Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα δασικά οικοσυστήματα ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις

«Καταστροφικό για το περιβάλλον και επιζήμιο για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας», λένε δέκα οργανώσεις


Την αντίθεσή τους για το νομοσχέδιο για τα δασικά οικοσυστήματα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εξέφρασαν δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ειδικότερα, την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης», που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ, ζήτησαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Greenpeace, ΜΟm και WWF Ελλάς.

Οι οργανώσεις χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «καταστροφικό για το περιβάλλον και επιζήμιο για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας».

Η υπεύθυνη δασικών προγραμμάτων του WWF ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως μέσα από το νομοσχέδιο προωθείται έντονη ανάπτυξη ενάντια στο φυσικό περιβάλλον και υποστηρίζει ότι «καταδικάζει ολόκληρες εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση, στις οποίες περιλαμβάνονται και περιοχές με φρίγανα, δηλαδή θυμάρι, ρίγανη και άλλα πολύ σημαντικά φυτά τόσο από οικολογικής πλευράς, αλλά και για τη δική μας καθημερινότητα. Επίσης τα είδη αυτά αποτελούν βασικό υπόβαθρο για τη μελισσοκομία».

Οι περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις βρίσκονται σε παραθεριστικές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, όπως Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη, όπου πλέον επιτρέπονται αβίαστα μια σειρά από επεμβάσεις.

«Καταργείται το καθεστώς προστασίας οικολογικά πολύτιμων εκτάσεων που τώρα καλύπτονται από αραιή και χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Έτσι, το 15% τουλάχιστον της ελληνικής επικράτειας παύει οριστικά να προστατεύεται από τη δασική ή όποια άλλη νομοθεσία» επισημαίνει η κ. Κορακάκη.

Σύμφωνα με την ίδια, επιτρέπονται επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις και ανοίγουν  κάποιες κατηγορίες, όπου μέχρι τώρα απαγορευόταν η δόμηση, όπως τα παραθαλάσσια δάση, παραλίμνια μέρη και περιοχές Νatura.

«Σημειωτέον, αν οι εκτάσεις καταστραφούν, δεν κηρύσσονται αναδασωτέες λύνοντας τα χέρια σε κάθε επίδοξο εμπρηστή» σχολιάζει η κ. Κορακάκη, προσθέτοντας πως «ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή μεγάλων τουριστικών μονάδων, "σύνθετα τουριστικά καταλύματα", όπως περιγράφονται στο νομοσχέδιο, αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως γήπεδα γκολφ, χώροι αποθήκευσης και επεξεργασίας λυμάτων,"έρευνες για θησαυρούς" και άλλα. Ενδιαφέρον είναι πως προστίθεται και μια καινούργια χρήση: "εγκαταστάσεις σωμάτων ασφαλείας"».

Οι επεμβάσεις θα είναι μη αναστρέψιμες και θα αλλάξουν σταδιακά το φυσικό περιβάλλον, όπως το ξέραμε, τονίζει η κ. Κορακάκη.

Την Παρασκευή υποβλήθηκαν σχόλια από το WWF στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο. Η οργάνωση ζητά την απόσυρση του συνόλου του νομοσχεδίου και να ξεκινήσει μια συζήτηση στη βάση πως το φυσικό περιβάλλον αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας που ζητά προστασία και κατάλληλη διαχείριση, για να συνεχίσει να παρέχει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στη ζωή των πολιτών και να είναι πραγματικός πυλώνας μίας ζωντανής και μακροπρόθεσμα βιώσιμης οικονομίας, με συγκεκριμένους κανόνες, κοινωνικούς και οικολογικούς όρους. Ο χρόνος διαβούλευσης ήταν πολύ μικρός για ένα τόσο σημαντικό θέμα, λέει η κ. Κορακάκη, προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο δεν στοιχειοθετήθηκε επάνω σε καμία επιστημονική βάση.

Ανησυχητικό είναι, επίσης, σύμφωνα με την κ. Κορακάκη, πως αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής προστίμων για παράνομες χρήσεις ή καταπατήσεις δασικής γης. «Νομιμοποιείται, για πολλοστή φορά, σωρεία παρανομιών, ακόμα και στα τελείως αναγκαία για τις πόλεις μας πάρκα και άλση» υποστηρίζει.

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Ρωσία: Υπό κράτηση άλλοι επτά ακτιβιστές της Greenpeace

Υπό κράτηση στη Ρωσία οκτώ μέλη της Greenpeace που επιχείρησαν να καταλάβουν εξέδρα πετρελαίου 


Ρωσικό δικαστήριο διέταξε την προσωρινή κράτηση για δύο μήνες επτά ακόμη μελών του πληρώματος του παγοθραυστικού της Greenpeace Arctic Sunrise, οι οποίοι επιχείρησαν να καταλάβουν μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου κατά τη διαμαρτυρία τους ανοικτά των ρωσικών ακτών στην Αρκτική.

Το ρωσικό λιμενικό κατέλαβε στις 19 Σεπτεμβρίου το Arctic Sunrise, το οποίο και οδήγησε στο λιμάνι του Μούρμανσκ. Οι ακτιβιστές αρνούνται τις κατηγορίες για πειρατεία και καταγγέλλουν τις ρωσικές αρχές ότι κατέλαβαν το πλοίο τους την ώρα που έπλεε σε διεθνή ύδατα.

Μεταξύ των 30 μελών του πληρώματος του παγοθραυστικού της Greenpeace, με σημαία Ολλανδίας, βρίσκονταν υπήκοοι 18 χωρών, ανάμεσά τους 6 Βρετανοί, δύο Καναδοί και ένας Γάλλος.

Το δικαστήριο του Μούρμανσκ είχε ήδη διατάξει την Πέμπτη την κράτηση επί δύο μήνες 22 ακτιβιστών της μη κυβερνητικής οργάνωσης στο πλαίσιο της έρευνας για «πειρατεία», ένα αδίκημα που στη Ρωσία επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών, επειδή αποπειράθηκαν να ανεβούν σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου του ρωσικού κολοσσού Gazprom στην Αρκτική προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια πετρελαϊκής εκμετάλλευσης σε αυτή την περιοχή.

Οι υπόλοιποι οκτώ επιβαίνοντες στο Arctic Sunrise είχαν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση 72 ωρών και η ακροαματική διαδικασία είχε αναβληθεί για την Κυριακή εξαιτίας της έλλειψης επαρκών πληροφοριών ή επειδή δεν είχαν βρεθεί διερμηνείς.

Τελικά, το δικαστήριο του Μούρμανσκ αποφάσισε να θέσει υπό κράτηση ως τις 24 Νοεμβρίου επτά ακόμη ακτιβιστές: έναν Αμερικανο-σουηδό ρωσικής καταγωγής, έναν Ουκρανό, δύο Ολλανδούς, δύο Βρετανούς και μία Φινλανδή.

