Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Την Τρίτη 5/6 η Tελετή Aπονομής των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012

Στη τελική ευθεία προετοιμασίας βρίσκεται η διοργάνωση της εκδήλωσης για την απονομή των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 5 Ιουνίου, με ώρα έναρξης 19.30 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Την σκηνοθεσία της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Νίκος Κροντηράς, που θα «στήσει» την τελετή της απονομής αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχει ο χώρος, δίνοντας έμφαση στις πανανθρώπινες αξίες που πρεσβεύουν τα βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η καλλιτεχνική πλαισίωση από την Χορωδία «Ambitus» του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Βασιλικού.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, θα γίνει από την Κατερίνα Λάσπα, η οποία θα έχει και την ευθύνη του συντονισμού και της ροής της εκδήλωσης.

Το αγαλματίδιο που θα απονεμηθεί στους βραβευμένους έχει τίτλο: “Eco way: The right way”, σχεδιάστηκε και παράχθηκε από την ομάδα του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και επιλέχθηκε μεταξύ οκτώ συνολικά υποψηφιοτήτων. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των αριθμημένων γλυπτών είναι ανακυκλωμένο αλουμίνιο και εκφράζει την ανάγκη για αειφόρο ανάπτυξη και συνεχή ευαισθητοποίηση για τη φύση.

Η ομάδα του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας εποπτεύεται και καθοδηγείται από τον Δρ Παναγιώτη Κυράτση, Επιστημονικό υπεύθυνο του Εργαστηρίου CAD/CAM/CAE, Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού, ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας και τον Νικόλαο Ευκολίδη, Msc ,Βιομηχανικό Σχεδιαστή και στέλεχος του Εργαστηρίου CAD/CAM/CAE). Η συλλογική εργασία των τελειόφοιτων φοιτητών του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού και αυριανών επαγγελματιών ανέδειξε τις ξεχωριστές δεξιότητες των Κωνσταντίνου Σιργκάνη, Γεώργιου Καλέα, Γεωργίας Ψυχογιού, Ειρήνης Κοψαλή, Γεωργίας Φόνσου, Ειρήνης-Σελάνας Κροντηρά, Κατερίνας Παρτώνα, Ελένης Αγγελάκη, Ελευθερίας Μέξη.

Εκτιμάται πως θα απονεμηθούν 17 βραβεία και 2 έπαινοι. Οι κατηγορίες των βραβείων είναι Επιστήμης, Διπλωματικών Εργασιών, Δημόσιων & Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιχειρήσεων και Μέσων Ενημέρωσης. Η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων από τις αρμόδιες Επιτροπές θα ολοκληρωθεί μέχρι την προσεχή Κυριακή. Τα βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ συμπληρώνουν τον όγδοο συνεχόμενο χρόνο, διατηρώντας τον στόχο τους για την ανάδειξη καλών έργων και δράσεων με προσανατολισμό στο Περιβάλλον.

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Κλιματικά ουδέτερη η EuroCharity

Η EuroCharity, στο πλαίσιο υιοθέτησης πρακτικών αειφόρου ανάπτυξης και με αίσθημα ευθύνης έναντι των κοινωνικών της εταίρων για το κλίμα και το περιβάλλον, ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας κλιματικής ουδετεροποίησης της συνολικής λειτουργίας της.

Σε συνεργασία με την Green Evolution, εταιρεία – μέλος της EuroCharity, υπολογίστηκε βάσει διεθνών προτύπων το ανθρακικό αποτύπωμα λειτουργίας της εταιρείας, από 1/9/2011 έως 15/5/2012, και οι εκπεμπόμενοι ρύποι οι οποίοι υπολογίστηκαν στους 9 tCO2eq, αντισταθμίστηκαν πλήρως σύμφωνα με τους κανόνες του CO2 Neutral Seal.

Η αντιστάθμιση ρύπων πραγματοποιήθηκε μέσω του έργου Hsikou Hydro Power Project στην Ταϊβάν, ενώ τα υψηλής ποιότητας δικαιώματα άνθρακα που χρησιμοποιήθηκαν έχουν επαληθευθεί μέσω του VCS – Verified Carbon Standard.

Η EuroCharity έχει ήδη προβεί στην ανθρακική ουδετεροποίηση των Ιστοσελίδων www.eurocharity.gr και www.eurocharity.eu, ενώ προχώρησε στον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος και στην αντιστάθμιση των εκπεμπόμενων ρύπων της έκδοσης EuroCharity Yearbook «Leadership for Sustainability». Τέλος, οι πηγές των εκπομπών βρίσκονται σε διαρκή παρακολούθηση από την εταιρεία πιστοποίησης, έτσι ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η Χορωδία «Ambitus» στα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012

Με την καλλιτεχνική χροιά της Χορωδίας «Ambitus» Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Βασιλικού, θα πλαισιωθεί η εκδήλωση των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012, που θα πραγματοποιηθεί στο σύγχρονο χώρο πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, το βράδυ της Τρίτης 5 Ιουνίου.

Η σκηνή της αίθουσας επιτρέπει την ανάπτυξη ενός πολιτιστικού δρώμενου, όπου η «Ambitus» θα «ντύσει» πολιτιστικά την εκδήλωση με την εμφάνισή της, στην έναρξη, ενώ στην ολοκλήρωση των βραβείων θα συμμετέχει και η παιδική χορωδία των Δημοτικών Σχολείων ''Αγ. Διονύσιος'' και ''Χρυσόστομος Σμύρνης'' του Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης. Παράλληλα, καθ΄ όλη τη διάρκεια της βράβευσης θα υπάρχει οπτικοακουστική κάλυψη που το περιεχόμενό της θα καλύπτεται από τη χορωδία.

Η πρωτοβουλία της πολιτιστικής εκδήλωσης γίνεται με σκοπό να θίξει το θέμα της

σχέσης του ανθρώπου με τη μουσική και το περιβάλλον. Είναι το αποτύπωμα που αφήνει ο ήχος στη ζωή των ανθρώπων στην πόλη.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση, ευελπιστεί να περάσει το μήνυμα μιας περαιτέρω συζήτησης για τη ζωή και το περιβάλλον της πόλης μέσα από την αέναη κίνηση της μουσικής, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τους ήχους μιας χορωδίας.

