Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

«Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης» στον Κορυδαλλό την Παρασκευή

Σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και οι ενήλικες για το περιβάλλον, ο δήμος Κορυδαλλού φιλοξενεί αύριο Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011, από τις 10.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι, στην Πλατεία Ελευθερίας, το «Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης» της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να ταξιδέψει τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία, στον όμορφο και γεμάτο οφέλη κόσμο της ανακύκλωσης συσκευασιών.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Αύριο το μεσημέρι η τηλεδιάσκεψη μαθητών από Πάτρα και Πύργο για την προστασία των δασών

Στη μια αύριο το μεσημέρι, ταυτόχρονα στην Πάτρα και στον Πύργο και σε ανοικτή γραμμή, μέσω τηλεδιάσκεψης, με παιδιά από πέντε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 200 μαθητές από την Αχαΐα και την Ηλεία θα ανταλλάξουν μηνύματα και εμπειρίες γύρω από την προστασία των δασών.

Πρόκειται για μια περιβαλλοντική και μαθητική γιορτή που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, στο πλαίσιο των δράσεων του έργου «PRoMPt» – (Proactive Human Response to Wildfires Outbreak: Measure and Prepare for it) και με αφορμή την Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την προστασία των δασών.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

N.Nικολόπουλος: "Δεν τίθεται θέμα μείωσης τιμών στα φωτοβολταϊκά και στα Αιολικά πάρκα"

Δημοτικά Διαμερίσματα της Αχαΐας μπορούν να γίνουν «πράσινες αγροτικές περιοχές» Η δυνατότητα να ενταχθούν οι πυρόπληκτοι Δήμοι της Αχαΐας στο πρόγραμμα δημιουργίας πρότυπων περιοχών με μηδενικές εκπομπές ρύπων και μηδενική κατανάλωση ενέργειας επισημαίνεται σε απάντηση που έλαβε ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Νίκος Ι. Νικολόπουλος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αχαιού βουλευτή, το ΚΑΠΕ ενημερώνει πως η ένταξη Δήμων ή Δημοτικών Διαμερισμάτων στο πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές Περιοχές» θα γίνει μετά από υποβολή σχετικού φακέλου στα πλαίσια ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας. Οι Δήμοι της Αχαίας μπορούν να υποβάλλουν φάκελο, ενώ οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα, είναι υπό διαμόρφωση και θα οριστικοποιηθούν μετά από ανοιχτή διαβούλευση.

«ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ»

Εξάλλου, την απάντηση ότι δεν υφίσταται θέμα μείωσης των τιμών των υφιστάμενων συμβάσεων για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου σε άλλη ερώτηση που έθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Νίκος Ι. Νικολόπουλος.

Επίσης, στην ίδια απάντηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρει πως το υπουργείο δρομολογεί νέες διαδικασίες για την διευκόλυνση της εγκατάστασης και αδειοδότησης παρόμοιων επενδύσεων. «Η συντόμευση των διαδικασιών και η απλοποίηση και αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, καθώς και οι ελκυστικές τιμές πώλησης της ενέργειας, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες δημιουργίας ελκυστικού επενδυτικού κλίματος τόσο για εγχώριες όσο και για διεθνείς επενδύσεις», επισημαίνεται.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ: Στη βουλή το θέμα της ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων στη ζώνη προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας


