταμιευτήρα

Η Αντινομάρχης Μαγνησίας ισχυρίστηκε πως τα ψάρια ανέβηκαν στην επιφάνεια λόγω ψύχους-παγετού. Βέβαια κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με θεμελιώδεις φυσικές ιδιότητες του νερού και δυστυχώς αποκαλύπτει επιπολαιότητα ή, ακόμα χειρότερα, πρόθεση για υποβάθμιση των γεγονότων.

Η Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος  των Οικολόγων Πράσινων ενημερώθηκε από το Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, όπου αναφέρθηκε ότι  υπάρχουν 2 πιθανές αιτίες για το φαινόμενο: α) το νερό δεν οξυγονώνεται επαρκώς λόγω φαινομένου ευτροφισμού που οφείλεται σε αυξημένη συγκέντρωση οργανικής ύλης σε συνδυασμό με την πτώση της στάθμης του νερού λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων και β) το νερό έχει κάποιου άλλου είδους τοξικότητα όπως για παράδειγμα βαρέα μέταλλα.  Έχουν ξεκινήσει αναλύσεις νερού που θα διαφωτίσουν περισσότερο την κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιο περιστατικό στο παρελθόν οφείλονταν σε ξέπλυμα γεωργικών μηχανημάτων και τοξίνωση των νερών με υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλίας πήγε επιτόπου στη λίμνη Κάρλα. Οι πρώτες εικόνες των ψαριών έχουν όλες τις ενδείξεις για περιορισμένο οξυγόνο, αλλά θα περιμένουμε τη δημοσιοποίηση των αναλύσεων στο νερό και στα ψάρια. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ομάδα ειδικών επιστημόνων των Οικολόγων Πράσινων θα επισκεφτεί την περιοχή για να συνδράμει στην προσπάθεια του Φορέα Διαχείρισης για αποσαφήνιση των αιτιών του σοβαρού αυτού προβλήματος διαρκείας στη λίμνη.
Υπάρχει πράγματι αποκατάσταση της λίμνης ή δημιουργείται ένας ταμιευτήρας με αστοχίες;
Θεωρούμε πως οι πρόσφατοι μαζικοί θάνατοι ψαριών έχουν τη ρίζα τους στον τρόπο με τον οποίο «σχεδιάστηκε» η «αποκατάσταση» της λίμνης Κάρλας εξαρχής.
Δεν είναι σωστό να θεωρείται αποκατάσταση λίμνης η κατασκευή ενός τεχνητού αρδευτικού ταμιευτήρα με αμφίβολα υδρολογικά, ενεργειακά, περιβαλλοντικά και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά.  Αποκατάσταση μιας λίμνης υπάρχει μόνο όταν αφορά στα συνολικά οικολογικά χαρακτηριστικά που είχε πριν η λίμνη και ιδιαίτερα στις λειτουργίες που επιτελούσε για το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο. Άλλο, λοιπόν,  η δημιουργία ενός ταμιευτήρα και άλλο η επανασύσταση μιας λίμνης με όλες τις λειτουργίες της.
Η αποκατάσταση για να είναι επιτυχημένη χρειάζεται να είναι βιώσιμη. Δεν είναι λύση να γεμίζει ένας ταμιευτήρας με ψάρια (είτε αναπαράγονται μόνα τους, είτε τα εισάγουμε σε αυτόν) και σε 1-2-3 χρόνια να πεθαίνουν. Δεν είναι λύση να γεμίζει με νερό μια επιφάνεια και μάλιστα με τσιμεντένιες όχθες και να θεωρείται ότι αποκαθίσταται μια λίμνη, ειδικά αν δεν λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα ενδιαιτήματα των οργανισμών που κατοικούν σ' αυτή.  Φυσικά αν αυτή η επιφάνεια είναι μεγάλη θα αναπτυχθούν εντός της φυτά και ψάρια και θα προσελκύσει πτηνά. Ποιες όμως είναι και από τι αποτελούνται αυτές οι κοινότητες ψαριών, φυτών, ασπόνδυλων, πτηνών; Και κυρίως ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τα εμπόδια για την μακροχρόνια επιβίωσή τους και την αποκατάσταση μιας όποιας ισορροπίας;
