Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Αντιδράσεις για το ενεργειακό πιστοποιητικό στα κτίρια


ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ της στην απόφαση της κυβέρνησης για το ενεργειακό πιστοποιητικό στα κτίρια εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή της προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οπως αναφέρουν, το ενεργειακό πιστοποιητικό προβλέπει «εξωφρενικές αμοιβές» με ελάχιστο κόστος πιστοποιητικού (+ΦΠΑ 21%) 242 ευρώ για δυάρι- 3 ευρώ/τ.μ. για επαγγελματικά και δημόσια κτίρια.
Συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει στην επιστολή της ότι «παρά τις επανειλημμένες και συνεχείς εκκλήσεις μας και ενόψει της επικείμενης έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για τους “ενεργειακούς επιθεωρητές” και κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζεται το ύψος των αμοιβών τους για την έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών, ουδέποτε μας δεχθήκατε για να συζητήσουμε για το θέμα αυτό που μας αφορά άμεσα, γιατί απλά εμείς εκπροσωπούμε την άποψη εκείνων που θα πληρώνουν τις αμοιβές αυτές στο διηνεκές».
Μάλιστα η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι «όταν πρόκειται για ένα θέμα με υπόχρεο πληρωμής όλο σχεδόν τον ελληνικό λαό και δικαιούχο των αμοιβών μια συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα, η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές. Ή να συνταχθεί με την πλευρά των πολιτών της χώρας, καθορίζοντας ανώτατη επιτρεπόμενη αμοιβή το 1 ευρώ ανά τ.μ. επιθεωρούμενης επιφάνειας, οπότε θα μπορέσουν όλοι οι ιδιοκτήτες κτιρίων να λάβουν ενεργειακό πιστοποιητικό σε λογικό κόστος, ή να προτάξει την κατοχύρωση των συμφερόντων των επιθεωρητών καθορίζοντας υψηλές κατώτατες αμοιβές εις βάρος των πολιτών της χώρας, δημιουργώντας έτσι ένα ακόμη “κλειστό” και κατοχυρωμένο επάγγελμα και απαγορεύοντας τον ανταγωνισμό στον τομέα αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...