Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

O Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ για τις νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

Όσο περισσότερο προχωρά στην εξειδίκευση των προστίμων για τα αυθαίρετα το ΥΠΕΚΑ, τόσο... περισσότερο φαίνεται και ο χαρακτήρας της ρύθμισης. Αφενός, με την εισαγωγή «κοινωνικών» κριτηρίων στις εκπτώσεις των προστίμων, διολισθαίνει σε ένα πεδίο που έθρεψε γενιές αυθαιρέτων, αυτό του φτηνού λαϊκισμού, ασκώντας δήθεν κοινωνική πολιτική μέσω της ανοχής στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Η κοινωνική πολιτική ασκείται με μέτρα προστασίας των αδύναμων και όχι ανεχόμενοι την αυθαιρεσία τους στη φύση ή αλλού (περισσότερα από 1.000.000 αυθαίρετα είναι «μικρές» εξοχικές κατοικίες).

Η λογική της έκπτωσης με βάση την παλαιότητα του αυθαιρέτου, εισάγει ένα ακατανόητο, από περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά, κριτήριο, ότι όσο μεγαλύτερο διάστημα έχεις χρησιμοποιήσει αυθαίρετα έναν χώρο, τόσο μεγαλύτερη έκπτωση θα έχεις! Διαφωνούμε με την λογική αυτή των εκπτώσεων για μείζονα λόγο, αφού κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε στην περίπτωση των ημιυπαίθριων. Η «ρύθμιση» για τα αυθαίρετα, συνολικά, είναι μια αντι-κοινωνική πράξη αλλά και ευθεία βολή εναντίον του περιβάλλοντος, με αποκλειστικό σκοπό την είσπραξη χρημάτων.

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

Οικολογικό πάρκο στην Ιμβρο εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Οικολογικό Πάρκο στους Αγίους Θεοδώρους, τη γενέτειρά του στην Ίμβρο, εγκαινίασε χθες το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Φως του Φαναρίου», εμφανώς συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε, για άλλη μια φορά, για την ιδιαίτερη πατρίδα του, «την ιδέα», όπως τη χαρακτήρισε.

«Η Ίμβρος, δι’ ημάς τα γνήσια τέκνα της, δεν είναι μόνον νησί. Είναι και ιδέα! Και την ιδέαν κανείς δεν μπορεί ούτε να μας την στερήσει, ούτε να μας την διαστρέψει, ούτε επ’ ελάχιστον να μας την αλλάξει», τόνισε - μεταξύ άλλων - ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Και συνέχισε: «Ζει εις τις καρδιές μας και εις τα βάθη της ψυχής μας πάντοτε αγνή, πάντοτε νέα, πάντοτε καθαρά, πάντοτε σεμνή, πάντοτε παραδοσιακή, πάντοτε ευσεβής, πάντοτε ωραία, και μας ομιλεί, μας εμπνέει, μας διδάσκει, μας καθοδηγεί!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011

Πρωταθλήτρια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες η Κρήτη

Πρωταθλήτρια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες αναδεικνύεται η Κρήτη, όπου συνολικά έχουν εγκατασταθεί... 700 από τα 1000 συστήματα που είναι εγκατεστημένα πανελλαδικά.

Οι Κρητικοί φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ‘ανοιχτοί» σε έργα πράσινης ανάπτυξης και αρκετοί ιδιώτες προχωρούν σε «πράσινες» επενδύσεις.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και στο περίφημο πράσινο νησί, τον Άγιο Ευστράτιο μέχρι σήμερα, με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ δεν υπάρχει ούτε ένα φωτοβολταϊκό σε στέγη αλλά ούτε και καμία αίτηση.

Αλλά και στις αιτήσεις πρωταθλήτρια είναι η Κρήτη με 27MW, ενώ σημαντικός αριθμός αιτήσεις εμφανίζεται στη Σάμο (483KW) και τη Ρόδο (346KW).

