Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ρωσία: Ελεύθερα μεν, αλλά... τα μέλη της Greenpeace

Εκτός φυλακής βρίσκονται πλέον όλα τα μέλη του πληρώματος του Arctic Sunrise, του πλοίου της Greenpeace, το οποίο ακινητοποιήθηκε από τις ρωσικές Αρχές κοντά σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου.


Η σύλληψη των μελών του πληρώματος έχει προκαλέσει ακόμα και διπλωματική αντιπαράθεση καθώς η Ολλανδία, υπό τη σημαία της οποίας βρίσκεται το πλοίο, προσέφυγε στο διεθνές δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, με τους Ρώσους να μην αναγνωρίζουν την δικαιοδοσία των δικαστών και να μην προσέρχονται.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ρωσία: Ελεύθερος με εγγύηση και ο τελευταίος ακτιβιστής της Greenpeace

Στα 45.000 ευρώ ορίστηκε η εγγύηση - Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου ύστερα από tweet της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης 


Με εγγύση ύψους 45.000 ευρώ αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο τον Αυστραλό Κόλιν Ράσελ, το τελευταίο προφυλακισμένο μέλος του πληρώματος του πλοίου της Greenpeace, που αναχαιτίσθηκε από τους Ρώσους στην Αρκτική.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Δασολόγοι κατά υπ. Περιβάλλοντος για τη κτηματογράφησης χωρίς δασικούς χάρτες

Η διαδικασία που ακολουθείται, σημειώνουν οι δασολόγοι, θα έχει ως συνέπεια τη μη καταγραφή ή την ελλιπή καταγραφή των δασών και δασικών εκτάσεων


Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αν και γνωρίζει εκ των προτέρων ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι αντισυνταγματική και παράνομη η κτηματογράφηση όσων περιοχών δεν έχουν κτηματογραφηθεί μέχρι τώρα, εφόσον δεν υπάρχουν ακόμα δασικοί χάρτες και δασολόγιο, παρ΄  όλα αυτά προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανάθεση  μελετών κτηματογράφησης.

Στο φυσικό τους περιβάλλον δύο χελώνες Caretta-Caretta, από το Ενυδρείο της Κρήτης

Δύο μικρές θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta, οι οποίες είχαν βρεθεί τραυματισμένες, πριν από 17 μήνες η μία και επτά μήνες η άλλη, και είχαν μεταφερθεί στον χώρο του Ενυδρείου Κρήτης, επέστρεψαν σήμερα υγιείς και μαρκαρισμένες στο φυσικό τους περιβάλλον, μετά τη φροντίδα και την περίθαλψη των ενυδρειολόγων.

Η απελευθέρωση και το «βάπτισμα» των δύο χελωνών, που πήραν τα ονόματα «Ηλιόχαρη» και «Καλλιόπη» πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην παραλία μπροστά από το Ενυδρείο, παρουσία του διευθυντή, των επιστημόνων και του προσωπικού του Cretaquarium, εκατοντάδων μαθητών και πλήθους κόσμου.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Πρόστιμο 1 εκ. δολάρια σε όμιλο αιολικών για το θάνατο αετών

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση εφαρμόζει το νόμο, ο οποίος προστατεύει τα πτηνά από τις ανεμογεννήτριες των αιολικών πάρκων.


Πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων συμφώνησε να πληρώσει, στο πλαίσιο συμβιβασμού, μεγάλος αμερικανικός όμιλος αιολικής ενέργειας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το θάνατο 14 χρυσαετών, τα τελευταία τρία χρόνια, σε δύο αιολικά πάρκα, στο Γουαϊόμινγκ.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Διεθνές Δικαστήριο: Ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση οι ακτιβιστές της Greenpeace

Το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερο το πλήρωμα του πλοίου Arctic Sunrise της Greenpeace έναντι εγγύησης 3,6 εκατομμυρίων ευρώ.