Σήμερα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η κατασπατάληση οικονομικών πόρων για ένα ακόμη έργο, που χωρίς επιστημονικά κριτήρια βαφτίζεται αυθαίρετα από τους αναδόχους του έργου ως «περιβαλλοντικό». Η προχειρότητα καταδεικνύεται και με την απουσία οποιασδήποτε πρόνοιας για το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή. Είναι βέβαιο πλέον ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την οικολογική αναγέννηση της λίμνης, αλλά ούτε καν για την οικολογική αναβάθμιση της ζωής του ταμιευτήρα. Αποδεικνύεται δυστυχώς στην πράξη ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις μοναδικές ευκαιρίες στην περιοχή για πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη που να λειτουργεί  συνεργατικά με το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους τηςπεριοχής κι όχι ερήμην τους: μιας περιοχής ιδιαίτερα πλούσιας και ξεχωριστής σε φυσικό περιβάλλον, ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία, που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.
Φαίνεται να μην τηρούνται οι υποχρεώσεις των φορέων που έχουν την ευθύνη για την τήρηση της νομοθεσίας αλλά και την προστασία της υγείας των κατοίκων,  ακόμα και όσων κυνηγούν και ψαρεύουν παράνομα στην περιοχή, αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας ζώα και ψάρια.
Οι προτάσεις μας
1. Ουσιαστικοί μηχανισμοί ελέγχου αλλά και ενημέρωση των πολιτών ώστε να σταματήσουν εγκληματικές για την υγεία και το περιβάλλον πρακτικές, όπως το ξέπλυμα στα κανάλια γεωργικού εξοπλισμού που περιέχει φυτοφάρμακα και γενικότερα η απόρριψη υπολειμμάτων επικίνδυνων αγρο-χημικών και των συσκευασιών τους στο περιβάλλον.  Απαιτείται η δημιουργία συστήματος συλλογής των χρησιμοποιημένων συσκευασιών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και η ασφαλής διαχείρισή τους.  Δεν μπορεί να συνεχίσουμε να παίζουμε με τόσο επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα.
2. Περιβαλλοντικό έργο αποκατάστασης λίμνης, δεν είναι σε καμιά περίπτωση η δημιουργία αρδευτικού ταμιευτήρα και κωπηλατοδρομίου. Για τους Οικολόγους Πράσινους η αναβάθμιση της περιοχής πρέπει και μπορεί να γίνει εφικτή μόνο ως επαναφορά της λειτουργικότητας της λίμνης για το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο. Δηλαδή, την επίτευξη οικολογικών και βιώσιμων στόχων. Για κάτι τέτοιο χρειάζεται έρευνα, σοβαρή μελέτη, ουσιαστικός διάλογος με την τοπική κοινωνία και παραγωγή έργου από τον φορέα διαχείρισης - όχι απλώς μελέτες και τεχνικά έργα.  Χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός από την Πολιτεία, που να μην υποκύπτει στον αυτοσκοπό μεγιστοποίησης της απορρόφησης κοινοτικών πόρων. Δεν χρειαζόμαστε άλλα «πεταμένα» χρήματα Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων, αλλά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα!
3. Οι δράσεις που θα οδηγήσουν σε αυτό, να ενταχθούν στο σχεδιασμό των αρμόδιων υπουργείων και της νέας περιφερειακής αρχής.  Χρειάζεται να οριστούν τα κρίσιμα σημεία παρέμβασης που θα επιτρέψουν την αποκατάσταση ενός οικολογικά ισορροπημένου συστήματος  που θα προσφέρει και στους κατοίκους των γύρω χωριών την ευκαιρία ποιοτικής αναβάθμισης της ζωής τους και εναλλακτικές μορφές οικονομίας.
4. Να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες ελέγχων στον Φορέα Διαχείρισης και να του παρασχεθούν τα μέσα να ελέγχει την πορεία επίτευξης των στόχων, να καταγράφει και να οργανώνει  τις γύρω από τον ταμιευτήρα δραστηριότητες που ενδεχομένως αποτελούν εστίες κινδύνου.
5. Είναι τέλος αναγκαίο, η διαχείριση της περιοχής να αντιμετωπιστεί χωριστά από αυτή του Πηνειού καθώς γεωλογικά η λίμνη Κάρλα έχει αυτόνομη λεκάνη απορροής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κινδύνους και δυνατότητες.
Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλίας
Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πάλι η Λίμνη Παμβώτιδα

Παρουσιάστηκε χθες το βελτιωμένο Προεδρικό Διάταγμα
Παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου το νέο –βελτιωμένο- Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για τη Λίμνη Παμβώτιδα.
 