Τα βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Ίδρυμα Ωνάση, την αρωγή της Interamerican και της Action Hellas. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι: Ελεύθερος Τύπος, Αξία, Κέρδος, ReCSR και Ecotec.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Το πρώτο θαλάσσιο πάρκο στην Ελλάδα


Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων διοργανώνεται από την Europarc, την Ομοσπονδία των Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Μαΐου, γιατί αυτή την ημερομηνία του 1909 δημιουργήθηκαν τα πρώτα 9 εθνικά πάρκα στη Σουηδία.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, είναι το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας, και η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη (περίπου 2,220 km2). Εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, το Πάρκο περιλαμβάνει τη νήσο Αλόννησο, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες.απο την Ελλάδα Η Ομοσπονδία Europarc, γνωστή ως "Ομοσπονδία της Φύσης και Εθνικά Πάρκα της Ευρώπης"

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Mαθητές της Αθήνας υπέρ της προστασίας του Καλαμά στην Ήπειρο!

Μαθητές της Αθήνας, και συγκεκριμένα του 12ου Λυκείου, χωρίς να έχουν καμία σχέση με την Ήπειρο, έκαναν ολόκληρη εργασία για... τον ποταμό Καλαμά, που ρυπαίνεται. Μεταξύ άλλων αναφέρουν στην εργασία τους: "Κατ’αρχήν, ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Καλαμά είναι τα λύματα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Κάποιοι το 1992-93, με τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας την Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού Ιωαννίνων, ισχυρίστηκαν οτι διασφαλίζονται τα νερά του ποταμού και ότι δεν θα πέσει σταγόνα λυμάτων στον Καλαμά. Κάποιοι άλλοι, από το 1994 μέχρι σήμερα ισχυρίζονται οτι το ποτάμι διασφαλίζεται με την λειτουργία του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού. Aναγγέλονται μελέτες, δράσεις, έργα, μετρήσεις, έλεγχοι, το ποτάμι εντάσσεται σε διάφορα προγράμματα. Αυτό που μένει όμως είναι ότι από το '92 ο Καλαμάς είναι επίσημα ο αποδέκτης των λυμάτων των Ιωαννίνων και η κατάσταση έχει υποβαθμιστεί εξαιρετικά. Αυτό το βιώνουν καθημερινά οι αγρότες που ποτίζουν από το ποτάμι, όσοι ψαρεύουν ή επιχειρούν να περπατήσουν στα νερά του. 
Τα φύκια -εκτροφισμός- και οι αφροί είναι ορατά απ’όλους. Η κάλυψη των λιθαριών απ’αυτά (πρασινάδες) κάνουν επικίνδυνο το βάδισμα στο ποτάμι. Η διαύγεια των νερών αποτελεί παλιά ανάμνηση. Τα ψάρια εξαφανίστηκαν, η πέστροφα -δείκτης αντοχής του οικοσυστήματος- έγινε πολύ σπάνια ενώ τα «γλανιά» είναι «φουσκωμένα» από τα φύκια που καταναλώνουν". 
Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΥΑΜΙΣ Ή ΚΑΛΑΜΑΣ

Ο Θύαμις, γνωστότερος ως Καλαμάς, πηγάζει από την λεκάνη του Παρακάλαμου Ιωαννίνων στην οποία δέχεται και τα νερά του ποταμού Γόρμου. Το μήκος του είναι 60 χιλιόμετρα και το μέγιστο υπερθαλάσσιο ύψος του είναι 1300 μέτρα. Παραπόταμοί του είναι ο Σμόλιτσας, η Τύρια, ο Ζαλογγίτικος, ο Κουσοβίτικος και ο Καλπακιώτικος. Ορμητικός στην αρχή, ήρεμος πριν βγει στη θάλασσα κατευθύνεται νότια-νοτιοδυτικά και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, 2 χιλιόμετρα νότια της Σαγιάδας.

Οι νοτιοανατολικές προεκτάσεις του όρους Τσαμαντά, οι βοριοδυτικές απολήξεις των βουνών της Παραμυθιάς και του Σουλίου καθώς και τα όρη των Φιλιατών ορθώνουν ένα ορεινό μέτωπο, παράλληλο με τις ακτές της Θεσπρωτίας. Το μέτωπο αυτό διακόπτεται από το φαράγγι του Καλαμά, επιτρέποντας έτσι στα νερά του να βρουν διέξοδο στη θάλασσα.

Από τις πηγές ως τις εκβολές τα νερά του έδιναν και δίνουν ζωή σε πόλεις και χωριά δίπλα στο πέρασμά του. Γκρεμισμένα μονότοξα και πολύτοξα γεφύρια, ίχνη πόλεων και ακροπόλεων μαρτυρούν ένα σφιχτό οικιστικό πλέγμα μέσα στους αιώνες: Γιτάνη, Φανωτή, Ράι, Οσδίνα. 

Το ποτάμι ήταν πλωτό τουλάχιστον μέχρι την αρχαία Γιτάνη που βρίσκεται κοντά στο Ράγιο στο σημείο που δέχεται τα νερά του Καλπακιώτικου.

Στους μέσους χρόνους, το αρχαίο όνομα είχε ξεχαστεί και τη θέση του πήρε ο Καλαμάς, από τα καλάμια που φύτρωναν στις βαλτώδεις εκβολές του.
Στο Δέλτα του ποταμού, ανάμεσα από Σαγιάδα, Ράγιο και Ηγουμενίτσα βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας. Υγροβιότοπος που προστατεύεται ήδη από τη συνθήκη Ramsar.

ΧΛΩΡΙΔΑ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΛΤΑ
Αιώνες τώρα ο ποταμός σμιλεύει τα Θεσπρωτικά βουνά για να ανοίξει τη δίοδό του προς το πέλαγος. Στα στενά, το τοπίο είναι επιβλητικό, με το φαράγγι του κατάφυτο από αιωνόβια πλατάνια, δάση βελανιδιάς, σπάνια είδη φυτών και λουλουδιών. 

