Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Μπαταρίες Micro χωρίς υδράργυρο από τη Sony: κάντε μια επιλογή φιλική προς το περιβάλλον

C batteries by SonyImage via WikipediaΜπαταρίες οξειδίου του αργύρου χωρίς υδράργυρο, τώρα διαθέσιμες σε 34 διαφορετικά μοντέλα
Σειρά με μίνι αλκαλικές μπαταρίες χωρίς υδράργυρο που κυκλοφόρησε το 2010

Η Sony κυκλοφόρησε την πρώτη μπαταρία οξειδίου του αργύρου χωρίς υδράργυρο, το 2005. Από τότε, επέκτεινε τη γκάμα των μπαταριών που κατασκευάζει και δεν περιέχουν αυτόν τον δυνητικά επικίνδυνο ρυπαντή, ως μέρος της συνεχιζόμενης δέσμευσής της για την υπευθυνότητα που πρέπει να διαθέτουν οι κατασκευαστικές εταιρείες.

Εφέτος, αυτή η δέσμευση οδήγησε στην ανακοίνωση της ολοκλήρωσης μιας σειράς 34 μοντέλων μπαταριών οξειδίου του αργύρου, χωρίς υδράργυρο.

Νωρίτερα μέσα στο 2010 η Sony ήταν ανάμεσα στους πρώτους κατασκευαστές στον κόσμο που κυκλοφόρησαν μίνι αλκαλική μπαταρία χωρίς υδράργυρο.

Οι μπαταρίες οξειδίου του αργύρου είναι ιδανικές για ρολόγια, ενώ οι μίνι αλκαλικές μπαταρίες είναι κατάλληλες για μια ευρεία γκάμα συσκευών, από παιχνίδια και αριθμομηχανές, μέχρι φορητά ραδιόφωνα, χωρίς κανένα συμβιβασμό στους τομείς της απόδοσης και της ασφάλειας.

Χάρη στην καινοτομία της Sony, ένας μεγάλος αριθμός συσκευών μπορούν πλέον να τροφοδοτηθούν με μπαταρίες που δεν περιέχουν υδράργυρο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον σημαντική μείωση της απελευθέρωσης υδραργύρου στο περιβάλλον από πολλά εκατομμύρια χρησιμοποιημένες μπαταρίες.

Εκτός αυτών των δύο κατηγοριών μπαταριών που χρησιμοποιούν τεχνολογία κατασκευής χωρίς υδράργυρο, υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, η οποία δεν περιέχει, ούτε περιείχε ποτέ, υδράργυρο: η μπαταρία Sony λιθίου-μαγγανίου. Χρησιμοποιείται ευρέως σε συστήματα κλειδώματος αυτοκινήτων χωρίς τη χρήση κλειδιού, σε ρολόγια και σε φωτογραφικές μηχανές. Αυτός ο τρίτος τύπος μπαταρίας συμπληρώνει τη γκάμα των micro μπαταριών της Sony.

Οι χρήστες μπορούν πλέον να διαλέγουν την κατάλληλη micro μπαταρία για σχεδόν κάθε ανάγκη τους, από την οικογένεια των τριών διαφορετικών τύπων μπαταριών της Sony με τεχνολογία που δεν χρησιμοποιεί υδράργυρο.

«Η Sony πιστεύει ότι πρέπει να παίξει το δικό της ρόλο στην οικοδόμηση ενός περισσότερο ‘πράσινου’ κόσμου, και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο επενδύουμε σε καινοτόμες τεχνολογίες οι οποίες θα ωφελήσουν το περιβάλλον και τους πελάτες μας», δήλωσε ο κος Masaya Morio, Energy & Retail AV Media General Manager , Media & Peripherals Europe, Sony France. «Η μίνι αλκαλική μπαταρία ‘0% Mercury’ είναι φιλική προς το περιβάλλον τόσο κατά την χρήση, όσο και κατά την διαδικασία της παραγωγής της, χωρίς να έχουν γίνει συμβιβασμοί όσον αφορά την απόδοσή της. Η ανακάλυψη της μίνι αλκαλικής μπαταρίας ‘0% Mercury’ ολοκληρώνει την σειρά των μπαταριών της Sony χωρίς υδράργυρο, που περιλαμβάνει τρείς τύπους, την μίνι αλκαλική, την μπαταρία οξειδίου αργύρου και την μίνι μπαταρία λιθίου*.»

Οι πιθανές θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από την τεχνολογία της Sony για μπαταρίες χωρίς υδράργυρο φαίνονται καθαρά αν ρίξουμε μια ματιά στους αριθμούς:

Η Sony διαθέτει στους καταναλωτές περίπου 400 εκατομμύρια μπαταρίες οξειδίου του αργύρου και μίνι αλκαλικέςκάθε χρόνο.
Η τεχνολογία παραγωγής χωρίς υδράργυρο θα μειώσει την ποσότητα υδραργύρου που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο κατά 470 κιλά.
Ένα και μόνο γραμμάριο υδραργύρου μπορεί να μολύνει 400 λίτρα νερού.

Υπάρχει μια τάση παγκοσμίως για την απαγόρευση της χρήσης υδραργύρου στις μπαταρίες. Σημαντικά νομοθετικά σώματα, όπως αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήδη έχουν επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά τις ποσότητες υδραργύρου οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται.

Η Sony είναι περήφανη που έχει προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο μπροστά από κάθε άλλον στην έρευνα για φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες κατασκευής μπαταριών.

* Εξαιρείται η μίνι κυλινδρική αλκαλική μπαταρία LR23. Η μίνι μπαταρία λιθίου δεν περιέχει υδράργυρο ως χημικό συστατικό.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...