Ένα ακόμη μέλος του Arctic Sunrise αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου.
Enhanced by Zemanta

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Greenpeace: Καθιστική διαμαρτυρία για τους 30 ακτιβιστές



Σήμερα το πρωί οι 30 ακτιβιστές (και φίλοι μας) ξύπνησαν στη φυλακή. Το ίδιο και χθες. Η διαφορά όμως είναι ότι σήμερα, οι 22 από αυτούς γνωρίζουν ότι εκεί θα ξυπνάνε για τους επόμενους 2 μήνες. 

Για αυτό το χρονικό διάστημα αποφάσισαν οι ρωσικές αρχές ότι οι ακτιβιστές της Greenpeace θα κρατηθούν προσωρινά, ενώ θα διερευνάται η κατηγορία για πειρατεία. Οι υπόλοιποι 8 θα κρατηθούν για 3 μέρες, μέχρι να περάσουν από δεύτερη ακροαματική διαδικασία την Κυριακή.

Από το βράδυ της Πέμπτης, η Greenpeace πραγματοποιεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις ρωσικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, ζητώντας την απελευθέρωση των 30 ακτιβιστών. Στην Ελλάδα οργανώθηκε καθιστική διαμαρτυρία στην είσοδο της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, με κεριά, φωτογραφίες των ακτιβιστών και μηνύματα για την προστασία της Αρκτικής. Απαιτήσαμε την απελευθέρωση των 30 ακτιβιστών μας και την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων μας στην ειρηνική, μη βίαιη διαμαρτυρία.


Δυστυχώς όμως, αυτή τη στιγμή κρατούνται οι άνθρωποι που αγωνίζονται για να προστατεύσουν το περιβάλλον, ενώ οι μεγάλες εταιρίες ορυκτών καυσίμων απολαμβάνουν την προστασία των κυβερνήσεων και συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο όλο τον πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές. Η ειρηνική, μη βίαιη διαμαρτυρία με στόχο την προστασία της Αρκτικής και του κλίματος της γης δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την κράτηση των ακτιβιστών μας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Και φυσικά δεν δικαιολογεί την κατηγορία για πειρατεία, η οποία όχι μόνο είναι πολύ σοβαρή αλλά και δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί με βάση το ρωσικό ή το διεθνές δίκαιο. Η ειρηνική δράση της Greenpeace ενάντια στη Gazprom έγινε για να σταματήσει η εξόρυξη πετρελαίου στο εύθραυστο περιβάλλον της Αρκτικής, όπου μία πετρελαιοκηλίδα θα είχε δραματικές συνέπειες. Όσο οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τους πολίτες από τις κλιματικές αλλαγές, ο ειρηνικός ακτιβισμός δεν είναι απλά δικαιολογημένος, αλλά είναι και απαραίτητος.



greenpeace.org

Χαλκίδα: Η ανακύκλωση μπαίνει στα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία


Η Σχολική Επιτροπή Μονάδων Α΄θμιας Εκπαίδευσης ανάμεσα στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα  που συζήτησε  ήταν και η  πρόθεση εφαρμογής ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης  υλικών [χαρτί,γυαλί,πλαστικό ]στους αύλειους χώρους των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων [Δημοτικά Σχολεία-Νηπιαγωγεία] σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες ανακύκλωσης, όπως αναφέρει η Πρόεδρος, Ελένη Ζ.Αιδίνη

Ν. Χρυσόγελος: Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να στηριχθεί σε αλλαγές στην οικονομία

Έκθεση Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος: Τα επιστημονικά επιχειρήματα ενισχύονται, η Ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική πρέπει να σταματήσει τις υπεκφυγές.


«Μπορεί πολλές κυβερνήσεις αλλά και σημαντικό τμήμα των κοινωνιών να κλείνουν τα μάτια μπροστά στην κλιματική αλλαγή, δυστυχώς όμως αυτή είναι εδώ, όπως αποδεικνύει η τεχνική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) που επιβεβαιώνει την ιστορικά πρωτοφανή αύξηση της θερμοκρασίας τις τελευταίες 3 δεκαετίες. Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη, σύμφωνα με την έκθεση, θα ανέβει έως και 4,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, πολύ πάνω από το τυπικό όριο των 2,0 βαθμών στο οποίο έχει συμφωνήσει η διεθνής κοινότητα. Η επιστήμη μας λέει ξεκάθαρα ότι οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και δεν μπορούμε να συνεχίζουμε τις υπεκφυγές. Όσο περισσότερο καθυστερούμε την ανάληψη ουσιαστικών δράσεων τόσο πιο ακριβή θα γίνεται η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν, όμως, υπάρξει δραστική μείωση στις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου, η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να περιοριστεί, ενώ θα κερδίσουν η υπεύθυνη οικονομία και η απασχόληση», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η έκθεση δείχνει ότι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας έχει επιταχυνθεί, το ποσοστό της υποχώρησης πάγων της Αρκτικής έχει διπλασιαστεί, η τήξη των παγετώνων και των πάγων είναι ταχύτερη απ' ότι πριν, ενώ τα νερά στους ωκενούς γίνονται πιο όξυνα. Στην έκθεση προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι η στάθμη της θάλασσας ενδέχεται να ανέβει από 26 ως και 82 εκ. ως το 2100 εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και του λιωσίματος των πάγων της Αρκτικής και της Ανταρκτικής - και τα δύο θα οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Δεν πρέπει, λοιπόν, να υποτιμάμε το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει τη ζωή μας πολύ πιο βίαια σε σύγκριση την οικονομική και δημοσιονομική κρίση, ενώ το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο», επισημαίνει ο Νίκος Χρυσόγελος.

«Αν η σημερινή οικονομική κρίση έχει συνέπειες που αποτιμώνται στο 1% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος, η κλιματική αλλαγή, αν δεν αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων, θα έχει συνέπειες που οικονομικά εκτιμώνται στο 5-20% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος. Αν όμως πάρουμε σοβαρά μέτρα για την προστασία του κλίματος και την προσαρμογή των κοινωνιών, μπορεί όχι μόνο να προστατευθεί το κλίμα αλλά και να προωθηθεί η οικολογική, κοινωνική και τεχνολογική καινοτομία και να δημιουργηθούν εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Μια τέτοια στρατηγική αφορά και τα δική μας χώρα, εν μέσω πολύπλευρης κρίσης. Η προστασία του κλίματος είναι μέρος μιας εναλλακτικής στρατηγικής για τη διέξοδο από την κρίση, που θα είναι κοινωνικά δίκαιη και οικολογικά καινοτόμος και θα διαμορφώσει μια οικονομία που θα είναι επωφελής τόσο για την κοινωνία και την απασχόληση όσο και για το περιβάλλον. Η επόμενη προγραμματική περίοδος 2014-2020 περιλαμβάνει σημαντικούς οικονομικούς πόρους, το 20% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ώστε να μπορέσουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, και η χώρα μας, να προωθήσουν μια πολύ πιο αποτελεσματική πολιτική για την προστασία του κλίματος και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα αξιοποιώντας την προσέγγιση του οικοσυστήματος.