Οι γεωγραφικές συνθήκες που επικρατούν στο φαράγγι ευνοούν την ανάπτυξη πολλών ειδών δενδρώδους βλάστησης, όπως η πλατύφυλλος δρυς, η βελανιδιά, το πουρνάρι και η κουμαριά, η κερασιά, η αγριελιά, η καρυδιά, ο κέδρος, το πεύκο, το κυπαρίσσι, το πυξάρι, η γκορτσιά, η δάφνη, ο πλάτανος, η ιτιά, η κλήθρα, ο γαύρος, η όστρια, η ροδιά, η κορομηλιά, η αγριομηλιά, η κουτσουπιά, το ρείκι και άλλα.

Αξίζει να θυμάται κανείς ότι το φυτό cladium, που συναντάται στις όχθες του ποταμού, είναι ένα είδος σπάνιο παγκοσμίως. Η κλήθρα είναι δέντρο φυλλοβόλο γνωστό από τον Όμηρο με το όνομα κλήθρη.
Στο Δέλτα του ποταμού απλώνεται εύφορη γη σχηματισμένη από αιώνων προσχώσεις. Η περιοχή των εκβολών κατά την αρχαιότητα ήταν ένας τεράστιος βαλτότοπος που κάλυπτε όλη την περιοχή από την Ηγουμενίτσα έως τη Σαγιάδα. Ο Καλαμάς πρέπει να είχε 4 βασικές κοίτες. Εκεί έβοσκαν αναρίθμητα γουρούνια και άγρια άλογα. Τη δεκαετία του 60 γίνονται εκτεταμένα αποστραγγιστικά έργα και αλλαγή της κοίτης του Καλαμά βορειότερα για να πάψουν οι συχνές πλημμύρες. Η περιοχή έπαψε να βαλτώνει και το μεγάλο φράγμα του ποταμού κοντά στη Γιτάνη αρδεύει από την δεκαετία του 60, 25.000 στρέμματα, μεταβάλλοντας τον άλλοτε φτωχό και ξερικό κάμπο σε παράδεισο καλλιεργειών κυρίως εσπεριδοειδή, τριφύλλι και καλαμπόκι.

Σήμερα η αλληλεπίδραση του ποταμού με τη θάλασσα δημιουργεί μια μεγάλη ποικιλία από βιότοπους: γλυκόβαλτους, αλμυρόβαλτους,( εξ ου και οι αλυκές που έδιναν, πριν πολλά χρόνια, πολλούς τόνους αλάτι κάθε χρόνο), καλαμιώνες και λασποτόπια. Οι κοίτες του ποταμού είναι γεμάτες πλατάνια που παραχωρούν τη θέση τους στα αρμυρίκια, στις δενδρώδεις γαλατσίδες και στα αγριοκάλαμα. Όλη η περιοχή προστατεύεται από το πρόγραμμα NATURA 2000.

Αξίζει να θυμάται κανείς ότι το ύψος του αγριοκάλαμου μπορεί να ξεπεράσει τα 4 μέτρα και χρησιμοποιείται από παλιά για κατασκευές (καλαμωτές, στέγες, κ.λ.π.), για καύσιμη ύλη αλλά και ως διακοσμητικό υλικό.

ΠΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ
Στο φαράγγι του Καλαμά απαντώνται πολλά είδη της πανίδας του ποταμού. Ψάρια, όπως η πέστροφα, το οξύρυγχο, το τυλινάρι, η ντάσκα, το στροσίδι, καραβίδες, πουλιά, όπως το όρνιο, ο ασπροπάρης, ο χρυσαετός, το κιρκινέζι, και ζώα, όπως το κουνάβι, η χελώνα, ο λύκος, η αλεπού, ο ασβός, η νυφίτσα, ο σκίουρος, το αγριογούρουνο, ο λαγός και άλλα. Εχουν ληφθεί κάποια μέτρα όπως «αποκατάσταση-προστασία εξαφανισθέντων ή απειλουμένων ειδών ψαριών», που σχετίζονται με τη σταδιακή ενίσχυση του πληθυσμού της άγριας πέστροφας και την επανένταξη του οξύρυγχου το οποίο είναι προστατευόμενο υπό εξαφάνιση είδος.

Στο Δέλτα του Καλαμά, η ύπαρξη των βιοτόπων υποστηρίζουν την επιβίωση χιλιάδων πουλιών. Έχουν καταγραφεί 170 είδη και περισσότερα από το 1/3 προστατεύονται με βάση την Κοινοτική Νομοθεσία. Η εξαιρετικά σπάνια λεπτομύτα, ο σφηκιάρης, ο πετρίτης, ο φιδαετός, ο στικταετός, ο χρυσαετός, ο σπιζαετός, ο βασιλαετός, ο κραυγαετός, το όρνιο είναι μερικά από τα είδη που συναντιούνται εκεί.
Υπάρχουν επίσης βαλτόπαπιες, οι οποίες είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος και ανήκει στις βουτόπαπιες, γιατί συνηθίζουν να βουτούν για να βρουν την τροφή τους.

Στις μεγάλες εκτάσεις που δημιούργησε ο ποταμός βόσκουν βόδια, ενώ τα κοπάδια με τα άγρια άλογα που περιφέρονται, είναι η ευχάριστη έκπληξη που επιφυλάσσει το Δέλτα στον επισκέπτη.
ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ
Οι όχθες του Καλαμά, σε όλο το μήκος του ποταμού, από την αρχαιότητα συγκέντρωναν τον κύριο όγκο του πληθυσμού της περιοχής. Αρχαίες πολιτείες, παλιές εκκλησίες και γεφύρια, όπως προαναφέρθηκε, όλα αποκαλύπτουν το αξιόλογο παρελθόν των κατοίκων σ’αυτόν τον τόπο και μεταβάλλουν αυτό το φυσικό πέρασμα σε χώρο συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών. 