Σύμφωνα, με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ, οι περιοχές, που ακολουθούν πίσω από την Κρήτη σε ότι αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες είναι η Χίος με 1,4 MW, η Ρόδος 637KW, η Σύρος 391KW ενώ συνολικά έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά σε στέγες σε 19 νησία.

Αντίθετα δεν υπάρχουν ακόμη καθόλου έργα από τα μεγάλα νησιά στη Λήμνο, τη Σάμο και τη Σίφνο καθώς επίσης και στα περισσότερα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Κόστος και οφέλη

Καταρχήν, το πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στις στέγες, αφορά οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος ως 10 κιλοβάτ (ΚWp) στο δώμα ή στη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών.
Το κόστος εγκατάστασης μειώνεται διαρκώς, σήμερα κινείται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα των 3.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ, δηλαδή 30.000 ευρώ για τη μεγαλύτερη εγκατάσταση που είναι 10 κιλοβάτ. Πριν από μερικά χρόνια ήταν 6.000 ευρώ ανά κιλοβάτ.

Γενικά ένα φωτοβολταϊκό κοστίζει όσο και ένα αυτοκίνητο (π.χ. ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 2 κιλοβάτ κοστίζει όσο και ένα φθηνό αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, περί τις 6.000 ευρώ, ενώ ένα μεγαλύτερο σύστημα των 10 κιλοβάτ όσο ένα αυτοκίνητο μεσαίου- μεγάλου κυβισμού, περί τις 30.000 ευρώ).

Μόνο που ενώ το αυτοκίνητο έχει συνεχώς έξοδα για τα επόμενα χρόνια, το φωτοβολταϊκό, αντίθετα, έχει έσοδα και σας αποφέρει και κέρδη για περισσότερα από 25 χρόνια..

Το πρόγραμμα μέχρι σήμερα

Συνολικά με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ που φτάνουν μέχρι τον Απρίλιο, τα φ/β σε στέγες που βρίσκονται σε λειτουργία είναι 2424 με ισχύ 20.758KW. Οι αιτήσεις φτάνουν τις 7907 και αφορούν σε ισχύ 68.621KW. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα περισσότερα φωτοβολταϊκά σε στέγες από την έναρξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2009, εγκαταστάθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, όταν συνδέθηκαν 376 συστήματα ισχύος 3.388KW. Οι περισσότερες αιτήσεις (1010) κατατέθηκαν το Νοέμβριο του 2010.

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011

Κομποστοποίηση απορριμμάτων από το Δήμο Τήνου (Χώρας) στον Πύργο


Ο Δήμος Τήνου, [ο πρώην της Χώρας, επί Δημαρχίας Σίμου Ορφανού, μετά από ενέργειες της τότε Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου (Χώρας)], έχοντας θέσει ως κύριο στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών του, υπέγραψε σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση του έργου: «Η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός πιλοτικού συστήματος αναερόβιας χώνευσης για την επεξεργασία των στερεών απορριμμάτων», συνολικού προϋπολογισμού 1.437.368¤. Η πρόταση υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο (από το Δήμαρχο τότε κ. Σίμο Ορφανό) και έλαβε έγκριση το Μάιο του 2011.

Το 50% του προϋπολογισμού είναι χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και συγκεκριμένα, από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE + Περιβαλλοντική πολιτική.Το πιλοτικό σύστημα θα υλοποιηθεί στον οικισμό του Πύργου τον ερχόμενο Οκτώβριο 2011, με διάρκεια 4 περίπου χρόνια, καθώς αφορά 400 περίπου κατοίκους ή 100 νοικοκυριά. Συντονιστής θα είναι ο Δήμος Τήνου, με εταίρους το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο της Βερόνα από την Ιταλία και το Ινστιτούτο Εφαρμογών Τεχνολογίας Στερεών Καυσίμων που εδρεύει στο Ε.Μ.Π. Το έργο περιλαμβάνει ένα πλήρες ανεπτυγμένο και ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων με: α. Διαχωρισμό απορριμμάτων στην πηγή (κατοικίες) σε ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο) και οργανικά κατάλοιπα, β. Οργάνωση δικτύου για τη συστηματική συλλογή και μεταφορά του οργανικού κλάσματος στο μέρος που θα επιλεχθεί για την πιλοτική μονάδα αναερόβιας χώνευσης (κομποστοποίηση), γ. Διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους κατοίκους, συνέδρια για τη δημοσιοποίηση του έργου και επισκέψεις σε περιοχές όπου έχει ήδη εφαρμοστεί. Υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα χρόνο η λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος θα συνεισφέρει στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που αλλιώς θα κατέληγαν ανεπεξέργαστα, κατά 60% (72 τόνοι), και θα αποδώσει περίπου 17 τόνους κομπόστ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βελτιωτικό του εδάφους.