Η ΕΕ πρέπει να ξανακάνει την αλλαγή του κλίματος πολιτική της προτεραιότητα και να δώσει τέλος στις υπεκφυγές και την αδράνεια. Αυτό σημαίνει να επιλύσει τις όποιες δυσλειτουργίες της υπάρχουσας πολιτικής για το κλίμα, να ενισχύσει τους ξεπερασμένους στόχους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου το 2020 και να αναμορφώσει το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών. Σημαίνει επίσης τον καθορισμό πιο μακροπρόθεσμων στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το επόμενο σημαντικό ορόσημο για την ΕΕ είναι το 2030 και η ΕΕ πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την υιοθέτηση πιο φιλόδοξων κλιματικών και ενεργειακών στόχων, πιο συγκεκριμένα να θέσει στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Η έκθεση της IPCC καθιστά σαφές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς την καύση ορυκτών καυσίμων, αν πραγματικά θέλουμε να αποτρέψουμε ακραίες κλιματολογικές αλλαγές. Για την ΕΕ αυτό σημαίνει τη μετάβαση σε μια οικονομία απεξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα, με 100% αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2050."

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Υπό κράτηση δέκα ακτιβιστές της Greenpeace στη Ρωσία

Το δικαστήριο του Μούρμανσκ, διέταξε την κράτησή τους για δύο μήνες - Κινδυνεύουν με 15 χρόνια κάθειρξη για «πειρατεία» - Άλλοι τρεις ακτιβιστές θα κρατηθούν για 3 μέρες, ενώ η τύχη των υπόλοιπων 17 ατόμων δεν έχει ακόμη καθοριστεί


Δικαστήριο της βορειοδυτικής Ρωσίας διέταξε την προσωρινή κράτηση για δύο μήνες δέκα ακτιβιστών της Greenpeace, Ρώσων και ξένων υπηκόων, οι οποίοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε 15ετή κάθειρξη για «πειρατεία» λόγω της διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στη ρωσική εξέδρα άντλησης πετρελαίου Prirazlomnaya στην Αρκτική. 

Άλλοι τρεις ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης προφυλακίστηκαν έως την Κυριακή, ενώ η τύχη των υπόλοιπων 17 ατόμων που επέβαιναν στο παγοθραυστικό Arctic Sunrise της Greenpeace δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Το δικαστήριο του Μούρμανσκ αρνήθηκε να ορίσει εγγύηση για την απελευθέρωση των ακτιβιστών.

Ανάμεσα στους προφυλακισθέντες βρίσκεται ο κυβερνήτης του Arctic Sunrise, ο Αμερικανός Πίτερ Γουίλκοξ, ο οποίος ήταν επίσης ο κυβερνήτης του Rainbow Warrior, ενός άλλου πλοίου της μη κυβερνητικής οργάνωσης, το οποίο βύθισαν το 1985 οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Επίσης, παρατάθηκε κατά 72 ώρες η προσωρινή κράτηση ενός εκπροσώπου της Greenpeace International, του Σουηδού Ντμίτρι Λιτβίνοφ.
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Παρέμβαση Ν. Νικολόπουλου στην Βουλή για τα ορυχεία της Βεύης


‘’Σήμερα οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες καταθέσαμε στη Βουλή το σκάνδαλο της Βεύης με την απευθείας ανάθεση ενός εκ των μεγαλύτερων λιγνιτωρυχείων της χώρας’’.

Πρόκειται για μία νέα χορηγία της εθνοσωτηρίου συγκυβέρνησης προς τον ΑΚΤΩΡΑ των γνωστών εργολάβων Μπόμπολα Κούτρα και Σία καθώς και προς όλη την κοινοπραξία του Περιστέρη κ.λ.π.

Έχει πολύ σοβαρές πολιτικές διαστάσεις το συγκεκριμένο ζήτημα γιατί πρόκειται για το δημόσιο λιγνιτωρυχείο της Βεύης, που έχει αξία 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και άνω!!!

Ο Γ.Γ. του ΧΡΙΚΕ, κ Νίκος Νικολόπουλος μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά την κατάθεση της ερώτησης στη Βουλή και συνέχισε:

‘’Έχει ξεσηκωθεί ο τόπος, βοά το σύμπαν , εφημερίδες γράφουν, παραδόξως όμως, μόνον οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν οσφράνθηκαν την μπόχα και την οσμή του σκανδάλου, από την προκλητική απευθείας ανάθεση στον ΑΚΤΩΡΑ, του κ. Μπόμπολα και του κ. Κούτρα, καθώς και από τις πιθανολογούμενες μοιρασιές του έργου, που έχουν να κάνουν με τον συνοδό του Πρωθυπουργού στα ταξίδια του εξωτερικού, τον κ. Περιστέρη της ΤΕΡΝΑ.

Είναι φοβερό, συμπλήρωσε ο Ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Νίκος Νικολόπουλος, ο πρώτος έφυγε για να έρθει ο τρίτος και να πάρει τη δουλειά, πληρώνοντας εκατομμύρια ευρώ λιγότερα ως μίσθωμα στο ρημαγμένο κράτος.

Και έτσι αυτοί να κερδίσουν όσα χάνει το Δημόσιο ταμείο δηλαδή αυτοί που συγκρότησαν την κοινοπρακτική Τρόικα να ζήσουν καλά και εμείς χειρότερα!!!

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΘΕΛΗΜΑΤΑΡΗΔΕΣ

Χρειάστηκαν ταχυδακτυλουργικοί τρόποι αλλά και οι πρόθυμοι υπουργοί θεληματάρηδες, ώστε η μονάδα να καταλήξει στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Με το συγκεκριμένο σκάνδαλο εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες πιστεύουμε πως πρέπει να ασχοληθούν και οι εισαγγελείς, γιατί στον συγκεκριμένο διαγωνισμό υπήρχαν άλλες τρεις εταιρείες, με υψηλότερη βαθμολογία, όπου περιέργως η Επιτροπή «μηδένισε» τους 3 πρώτους, που είχαν δώσει το μεγαλύτερο μίσθωμα στο κράτος.