Το τοπίο του Καλαμά αποτυπώνει παλιά και νέα προβλήματα που δημιούργησε στους κατοίκους που τον αγκάλιαζαν, όπως πλημμύρες με καταστροφικές συνέπειες αλλά και προσφορά ζωής και έμπνευσης. 

Παραμένει όριο και παράλληλα ραχοκοκαλιά του πολυφωνικού τραγουδιού και χαρακτηρίζει όλη την περιοχή εξ ου και το δημοτικό τραγούδι: «Πέρα από τον Καλαμά στης Μουργκάνας τα χωριά». Ενέπνευσε και εμπνέει πολλούς να αφιερώσουν στίχους στον ίδιο τον ποταμό και πολλά δημοτικά τραγούδια γράφτηκαν για να τον υμνήσουν.
ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΑ;

Κατ’αρχήν, ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Καλαμά είναι τα λύματα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Κάποιοι το 1992-93, με τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας την Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού Ιωαννίνων, ισχυρίστηκαν οτι διασφαλίζονται τα νερά του ποταμού και ότι δεν θα πέσει σταγόνα λυμάτων στον Καλαμά. 

Κάποιοι άλλοι, από το 1994 μέχρι σήμερα ισχυρίζονται οτι το ποτάμι διασφαλίζεται με την λειτουργία του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού. Aναγγέλονται μελέτες, δράσεις, έργα, μετρήσεις, έλεγχοι, το ποτάμι εντάσσεται σε διάφορα προγράμματα. Αυτό που μένει όμως είναι ότι από το '92 ο Καλαμάς είναι επίσημα ο αποδέκτης των λυμάτων των Ιωαννίνων και η κατάσταση έχει υποβαθμιστεί εξαιρετικά. Αυτό το βιώνουν καθημερινά οι αγρότες που ποτίζουν από το ποτάμι, όσοι ψαρεύουν ή επιχειρούν να περπατήσουν στα νερά του. Τα φύκια -εκτροφισμός- και οι αφροί είναι ορατά απ’όλους. Η κάλυψη των λιθαριών απ’αυτά (πρασινάδες) κάνουν επικίνδυνο το βάδισμα στο ποτάμι. Η διαύγεια των νερών αποτελεί παλιά ανάμνηση. Τα ψάρια εξαφανίστηκαν, η πέστροφα -δείκτης αντοχής του οικοσυστήματος- έγινε πολύ σπάνια ενώ τα «γλανιά» είναι «φουσκωμένα» από τα φύκια που καταναλώνουν.

Από το 1993 υπάρχει εναλλακτική μελέτη της Νομαρχίας Θεσπρωτίας με τριτοβάθμιο καθαρισμό, ταμιευτήρες και άρδευση ειδικών καλλιεργειών στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, λύση οικολογική που δεν εφαρμόζεται για λόγους οικονομικού και πολιτικού κόστους. Αυτή η μελέτη προέκυψε ύστερα από τον μεγάλο αγώνα των Θεσπρωτών. Η κινητοποίηση ξεκίνησε το 1988, κράτησε σε αποκλεισμό το Νομό για 43 ημέρες, συνεχίστηκε μέχρι το '93 με αποκλεισμούς λιμανιών, απεργίες, διαδηλώσεις, αλλεπάλληλες δίκες σε Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Κέρκυρα και απετέλεσε μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές κινητοποιήσεις για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα.
Ένα είναι βέβαιο, ότι και ο τριτοβάθμιος καθαρισμός δεν λύνει το πρόβλημα. Πρόσφατα όλη η Μ.Β.Κ.Ι. είχε βγει εκτός λειτουργίας για μέρες λόγω καταστροφής του βιολογικού πληθυσμού και τα λύματα ανεπεξέργαστα έπεφταν στον Καλαμά. Το γεγονός διέρρευσε και στον Γιαννιώτικο τύπο. Αραγε πόσες άλλες φορές συνέβη αυτό και δεν έγινε γνωστό;

Οι πιέσεις στη λεκάνη του Καλαμά σχετίζονται και με τη γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Η αντιμετώπιση των ανωτέρω πιέσεων σε ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης δυσχεραίνεται από:
- την έλλειψη διαχειριστικού σχεδίου σε επίπεδο λεκάνης απορροής
- την έλλειψη συντονισμού αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών για τη διαχείριση της περιοχής
- την ανεπαρκή παρακολούθηση φυσικοχημικών και βιολογικών παραμέτρων που σχετίζονται με την ποιότητα των υδάτων του ποταμού.

Ο ποταμός : 1) υφίσταται εποχιακή επιβάρυνση από φυτοφάρμακα. 2) έχει υποστεί χρόνια επιβάρυνση από μέταλλα, ειδικά από Ni, όπως διαπιστώνεται από τις αναλύσεις των ιζημάτων. 3) εμφανίζει παρ’όλα αυτά, τιμές BOD5DO, θρεπτικών αλάτων και βιολογικούς δείκτες (βένθους) που υποδεικνύουν ένα μάλλον υγιές ποτάμιο οικοσύστημα, εκτός της περιοχής των εκβολών. 4) εμφανίζει εξαιρετικά αισθητικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Αμερικάνικης Εnvironmental Protection Agency o Θύαμις είναι δυνατόν να ενταχθεί μεταξύ των ποταμών καλής ποιότητας (class 1B-good quality) και αρκετά καλής (class 2-fair) στη γενική κατάταξη που αφορά χημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά.