Οι ρωσικές αρχές κατέσχεσαν στις 19 Σεπτεμβρίου το Arctic Sunrise, αφού ακτιβιστές της Γκρίνπις αποπειράθηκαν να ανέβουν σε μια πετρελαϊκή εξέδρα της Gazprom στη θάλασσα του Πετσόρα, ενώ συνέλαβαν και τα 30μελές πλήρωμά του—28 μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης και δύο δημοσιογράφοι.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Σε φιάσκο εξελίσσεται η Διάσκεψη για το κλίμα στη Βαρσοβία

Γιατί η Greenpeace, η Oxfam, η Confederation and Friends of the Earth, η WWF, και η ActionAid αποχώρησαν καταγγέλλοντας


Έξι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι σταματούν να παρακολουθούν τις διαβουλεύσεις της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βαρσοβία από τις 11 Νοεμβρίου, καθώς οι διαπραγματεύσεις “αποτελούν φιάσκο”.

Βαρσοβία: Ακτιβιστές της Greenpeace αναρριχήθηκαν στο Μέγαρο Πολιτισμού και Επιστημών

Οι ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν με αυτόν τον τρόπο για τη σύλληψη των 30 μελών της οργάνωσης τον Σεπτέμβριο στην Ρωσία.


Στο Μέγαρο Πολιτισμού και Επιστημών της Βαρσοβίας αναρριχήθηκαν σήμερα τρεις ακτιβιστές της Greenpeace για να κρεμάσουν ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν στα αγγλικά «Σώστε την Αρκτική» και «Απελευθερώστε τους ακτιβιστές μας», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους 30 ακτιβιστές της οργάνωσης που συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο στην Ρωσία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ακόμη 6 ακτιβιστές της Greenpeace ελεύθεροι

Ακόμη έξι ακτιβιστές της Greenpeace που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της γεώτρησης πετρελαίου της Gazprom θα αφεθούν ελεύθεροι μετά την καταβολή εγγύησης, ανάμεσα στους οποίους και ο καπετάνιος του πλοίου Arctic Sunrise


Η απόφαση του δικαστηρίου ανεβάζει τους απελευθερωμένους ακτιβιστές τους 18 - σε σύνολο 30. Τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης κατηγορήθηκαν αρχικά για πειρατεία, έγκλημα το οποίο τιμωρείται με 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου τους απαγγέλθηκε κατηγορία για χουλιγκανισμό, που τιμωρείται με επτά χρόνια κάθειρξη.

«Έφυγε» ο Κ. Σπανόπουλος, ιστορικό στέλεχος του πράσινου κινήματος

O K. Σπανόπουλος στο κέντρο του πάνελ σε ομιλία σον "επικοινωνία 94FM" για τις νομαρχιακές εκλογές του 2006

Μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του οικολογικού κινήματος στη χώρα μας, έφυγε από τη ζωή. Ο Κώστας Σπανόπουλος ήταν «αθόρυβος» αλλά ιδιαίτερα δημιουργικός, για πολλά χρόνια.
 

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Πρωτότυπη διαμαρτυρία της Greenpeace στην Πολωνία

Περίπου 40 ακτιβιστές της Greenpeace ανέβηκαν στη στέγη του κτιρίου του πολωνικού υπουργείου Οικονομίας τα ξημερώματα σήμερα, ημέρα διεξαγωγής μιας αμφιλεγόμενης "διεθνούς διάσκεψης για τον άνθρακα", στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία.


Ένα τεράστιο πανό με τα χρώματα της πολωνικής σημαίας (λευκό και κόκκινο) το οποίο έγραφε: "Ποιος κυβερνά την Πολωνία, η βιομηχανία του άνθρακα ή ο λαός;" είχε αναρτηθεί στην πρόσοψη του κτιρίου, ενώ οι ακτιβιστές της Greenpeace στη στέγη του κτιρίου κρατούσαν σημαίες διαφόρων χωρών, όπως του Καναδά, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Βραζιλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Greenpeace: Δώστε λίγη ζεστασία!

Παιδιά 4-12 ετών που τις περισσότερες μέρες είναι με τα μπουφάν στην τάξη, όπως και στο σπίτι τους μετά, καθώς η θέρμανση αποτελεί πλέον πολυτέλεια. Ποιά είναι η λύση που προτείνει ο διεθνής οργανισμός;


Η Greenpeace επιχειρεί να δείξει ότι η λύση στην ενεργειακή φτώχεια και την αντιμετώπιση του κρύου το χειμώνα και της ζέστης το καλοκαίρι είναι μπροστά στα μάτια μας και είναι εφικτή, οικονομική και μόνιμη. 