Στη βουλή φέρνει το θέμα της ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων στη ζώνη προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας,η "Δημοκρατική Αριστερά",με ερώτηση της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ.Γιώργο Παπακωσταντίνου.Αναλυτικά,στην ερώτηση που υπογράφουν οι κ.κ. Φώτης Κουβέλης,Θανάσης Λεβέντης,Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός,αναφέρονται τα εξής:"Η έγκριση της κατασκευής τριών μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε εκτός σχεδίου περιοχή που γειτνιάζει με το παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκο και σε πολύ μικρή απόσταση από τη λίμνη των Ιωαννίνων, δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα που έρχονται σε αντίθεση με την προστασία της λίμνης των Ιωαννίνων, λίγο πριν υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.Στην συγκεκριμένη περιοχή, η κτηματική εταιρεία του δημοσίου, έχει ορίσει την κόκκινη γραμμή της λίμνης, όχι στην όχθη, αλλά μέσα στη λίμνη στο σημείο που φθάνουν οι λιμνοδεξαμενές εκτροφής της Δ.Ε.Λ.Ι, για να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα της εταιρείας που κατασκεύαζε το παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκο. Έτσι τα υπό κατασκευή νέα ξενοδοχεία δεν πληρούν ούτε την ελάχιστη απόσταση των 100 μέτρων που θα έπρεπε να απέχουν από τη λίμνη.Εάν κατασκευαστούν τελικά τα τρία ξενοδοχεία, η περιοχή μετατρέπεται σε καθαρά αστική περιοχή με σημαντική υποβάθμιση του λιμναίου οικοσυστήματος, και μη αναστρέψιμη βλάβη της παρόχθιας ζώνης. Οι σχεδιασμοί της πολιτείας, (το Π.Δ και το ρυθμιστικό σχέδιο), που καρκινοβατούν εδώ και πάρα πολύ καιρό, σε όλες τους τις εκδόσεις, αναφέρονται σε ζώνη προστασίας 300 μέτρων στην συγκεκριμένη περιοχή. Το αρμόδιο όργανο της πολιτείας, που συστήθηκε ακριβώς για την προστασία της λίμνης, ο Φορέας Διαχείρισης λίμνης Παμβώτιδας, έδωσε, και στις τρείς περιπτώσεις αρνητική γνωμοδότηση για την ίδρυση των ξενοδοχείων στην περιοχή.Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός:
-Προτίθεστε να αναστείλετε κάθε έκδοση οικοδομικής άδειας, σε απόσταση 300 μέτρων από τη λίμνη, μέχρι τη θεσμοθέτηση του Π.Δ. λίμνης και του Ρυθμιστικού σχεδίου, καθώς και να επανεξετάσετε την οριοθέτηση της λίμνης στο συγκεκριμένο σημείο;
-Προτίθεστε να ανακαλέσετε τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών μελετών των υπό κατασκευή ξενοδοχείων για να αποτραπεί η μη αναστρέψιμη επιβάρυνση της λίμνης;"

Από epirusgate

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Απορριμματοφόρο της Θεσσαλονίκης με καύσιμο από λάδι τηγανίσματος

Από τον Απρίλιο του 2012 αναμένεται να βγει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το απορριμματοφόρο του Δήμου που θα κινείται... με βιοκαύσιμο από τα λάδια των εστιατορίων που χρησιμοποιούνται στο τηγάνισμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αυτή τη στιγμή η ερευνητική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που ανέπτυξε τη σχετική τεχνολογία, ασχολείται πλέον με την παρασκευή ικανοποιητικής ποσότητας βιοκαυσίμου, ώστε το απορριμματοφόρο να μπορεί να κυκλοφορεί για τέσσερις περίπου μήνες.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: 16ο διεθνές της συμπόσιο για την προστασία του περιβάλλοντος

Colouring pencilsImage via WikipediaΤο 16ο διεθνές της συμπόσιο διοργανώνει στα Γιάννενα η Μεσογειακή Επιστημονική Ένωση για την προστασία του περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο “Grand Serai”. Στο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν περίπου 240 επιστήμονες από 17 Μεσογειακές και από 10 μη Μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων, η Ρωσία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ιράν, οι οποίοι θα παρουσιάσουν 340 περίπου επιστημονικές εργασίες είτε ως προφορικές ομιλίες είτε ως ανηρτημένες ανακοινώσεις (posters).
Οι ενότητες του Συμποσίου περιλαμβάνουν επιστημονικά πεδία όπως βιώσιμη διαχείριση υδάτων, ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει, λόγω τοπικού ενδιαφέροντος, μια επιστημονική ενότητα για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων. Η ενότητα αυτή θα ξεκινήσει με ομιλία του καθηγητού του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δ. Τασιού και θα συνεχιστεί με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας την οποία θα διευθύνει ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ευάγγελος Βουδριάς με εισηγητές τους Ν. Αλμπανόπουλο (Αντιδήμαρχο Σύρου), Ν. Γρηγορόπουλο (ΔΙΑΔΥΜΑ Δυτικής Μακεδονίας), Αθ. Μανταλόβα (Δημοτικό Σύμβουλο Ιωαννίνων και Πρόεδρο της Επιτροπής χωροθέτησης εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων) και Γ. Παπαγιάννη (Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Ηπείρου).
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Στη Βουλή έφερε το θέμα της ρύπανσης του Αμβρακικού ο Νίκος Τσούκαλης της ΔΗΜ.ΑΡ.


Τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβένρηση για την προστασία της θαλάσσιας περιοχής του Αμβρακικού κόλπου, ανέδειξε με Ερώτησή του στη βουλή ο καταγόμενος από τη Βούρμπιανη Κόνιτσας, βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης.ΕΙδικότερα, στην Ερώτηση που κατέθεσε στην ολομέλεια, αναφέρει τα εξής:"Ο Αμβρακικός κόλπος αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους σε αλιεύματα κόλπους της χώρας μας και βασική οικονομική πηγή για την περιοχή.Ωστόσο, σε πρόσφατη έρευνα ερευνητών του Δικτύου Εργαστηρίου «Ωκεανός» του Πανεπιστημίου Πατρών, διαπιστώθηκε ότι σε θαλάσσιο βάθος κάτω από τα 30-35 μέτρα έχει δημιουργηθεί μία ανοξική ζώνη, στην οποία δεν υπάρχει ζωή, ενώ οι θαλάσσιοι οργανισμοί που διαβιούν στον πυθμένα της θάλασσας έχουν μειωθεί κατά πολύ. Βασική αιτία για τη διαμορφωθείσα κακή υποθαλάσσια κατάσταση στην εν λόγω περιοχή, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, εκτιμάται ότι είναι η δραματική μείωση του οξυγόνου, η οποία προκαλείται από την πληθώρα οργανικής ύλης που διοχετεύεται στον Αμβρακικό κόλπο και προέρχεται κυρίως από τα απόβλητα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων αλλά και τα οικιστικά απόβλητα της περιοχής. Για την αναστροφή της παρούσας κατάστασης και την προστασία της περιοχής από την περαιτέρω ρύπανση και περιβαλλοντική υποβάθμισή της, προτείνεται,από την ίδια ερευνητική ομάδα, η άμεση δημιουργία μονάδων για την επεξεργασία των οικιακών και κτηνοτροφικών αποβλήτων, αλλά και η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης των λιπασμάτων τα οποία καταλήγουν στον Αμβρακικό κόλπο.Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :
- Ποια είναι η θέση τους αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον υποθαλάσσιο χώρο του Αμβρακικού κόλπου και σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της υποθαλάσσιας περιοχής του Αμβρακικού ;
- Έχουν προγραμματισθεί - σχεδιασθεί έργα και δράσεις τα οποία θα συμβάλουν στην περιβαλλοντική στήριξη και αναβάθμιση της περιοχής,ποια είναι αυτά και ποιό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;

Αναρτήθηκε από epirusgate

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Διεθνές συμπόσιο στα Γιάννενα για την προστασία του περιβάλλοντος

Το 16ο διεθνές της συμπόσιο διοργανώνει στα Γιάννενα η Μεσογειακή Επιστημονική Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Grand Serai. Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν περίπου 240 επιστήμονες από 17 μεσογειακές και από 10 μη μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων, η Ρωσία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ιράν, οι οποίοι θα παρουσιάσουν 340 περίπου επιστημονικές εργασίες είτε ως προφορικές ομιλίες είτε ως ανηρτημένες ανακοινώσεις (posters).Οι ενότητες του συμποσίου περιλαμβάνουν επιστημονικά πεδία όπως βιώσιμη διαχείριση υδάτων, ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