Επίσης το ΤΕΙ Ηπείρου έκανε δειγματοληψίες μετρώντας χλωροφύλλη και βένθος. Το συμπέρασμα ήταν: ο ποταμός όσον αφορά τους βιοτικούς δείκτες, πληρεί ικανοποιητικά τα κριτήρια ποιότητας στο μεγαλύτερο μήκος του και κατά τη μεγαλύτερη περίοδο του έτους. Εξαίρεση αποτελεί η πεδινή περιοχή κοντά στις εκβολές όπου η ποιότητα έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό, εμφανίζοντας αφ’ενός τάσεις ευτροφισμού αφ’ετέρου μείωση έως και εξαφάνιση των οργανισμών-δεικτών. Οι υδρολογικές συνθήκες του ποταμού (παροχή, ταχύτητα ροής) φαίνεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας. Επίσης οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες και οι τεχνικές επεμβάσεις (φράγματα, απολήψεις υλικού από τις παρόχθιες ζώνες, μεταφορά υλικών στην παρόχθια ζώνη) μεταβάλλουν τους διάφορους τύπους οικοτόπων του ποταμού, επηρεάζοντας έτσι την παρουσία και διαβίωση των υδρόβιων οργανισμών.

Ακόμη και με τις παρούσες εισροές στον ποταμό (γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα, ημιαστικά λύματα, απορρίψεις κ.α.), ο Καλαμάς διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την ανανεωτική του ικανότητα αποφεύγοντας την παρουσία ευτροφικών συνθηκών στο μαγαλύτερο τμήμα του. Σε μη ευνοϊκές όμως υδρολογικές συνθήκες (χαμηλή ταχύτητα ροής, υψηλές θερμοκρασίες) οι τάσεις ευτροφισμού εντείνονται δημιουργώντας ποιοτική υποβάθμιση και ελάττωση της αισθητικής αξίας του οικοσυστήματος.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ Ο ΠΟΤΑΜΟΣ, ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ; ΤΙ ΜΕΤΡΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΘΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

Πολλά προγράμματα προστασίας καταρτίζονται, διαρκείς μελέτες εκπονούνται για τον τρόπο έλεγχου του ποταμού και διάσωσης της χλωρίδας και της πανίδας του.

Ένα επιχειρησιακό περιβαλλοντικό πρόγραμμα, διατήρηση και ανάπτυξη υγροτόπων, του υπουργείου περιβάλλοντος-χωροταξίας και δημοσίων έργων που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σαν στόχο να διατηρηθεί και να αναδειχθεί η μοναδική φύση της Θεσπρωτίας. Στις περιοχές που εντάσσονται σ’αυτό το πρόγραμμα είναι και το Δέλτα του Καλαμά που από μόνο του έχει χαρακτηριστεί περιοχή ειδικής προστασίας. Η φυσική κληρονομιά στις περιοχές αυτές είναι σημαντική για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Ο πρώτος στόχος του προγράμματος είναι να προστατευθούν τα στενά και το Δέλτα. Αυτό θα γίνει με την εκπόνηση και την εφαρμογή σχεδίων για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και για την οριοθέτηση επιμέρους προστατευόμενων ζωνών. Θα πρέπει να γίνονται ημερίδες ή ανοιχτές συζητήσεις στις αγροτικές περιοχές για καλλιέργειες φιλικές προς το περιβάλλον, ορθολογική χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και χρήσης νερού άρδευσης.

Η εκπόνηση ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, η προστασία της περιοχής γίνεται νόμος του κράτους και θα καταδειχτούν οι αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις για την προστασία και την αναβάθμιση των βιοτόπων καθώς και για την ανάδειξη της περιοχής.

Ο δεύτερος στόχος είναι να υποστηριχτεί η ανάπτυξη δραστηριοτήτων ήπιου τουρισμού ώστε να μην επηρεάσει την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Αυτό θα επιτευχθεί με ενημέρωση όχι μόνο των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Σχεδιάζονται και υλοποιούνται Περίπτερα Ενημέρωσης, Δίκτυο Μονοπατιών, παρατηρητήρια Ορνιθοπανίδας, ενημερωτικές εκδόσεις, βιντεοταινίες, εκδηλώσεις, προγράμματα επίσκεψης στην περιοχή και άλλα. Όλα αυτά ακούγονται καθησυχαστικά όμως πολύ λίγα έχουν γίνει και δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθούν και αν θα πραγματοποιηθούν.

Πάντως ένα είναι σίγουρο, η παραπέρα υποβάθμιση του Καλαμά, του Νείλου της Θεσπρωτίας, όπως ειπώθηκε, και μαζί της ποιότητας ζωής των κατοίκων θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.
katoci.com

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Πένθος από την ξαφνική απώλεια του Σπύρου Σγούρου

Συγκλονισμένη η κοινότητα των ανθρώπων της βιολογικής γεωργίας από τον ξαφνικό θάνατο του Γενικού Διευθυντή της ΔΗΩ, Σπύρου Σγούρου. Ο Σπύρος ήταν από τους εμπνευστές και από τα μέλη που δημιούργησαν τη ΔΗΩ και την ακολούθησαν και τη στήριξαν στα εύκολα και τα δύσκολα.
Ο Σπύρος Σγούρος υποστήριξε με πάθος το οικολογικό κίνημα και τη βιολογική γεωργία, μέχρι και σήμερα.
Προσέφερε τη γνώση και τις υπηρεσίες του από τη σύστασή της, μέχρι και το Σάββατο 19 Μαΐου 2012 που αιφνίδια έφυγε από κοντά μας. Υποστήριξε με πάθος το οικολογικό κίνημα και τη βιολογική γεωργία και πάντα έθετε ως προτεραιότητα το σεβασμό στο περιβάλλον και τη διατήρηση των κοινωνικών και οικολογικών αξιών. Ήταν πνεύμα δημιουργικό με καινοτόμες ιδέες, προτάσεις και πολιτική σκέψη και συνέβαλλε στην εδραίωση της οικολογίας στην Ελλάδα, ως μέρος της σύγχρονης πραγματικότητας.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του. Σπύρο θα είσαι πάντα κοντά μας, καλό ταξίδι.
Ο Σπύρος γεννήθηκε το 1962 στην Κέρκυρα. Ήταν γεωπόνος, πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Γεωργικής Οικονομίας. Ιδρυτικό στέλεχος της ΔΗΩ, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος από το 1993 έως 2010 και Γενικός Διευθυντής από το 1994 έως το 2012.
Από το 1999 μέχρι το 2005 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Μεσογειακού Τμήματος της IFOAM (Παγκόσμιο Κίνημα για τη Βιολογική Γεωργία) και από το 2008 μέλος του ΔΣ της HellaCert της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης Πιστοποίησης.
Από τη δεκαετία του '80 συμμετείχε σε οικολογικές οργανώσεις, όπως η Οικολογική Πρωτοβουλία, η Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων, η Οικολογική Ομάδα Φοιτητών Γεωπονικής, η Οικολογική Εφημερίδα, οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί καθώς και σε κοινωνικές πρωτοβουλίες ενάντια στα μεταλλαγμένα, την κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία, τη στήριξη και ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και στο ΓΕΩΤΕΕ και την Ενωτική Οικολογική Συσπείρωση.
Ως μέλος των Οικολόγων Πρασίνων, ήταν συντονιστής της θεματικής ομάδας για τη γεωργία και τα τρόφιμα και αναπληρωματικό μέλος της Περιφερειακής Γραμματείας Αττικής.
Ήταν παντρεμένος με τη Φαίη Νιάρχου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά το Γιάννη και τον Παναγιώτη.