Παιδιά 4-12 ετών που τις περισσότερες μέρες είναι με τα μπουφάν στην τάξη, όπως και στο σπίτι τους μετά, καθώς η θέρμανση αποτελεί πλέον πολυτέλεια. 

Οι υποψήφιες πόλεις για το Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2016 έληξε. Η Λάρισα είναι ανάμεσα στις πόλεις που διεκδικούν το βραβείο.


Οι ακόλουθες 12 πόλεις 11 διαφορετικών χωρών περιλαμβάνονται στην τελική λίστα του διαγωνισμού:

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Δικαστικός αγώνας περιβαλλοντικών οργανώσεων για τον Αώο

Αίτηση ακύρωσης υπέβαλαν στο ΣτΕ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Καλλιστώ, μαζί με τον Δήμο Κόνιτσας, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου, καθώς και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA), με σκοπό την προστασία του ποταμού Αώου από ένα παράλογο έργο εκτροπής νερού και παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.


Συγκεκριμένα, οι αιτούντες ζητούν την ακύρωση του «Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ηπείρου» και της στρατηγικής του μελέτης επιπτώσεων. Σύμφωνα με την προσφυγή, μέσα από αυτές τις αποφάσεις τους, οι αρμόδιοι υπουργοί παραβιάζουν τις προβλέψεις της κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία των νερών (οδηγία 2000/60/ΕΕ) και ανοίγουν τον δρόμο για την καταστροφή ενός μοναδικού οικολογικού θησαυρού που δίνει ζωή στην ευρύτερη περιοχή.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

"Θαλάσσια Βιοποικιλότητα και Μεσόγειος"


Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Η Μεσόγειος ανάμεσα σε οικονομικά και περιβαλλοντικά διακυβεύματα» που υλοποιείται όλο το Νοέμβριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο... Αθηνών και περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφίας και διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συνδιοργάνωσε με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα Θαλάσσια Βιοποικιλότητα και Μεσόγειος την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου.



Στην Στρογγυλή Τράπεζα συμμετείχαν Έλληνες και Γάλλοι εμπειρογνώμονες με πολυετή ενασχόληση και βαθειά γνώση των ιδιαιτεροτήτων της λεκάνης της Μεσογείου και ειδικότερα της βιοποικιλότητάς της, καθώς και των αιτιών που οδηγούν στη βαθμιαία συρρίκνωσή της.

Tο πρώτο τεχνητό σύννεφο για δοκιμαστικούς σκοπούς…AVOID για την απομάκρυνση της ηφαιστειακή τέφρας στην ατμόσφαιρα

Η easyJet με τις εταιρίες Airbus  και Nicarnica Aviations δημιούργησαν, με μεγάλη επιτυχία, το πρώτο τεχνητό σύννεφο για δοκιμαστικούς σκοπούς…AVOID για την απομάκρυνση της ηφαιστειακή τέφρας στην ατμόσφαιρα 


Κατά τη διάρκεια του πειράματος, η ομάδα δοκιμής με επιτυχία: 

Δημιούργησε ένα τεχνητό σύννεφο τέφρας πάνω από τον Βισκαϊκό Κόλπο με την απελευθέρωση ενός τόνου ηφαιστειακής τέφρας χρησιμοποιώντας ένα αεροσκάφος Airbus A400M

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η κλιματική αλλαγή θα εξαφανίσει κάποια θαλάσσια είδη

Η οξίνιση των ωκεανών αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό λόγω της κλιματικής αλλαγής


Οι ωκεανοί του πλανήτη γίνονται όξινοι με ραγδαίο ρυθμό, ταχύτερο από οποιαδήποτε άλλη φορά κατά τα τελευταία 300 εκατ. χρόνια, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η οξίνιση θα έχει αυξηθεί κατά 170% έως το 2100 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ξεκίνησε στη Βαρσοβία η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Άρχισαν σήμερα Δευτέρα στη Βαρσοβία οι εργασίες της 19ης διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα θέσει τις βάσεις για τη σύναψη το 2015 στο Παρίσι, μιας διεθνούς συμφωνίας για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

WWF: «Καταστροφή για την ελληνική φύση το νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος»

Την αντίθεση της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα δασικά οικοσυστήματα εκφράζει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Όπως υποστηρίζει, με το σχέδιο νόμου εξαιρούνται από το καθεστώς ουσιαστικής προστασίας οικολογικά πολύτιμες φυσικές εκτάσεις που τώρα θωρακίζονται με βάση τη δασική νομοθεσία.