Παρουσία Τοπικών Αρχών και Φορέων, η αρμόδια υπάλληλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ελένη Γιορταμάκη ανέλυσε το Π.Δ., που χαρακτηρίζει τη Λίμνη, ως περιοχή οικοανάπτυξης και το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση στο αμέσως προσεχές διάστημα.
 
Μεταξύ άλλων, ορίζονται τα όρια χωρικής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, καθώς και οι ζώνες προστασίας εντός των ορίων αυτών. Επίσης, καθορίζονται οι όροι για την προστασία των περιοχών, οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί στις χρήσεις γης, στη δόμηση και στην κατάτμηση ακινήτων κ.α.
 
«Ουσιαστικά θέτει ένα τέλος σε παράνομες δραστηριότητες (πχ επιχωματώσεις και επεκτάσεις προς τη Λίμνη) ή μη συμβατές δραστηριότητες με την προστασία της Λίμνης και καθορίζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στην κάθε ζώνη» σημείωσε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Πέτρος Τσουμάνης.Και υπογράμμισε, πως «καθώς το Προεδρικό Διάταγμα αποσαφηνίζει το νομικό πλαίσιο της περιοχής ευθύνης του Φορέα αναμένεται να συμβάλλει στην κατανόηση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων από τους χρήστες της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης».

ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ

Όπως αναφέρεται αναλυτικά στο Προεδρικό Διάταγμα, σκοπός του είναι «η προστασία, η διατήρηση και η διαχείριση της βιοποικιλότητας, της φύσης και του τοπίου, ώστε να διασφαλίζονται οι φυσικές διεργασίες, η αποδοτικότητα των φυσικών πόρων, η ισορροπία και η εξέλιξη των οικοσυστημάτων στην υδάτινη, χερσαία και ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Παμβώτιδας».

ΟΧΙ ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Στη σημασία του να μη χαθεί άλλος χρόνος, στάθηκε και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα. «Το Λιμναίο οικοσύστημα μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και η σύνδεσή του με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων είναι αναπόφευκτη» είπε, μεταξύ άλλων.

Ο ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ο βουλευτής ΝΔ Ιωαννίνων και πρώην Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης σε επιστολή του σε τοπικές Αρχές και Φορείς επαναφέρει την πρότασή του, τόσο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, όσο και για το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης.Για το τελευταίο σημειώνει χαρακτηριστικά: «πέρασε ένας χρόνος μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, καθώς το σχέδιο που είχε σταλεί πέρυσι από το ΥΠΕΚΑ στους τοπικούς Φορείς για διαβούλευση δεν ενσωμάτωνε καν τις ζώνες και τις ρυθμίσεις της υφιστάμενης Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου.Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι πρώτα πρέπει να θεσμοθετηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων και αμέσως μετά, με βάση τις κατευθύνσεις του, να θεσμοθετηθεί η Παμβώτιδα ως περιοχή οικοανάπτυξης. Μόνον τότε μπορούμε να συζητήσουμε αναλυτικά τις ρυθμίσεις του σχεδίου ΠΔ της Λίμνης. Παράλληλα πρέπει να προωθούνται ειδικότερα σημαντικά θέματα για την Παμβώτιδα, όπως η εξυγίανσή της και η αποξήλωση των αναχωμάτων».Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν τόσο ο νυν Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ηπείρου Γιώργος Ρεκατσίνας, όσο και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου Παντελής Κολόκας, που υπογράμμισαν στη χθεσινή παρουσίαση την σημασία του Ρυθμιστικού και του Π.Δ. της Λίμνης, για την ανάπτυξη της περιοχής.