Η αποχαιρετιστήρια νεκρώσιμη ακολουθία, θα τελεστεί την Δευτέρα 21 Μαΐου 2012 στις 17:30, στον Ιερό Ναό Αγ. Παρασκευής.
Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής.
Η οικογένεια του Σπύρου, ζήτησε να μην σταλούν λουλούδια και στεφάνια, αλλά να γίνουν δωρεές στην περιβαλλοντική Οργάνωση WWF Ελλάς


Ανακοίνωση του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜ.ΑΡ. για το θάνατο του Σπύρου Σγούρου

Ο Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας, εκφράζει τη μεγάλη θλίψη του για τον απρόσμενο θάνατο του Σπύρου Σγούρου και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη οικογένειά του και τους οικείους του.

Α

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Πληθώρα αιτήσεων για αιολική ενέργεια

Οι αιτήσεις για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από αιολικά πάρκα ξεπερνούν έως και δύο φορές την προβλεπόμενη εγκατεστημένη ισχύ για το 2020.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ισοτιμία, το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για τα αιολικά πάρκα δικαιολογείται από το σύστημα εγγυημένων τιμών πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (feed in tariff), αλλά και από τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση έως 30% του συνολικού κόστους της επένδυσης.

Στόχος είναι τα αιολικά πάρκα έως το 2020 να φτάσουν τουλάχιστον τα 7.500 MW (μεγαβάτ).

Όπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Παπασταματίου, διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), με βάση τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, το εθνικό σύστημα μπορεί με ασφάλεια να απορροφήσει 8.500 MW αιολικών πάρκων.

Επιπλέον, ο κ. Παπασταματίου διευκρινίζει ότι: «Σε πολλές περιοχές της χώρας το δίκτυο είναι ήδη κορεσμένο και απαιτούνται σημαντικές επεκτάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό του διαχειριστή. Ειδικά για τα μεγάλα έργα που σχεδιάζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα αναγκαία δίκτυα θα χρηματοδοτηθούν από τα ίδια τα αιολικά πάρκα που θα τα αξιοποιήσουν».

Στον ορίζοντα για το 2030 και το 2050 η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικότερα της αιολικής, θα αυξάνεται.

Ένα σχέδιο για διείσδυση των ΑΠΕ κοντά στο 100% για το 2050 είναι επιστημονικά ρεαλιστικό και τεχνικά εφικτό, προσθέτει ο διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι απαιτούνται υποδομές, δίκτυα και διασυνδέσεις, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και ανάπτυξη ηλεκτροκίνησης.

Σε ό,τι αφορά στις επιδοτήσεις, υφίσταται η θεωρητική δυνατότητα, τα αιολικά να λάβουν επιδότηση έως 30% του συνολικού κόστους της επένδυσης.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Παπασταματίου, «η πολιτική προώθησης των ΑΠΕ και ειδικά της αιολικής ενέργειας μειώνει το κόστος του ρεύματος και στηρίζει τον καταναλωτή και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Στην περίπτωση της αιολικής ενέργειας, το φτηνότερο ρεύμα παράγεται από τα χερσαία αιολικά πάρκα στο διασυνδεμένο σύστημα. Ακολουθούν τα νησιωτικά αιολικά, τα χερσαία σε θέσεις με χαμηλό αιολικό δυναμικό και, τέλος, τα θαλάσσια».

Σημειώνεται ότι από το Σεπτέμβριο του 2011 το 95% του κόστους για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου προέρχεται από διαρθρωτικά και ευρωπαϊκά ταμεία και το 5% από το κράτος».

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ρύπανση από ΧΥΤΑ στον ποταμό Αχέροντα

Σοβαρά προβλήματα ρύπανσης με επικίνδυνα υγρά απόβλητα έχει ο ποταμός Αχέροντας στη Θεσπρωτία, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις και δήμους της περιοχής.


Μεγάλος κίνδυνος για τον ποταμό υπάρχει και από τα υγρά απόβλητα του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου του δήμου Σουλίου στη Θεσπρωτία.

Στην αυτοψία τους, οι υπηρεσίες του δήμου διαπίστωσαν ότι υπάρχει διαρροή των επικίνδυνων υγρών αποβλήτων του ΧΥΤΑ, τα οποία ρυπαίνουν το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Συγκεκριμένα, τα απόβλητα του ΧΥΤΑ εκβάλλουν σε ρέμα που καταλήγει σε παραπόταμο του Αχέροντα.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αναφέρουν ότι η κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ απειλεί τόσο τα στενά και τις εκβολές του ποταμού όσο και την ευρύτερη περιοχή που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000
Γιώργος Κεραμιτζόγλου/skai.gr

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Τελετή εγκαινίων για το Αιολικό Πάρκο στη Λάρνακα Κύπρου

Η ROKAS AEOLIKI CYPRUS LTD, θυγατρική της ROKAS RENEWABLES η οποία είναι μέλος του διεθνούς ομίλου IBERDROLA, πραγματοποίησε την Παρασκευή 4 Μαΐου 2012 τελετή εγκαινίων του Αιολικού Πάρκου «Αγία Άννα». Το Αιολικό Πάρκο βρίσκεται στα όρια των κοινοτήτων Ψευδάς και Αγία Άννα, της επαρχίας Λάρνακας στην Κύπρο. Το έργο εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κο Νεοκλή Συλικιώτη, ενώ τον αγιασμό τέλεσε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Νεόφυτος ο Εγκλειστριώτης.

