Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Επεισοδιακή διαμαρτυρία της Greenpeace στην Αρκτική

Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχείρησε να εμποδίσει διαμαρτυρία της εναντίον των γεωτρήσεων


Η Greenpeace κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχείρησε να εμποδίσει διαμαρτυρία της εναντίον των γεωτρήσεων στην Αρκτική, μετά την επιβίβαση ανδρών της ακτοφυλακής στο παγοθραυστικό της, το οποίο εισήλθε στη Βόρεια Θαλάσσια Οδό με προορισμό τη Θάλασσα Κάρα, ανοιχτά των βόρειων ακτών της χώρας.

Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Σώστε την Αρκτική», μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης επιχείρησαν να κατευθυνθούν με ταχύπλοα προς σκάφος, το οποίο πραγματοποιεί ερευνητικές εξορύξεις για πετρέλαιο για λογαριασμό της Rosneft και της ExxonMobil.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία απαγόρευσε στο Arctic Sunrise να εισέλθει στα Αρκτικά της ύδατα, με την αιτιολογία ότι η οργάνωση δεν παρείχε επαρκείς πληροφορίες για το παγοθραυστικό της. Η Greenpeace αντέδρασε έντονα κατηγορώντας τη Μόσχα ότι προσπαθεί να αποφύγει το διεθνή έλεγχο για τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητές της στην περιοχή, η οποία με το λιώσιμο των πάγων ανοίγει σταδιακά για εκμετάλλευση από ενεργειακούς ομίλους.

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τη Ρωσία, η οποία εξαρτάται από τις εξαγωγές των ενεργειακών της πόρων. Οργανώσεις όπως η Greenpeace ωστόσο φοβούνται ότι οι εξορύξεις σε μια αχανή, αφιλόξενη περιοχή θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την άγρια ζωή σε περίπτωση ατυχήματος.

«Οι υπεράκτιες εξορύξεις θα έπρεπε να απαγορευτούν στην Αρκτική και ειδικά σε ένα απομακρυσμένο καταφύγιο για απειλούμενα είδη, όπως οι πολικές αρκούδες, όπου θα ήταν αδύνατο να καθαριστεί μια πετρελαιοκηλίδα», αναφέρει η Greenpeace σε γραπτή ανακοίνωσή της.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...