Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Οικολογική καταστροφή στον ποταμό Βάρδα

Καταγγελίες σε βάρος εταιρείας που πραγματοποιεί αμμοληψίες, αλλά και κατά της δημοτικής αρχής Ζαγορίου από τον πρώην Δήμαρχο Σωτήρη Σπυριδάκη
Οικολογική καταστροφή στο ποταμό Βάρδα κοντά στους Μηλιωτάδες του Δήμου Ανατολικού Ζαγορίου, καταγγέλλει ο πρώην Δήμαρχος Σωτήρης Σπυριδάκης επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στην εταιρεία που πραγματοποιεί τις εργασίες κατασκευής του δρόμου από τον κόμβο Ζαγορίου της Εγνατίας Οδού μέχρι τους Μηλιωτάδες, όσο και στη δημοτική αρχή.Μετά την ενημέρωση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως του Δασαρχείου, της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Ηπείρου, της Διεύθυνσης Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης, καθώς και της Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Σπυριδάκης δημοσιοποίησε το πρόβλημα που εντοπίζεται στον ποταμό Βάρδα, καταγγέλλοντας σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή.Σύμφωνα με τον κ. Σπυριδάκη στον ποταμό γίνονται μεγάλης έκτασης αμμοληψίες για την κατασκευή της σύνδεσης των Μηλιωτάδων με την Εγνατία Οδό, πέρα από όσα προβλέπονται στη σχετική συμφωνία, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μεγάλης έκτασης καταστροφή στο περιβάλλον. Όπως σημείωσε, σε ένα σημείο έχει δημιουργηθεί μία ολόκληρη λίμνη με μεγάλο βάθος, εξαιτίας των εργασιών.Ο κ. Σπυριδάκης πέρα από την οικολογική διάσταση έθεσε και ζητήματα νομιμότητας, καλώντας τη δημοτική αρχή Ανατολικού Ζαγορίου να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήσεις που αφορούν τη συνολική ποσότητα αδρανών υλικών που ελήφθησαν, το αν υπήρχε άδεια για τις εργασίες, και το αν έχουν αποδοθεί τα απαιτούμενα ποσά προς το Δήμο.Παράλληλα, κατήγγειλε μεταφορά υλικών από αμμοληψίες του ποταμού Βάρδα εκτός του Νομού Ιωαννίνων, κάτι που δεν προβλέπεται.Ειδικότερα, ο κ. Σπυριδάκης ζήτησε αντίγραφο της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και του Δήμου Ανατολικού Ζαγορίου για τη διαχείριση-εκμετάλλευση της αμμοληψίας, την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, αντίγραφο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την τιμή μονάδας ανά κυβικό, καθώς και για τον τρόπο υπολογισμού της ποσότητας του αμμοχάλικου από το ποτάμι από τον εκάστοτε εργολάβο.«Κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων. Το Ζαγόρι δεν έχει ανάγκη από ανθρώπους που θα καταστρέψουν το προτέρημά του, δηλαδή το περιβάλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ευθύνη στην Κτηματική Υπηρεσία

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ανατολικού Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, απάντησε στις καταγγελίες του κ. Σπυριδάκη, τονίζοντας πως η ευθύνη διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ποταμών ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Πλην της χρονικής περιόδου από 24-3-2004 μέχρι 31-12-2006 που το δικαίωμα παραχωρήθηκε στο Δήμο Ανατολικού Ζαγορίου, για τρεις συγκεκριμένες θέσεις των ποταμών Βάρδα και Διπόταμου, όπου μάλιστα εισπράχθηκαν και τα απαιτούμενα ποσά.Από εκεί και πέρα, όπως σημείωσε ο κ. Σπύρου, δεν υπάρχει καμία σχετική άδεια στο Δήμο, και φυσικά ο έλεγχος δεν ανήκει στη δημοτική αρχή.Ο κ. Σπύρου αναγνώρισε πως από τα ποτάμια της περιοχής έχουν ληφθεί μεγάλες ποσότητες αδρανών υλικών, για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το περιβάλλον, όμως δεν παύει να πρόκειται για έργα ανάπτυξης της περιοχής.Ως προς τις καταγγελίες του κ. Σπυριδάκη και τις ευθύνες που επέρριψε στη δημοτική αρχή Ανατολικού Ζαγορίου, τον κάλεσε να ανακαλέσει καθώς η ευθύνη δεν ανήκει στη δημοτική αρχή.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...