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ακτιβιστές της Greenpeace σκαρφώλωσαν σε ναό της Βαρκελώνης

Στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια, ενός επιβλητικού και εμβληματικού ναού της Βαρκελώνης αναρριχήθηκαν ακτιβιστές της Greenpeace ζητώντας την αποφυλάκιση την μελών του πληρώματος του πλοίο Arctic Sunrise, που κρατούνται από τον Σεπτέμβριο στη Ρωσία, μετά τη σύλληψή τους κοντά σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου.

Οι ακτιβιστές άνοιξαν πανό με τις φωτογραφίες των κρατουμένων μελών της Greenpeace σε μια από τις προσόψεις του κτιρίου, ενώ είχαν γράψει τη λέξη "Ελευθερία" στα αγγλικά, τα ισπανικά και τα καταλανικά. Τα μέλη της Greenpeace έμειναν κρεμασμένα στο κτίριο για τρεις ώρες, ενώ ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Βαρκελώνη, είπε: "Επιλέξαμε τη Σαγράδα Φαμίλια επειδή είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Θέλουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα για την απελευθέρωση των συντρόφων μας παντού".

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Η Λάρισα υποψήφια μεταξύ 12 πόλεων για το Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2016

Το 2014 οι προεπιλεγείσες πόλεις θα κληθούν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε διεθνή κριτική επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει τη δέσμευσή τους όσον αφορά στη συνεχή βελτίωση του περιβάλλοντος, καθώς και τους μελλοντικούς τους στόχους.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2016 έληξε και οι 12 πόλεις 11 διαφορετικών χωρών περιλαμβάνονται στην τελική λίστα του διαγωνισμού:

Ερώτηση Κουίκ και Μακρή για συνεργασία φορέα διαχείρισης οροσειράς Ροδόπης και του εθνικού πάρκου Harz της Γερμανίας


Στα χέρια του Δ’ Ράιχ, παραδίδεται προς χρήση και εκμετάλλευση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το σύνολο σχεδόν των Φορέων Διαχείρισης Δασών (αρχής γενομένης από το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης) προκειμένου να διευκολυνθούν οι...
γερμανικές βιομηχανίες που αναζητούν δασικές περιοχές εκμετάλλευσης ως αντιστάθμισμα των εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα που προβλέπει η Συνθήκη του Κιότο.


Αυτό καταγγέλλουν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ και η αρμόδια Τομεάρχης Ραχήλ Μακρή, Βουλευτής Κοζάνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τους προσκόμισε ο Πολιτευτής Εβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Παναγιώγης Λελιάτσος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στελεχών του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης στον αντίστοιχο φορέα του Εθνικού Πάρκου της Γερμανίας HARZ με την αρωγή του Ελληνογερμανικού δίκτυου «Περιφέρειες Δήμοι Άνθρωποι» (GRDE) και τη χρηματοδότηση του πολιτικού ινστιτούτου Hanns Seidel Foundation με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τρόπο διαχείρισης και εκμετάλλευσης της οροσειράς της Ροδόπης.

Και επειδή το σχέδιο «συνεργασίας», πρέπει να λάβει σάρκα και οστά, με Υπουργική απόφαση, εγκρίνεται η διάθεση πίστωσης 260.248,00 € στο Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, σαν επιχορήγηση από τις πιστώσεις του έργου «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης για την Οργάνωση της Λειτουργίας της Προστατευόμενης Περιοχής Οροσειράς Ροδόπης και του Φορέα Διαχείρισής της».