To Αιολικό Πάρκο «Αγία Άννα» διαθέτει 10 ανεμογεννήτριες δυναμικότητας 2MW έκαστη και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ήδη από το 2011, βάζοντας δυναμικά την Κύπρο στον χάρτη των ΑΠΕ. Παράλληλα, η εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου «Αγία Άννα» έχει πρόσθετα πλεονεκτήματα καθώς υπολογίζεται ότι οι κοινότητες στις οποίες είναι εγκατεστημένο το Αιολικό Πάρκο λαμβάνουν περίπου €100.000 ετησίως, μέσω του μηχανισμού στήριξης που προβλέπει ο κυπριακός νόμος.

Το Αιολικό Πάρκο «Αγία Άννα» αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 25.000 τόνους*, που αντιστοιχούν στις ετήσιες εκπομπές περίπου 4.000 αυτοκινήτων μέσης κατανάλωσης που διανύουν καθημερινά την απόσταση Λάρνακα – Λευκωσία μετ’ επιστροφής**. Πρόκειται για μία επένδυση που ενισχύει τις στρατηγικές προσπάθειες της Κύπρου στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών της δεσμεύσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως συμβάλλει στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας, καλύπτοντας τις ετήσιες ανάγκες 5.000 νοικοκυριών.

Η ROKAS RENEWABLES είναι ηγέτης στην ελληνική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η εταιρεία είναι μέλος του ομίλου IBERDROLA, του παγκόσμιου ηγέτη στην Αιολική Ενέργεια*** σε επίπεδο εγκατεστημένης ισχύος και παραγωγής και με παρουσία σε 40 χώρες.

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Delta & Delta Energy – Συμμετοχή στην 46η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας

Η Delta & Delta Energy - Φωτοβολταϊκά στη στέγη, μέλος του ισχυρού Ομίλου Δέλτα Τεχνική-Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συμμετέχει και φέτος στην 46η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, που πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Λαμίας από τις 12 έως και τις 20 Μαΐου 2012.

Τα έμπειρα στελέχη της Delta & Delta Energy θα είναι παρόντα για να ενημερώνουν αναλυτικά τους επισκέπτες, ενδιαφερόμενους επενδυτές και συνεργάτες σχετικά με το πρόγραμμα «D & D Φωτοβολταϊκά στη στέγη». Το πρόγραμμα αυτό αφορά ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών που έχει διαμορφώσει η Delta & Delta Energy και περιλαμβάνει την μελέτη, χρηματοδότηση, αδειοδότηση, προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζει την απόλυτη ικανοποίηση του πελάτη - επενδυτή.

Θα μας βρείτε στο Εκθεσιακό Κέντρο Λαμίας, Κτίριο Β', Περίπτερο 24 – 25.

Delta & Delta Energy
Τηλ.: 211 311 0124, Fax: 210 94 31 566
e-mail: info@dndenergy.gr
www.dndenergy.gr

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Θαλάσσια ρύπανση στον Βόλο από το Φ/Γ CFL PENHAR

Θαλάσσια ρύπανση εκτάσεως περίπου 50 τ.μ., αποτελούμενη από στέρεα υπολείμματα καύσης, προκλήθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, έναντι  Ηρώου στην παραλία του Βόλου.

Η ανωτέρω ρύπανση προκλήθηκε από το Φ/Γ CFL PENHAR σημαίας Ολλανδίας κατά τη διαδικασία απόπλου του από το λιμάνι.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και ο Α’ Μηχανικός οι οποίοι, κατόπιν εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών, αφέθησαν ελεύθεροι ενώ οι εργασίες απορρύπανσης αναλήφθηκαν άμεσα από ιδιωτική εταιρεία.



Τρίτη 8 Μαΐου 2012

"Ηλιακά" καραβάκια στις Πρέσπες

Ξεναγήσεις στις Πρέσπες με καραβάκια που θα κινούνται με ηλιακή ενέργεια θα πραγματοποιούν σε ένα χρόνο οι τουρίστες της περιοχής τόσο στην ελληνική όσο και στην αλβανική πλευρά.

Τα καραβάκια θα «αποθηκεύουν» ενέργεια από τον ήλιο χάρη στα φωτοβολταϊκά συστήματα που θα διαθέτουν ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούν οι διαδικασίες για την προμήθεια δύο τέτοιων σκαφών από το Δήμο Πρεσπών και ενός ακόμη από το Δήμο Λικένα της Αλβανίας.

Αυτά προβλέπονται από τη διασυνοριακή συνεργασία των δύο δήμων μέσω του προγράμματος Interreg, το οποίο έχει λάβει έγκριση και αρχίζει να υλοποιείται.

Υπερδύναμη στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, επιδιώκει να γίνει η Αλβανία

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αποσκοπεί στο να μετατρέψει τη χώρα σε μια «μικρή υπερδύναμη παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».

«Η εκμετάλλευση των υδάτων για παραγωγή ενέργειας θα παραμείνει μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες», δήλωσε ο κ. Μπερίσα, προσθέτοντας ότι «το να βαδίζεις προς τις εύκολες πηγές εξασφάλισης ενέργειας θα πει να προχωράς προς την καταστροφή και τις αναπόφευκτες επιπτώσεις στον πλανήτη μας.