Τυχαίο; Εσείς τι λέτε;

Κάποιοι το έφεραν από δω το έφεραν από εκεί, υπέδειξαν στον Σαμαρά να πατήσει στο άρθρο το 144 του Μεταλλευτικού Κώδικα, που μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπει την απευθείας ανάθεση, και επιζήμια του Κράτους που δεν έκαναν πλειοδοτικό διαγωνισμό, στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος βεβαίως, βεβαίως

Ξεπέταξαν κάθε ενοχλητικό και επικίνδυνο που θα ΄θελε, δίνοντας περισσότερες εκατονταδες χιλιάδες ευρώ να χτυπήσει τη δουλειά των κρατικών ορυχείων!!

Θέλετε να μάθετε τους λόγους του δημόσιου συμφέροντος που επικαλέστηκε ο κ. Υφυπουργός έμπιστος φίλος του κ. Σαμαρά τώρα πια πιστεύω και του κ. Περιστέρη του κ. Μπόμπολα και των άλλων του Μνημειακού πρυτανείου;

Ακούστε λοιπόν: «προκειμένου να επισπευσθεί η διενέργεια έρευνας και εκμετάλλευσης του χώρου του λιγνιτωρυχείου”

Μετά από 3,5 χρόνια η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να αναβιώσει την όλως εξαιρετική διαδικασία, της απευθείας ανάθεσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

Μετά λοιπόν από 3 ½ χρόνια η παρεούλα του Πρωθυπουργού κατάλαβε πως έπρεπε να παραχωρήσει την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στους λεγόμενους ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!!

Ναι, ένα τεράστιο ορυχείο αξίας 3 δις ευρώ να το προσφέρει με απευθείας ανάθεση και χωρίς δημόσιες και διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες… Το μεγαλύτερο κρατικό ορυχείο στα καθαρά χέρια της διαπλοκής!!!

Προηγουμένως με απόφαση του υφυπουργού κ. Ας. Παπαγεωργίου, καθορίστηκαν τα κριτήρια επιλογής των 5 επικρατέστερων υποψηφίων, βάσει της βαθμολογίας τους.

Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια λοιπόν λαμβάνει η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. του Περιστέρη βαθμολογία 83,09%, η Μηχανική Α. Ε. 55,69% του Εμφιετζόγλου, ο όμιλος επιχειρήσεων Μυτιληναίου ΜΕΤΚΑ 50, 90%, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ 46% του Μπόμπολα και η ΑΚΜΗ ΑΤΕ–Τεχνικά Έργα 40,25%.

Στη συνέχεια όμως, η ίδια η Επιτροπή, που είχε κρίνει και τις 5 προσφορές των υποψηφίων, και οι οποίοι πληρούσαν τα 3 κριτήρια, μηδένισε τους 3 πρώτους στην βαθμολογία υποψήφιους.

Και τώρα πέστε μου, τόνισε ο πρώην υπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος, εάν καλώς ή κακώς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, ζητά και δημόσια να παρέμβει ο εισαγγελέας, για να διερευνήσει τις ευθύνες όλων όσων υπογράφουν αυτή τη σύμβαση που τελικά ζημιώνει τα κρατικά ταμεία με 979.000.000 ευρώ!!

Εμείς εκ μέρους του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ Κόμματος Ελλάδος στα χέρια της Δικαιοσύνης θα δώσουμε το σχέδιο απόφασης που κατατέθηκε στη Βουλή κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στις 26-6-2013, όπου εκεί διαπιστώνεται ότι τα τελικά αποτελέσματα παρουσιάζουν, ως πρώτη την τέταρτη εταιρεία, της πρώτης φάσης της απευθείας ανάθεσης, καθώς και όσα στοιχεία οι ερωτώμενοι και οι εγκαλούμενοι θα φέρουν στην Εθνική Αντιπροσωπεία απαντώντας στα παρακάτω συγκεκριμένα ερωτήματα.

Εμείς λοιπόν ζητούμε απαντήσεις και σήμερα και περιμένουμε έστω και τώρα ο Πρωθυπουργός ή έστω κάποιος Υπουργός να δώσει εξηγήσεις:

 Ποιοι ήταν λοιπόν οι λόγοι του δημοσίου συμφέροντος, που σας οδήγησαν στην επιλογή απευθείας ανάθεσης και όχι του διεθνούς διαγωνισμού;

 Εάν ο μόνος λόγος ήταν η επίσπευση της διενέργειας έρευνας, και της άμεσης εκμετάλλευσης του χώρου του λιγνιτωρυχείου, γιατί η διαδικασία κράτησε 3,5 χρόνια;

 Δεν ντρέπεστε να μας λέτε ότι η καθυστέρηση βλάπτει το δημόσιο συμφέρον, όταν εσείς ευθύνεστε για τα αίτια που την προκάλεσαν ;

 Με βάση ποια συμφέροντα κρίθηκε εάν πληρείται ή όχι το κριτήριο της οικονομικής επιφάνειας των υποψηφίων;

 Εξηγήστε στο κόσμο της επιχειρηματικότητας και στο τεχνικό κλάδο γιατί δεν ζητήθηκε εγγυητική επιστολή, που αποτελεί την κύρια πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις και διασφαλίζει απόλυτα το δημόσιο συμφέρον;

 Αλήθεια μπορείτε να πάτε σ΄ ένα καφενείο και να πείτε ότι η συγκεκριμένη απόφαση της απευθείας εκμίσθωσης δεν χρήζει δημοσίευσης, χωρίς να φοβάσθε ότι θα σας κράξουν;

 Γιατί κύριοι Υπουργοί δεν την δημοσιεύσατε, τουλάχιστον στην πολυδιαφημιζόμενη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις διαύγεια; Ποιο λόγο είχατε και την κρύβατε;

 Αληθεύει ότι το μίσθωμα, που προσφέρει η ΑΚΤΩΡ για την πρώτη 15ετία της μίσθωσης είναι κατά 272 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από ό,τι είχε προσφέρει ο πλειοδότης (ΤΕΡΝΑ Α.Ε.). Δηλαδή το δώσατε το ορυχείο συνολικά 979 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα (καθ΄ όλη τη χρονική διάρκεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος);

 Η απορριφθείσα εταιρεία ΤΕΡΝΑ, θα συνεργαστεί με την εταιρεία ΑΚΤΩΡ για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου, με μίσθωμα σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που είχε προτείνει η ίδια;

 Αυτό το κόλπο πως θα το χαρακτηρίσετε, απάτη ή όχι;

Τέλος ο διαφωνήσας και παραιτηθείς από την Κυβέρνηση Σαμαρά κλείνοντας είπε: το «πλιάτσικο των νταβατζήδων» πρέπει επιτέλους να τελειώσει, καλώ όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να υπογράψουν τη μηνυτήρια αναφορά που θα καταθέσει το ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ Ελλαδος στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Αλεξανδρούπολη: Η γεωθερμία φέρνει τηλεθέρμανση

Ολοκληρώθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου οι τελικές αντλήσεις – μετρήσεις για τον έλεγχο των δυνατοτήτων μέρος του βεβαιωμένου Γεωθερμικού Πεδίου Αριστείνου από το Δήμο Αλεξανδρούπολης.


