«Καταστροφικό για το περιβάλλον και επιζήμιο για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας», λένε δέκα οργανώσεις
Την αντίθεσή τους για το νομοσχέδιο για τα δασικά οικοσυστήματα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εξέφρασαν δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Ειδικότερα, την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης», που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ, ζήτησαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Greenpeace, ΜΟm και WWF Ελλάς.
Οι οργανώσεις χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «καταστροφικό για το περιβάλλον και επιζήμιο για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας».
Η υπεύθυνη δασικών προγραμμάτων του WWF ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως μέσα από το νομοσχέδιο προωθείται έντονη ανάπτυξη ενάντια στο φυσικό περιβάλλον και υποστηρίζει ότι «καταδικάζει ολόκληρες εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση, στις οποίες περιλαμβάνονται και περιοχές με φρίγανα, δηλαδή θυμάρι, ρίγανη και άλλα πολύ σημαντικά φυτά τόσο από οικολογικής πλευράς, αλλά και για τη δική μας καθημερινότητα. Επίσης τα είδη αυτά αποτελούν βασικό υπόβαθρο για τη μελισσοκομία».
Οι περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις βρίσκονται σε παραθεριστικές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, όπως Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη, όπου πλέον επιτρέπονται αβίαστα μια σειρά από επεμβάσεις.
«Καταργείται το καθεστώς προστασίας οικολογικά πολύτιμων εκτάσεων που τώρα καλύπτονται από αραιή και χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Έτσι, το 15% τουλάχιστον της ελληνικής επικράτειας παύει οριστικά να προστατεύεται από τη δασική ή όποια άλλη νομοθεσία» επισημαίνει η κ. Κορακάκη.
Σύμφωνα με την ίδια, επιτρέπονται επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις και ανοίγουν κάποιες κατηγορίες, όπου μέχρι τώρα απαγορευόταν η δόμηση, όπως τα παραθαλάσσια δάση, παραλίμνια μέρη και περιοχές Νatura.
«Σημειωτέον, αν οι εκτάσεις καταστραφούν, δεν κηρύσσονται αναδασωτέες λύνοντας τα χέρια σε κάθε επίδοξο εμπρηστή» σχολιάζει η κ. Κορακάκη, προσθέτοντας πως «ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή μεγάλων τουριστικών μονάδων, "σύνθετα τουριστικά καταλύματα", όπως περιγράφονται στο νομοσχέδιο, αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως γήπεδα γκολφ, χώροι αποθήκευσης και επεξεργασίας λυμάτων,"έρευνες για θησαυρούς" και άλλα. Ενδιαφέρον είναι πως προστίθεται και μια καινούργια χρήση: "εγκαταστάσεις σωμάτων ασφαλείας"».
Οι επεμβάσεις θα είναι μη αναστρέψιμες και θα αλλάξουν σταδιακά το φυσικό περιβάλλον, όπως το ξέραμε, τονίζει η κ. Κορακάκη.
Την Παρασκευή υποβλήθηκαν σχόλια από το WWF στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο. Η οργάνωση ζητά την απόσυρση του συνόλου του νομοσχεδίου και να ξεκινήσει μια συζήτηση στη βάση πως το φυσικό περιβάλλον αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας που ζητά προστασία και κατάλληλη διαχείριση, για να συνεχίσει να παρέχει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στη ζωή των πολιτών και να είναι πραγματικός πυλώνας μίας ζωντανής και μακροπρόθεσμα βιώσιμης οικονομίας, με συγκεκριμένους κανόνες, κοινωνικούς και οικολογικούς όρους. Ο χρόνος διαβούλευσης ήταν πολύ μικρός για ένα τόσο σημαντικό θέμα, λέει η κ. Κορακάκη, προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο δεν στοιχειοθετήθηκε επάνω σε καμία επιστημονική βάση.
Ανησυχητικό είναι, επίσης, σύμφωνα με την κ. Κορακάκη, πως αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής προστίμων για παράνομες χρήσεις ή καταπατήσεις δασικής γης. «Νομιμοποιείται, για πολλοστή φορά, σωρεία παρανομιών, ακόμα και στα τελείως αναγκαία για τις πόλεις μας πάρκα και άλση» υποστηρίζει.