«Η μετατροπή της χώρας μας σε μικρή υπερδύναμη ανανεώσιμης ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο κατόρθωμα στην ιστορία του τόπου», δήλωσε. «Μόνο τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν 46 νέοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, καθώς στόχος μας είναι η κατασκευή άλλων 100 τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι «όποιος επιχειρηματίας αποφασίσει να επενδύσει στον τομέα της κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών, θα επωφεληθεί στην αγορά του τετραγωνικού μέτρου της γης, όπου θα κατασκευαστεί το έργο, πληρώνοντας με μόνο 1 ευρώ».

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Οι Εθελοντές Ζωής της INTERAMERICAN για ένα πιο καθαρό αστικό περιβάλλον

Εξόρμηση καθαρισμού και φύτευσης θαμνοειδών στο Αττικό Άλσος (Τουρκοβούνια) πραγματοποίησε στις 29 Απριλίου η INTERAMERICAN, με τη συνεργασία της ΜΚΟ “Ελλάδα Καθαρή” και την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Η δράση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας για τον περιβαλλοντικό εθελοντισμό “Let’s do it”, ήταν η τρίτη στη σειρά με σύμπραξη των τριών φορέων - είχαν προηγηθεί ανάλογες παρεμβάσεις στον λόφο Φιλοπάππου και στον λόφο Ελικώνος στην Κυψέλη.

Στο κάλεσμα των οργανωτών ανταποκρίθηκαν αρκετά μέλη της ομάδας “Εθελοντές Ζωής” της INTERAMERICAN, εθελοντές από τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕ.Θ.Ε.Α. “Νόστος” και “Εν Δράσει”, ενώ συμμετείχε και ομάδα από το “Χαμόγελο του Παιδιού”. Συνελέγη μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων -κυρίως πλαστικών, μεταλλικών και αντικειμένων οικοσκευής- ενώ φυτεύτηκαν 50 δένδρα και θάμνοι και εγκαταστάθηκαν από ανθρώπους του Δήμου Αθηναίων δύο κιόσκια, πάγκοι για πικ – νικ, παγκάκια και κάδοι απορριμμάτων.

“Η INTERAMERICAN έχει εντάξει στο πρόγραμμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας την εθελοντική κινητοποίηση εργαζομένων και φίλων της εταιρείας για παρεμβάσεις στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον, ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια αποκατάστασης χώρων που ενώ προσφέρονται για περίπατο και αναψυχή, έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Είναι σε βάρος της ποιότητας ζωής η υποβάθμιση των ελαχίστων χώρων πρασίνου που διαθέτει η κορεσμένη από τσιμέντο Αθήνα” τόνισε σχετικά ο Γ. Ρούντος, διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της INTERAMERICAN. Στη συνάντηση έδωσαν το παρών ο κ. Αντωνόπουλος, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, ο κ. Δ. Κυριακάκης, διευθυντής Κηποτεχνίας και Πρασίνου του Δήμου και η κα Χ. Βασιλείου, πρόεδρος του 6ου Διαμερίσματος Αθήνας.

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

"Ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ υπερ των γουναράδων της Καστοριάς"

Γδαρμενα μινκ, ετοιμα για γουνες
Με γνωστές και ψηφισμένες τις θέσεις του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ κατά του απεχθούς, παρακμασμένου και σφόδρα αντι-οικολογικού γουνεμπορίου, ο Σπ. Λυκούδης, γραμματέας του κόμματος (συνεπικουρούμενος από την υποψήφια βουλευτή Κοζάνης του κόμματος, Ντόρα Τσικαρδάνη), έκρινε ως πιο κατάλληλη στιγμή για να παρέμβει υπέρ της παρακμάζουσας και επιδοτούμενης από το υστέρημα των φορολογουμένων, τις τελευταίες δεκαετίες, συντεχνίας των γουναράδων της Δυτικής Μακεδονίας, την προεκλογική επίσκεψή του στην Καστοριά το τελευταίο σαββατοκύριακο πριν τις κρίσιμες εκλογές της 6ης Μάη.

Να διευκρινίσουμε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει συμπεριλάβει τόσο στις καταστατικές της αρχές όσο ΚΑΙ στο εκλογικό της πρόγραμμα τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Ζώων του Παρισιού (1978), όπου εμμέσως πλην σαφώς ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ το γουνεμπόριο. Και βέβαια, στα πλαίσια των επανειλημμένων διακηρύξεων περί οικολογικής εγρήγορσης και περί πολιτικής οικολογίας ως βασικού πυλώνα της ΔΗΜΑΡ, και δια στόματος του ίδιου του προέδρου της, είναι προφανές ότι ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί παρά να συμπλέει στο συγκεκριμένο θέμα με τις θέσεις του διεθνούς οικολογικού κινήματος κατα του γουνεμπορίου.

Τι ακριβώς παίζεται, λοιπόν; Γιατί ένας κόσμος ολόκληρος – ακτιβιστές, ζωόφιλοι, κινήματα και οργανώσεις για τα Δικαιώματα των Ζώων και βέβαια κατά του γουνεμπορίου– απαιτούν εξηγήσεις γι' αυτή την προεκλογικού χαρακτήρα μεταστροφή (κόντρα στη μέχρι σήμερα ξεκάθαρη πολιτική στάση της ΔΗΜΑΡ κατά της γούνας) υπέρ των τοπικιστικών και συντεχνιακών συμφερόντων μιας ολένα συρρικνούμενης και "τελειωμένης" έτσι κι αλλιώς, στη συνείδηση των προοδευτικών πολιτών όλου του κόσμου, βιομηχανίας.

Όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε κατά της αντι-οικολογικής συντεχνίας των γουναράδων, καταδικάζουμε απερίφραστα τις δηλώσεις του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδη για το ζήτημα και απαιτούμε από τη ΔΗΜΑΡ να πάρει άμεσα ξεκάθαρη θέση εν προκειμένω.

Η συνέπεια και η σαφήνεια στην πολιτική είναι αδήριτη ανάγκη στους ζοφερούς καιρούς μας. Κι όχι μόνο προεκλογικά...
Για να ξέρουμε τι θα ψηφίσουμε την επόμενη Κυριακή.

Θέμης Δημητρακόπουλος
μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ – γραμματέας της Οργάνωσης Οικολογίας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...