Σημειώνουμε:
Λόγω των ανακοινώσεων περί του Βιολογικού στην Τοπική Κοινότητα Πανόρμου, βγήκε στη δημοσιότητα τις μέρες αυτές η κομποστοποίηση και ειδικά στον Πύργο, αν και έχει υπογραφεί η σύμβαση από το Μάιο του 2011, η δε εφαρμογή του θα γίνει τον Οκτώβριο του 2011;Γιατί δεν κάνει τον κόπο ο λαλίστατος Δήμαρχος κ. Κροντηράς να αναφέρει το όνομα του τέως Δημάρχου Τήνου κ. Σ. Ορφανού, ο οποίος έφερε το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα στην Τήνο, όπως και άλλα (¶λμη κλπ.). Φοβάται να αναφέρει το όνομά του, μη χάσει πόντους; Ή θέλει να παρουσιάζει τα καλά δικά του και τα στραβά στους άλλους; Στην εναλλαγή της εξουσίας ο επόμενος βλέπει και (παρουσιάζει) τα λάθη του προηγούμενου, έτσι θα συμβεί και με τους νυν Κυβερνώντες. Λάθη στο Δήμο Εξωμβούργου βγαίνουν με το σταγονόμετρο, στον τέως Δήμο Τήνου το παραμικρό γίνεται παντιέρα!

Για τα σχόλια Νίκος Φώσκολος
Η Τηνιακήonline - www.tiniaki.gr

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

Αναζητείται ο υπαίτιος της θαλάσσιας ρύπανσης στην Κεραμωτή Καβάλας


Τον υπαίτιο της θαλάσσιας ρύπανσης, σε περιορισμένη ευτυχώς έκταση, στην περιοχή της Κεραμωτής του δήμου Νέστου το περασμένο Σάββατο, αναζητά το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, αξιοποιώντας τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του.

Συγχρόνως, ο δήμος Νέστου έχει προχωρήσει άμεσα από το περασμένο Σάββατο σε εργασίες απορρύπανσης της ακτής.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΑΜ, Λάζαρος Βασιλειάδης, επεσήμανε ότι από την πλευρά του το ΤΕΕ, με τους επιστήμονες του, ήδη έχει συλλέξει υλικό το οποίο θα αναλυθεί στα εργαστήρια του ΤΕΙ Καβάλας, προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής σύνθεση του καυσίμου ρύπανσης. Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις ενοχοποιούν κάποιο πλοίο, από τα διερχόμενα από τον κόλπο της Καβάλας.
piazzadelpopolo

Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

Βόρεια Ελλάδα: 32 οι ανεξέλεγκτες χωματερές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ/aggelioforos.gr