«Γνωρίζοντας την δράση του πολιτικού ιδρύματος Hanns Seidel Foundation

στην Ελλάδα προτίθεστε να τον συμπεριλάβετε και σε άλλες περιπτώσεις εκμετάλλευσης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας;», ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και η Ραχήλ Μακρή και ζητούν να έχουν ενημέρωση για το σχεδιασμό της κυβέρνησης αναφορικά με το Φορέα Διαχείρισης της Οροσειράς της Ροδόπης, αλλά και εάν υπάρχει σχέδιο εφαρμογής της ίδιας διαδικασίας και σε άλλους Φορείς Διαχείρισης των Δασών της χώρας.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε Φωτοβολταϊκό Πάρκο


Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013 η Σχολή Μηχανικών του Mediterranean College πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη σε συνεργαζόμενο Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην περιοχή της Βοιωτίας. 

Στόχος της επίσκεψης ήταν η απόκτηση βασικών γνώσεων σχετικά με την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών και η σύνδεση της εφαρμοστέας διαδικασίας με το θεωρητικό υπόβαθρο που διαθέτουν οι φοιτητές.

Οι εκπαιδευτές παρουσίασαν αναλυτικά την τεχνολογία των Φωτοβολταϊκών Σταθμών ενώ οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν επί τόπου πάνω στις δοκιμές που απαιτούνται. Ακόμα, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη λειτουργία των Σταθμών με έμφαση στις κρίσιμες για το σχεδιασμό διαφοροποιήσεις που παρουσιάζουν μεταξύ τους. Οι τεχνικές και λειτουργικές διαδικασίες οι οποίες αναλύθηκαν, έδωσαν στους συμμετέχοντες φοιτητές την πλήρη εικόνα των συστημάτων και την δυνατότητα να γνωρίζουν λεπτομερώς την τεχνολογία πίσω από μία άρτια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, ξεκινώντας από τη θεωρία και καταλήγοντας στην κατασκευή.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γεύμα και συζήτηση στο πανέμορφο χωριό της Αράχωβας όπου οι φοιτητές είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν με τους υπεύθυνους του χώρου και τους καθηγητές τους αποκομίζοντας περαιτέρω πληροφορίες και γνώσεις.

Η επίσκεψη Φωτοβολταϊκό Πάρκο σε συνδυασμό με την επί τόπου ξενάγηση στο έργο προσέφερε στους φοιτητές όχι μόνο την γνώση αλλά κυρίως την πολύτιμη εμπειρία της επαφής με το πεδίο και τους επαγγελματίες του χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες: Mediterranean College, Πελλήνης 8 & Πατησίων 107, Αθήνα, τηλ. 210 8899 600, www.medcollege.edu.gr.

Θεσσαλονίκη: «Πράσινα» προϊόντα ζητούν οι καταναλωτές παγκοσμίως

«Πράσινα» προϊόντα, τα οποία έχουν παραχθεί με βιώσιμες πρακτικές και έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και νερού, προτιμά το 46% των καταναλωτών διεθνώς, που συμμετείχαν σε παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton.Υπογραμμίζεται η ανάγκη για περιβαλλοντικά φιλικές εφοδιαστικές αλυσίδες.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις -ιδίως του αγροτοδιατροφικού τομέα- να ενσωματώσουν στη στρατηγική τους καινοτόμες και «πράσινες» πολιτικές διαχείρισης εφοδιαστικών αλυσίδων, όπως επισήμανε ο καθηγητής Ελευθέριος Ιακώβου, πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ) και εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με την υποστήριξη του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος GREEN-AgriChains που χρηματοδοτήθηκε με 1,5 εκ. ευρώ από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2012-2016.

Ο κ.Ιακώβου, με την ιδιότητα και του συντονιστή του προγράμματος, επισήμανε ακόμη ότι σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε μόλις, τα κορυφαία διευθυντικά στελέχη ανησυχούν για το ρίσκο που εμφανίζεται στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες, σχετικά με την ασφάλεια προϊόντων (51%), την ποιότητα (50%) και την ιχνηλασιμότητα (35%).