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

Να σημειωθεί, τέλος, πως το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Γιάννενα τον περασμένο Ιανουάριο.Οι Φορείς όμως ζήτησαν την διόρθωσή του, γιατί δεν ήταν ακριβείς οι χάρτες της προστατευόμενης περιοχής. Υπενθυμίζεται, πως το 2003 είχε εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) για την προστασία της Λίμνης, όμως μετά την προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων στο ΣτΕ, ακυρώθηκε το 2007. Μέχρι σήμερα, η Λίμνη Προστατεύεται από τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου με τις Αρχές τους Φορείς και τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να ελπίζουν πως τώρα θα δοθεί οριστική λύση…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Θαλάσσια ρύπανση στην Ελευσίνα

One Word... "Plastics"Image by B.S. Wise via Flickr
Πλωτά φράγματα έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά της θαλάσσιας ρύπανσης συνολικής έκτασης 5-6 τ.μ., που σημειώθηκε χθες κατά τη διαδικασία φόρτωσης με πετρέλαιο θέρμανσης του δεξαμενόπλοιου «AEGEAN V» στις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα.

Οι εργασίες απορρύπανσης ανατέθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία ενώ από επαγγελματία δύτη πραγματοποιήθηκε έλεγχος στα ύφαλα του πλοίου για διαπίστωση τυχόν διαρροής, με αρνητικά αποτελέσματα. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας για το συμβάν.
www.kathimerini.g

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Ασωπός: «Λουκέτα» για τους ρυπαντές ζητεί το ΣτΕ

Μέτρα, που φθάνουν μέχρι τη διακοπή λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων που ρυπαίνουν τον Ασωπό, ζητεί από τη νομαρχία Βοιωτίας το ΣτΕ με 8 αποφάσεις του.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται καθ' υποτροπή ρύπανση δεν αρκεί η επιβολή αλλεπάλληλων προστίμων, αλλά επιβάλλεται η διακοπή της ρυπογόνου δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τους δικαστές η Νομαρχία Βοιωτίας όφειλε να ερευνήσει ενδελεχώς τις συνθήκες λειτουργίας των οκτώ βιομηχανικών μονάδων, μεταξύ των οποίων και της Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία , και «αναλόγως να επιβάλει τις νόμιμες κυρώσεις προσωρινής ή οριστικής, μερικής ή ολικής διακοπής λειτουργίας τους».

Το ΣτΕ αναπέμπει τις υποθέσεις στη νομαρχία ώστε να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία του Ασωπού.

Όμως, η νομαρχία «παρέλειψε να πράξει τα οφειλόμενα και τώρα οι οκτώ υποθέσεις που απασχόλησαν το ΣτΕ θα αναπεμφθούν στην νομαρχία ώστε να λάβει τεκμηριωμένα μέτρα για την προστασία του Ασωπού.

Στην περιοχή των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου λειτουργούν σήμερα περίπου 700 βιομηχανικές μονάδες, ενώ δεν υπάρχει κεντρική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

Ο Ασωπός ποταμός έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Μείωσης της Ρύπανσης των Επιφανειακών Νερών της Χώρας.

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Ερώτηση βουλευτών Δημοκρατικής Αριστεράς για τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας

Μία ακόμη ερώτηση για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας κατατέθηκε στη Βουλή.
 
Την ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης προς την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου. 
 
Υπενθυμίζεται ότι ερώτηση κατέθεσε τη Δευτέρα και ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης.
 
Οι δύο βουλευτές παρατηρούν πως με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης καταδεικνύεται κατά τον εναργέστερο τρόπο η εγκατάλειψη των Φορέων Διαχείρισης (Φ.Δ.) των προστατευόμενων περιοχών της χώρας από την πολιτεία.Οι βουλευτές ρωτούν την αρμόδια υπουργό:
• Ποια μέτρα θα ληφθούν για την εύρυθμη λειτουργία και τη σταθερή χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, ώστε να ανταπεξέλθει στο έργο που του έχει ανατεθεί από την Πολιτεία;
• Ποιος ο σκοπός ίδρυσης των Φορέων Διαχείρισης, οι οποίοι έχουν συγκροτηθεί ως εργαλεία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο που καλούνται να επιτελέσουν; Υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση και αξιοποίησή τους;

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...