Σημειώνεται ότι από το Φεβρουάριο του 2013, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που απέκτησε το δικαίωμα κυριότητας και εκμετάλλευσης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου της περιοχής του, συνολικής έκτασης 20 τετρ. χιλιομέτρων, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, έπειτα από ανάδειξή του σε διεθνή διαγωνισμό.

Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σταγεωθερμικά ρευστά πιστοποιήθηκαν, ώστε πλέον να μπορεί να τεκμηριωθεί και στην πράξη το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Δήμου, το οποίο περιλαμβάνει:

α) την κατασκευή δικτύων τηλεθέρμανσης για δημοτικά και δημόσια κτίρια, σχολεία, καθώς και για το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης, δύο θερμοκηπιακές μονάδες βιολογικών κηπευτικών και μία θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας μικροφυκών (σπιρουλίνα).

β) δημιουργία της Πράσινης Αγροτικής Κοινότητας Δωρικού (Πράσινο Χωριό), με σκοπό την πλήρη τηλεθέρμανσή της. Κατατέθηκε σε πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡΑΑ και βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στο ΕΣΠΑ.

γ) δίκτυα τηλεθέρμανσης για 6.000 νοικοκυριά στο πλαίσιο των δράσεων που προβλέπονται από το Σύμφωνο των Δημάρχων για δέσμευση στην Τοπική Βιώσιμη Ενέργεια (www.eumayors.eu/index_el.html).

Όπως επισημαίνει η δημοτική αρχή πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία θα συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βελτιωμένη οικονομική ανταγωνιστικότητα, ενώ θα παίξει καθοριστικό ρόλο για μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία, για υγιέστερο περιβάλλον και ποιότητα ζωής. Παράλληλα, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους του Καλλικρατικού Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γιάννη Φαλέκα, απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι και άλλες επενδυτικές δράσεις, δημοτικές και ιδιωτικές, σε οικισμούς του Δήμου, εντός και πλησίον του Γεωθερμικού Πεδίου.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Στα Χανιά ετοιμάζεται οικολογικό σχολείο!

Στη πόλη των Χανίων στη Κρήτη, η Δημοτική Αρχή Χανίων ανακαινίζει ουσιαστικά το Δημοτικό σχολείο στο Πασακάκι, στη δημοτική ενότητα Ελευθερίου Βενιζέλου του Δήμου Χανίων.


Ειδικότερα, ο Δήμος Χανίων έχει εντάξει το συγκεκριμένο έργο στο Ε.Σ.Π.Α. και πιο συγκεκριμένα στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη». Ο συνολικός προυπολογισμός του έργου αγγίζει τα 430.000 ευρώ.

Οι ανακαινίσεις στο σχολικό συγκρότημα έχουν να κάνουν καταρχήν με αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων με κουφώματα PVC διπλού υαλοπίνακα με παράλληλη αντικατάσταση των ποδιών από μάρμαρο. Ακόμη πραγματοποιούνται εργασίες αντικατάστασης των παλαιών θερμαντικών σωμάτων ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας.

Επίσης, στη διαδικασία βρίσκεται η πλήρης κατασκευή θερμομόνωσης στο δώμα του σχολείου σύμφωνα με τις πλέον πρωτοποριακές προδιαγραφές ούτως ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες θερμικές απώλειες.

Ευχή είναι να ολοκληρωθούν τα έργα επιτυχώς το συντομότερο και το παράδειγμα του δημοτικού σχολείου στο Πασακάκι να γίνει πρότυπο και σε περισσότερα σχολεία. Βέβαια τα σχολεία πλέον σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα με τις τρομαχτικές ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, ωστόσο ο οικολογικός χαρακτήρας του σχολείου είναι κάτι που θα πρέπει συνεχώς να απασχολεί τη Πολιτεία.

Οι πυροβολισμοί της ρωσικής ακτοφυλακής στη Greenpeace (βίντεο)

Στη δημοσιότητα έδωσε η Greenpeace το βίντεο από τη στιγμή που τα μέλη της Marco και Sini βρέθηκαν αντιμέτωπα με τη βίαιη καταστολή των ένοπλων δυνάμεων της ρωσικής ακτοφυλακής, στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Prirazlomaya, στην Αρκτική.


Με πορτοκαλί σκάφος-κόκκινα μπουφάν είναι οι ακτιβιστές της Greenpeace, ενώ με μαύρo σκάφoς- πορτοκαλί μπουφάν η ρωσική ακτοφυλακή.
Στο λεπτό 1:31 καταγράφεται η επίθεση που δέχονται με πυροβολισμούς. Συνολικά 30 ακτιβιστές – μέλη του πληρώματος MY Arctic Sunrise έχουν συλληφθεί από τις 18 Σεπτεμβρίου και ενώ το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα. Οι ρωσικές αρχές απειλούν τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης με δίωξη για το αδίκημα της πειρατείας, για το οποίο προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως και 15 χρόνων.

Η Greenpeace, πραγματοποιεί παγκόσμια καμπάνια με στόχο να μην πραγματοποιηθούν εξορύξεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη μοναδική απάτητη γωνιά του πλανήτη.

Enhanced by Zemanta

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Πού πάνε τα πλαστικά που πετάμε στη θάλασσα; Διαδραστικός χάρτης ακολουθεί τα σκουπίδια μας

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ που πάνε τα πλαστικά που πετάμε στη θάλασσα; Την απάντηση έρχεται να δώσει ένας μοναδικός διαδραστικός χάρτης που «ακολουθεί» τα σκουπίδια μας και δείχνει μέχρι πού μπορούν να φτάσουν με τα ρεύματα των ωκεανών.


Η Αυστραλιανή εκπαιδευτική ιστοσελίδα adrift.org, σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας για την Επιστήμη του κλιματικού συστήματος ARC και τον καθηγητή Ερικ Βαν Σέβιλ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη που μας δείχνει ποιες περιοχές επηρεάζονται από τα σκουπίδια μας.