Από την πλευρά των καταναλωτών, οι κορυφαίες τάσεις περιλαμβάνουν την προτίμηση για υγιεινά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας (59%), τοπικά παραχθέντα προϊόντα (49%), και -όπως προαναφέρθηκε- προϊόντα που έχουν παραχθεί με βιώσιμες πρακτικές (46%) έχοντας χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και νερού (carbon and water footprint).

Ο κ. Ιακώβου τόνισε τη δυνατότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να συμβάλει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση των καλύτερων και πιο «πράσινων» εφοδιαστικών αλυσίδων, ικανών να στηρίξουν τη διακίνηση προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία. Όπως είπε, το ΑΠΘ είναι πλέον «ένα Κέντρο Αριστείας σε αυτήν την επιστημονική περιοχή αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Συνέδριο: Είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το μέλλον της ελληνικής οικονομίας;

«Η Εθνική Στρατηγική για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Η πορεία προς το 2020» στις 11 Νοεμβρίου στο Hilton Athens


Η ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας, μέλος του δικτύου Youth for Europe, συμμετέχει στο πολυσυνέδριο Capital + Vision, το οποίο επιχειρεί το «πάντρεμα» της επιχειρηματικότητας με το όραμα μιας καλύτερης κοινωνίας και το πετυχαίνει με την κινητοποίηση που δημιουργεί η συμμετοχή φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), επιχειρήσεων και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. 

Στο πλαίσιο του εν λόγω φόρουμ, η ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας διοργανώνει συνέδριο με θέμα: «Η Εθνική Στρατηγική για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Η πορεία προς το 2020».

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 13:30 - 15:30, στην Αίθουσα Ερατώ - Β του Hilton Athens.

Η είσοδος είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ στο τέλος του συνεδρίου θα δοθούν πιστοποιητικά συμμετοχής.

Για την συμμετοχή σας μπορέιτε να στείλετε συμπληρωμένη την αίτηση (δείτε  εδώ) συμμετοχής στο email του οργανισμού ioaniskapodistrias@yahoo.com.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ρωσία: Σε φυλακή της Αγίας Πετρούπολης οι ακτιβιστές της Greenpeace


«Οι κρατούμενοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή. Θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι, να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους», ανέφερε ο διευθυντής της Greenpeace

Τα τριάντα μέλη της Greenpeace που κρατούνται στη Ρωσία αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της πειρατείας μετά την απόπειρά τους να καταλάβουν μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου στην Αρκτική θα μεταφερθούν από το Μουρμάνσκ σε μια φυλακή της Αγίας Πετρούπολης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ίδια η περιβαλλοντική οργάνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οργάνωση "γνωρίζει από διπλωματικές πηγές ότι οι τριάντα άνδρες και γυναίκες που κρατούνται στη Ρωσία μετά την ειρηνική δράση τους σε μια πετρελαϊκή εξέδρα στην Αρκτική, μεταφέρονται από το κέντρο κράτησης του Μουρμάνσκ σε μια φυλακή της Αγίας Πετρούπολης.

"Πολλοί διπλωμάτες μας επιβεβαίωσαν αυτήν την πληροφορία", διευκρίνισε μία εκπρόσωπος της οργάνωσης, η Ντανιέλε Τάαφε.

"Οι κρατούμενοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή. Θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι, να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους", ανέφερε ο διευθυντής της Greenpeace, Κούμι Ναϊντού. Μετά τη μεταφορά τους στην Αγία Πετρούπολη "θα είναι πιο εύκολο για τις οικογένειές τους και για τις προξενικές αρχές να τους επισκέπτονται, όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι συνθήκες σε αυτό το νέο κέντρο κράτησης θα είναι καλύτερες, σε σχέση με το Μουρμάνσκ. Μάλιστα, θα μπορούσαν να είναι και χειρότερες", πρόσθεσε.

Οι τριάντα ακτιβιστές, μέλη του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise της οργάνωσης κατάγονται από 18 διαφορετικές χώρες. Συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο από τις ρωσικές αρχές και τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση στο Μουρμάνσκ επειδή ορισμένοι από αυτούς επιχείρησαν να ανέβουν σε μια εξέδρα της πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom στη θάλασσα του Μπάρεντς για να καταγγείλουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που συνδέονται με την εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή αυτή.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...