Είκοσι μία ανεξέλεγκτες χωματερές παραμένουν ενεργές στην Κεντρική Μακεδονία κι άλλες 11 στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, βάσει των επίσημων στοιχείων της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.
Στην Κεντρική Μακεδονία τον τελευταίο χρόνο έκλεισαν 19 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), οι οποίοι μάλιστα αποκαθίστανται και προχωρούν και μια σειρά αναπλάσεων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αδυναμία ελέγχου όσων δημιουργούν νέες χωματερές, αυτοσχέδιες, σε όλη την ύπαιθρο της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να αποφύγουν το κόστος της ορθής διαχείρισης των σκουπιδιών. Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θύμιος Σώκος, έχει ήδη ζητήσει από τις τριμελείς επιτροπές επανέλεγχο των ενεργών χωματερών σε Μακεδονία και Θράκη, προκειμένου να εξετάσουν εάν βελτιώθηκε η κατάσταση κι εάν τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα πυροπροστασίας, καθώς οι ΧΑΔΑ και γενικά οι χώροι όπου συσσωρεύονται σκουπίδια αποτελούν το σημαντικότερο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Επανέλεγχος
Οι επισήμως καταγεγραμμένες χωματερές μειώθηκαν πλέον σημαντικά υπό την απειλή και των προστίμων της ΕΕ. Εξάλλου, στις περισσότερες των περιπτώσεων δόθηκε η ευκαιρία σε δήμους να κλείσουν αυτήν την πληγή, λαμβάνοντας και τις σχετικές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Σχεδόν το σύνολο των επίσημων ΧΑΔΑ, που παραμένουν ενεργοί είναι σε περιφερειακές ενότητες, στις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων, δηλαδή οι ΧΥΤΑ και οι ΧΥΤΥ που προβλέπονται. Συνεπώς, οι δήμοι δεν έχουν πού να διοχετεύσουν τα σκουπίδια τους και αναγκαστικά διατηρούν ενεργούς τους επικίνδυνους σκουπιδότοπους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Κώστα Κοκολάκη, «οι ΧΑΔΑ που έχουμε επισήμως καταγεγραμμένους, ενδεχομένως δεν αποτελούν το σύνολο των σκουπιδοτόπων. Δε σημαίνει ότι δε δημιουργούν κάποιοι αυτοσχέδιες νέες χωματερές, τις οποίες πιθανώς δεν έχουμε εντοπίσει. Οι έλεγχοι όμως είναι συνεχείς κι εφόσον εντοπίσουμε κάποια χωματερή δρομολογούμε τις διαδικασίες για να κλείσει άμεσα. Σημασία έχει οι τριμελείς επιτροπές να κάνουν τον επανέλεγχο στις επισήμως καταγεγραμμένες και να δουν αν βελτιώθηκε η κατάσταση κι αν υπάρχουν προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας, όπως τα έχουμε συμφωνήσει. Οι ΧΑΔΑ που απέμειναν πρέπει να κλείσουν και να γίνει και η αποκατάσταση των χώρων. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων. Το θέμα επίσης είναι να ελεγχθεί εάν τα κονδύλια για την πυροπροστασία που διατέθηκαν έχουν χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένα μέτρα και στους ΧΑΔΑ, αλλά και να θέσουμε τους κατά τόπους αρμοδίους σε εγρήγορση».
Η επιστολή