Πατώντας οπουδήποτε στο νερό του χάρτη, ουσιαστικά πετάτε μέσα στον ωκεανό ένα πλαστικό παπάκι και παρακολουθείτε τα ρεύματα των ωκεανών να παρασύρουν τα πλαστικά υπολείμματα, μολύνοντας εντυπωσιακά μεγάλες εκτάσεις.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη εδώ



Καινοτόμες περιβαλλοντικές τεχνολογίες σε συζήτηση στο Ηράκλειο

Η μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων με την χρήση καινοτόμων περιβαλλοντικών τεχνολογιών είναι το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώνεται από το ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη  26 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα Καστελάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου WE-EEN (Wizard of the Environment, the Enterprise Europe Network-http://www.we-een.eu/). Το πρόγραμμα WE-EEN στοχεύει στο να ενημερώσει τις επιχειρήσεις για νέες περιβαλλοντικές τεχνολογίες και τον τρόπο με τον οποίο η χρήση τους μειώνει το κόστος λειτουργίας τους και την επίδραση τους στο περιβάλλον.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που έχουν καταγραφεί ως Σύμβουλοι Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών, Τεχνολογιών και Προϊόντων – μετά από απόκρισή τους σε παλαιότερη πρόσκληση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για τη δημιουργία ειδικού Μητρώου. Θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν:
•    Καινοτόμες Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες
•    Εφαρμογές και καλές πρακτικές μείωσης κόστους ενέργειας  επιχειρήσεων
•    Διαχείριση αποβλήτων
•    Ενεργειακή επάρκεια
•    Οικολογικός Σχεδιασμός προϊόντων

Επίσης στην εκδήλωση θα παραβρεθούν εκπρόσωποι ξένων Ερευνητικών κέντρων, Τεχνολογικών Ινστιτούτων, Επιμελητηρίων, Πανεπιστημίων, Ενώσεων Επιχειρήσεων από Ιταλία, Βουλγαρία, Σλοβενία που θα παρουσιάσουν καλές πρακτικές από τις χώρες τους.

Να σημειωθεί ότι στο Επιμελητήριο Ηρακλείου λειτουργεί ήδη Ειδικό Μητρώο στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όσες επιχειρήσεις του Νομού Ηρακλείου παρέχουν περιβαλλοντικές υπηρεσίες, τεχνολογίες και προϊόντα. Για τη συμμετοχή αρκεί να δηλώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας και να προσκομίσουν σύντομη περιγραφή της δραστηριότητας παροχής περιβαλλοντικών υπηρεσιών που ασκούν.

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ υγροτόπων και ακτών στις Κυκλάδες

Πολύ σημαντική για την προστασία της βιοποικιλότητας και της υδατικής ισορροπίας των νησιών μας θεωρούμε την πρόσφατη προσφυγή στο ΣτΕ είκοσι δύο πολιτών από τη Νάξο, Πάρο και Αντίπαρο, με την οποία ζητείται η ακύρωση της  πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ. 1020/24-5-13), με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε να διαχειρίζεται και να εκποιεί 8 περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας στις Κυκλάδες,

Στην κινητοποίηση για την υποβολή της προσφυγής δραστηριοποιηθήκαμε ενεργά εδώ και δύο μήνες. Συμβάλλαμε επίσης στην σύνταξη της αίτησης ακύρωσης, με την οικονομική συμπαράσταση των Οικολόγων Πράσινων και την εθελοντική νομική υποστήριξη του Κώστα Διάκου – εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβούλου στην Αττική.

Υπενθυμίζουμε ότι η μεταβίβαση αφορά περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας σε 5 νησιά και πιο συγκεκριμένα: 4 περιοχές υγροτόπων σε Νάξο, Μήλο και Άνδρο που βρίσκονται εντός ορίων περιοχών Natura 2000 (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, από τις οποίες οι 3 και εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας -περιοχών σημαντικών για τα Πουλιά), 1 υγρότοπο στη Νάξο που έχει χαρακτηρισθεί καταφύγιο άγριας ζωής, και 3 περιοχές υγροτόπων σε Πάρο – Αντίπαρο που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενοι ως μικροί νησιωτικοί υγρότοποι. Σημαντικά τμήματα των υγροτόπων αυτών καλύπτονται από οικότοπους ευρωπαϊκής προτεραιότητας, όπως αναλυτικά για κάθε περιοχή αναφέρεται στο επισυναπτόμενο Τεχνικό δελτίο.

Η σύνταξη της προσφυγής βασίστηκε και στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη γραπτή ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου, ως ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο , με την οποία ζητήθηκε από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκρινίσει τη θέση της σχετικά με  την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης και, πιο συγκεκριμένα, να απαντήσει αν θεωρεί μια τέτοια προοπτική συμβατή με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και αν συνεχίζει να θεωρεί την προστασία των φυσικών περιοχών οικολογικής αξίας Natura 2000 ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα, ή προτίθεται να τις θυσιάσει υπό τις πιέσεις της οικονομικής κρίσης και χρηματοπιστωτικών κέντρων.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, διευκρίνησε ότι  οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι μεταβολές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των υγροτόπων δεν θα υποσκάπτουν τις ανάγκες διατήρησης των περιοχών και ότι οι τυχόν επακόλουθες εξελίξεις θα αξιολογούνται δεόντως και θα εγκρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους. Υπογράμμισε επίσης ότι, σύμφωνα με τις εθνικές νομοθετικές διατάξεις, οι διαδικασίες ανάπτυξης/πώλησης ακινήτων υπάγονται, κατά περίπτωση, σε στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση, σύμφωνα με την οδηγία ΣΕΠΕ 2001/42/ΕΚ, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του οικείου περιβάλλοντος. Τέλος, η Επιτροπή στην απάντησή της, επιβεβαίωσε ότι θεωρεί τη διατήρηση και βιώσιμη διαχείριση του δικτύου Natura 2000 ως βασικό μέτρο προτεραιότητας για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2020.

Σχετικά με την προσφυγή των πολιτών και την απάντηση της Επιτροπής στην υποβληθείσα  ερώτηση του ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά  «Είναι πάγια αλλά και συνέχεια επιβεβαιούμενη θέση μας  ότι είναι απαγορευτικό και μη αποδοτικό πλέον για τη χώρα μας να συνεχίσει ο τουρισμός στη βάση της οικοδόμησης νέων και μεγάλων τουριστικών υποδομών. Πιστεύουμε αντίθετα ότι η τουριστική δραστηριότητα των νησιών μας  θα πρέπει να αναπροσανατολιστεί επειγόντως στην υποστήριξη –αναβάθμιση της υπάρχουσας ιδιωτικής και συλλογικής υποδομής  και στη σύνδεση  με το περιβάλλον και την πολιτιστική ταυτότητα των περιοχών.

Η προστασία των περιοχών Natura και των μικρών υγροτόπων των νησιών είναι περισσότερο από αναγκαία στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης γιατί, πέρα από τις ωφέλειες  όσον αφορά την βιοποικιλότητα, μπορεί να αποδώσει πολλαπλά κοινωνικοοικονομικά οφέλη από τις ίδιες τις λειτουργίες των οικοσυστημάτων αυτών.

