Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Δέσμευση ΥΠΕΚΑ για 24ΜW σε φωτοβολταϊκά στην Εύβοια

Επίκαιρη ερώτηση της κ. Περλεπέ 

Συζητήθηκε την Πέμπτη 3/3/2011 στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρίας Κατερίνας Περλεπέ-Σηφουνάκη σχετικά με την αδικία και τον αποκλεισμό σε βάρος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών του Νομού μας, για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η κυρία Περλεπέ αναπτύσσοντας την ερώτησή της, ανέφερε ότι η κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων των επαγγελματιών αγροτών για φωτοβολταϊκά όπως όριζε ο νόμος 3851/2010 δεν ίσχυσε ποτέ για τους Ευβοείς αγρότες, αφού η Δ.Ε.Η με τις ανακοινώσεις της, είχε αποκλείσει τα διασυνδεδεμένα νησιά.

Όταν άνοιξε το δίκτυο για την Εύβοια την 1.2.2011 με την ελάχιστη ισχύ των 12 ΜW που δόθηκε, δεν υπήρξε προτεραιότητα για τους αγρότες.

Αντίθετα, επικράτησε αλαλούμ , από τον τρόπο που άρχισε να δέχεται η ΔΕΗ στη Χαλκίδα και στο Αλιβέρι τις αιτήσεις και δημιουργήθηκαν απαράδεκτες καταστάσεις για τους υποψήφιους επενδυτές, ενώ υπήρξε πληθώρα καταγγελιών, τόσο από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας όσο και από μεμονωμένους ιδιώτες, για παρατυπίες για τις οποίες η βουλευτής ανέφερε:

«Υπάρχει άρωμα διαπλοκής με τον τρόπο που έγιναν δεκτές οι αιτήσεις από τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ και στη Χαλκίδα και στο Αλιβέρι. Η κατάθεση των αιτήσεων έγινε αντικείμενο εμπορίας. Έδιναν από την προηγούμενη μέρα νούμερα, λες και είμαστε στην τράπεζα. Την άλλη μέρα έδιναν άλλα νούμερα. Ήταν απαράδεκτη όλη η διαδικασία!

Θεωρώ ότι όλες αυτές οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί -και των ιδιωτών και των αγροτών- δεν θα πρέπει να πάνε με τη σειρά που δίνουν τα διευθυντικά στελέχη. Θα πρέπει να καταργηθεί η αρίθμηση. Θα πρέπει να αξιολογηθούν οι φάκελοι του κάθε επενδυτή και του κάθε αγρότη και, βέβαια, όχι από τα συγκεκριμένα διευθυντικά στελέχη, που θεωρώ ότι θα πρέπει να απολογηθούν για την όλη διαδικασία».

Η βουλευτής αφού ανέφερε ότι υπάρχουν ευθύνες στο ΥΠΕΚΑ που δεν προστατεύθηκαν οι αγρότες από τον αυθαίρετο τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ σ’ αυτό το ζήτημα ζήτησε, αφ’ ενός να αποδοθούν ευθύνες και αφ’ ετέρου να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των αγροτών και να εξετασθούν κατά προτεραιότητα. Επίσης να αυξηθεί η ισχύς σε πάνω από 20 ΜW για την Εύβοια, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν και οι αγρότες και οι μεμονωμένοι επενδυτές, να ανοίξει το δίκτυο για τη Νότια Καρυστία και να καλυφθούν οι αιτήσεις και στη Σκύρο.

Απαντώντας εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης, αφού ευχαρίστησε τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του την κυρία Περλεπέ για την ευαισθησία της να αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα και για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση του, ανέφερε:

«Κυρία συνάδελφε, θέλω να σας πω ότι εμείς έχουμε ζητήσει με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο από τη ΔΕΗ να αυξήσει την ικανότητα της ισχύος στη συγκεκριμένη περιοχή και να φτάσει τα 24 MW, να δεχτεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ώστε να διπλασιαστεί η ισχύς την οποία μπορεί να υποδεχτεί, έτσι ώστε με πολιτική παρέμβαση, που έχει γίνει ήδη, να πάμε σε αυτό που έχουμε ζητήσει να γίνει, δηλαδή να γίνουν αποδεκτά όλα τα αιτήματα των αγροτών της Εύβοιας, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτημα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά».

Όσον αφορά τέλος το θέμα των καταγγελιών για παρατυπίες και διαπλοκή, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ τη διερεύνηση της υπόθεσης και ότι θα υπάρξει σύντομα ενημέρωση με πλήρη διαφάνεια.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης, η κυρία Περλεπέ δήλωσε ικανοποιημένη από τις δεσμεύσεις του κ. Υφυπουργού και υπογράμμισε ότι αυτές πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου στους επενδυτές και ιδιαίτερα στους αγρότες του πυρόπληκτου και πλημμυροπαθούς νομού μας, οι οποίοι έχουν χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους τα τελευταία χρόνια και με τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά προσπαθούν να καλύψουν κάποιες απ’ αυτές τις απώλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...