Ο κ. Σώκος έστειλε την επιστολή του στις επιτροπές ελέγχου την προηγούμενη Πέμπτη. Ο γενικός γραμματέας ζητάει από τις επιτροπές «να επανελέγξουν τους ενεργούς ΧΑΔΑ, που απέμειναν μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν την άνοιξη, μέχρι τις 26 Αυγούστου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν λήφθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις των εκθέσεων και έγιναν οι απαραίτητες εργασίες και αν λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μειωθεί η επικιδυνότητά τους, μετά και από τις πιστώσεις που έλαβαν οι δήμοι για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας» και επίσης να αποστείλουν τις εκθέσεις ώς τις 31 Αυγούστου. Οι τριμελείς επιτροπές αποτελούνται από έναν εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έναν της ΕΛΑΣ και ένα δασικό υπάλληλο.
Κεντρική Μακεδονία
Οι επισήμως καταγεγραμμένοι ενεργοί ΧΑΔΑ στην Κεντρική Μακεδονία είναι:
- Ημαθία (4 ΧΑΔΑ):
1. Δήμος Αλεξάνδρειας: 2 ΧΑΔΑ. Ενας στην Αλεξάνδρεια (Παλιομάνα) και ένας στα Τρίκαλα του πρώην δήμου Πλατέος (Κάλιανη).
2. Δήμος Βέροιας: 1 ΧΑΔΑ στη Βέροια (Μετόχι, Οχθη).
3. Δήμος Νάουσας: 1 ΧΑΔΑ στη Νάουσα (Πλακένια).
- Σέρρες (11 ΧΑΔΑ):
1. Δήμος Νέας Ζίχνης: 2 ΧΑΔΑ. Ενας στη Νέα Ζίχνη (Λαγκάδα) και ένας στην Αλιστράτη (Καλόγερος).
2. Δήμος Βισαλτίας: 3 ΧΑΔΑ. Ενας στο Λευκότοπο του πρώην δήμου Αχινού (Λατομείο), ένας στη Σησαμιά (Σέττι) και ένας στη Μαυροθάλασσα του πρώην δήμου Τραγίλου (Μαυροθάλασσα 1).
3. Δήμος Εμμανουήλ Παππά: 1 ΧΑΔΑ στο Αγιο Πνεύμα (Ξερόλακκος).
4. Δήμος Ηράκλειας: 1 ΧΑΔΑ στο Ποντισμένο.
5. Δήμος Αμφίπολης: 2 ΧΑΔΑ. Ενας στην Αγγίστα του πρώην δήμου Πρώτης (Αϊλιάς) και ένας στον πρώην δήμο Ροδολίβους (Τούπολος).
6. Δήμος Σιντικής: 1 ΧΑΔΑ στην Αμπέλα του πρώην δήμου Σιδηροκάστρου.
7. Δήμος Σερρών: 1 ΧΑΔΑ στην πρώην κοινότητα Ανω Βροντούς (Παναγιά).
- Χαλκιδική (6 ΧΑΔΑ):
1. Δήμος Πολυγύρου: 1 ΧΑΔΑ στον πρώην δήμο Ορμύλιας (Αγ. Δημήτριος).
2. Δήμος Αριστοτέλη: 3 ΧΑΔΑ. Ενας στον πρώην δήμο Αρναίας (Μπιστεριές), ένας στον πρώην δήμο Παναγίας (Κάγκελο) και ένας στην Ιερισσό του πρώην δήμου Σταγείρων Ακάνθου (Σκουπίδια).
3. Δήμος Σιθωνίας: 2 ΧΑΔΑ. Ο πρώτος στη Νικήτη (Ασπρονέρι 2) και ο δεύτερος στη Συκιά του πρώην δήμου Τορώνης (Ξεράδια).
Ανατολική Μακεδονία - Θράκη
Οι επισήμως καταγεγραμμένοι ΧΑΔΑ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι:
1. Καβάλα: 3 ΧΑΔΑ. Ενας στον Ξηροπόταμο του δήμου Νέστου (Ξηροπόταμος), ένας στην Ελευθερούπολη του δήμου Παγγαίου (Γιντίκι) και ένας στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας (Καβάκια Αμυγδαλεώνα).
2. Δράμα: 4 ΧΑΔΑ. Ο πρώτος στο Δοξάτο του ομώνυμου δήμου (Αναδασμός), ο δεύτερος στη Δράμα (12ο χιλιόμετρο Δράμας - Σιδηρόνερου), ο τρίτος στην Πτελέα του δήμου Παρανεστίου (Σαχίνι) και ο τέταρτος στην Προσοτσάνη του ομώνυμου δήμου (Κουρού Τσάι).
3. Εβρος: 4 ΧΑΔΑ. Ο πρώτος στην Αλεξανδρούπολη (Μαυρότοπος 2), ο δεύτερος στο Διδυμότειχο (Διδυμότειχο), ο τρίτος στο Σουφλί (Μέγα Ρέμα) και ο τέταρτος στην Ορεστιάδα (Αμπέλια - Υψώματα).

Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011

«Ναι» στο αιολικό πάρκο στο Ζάλογγο από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας

Θετικά, κατά πλειοψηφία, γνωμοδότησε τελικά η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Αιολικό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 16 MW, που βρίσκεται στη θέση «Ζυγαριά», των Καλλικρατικών Δήμων Σουλίου και Ζίτσας (πρώην Δ. Παραμυθιάς και Μολοσσών)».Πρόκειται για το αιολικό πάρκο επί της κατασκευής του οποίου είχε καταθέσει σοβαρές ενστάσεις ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Ζίτσας, Χρυσόστομος Βούζας, πριν από περίπου μια εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος σύρεται πίσω από τις εταιρίες, αποκρύπτει την πραγματική αλήθεια από τους πολίτες για τις συνέπειες που θα υποστεί το φυσικό τοπίο, ενώ σημείωσε πως τα αντισταθμιστικά οφέλη για τον δήμο και την τοπική κοινωνία θα είναι ελάχιστα και πάντως όχι τέτοια που να δικαιολογούν τη θετική ανταπόκριση της δημοτικής αρχής στις επιχειρηματικές κινήσεις ιδιωτικών εταιριών.Αυτές ήταν περίπου και οι ενστάσεις που κατέθεσε γραπτώς ο Φορέας Στενών Καλαμά και Αχέροντα, στεκόμενος φυσικά περισσότερο στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η περιοχή.Ενστάσεις που κατέθεσε και κάτοικος του Πολύδροσου του δήμου Σουλίου, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής.Εκεί τόνισε ότι οι μελετητές δεν έχουν δώσει εγγυήσεις για τέσσερα πολύ σοβαρά ζητήματα που θα έρθουν ως συνέπειες της κατασκευής και λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας.Αφού ξεκαθάρισε ότι δε ζητά να μην προχωρήσει καθόλου η πρόταση, αλλά να γίνει αυτό σεβόμενη ορισμένα γεγονότα, εξήγησε ότι είναι αδιανόητο η εταιρία «Spider Ενεργειακή A.E.», που είναι και ο φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου, να θέλει να ανοιχτεί νέος δρόμος για να μεταφέρει ότι υλικά χρειαστεί στην κορυφή του βουνού, από τη στιγμή που υπάρχει ήδη άλλος δρόμος έτοιμος.Επίσης σημείωσε ότι η πρόβλεψη για τον θόρυβο που θα δημιουργείται από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών είναι εντελώς προκλητική για τους κατοίκους, αφού αναφέρει ότι σε περίπτωση που πνέουν άνεμοι μέχρι 8 βάση συγκεκριμένης κλίμακας μετρήσεων, η όχληση είναι στα επιτρεπτά όρια, ενώ πάνω από εκεί, ο θόρυβος που δημιουργείται από τον ίδιο τον άνεμο είναι πιο δυνατός απ' αυτόν των ανεμογεννητριών.Τέλος τόνισε ότι δεν προβλέπεται πουθενά τι θα γίνει με την ορνιθοπανίδα που αποδεδειγμένα θα πληγεί από την κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας, αλλά δε γίνεται και λόγος για το τι μέλει γενέσθαι με τις κατασκευές σε περίπτωση που η εταιρία φύγει από την περιοχή.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

«Περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις»: ένα ακόμη σύντομο ανέκδοτο για την καταστροφική περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Birch in Natura area LinnaistensuoImage via WikipediaΜετά την πολυσυζητημένη «επική επέλαση» κατά των αυθαιρέτων –στην πραγματικότητα κατά του περιβάλλοντος, με την επιχειρούμενη αντισυνταγματική νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης και, το χειρότερο, χωρίς πειστικό σχέδιο για την οριστική εξάλειψη αυτού του απαράδεκτου φαινομένου στο μέλλον– η κυβέρνηση δια του νομοσχεδίου του υπουργείου ΠΕΚΑ για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις παρουσιάζεται πανέτοιμη να απορρυθμίσει πλήρως την –όποια, τελοσπάντων, έχει απομείνει– περιβαλλοντική προστασία, ερχόμενη σε κατάφωρη αντίθεση τόσο με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Λαθροχειρίες (σκόπιμες ή από άγνοια;) στην παρουσίαση κρίσιμων συγκριτικών στοιχείων σχετικά με τις δήθεν λιγότερες κατ’ έτος περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ, απένταξη των 2/3 των έργων για τα οποία πλέον δεν θα απαιτούνται Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (άρθρ. 1 του νομοσχεδίου), στρεβλώσεις των ειδικών οικολογικών αξιολογήσεων που απαιτούνται για τις περιοχές Natura, και μάλιστα χωρίς Σχέδιο Διαχείρισης, απαραίτητου για να αξιολογηθεί η κατάσταση της διατήρησης ενός φυσικού οικοτόπου ή ενός είδους (άρθρ. 10), η απαράδεκτη πρόβλεψη του άρθρ. 17, παρ. 3, ότι οι αξιολογητές θα αμείβονται στην ουσία από τους επιχειρηματίες (!), οπότε είναι λογικό να υποστηρίζουν τον εργοδότη τους – είναι μερικά μόνον από τα κραυγαλέα ατοπήματα του υπό συζήτηση νομοσχεδίου.