Για τους λόγους αυτούς δραστηριοποιούμαστε τόσο για την ακύρωση της απόφασης παραχώρησης των υγροτόπων του νησιού στο ΤΑΙΠΕΔ και την εκποίησή τους, αλλά και  για την ωρίμανση έργων προστασίας και ανάδειξης των πολύ σημαντικών αυτών φυσικών περιοχών σε πόλο ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Μαρούσι: Ο Κ. Χατζηδάκης εγκαινιάζει αύριο τον νέο βιοκλιματικό βρεφονηπιακό σταθμό


Ο νέος βιοκλιματικός βρεφονηπιακός σταθμός του Αμαρουσίου είναι ένας από τους 105 βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που κατασκευάζονται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ


Στα εγκαίνια του Βιοκλιματικού Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Μαρούσι (Μεγάλου Αλεξάνδρου και Χλόης, Κοκκινιά Αμαρουσίου), θα παραστεί αύριο, στις 12:00, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Ο νέος βιοκλιματικός βρεφονηπιακός σταθμός του Αμαρουσίου είναι ένας από τους 105 βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που κατασκευάζονται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

«Πράσινο» σχολείο στα Χανιά

«Ένα ακόμη σημαντικό έργο, όπως αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης στο Δημοτικό Σχολείο στοΠασακάκι, υλοποιείται από τη Δημοτική Αρχή των Χανίων, στο πλαίσιο των γενικότερων παρεμβάσεων για τη βελτίωση και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών του Δήμου, αποδεικνύοντας στην πράξη – και με αυτό το έργο – το υψηλό ενδιαφέρον που κατέχουν τα ζητήματα παιδείας και αναβάθμισης της σχολικής στέγης για την παρούσα δημοτική αρχή».

Τα παραπάνω επισήμανε ο Δήμαρχος Χανίων,Μανώλης Σκουλάκης, επισκεπτόμενος το Δημοτικό Σχολείο Πασακακίου – το οποίο βρίσκεται στη δημοτική ενότητα Ελ. Βενιζέλου του Δήμου Χανίων. Στο Δημοτικό Σχολείο στο Πασακάκι υλοποιούνται εργασίες βελτίωσης θερμομόνωσης και ενεργειακής απόδοσης, προϋπολογισμού 432.000 €.

Το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί από τη Δημοτική Αρχή Χανίων, στις 10 Απριλίου 2012, στο Ε.Σ.Π.Α. και πιο συγκεκριμένα στο Ε.Π. Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη” και οι επεμβάσεις στο σχολείο περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

-εργασίες αντικατάστασης των παλαιών θερμαντικών σωμάτων για εξοικονόμησης ενέργειας,
-πλήρη κατασκευή θερμομόνωσης στο δώμα του σχολείου σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ούτως ώστε να αποφεύγονται οι θερμικές απώλειες
-αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων με κουφώματα PVC διπλού υαλοπίνακα με ταυτόχρονη αντικατάσταση των μαρμαροποδιών

ΠΗΓΗ: econews.gr

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

2η Έκθεση Παραγωγής και Εξοικονόμησης Ενέργειας στην Ξάνθη

Η 2η Έκθεση Παραγωγής και Εξοικονόμησης Ενέργειας, θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου 2013, στην Ξάνθη, στο Εκθεσιακό Κέντρο "Κλειστό γυμναστήριο Φίλιππος Αμοιρίδης", υπό την Αιγίδα του Επιμελητηρίου Ξάνθης και την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η ανωτέρω έκθεση θα συγκεντρώσει σ΄ έναν χώρο όλη τη γνώση και την τεχνολογία του κλάδου της θέρμανσης, ψύξης, μόνωσης και ηλιακής ενέργειας και θα παρουσιάσει καινοτόμες λύσεις με στόχο την εξοικονόμηση σε συνδιασμό με την υψηλότερη δυνατή απόδοση.

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Εκδήλωση στην Κρήτη για τη χρήση καινοτόμων περιβαλλοντικών τεχνολογίων

Ενημερωτική εκδήλωση για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων με τη χρήση καινοτόμων περιβαλλοντικών τεχνολογιών, διοργανώνεται από το ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, στις 26 Σεπτεμβρίου 2013.


Η εκδήλωση – που εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου WE-EEN (Wizard of the Environment, the Enterprise Europe Network – http://www.we-een.eu/) -θα διεξαχθεί στην αίθουσα Καστελάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, στην οδό Κορωναίου 9, από τις 9.30 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι.

Το πρόγραμμα WE-EEN στοχεύει στο να ενημερώσει τις επιχειρήσεις για νέες περιβαλλοντικές τεχνολογίες και τον τρόπο με τον οποίο η χρήση τους μειώνει το κόστος λειτουργίας τους και την επίδραση τους στο περιβάλλον.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που έχουν καταγραφεί ως Σύμβουλοι Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών, Τεχνολογιών και Προϊόντων – μετά από απόκρισή τους σε παλαιότερη πρόσκληση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για τη δημιουργία ειδικού Μητρώου. Θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν:
-Καινοτόμες Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες
-Εφαρμογές και καλές πρακτικές μείωσης κόστους ενέργειας  επιχειρήσεων
-Διαχείριση αποβλήτων
-Ενεργειακή επάρκεια
-Οικολογικός Σχεδιασμός προϊόντων

Επίσης στην εκδήλωση θα παραβρεθούν εκπρόσωποι ξένων Ερευνητικών κέντρων, Τεχνολογικών Ινστιτούτων, Επιμελητηρίων, Πανεπιστημίων, Ενώσεων Επιχειρήσεων από Ιταλία, Βουλγαρία, Σλοβενία που θα παρουσιάσουν καλές πρακτικές από τις χώρες τους.

Να σημειωθεί ότι στο Επιμελητήριο Ηρακλείου λειτουργεί ήδη Ειδικό Μητρώο στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όσες επιχειρήσεις του Νομού Ηρακλείου παρέχουν περιβαλλοντικές υπηρεσίες, τεχνολογίες και προϊόντα. Για τη συμμετοχή αρκεί να δηλώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας και να προσκομίσουν σύντομη περιγραφή της δραστηριότητας παροχής περιβαλλοντικών υπηρεσιών που ασκούν.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Κορωναίου 9, στο τηλέφωνο επικοινωνίας 2810247049, αρμόδιος κος Παναγιώτης Καλλιάνης, kalianis@katartisi.gr.
Enhanced by Zemanta

Επέμβαση των ρωσικών αρχών σε πλοίο της Greenpeace-Συνέλαβαν 25 ακτιβιστές

H περιβαλλοντική οργάνωση δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες ύστερα από την έφοδο των ανδρών του ρωσικού λιμενικού στο πλοίο της Atctic Sunrise

 
Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει σήμερα διαμαρτυρίες ύστερα από την έφοδο ανδρών του ρωσικού λιμενικού σε ένα από τα πλοία της, στο Arctic Sunrise, και τη σύλληψη 25 ακτιβιστών της οργάνωσης που διαμαρτύρονταν ενάντια στις γεωτρήσεις στην Αρκτική Θάλασσα από τον πετρελαϊκό κολοσσό Gazprom.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ακτιβιστών που κατάφεραν να παραμείνουν κλειδωμένοι στο δωμάτιο τηλεπικοινωνιών, οι ακτιβιστές στην εξέδρα υποχρεώθηκαν να παραμείνουν γονατιστοί, καθώς οι άνδρες του ρωσικού λιμενικού τους σημάδευαν με τα όπλα τους.