WWF: «Στάχτη» το 9% του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς

Σοβαρό πλήγμα στη χλωρίδα αλλά και στην πανίδα του δάσους της Δαδιάς προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά που έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα στον Έβρο.
Σύμφωνα με την πρώτη επιτόπια καταγραφή του WWF Ελλάς, η έκταση που επηρεάστηκε από την πυρκαγιά ανέρχεται σε περίπου 60.197 στρέμματα εκ των οποίων τα 38.230 βρίσκονται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (9% της συνολικής έκτασης του ΕΠ).
Οι άκαυτες εκτάσεις αποτελούν το 20-25% περίπου της συνολικής έκτασης. Οι εκτάσεις αυτές διασώθηκαν είτε λόγω των προσπαθειών πυρόσβεσης, ή λόγω της ύπαρξης μικτών ή και αμιγών συστάδων πλατύφυλλων που καθυστέρησαν και τελικά απέτρεψαν την έντονη καύση.
Η ζημιά στη βιοποικιλότητα και στη σύνθεση των βιοτόπων του ΕΠ Δαδιάς εκτιμάται αρχικά ως μέτρια, καθώς στη μεγαλύτερή τους έκταση τα δάση ήταν νεαρά και πυκνά. Εντός Εθνικού Πάρκου από την πυρκαγιά επηρεάστηκαν μικτά δάση κωνοφόρων-πλατύφυλλων κυρίως νεαρά πευκοδάση από αναδασώσεις μαζί με ώριμες δρυς (43%), δάση πλατύφυλλων (35%), δάση κωνοφόρων (10%), μερικώς δασοσκεπείς εκτάσεις (7%), αγροτικές εκτάσεις (4,8%) και ανοίγματα (0,2%).
Κάηκαν ολοσχερώς κάποια ώριμα πευκοδάση στις περιοχές Ιτέα, Βυρίνη και στις πλαγιές πάνω από το Μέγα Ρέμα, καθώς και μικτά ώριμα πευκοδάση με δρυς, βλάστηση πολύ σημαντική για τη βιοποικιλότητα. Τα ώριμα αυτά πευκοδάση συνόρευαν επιπλέον με καλλιέργειες και είχαν ιδιαίτερη σημασία για τα αρπακτικά πουλιά, τα θηλαστικά, τα μικροθηλαστικά και τα ερπετά.
Τα αρπακτικά πουλιά επηρεάστηκαν είτε από την απώλεια βιοτόπου φωλιάσματος ή από την προσωρινή για ορισμένα είδη, απώλεια βιοτόπου τροφοληψίας. Επηρεάστηκε το 12-15% του πληθυσμού των επικρατειακών αρπακτικών πουλιών τα οποία κατανέμονται σε μεγάλους πληθυσμούς εντός του Εθνικού Πάρκου (πάνω από 20 ζευγάρια). Τα υπόλοιπα είδη που διατηρούν μικρούς πληθυσμούς (λιγότερο από 10 ζευγάρια) επηρεάστηκαν στο 25-30% του συνολικού τους πληθυσμού.
Όσον αφορά τον μαυρόγυπα, επηρεάστηκαν δυο φωλιές που αποτελούσαν επί δεκαετίες ένα μικρό πυρήνα 2 επικρατειών στο νότιο μέρος του Εθνικού Πάρκου, σχετικά αποκομμένο από τους κύριους πυρήνες φωλιών που βρίσκονται στην αυστηρή ζώνη προστασίας του Πάρκου. Από την πυρκαγιά κάηκε η μια φωλιά που το ένα από τα δυο ζευγάρια μαυρόγυπα χρησιμοποιούσε για περισσότερα από 15 χρόνια.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η φωτιά έκαψε το 50% των δέντρων του σπάνιου και απειλούμενου είδους αγριομηλιάς Eriolobus trilobatus (εριολόβος η τρίλοβη). Έχουν καταγραφεί συνολικά μόνο 40 ώριμα δέντρα, τα περισσότερα νότια του Εθνικού Πάρκου, και σε περιοχή όπου δυστυχώς η φωτιά κατέκαψε τις πλαγιές.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...