Και μόνο το γεγονός ότι το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση του εκ των υστέρων ελέγχου και της επιβολής προστίμου αντί τηςπρόληψης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και το ότι τα καλούμενα αντισταθμιστικά μέτρα αφορούν και πάλι σε χρήματα (δεν υπάρχει ίχνος άλλων μέτρων υπέρ του περιβάλλοντος), καταδεικνύει την αποκλειστικά εισπρακτική, fast track σκοπιμότητα του όλου εγχειρήματος.

Οι καλύτερες υπηρεσίες που θα είχε να προσφέρει το υπουργείο ΠΕΚΑ και η κυβέρνηση στο περιβάλλον της χώρας –δηλαδή στις τωρινές και, κυρίως, στις επερχόμενες γενιές– θα ήταν η απόσυρση του παρόντος νομοσχεδίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και η εκπόνηση ενός εντελώς καινούργιου, βασισμένου σε αρχές που να τις διέπει η –όχι προσχηματική– νομιμότητα, η ειλικρινής έγνοια καιγνώση για το περιβάλλον και, εντέλει, ο σεβασμός για τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα στο φυσικό και το αστικό περιβάλλον των Ελλήνων, αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων, πολιτών. Οποιαδήποτε άλλη εκδοχή, θα συνιστά κυνική, στην ουσία της πραξικοπηματική και μη αναστρέψιμη, καταδίκη του περιβάλλοντος της χώρας.

Αν αυτή είναι η «πράσινη ανάπτυξη» που επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ και έχει θέσει, κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, ως προσωπικό στοίχημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τότε προφανώς πρόκειται είτε για κλασική «πασοκική» παρανόηση είτε για σκαστή περίπτωση δαλτονισμού, οπότε και χρειάζεται επειγόντως οφθαλμίατρος χωρίς πράσινα ματογυάλια. Και όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, στην εξαιρετικής σημασίας επιστολή του-κάλεσμα για οικολογική εγρήγορση προς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας: «…πρόκειται στην κυριολεξία για περιβαλλοντοκτόνα νομοσχέδια που όμοιά τους δεν υπάρχουν από τη μεταπολίτευση και εφεξής. Μπορούν να συγκριθούν μόνο με την πολιτική της ΕΡΕ μετά τον εμφύλιο που, στο όνομα της εκβιομηχάνισης της χώρας, την κατέστρεψε περιβαλλοντικά και κοινωνικά» (ολόκληρη η επιστολή εδώ: http://dimokratiki-aristera-achaias.blogspot.com/2011/08/niko-ek.html).

Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρό για το ΠΑΣΟΚ: να υπερβεί κι αυτόν ακόμη τον πήχη της προδικτατορικής ΕΡΕ στα περιβαλλοντικά του «επιτεύγματα»…

Θέμης Δημητρακόπουλος

μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς
Enhanced by Zemanta

ΑΓΡΟΔΑΣΟΠΟΝΙΑ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Θερινό Σχολείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση για το 2011 με θέμα «Μεσογειακή Αγροδασοπονία και ο Ρόλος της στις Σύγχρονες Περιβαλλοντικές Προκλήσεις», κλείνοντας τον κύκλο των Διεθνών Θερινών Σχολείων με θέμα το Περιβάλλον που ξεκίνησε το 2009.

