Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Πράσινο φως για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε δασικές εκτάσεις


Ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε προσφυγή οικολογικών οργανώσεων, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η σχετική υπουργική απόφαση (απόφαση από τις 12.11.2008).

Το Συμβούλιο της Επικρατεία επικύρωσε την υπουργική απόφαση, κρίνοντας ότι είναι σύννομη με το Σύνταγμα, το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και την ελληνική νομοθεσία. Με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο, που εγκρίθηκε με την υπουργική απόφαση του 2008, τίθενται οι γενικές αρχές και κατευθύνσεις της εθνικής χωροταξικής πολιτικής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παράλληλα εισάγονται οι κανόνες και τα κριτήρια χωροθέτησης.

Στην απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφαίνεται ότι ο νομοθέτης μπορεί να επιτρέψει κατ' εξαίρεση και "υπό τη συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος" επεμβάσεις που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν τον δασικό χαρακτήρα μιας περιοχής, προκειμένου να εγκατασταθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για τα μικρά νησιά, που προστατεύονται περιβαλλοντικά από το Σύνταγμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι και εκεί είναι δυνατή η εγκατάσταση ανεμογεννητριών καθώς αποτελούν προσφερόμενο πεδίο για την ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει το «Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου» το «Αρχιπέλαγος Αιγαίου», η «Άμεση Επέμβαση για την Προστασία της Άγριας Φύσης» και το «Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...