Η Αγροδασοπονία είναι ένα αειφόρο σύστημα διαχείρισης της γης που αυξάνει την ολική παραγωγή, συνδυάζει γεωργικά και δενδρώδη φυτά -ενδεχομένως και ζώα- εφαρμόζοντας πρακτικές διαχείρισης που είναι συμβατές με τις καλλιεργητικές παραδόσεις του τοπικού πληθυσμού.

Τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν από το Θερινό Σχολείο είναι ότι τα αγροδασικά συστήματα θα πρέπει να ενισχυθούν σε σχέση με τις μονοκαλλιέργειες καθώς μπορούν να αποτελέσουν μία καλή επαγγελματική απασχόληση για τους νέους. Επιπλέον, τα οικοσυστήματα αυτά διατηρούν και ενισχύουν την βιοποικιλότητα, είναι πιο σταθερά, κινδυνεύουν λιγότερο από επιδημίες και ασθένειες και συνεπώς, σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες, μπορούν να αυξήσουν κατά 37% το εισόδημα των γεωργών-κτηνοτρόφων. Εκτιμάται ότι τα αγροδασοπονικά συστήματα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία στο μέλλον λόγω των αυξημένων απαιτήσεων σε παραγωγή, ενώ αναμένεται να αποτελέσουν ενεργό πυλώνα στήριξης και ανάπτυξης επαγγελματικών ευκαιριών.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο είχε στόχο να συγκεντρώσει και να μεταφέρει στους Έλληνες και ξένους φοιτητές και ερευνητές τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς επιστημόνων που θα ασχοληθούν με την εφαρμογή παραδοσιακών τρόπων καλλιέργειας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να αναλύσουν εκτενώς τις διάφορες πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς στον τομέα της αγροδασοπονίας.

Διοργανωτής ήταν το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λαμίας και συνδιοργανωτές το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στην Ιταλία και το Πανεπιστήμιο Extremadura στην Ισπανία. Το Διεθνές Θερινό Σχολείο, στο οποίο έλαβαν μέρος 34 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από 11 χώρες και 27 καθηγητές από 8 χώρες φιλοξενήθηκε από τις 4 έως τις 15 Ιουλίου 2011 στο «Παλλάς Αθηνά». Η χρηματοδότηση έγινε αποκλειστικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το οποίο έχει θέσει σαν στόχο του προγράμματος των Διεθνών Θερινών Σχολείων την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ελλήνων ακαδημαϊκών και φοιτητών μέσω συνεργασιών με συναδέλφους τους από αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού. 

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.latsis-foundation.orghttp://summerschool.karp.teilam.gr

Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011

Μοναδικό για την ποικιλομορφία του το δάσος της Μαύρης Πεύκης στις Σάπες


«Το δάσος της Μαύρης Πεύκης στις Σάπες είναι το μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω της εμφάνισής του στο συγκεκριμένο πολύ χαμηλό υψόμετρο, στην ιδιομορφία-ποικιλομορφία του και στα ιδιαίτερα πετρώματα του. Είναι σαν ένας μικρός Γιαπωνέζικος κήπος».

Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Ισπικούδης. Επιπλέον πρόσθεσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης μιας πρότασης μέσω της οποίας θα προτείνεται η αξιοποίησή του ως χώρος Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
piazzadelpopolo

Κλείνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας


Η αναστολή λειτουργίας «λόγω οργανωτικών αδυναμιών», όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας Φώφης Γεννηματά, αποφασίστηκε για ορισμένα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας μεταξύ των οποίων και της Βιστωνίδας Ξάνθης.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη για το Κέντρο που λειτουργούσε επί χρόνια στο Σέλινο στερεί από την εκπαίδευση της περιοχής σημαντικές ευκαιρίες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών της περιοχής, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα στερεί από την κοινωνία μια σημαντική δομή για την ανάδειξη και προστασία των υγροβιοτόπων της Ξάνθης.
piazzadelpopolo

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...