"Κινητοποιήσεις σε ένδειξη συμπαράστασης θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της Gazprom και στα κτίρια της ρωσικής πρεσβείας σε όλο τον κόσμο", πρόσθεσε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της στη ρωσική γλώσσα.

Περίπου 15 ένοπλοι επιβιβάστηκαν χθες στο πλοίο από ελικόπτερο γύρω στις 1600 GMT, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Κανένας από τους 25 ακτιβιστές της οργάνωσης, περιλαμβανομένων τεσσάρων Ρώσων, δεν τραυματίστηκε.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης το Arctic Sunrise έπλεε στη Θάλασσα της Πεκόρα σε απόσταση τριών μιλίων γύρω από την εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Prirazlomnaya της Gazprom, εντός της ρωσικής ΑΟΖ, αλλά και εντός διεθνών υδάτων.

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της ειρηνικής διαμαρτυρίας ενάντια στην εξέδρα Prirazlomnaya, οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν δύο ακτιβιστές--έναν Ελβετό και έναν Φινλανδό-- ενώ έριξαν προειδοποιητικά πυρά προς την κατεύθυνση του Arctic Sunrise.

Σύμφωνα με την Greenpeace, οι γεωτρήσεις πραγματοποιούνται με επικίνδυνο, απαρχαιωμένο τεχνικό εξοπλισμό σε μία περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή. Η οργάνωση κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει τους ακτιβιστές και το Arctic Sunrise.

Στην προσπάθειά τους να αναρριχηθούν στην εξέδρα, οι ακτιβιστές έδρασαν με έναν "προκλητικό κι επικίνδυνο για τη ζωή τρόπο που μπορεί να οδηγήσει σε μία οικολογική καταστροφή", αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε νότα διαμαρτυρίας που επέδωσε στον ολλανδό πρεσβευτή στη Μόσχα την Τετάρτη.
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Σε ιδιώτες 18 εκατ. στρέμματα δάσους!

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ / enet.gr

Εκτάσεις δημόσιας γης συνολικής επιφάνειας άνω των 18 εκατομμυρίων στρεμμάτων, στις οποίες περιλαμβάνονται κυρίως χορτολιβαδικές, βραχώδεις, πετρώδεις και άλλες μέχρι τώρα μη αξιοποιήσιμες, συγκεντρώνονται σε μια νέα κατηγορία εκτάσεων, τις «δημόσιες γαίες».


Αυτές οι εκτάσεις, που αντιπροσωπεύουν το 13,6% της επιφάνειας της χώρας, βγαίνουν από το καθεστώς αυστηρής προστασίας της δασικής νομοθεσίας, δεν θα κηρύσσονται αναδασωτέες και προσφέρονται με τυπικούς περιβαλλοντικούς όρους για πλήθος επιχειρηματικές δραστηριότητες, με αιχμή τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τα μεταλλεία για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.

Παράλληλα οι «δημόσιες γαίες» μέσω του μηχανισμού της «τράπεζας γης» μπορούν να ανταλλάσσονται με δάση και δασικές εκτάσεις.

Στόχος να εξασφαλίσουν δυνατότητα δόμησης πάνω από 300 ενεργοι δασικοί οικοδομικοί συνεταιρισμοί με περισσότερα από 500.000 μέλη, που επιδιώκουν πολεοδομική λύση εδώ και σαράντα χρόνια. Οι «δημόσιες γαίες» και ιδιαίτερα οι χορτολιβαδικές εκτάσεις επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούνται και για πολεοδόμηση, όταν πρόκειται για επεκτάσεις σχεδίων πόλεων των 12.500 υφιστάμενων μικρών οικισμών και οικισμών προ του 1923.

Για πρώτη φορά καθιερώνεται η υποχρεωτική αναδάσωση ίσης έκτασης με αυτή που θα εκχερσώνεται για να γίνει η κάθε είδους επένδυση ή πολεοδόμηση, με ευθύνη και δαπάνη του ιδιώτη, ενώ την έκταση θα υποδεικνύει το δασαρχείο και θα ελέγχει την αναδάσωση μέχρι να εγκατασταθεί η βλάστηση.

Το Μνημόνιο

Τις αλλαγές στη δασική νομοθεσία προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με νομοσχέδιο που επιγράφεται «μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων», το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ενώ η ψήφισή του στη Βουλή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Με το σχέδιο νόμου ευνοείται η επιχειρηματικότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις, στη λογική αξιοποίησης των φυσικών πόρων στο όνομα της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα επιλύονται χρονίζοντα αιτήματα φορέων και πολιτών, κυρίως της υπαίθρου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτης τόνισε σε δήλωσή του ότι το νέο νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου (κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αυθαίρετα κ.λπ.) για τη δημιουργία εθνικής πολιτικής γης. Ο ίδιος επισήμανε ειδικότερα ότι με το νομοσχέδιο επιλύονται χρόνια προβλήματα των ανθρώπων της υπαίθρου, αίρονται εμπόδια με γνώμονα «την προστασία του περιβάλλοντος, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, την κοινωνική συνοχή».

Σχέδια πόλης

Εκτός της δασικής νομοθεσίας, τίθενται τα όρια εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως σε περιοχές όλης της χώρας, εκτός από τα πάρκα και τα άλση. Πρόκειται για πλήθος περιοχών οι οποίες στο παρελθόν ήταν δασικές και πλέον έχουν δομηθεί κανονικά και με το νόμο της πολιτείας. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι περιοχές στο κέντρο της Αθήνας και δήμοι όπως αυτός της Αγίας Παρασκευής. Εκτός των προβλέψεων της δασικής νομοθεσίας θα είναι οι δασικές φυτείες επί αγροτικών εκτάσεων, τα πεδινά ρέματα τα οποία δεν φέρουν δασική βλάστηση και οι εποχικά κατακλυζόμενες εκτάσεις.

Επιτρεπόμενες χρήσεις

Παράλληλα προβλέπεται ότι θα μπορούν να ανεγερθούν σε δάση και δασικές εκτάσεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το ξύλο, με στόχο να αναβιώσει μια βασική παραγωγική δραστηριότητα σε περιοχές της Ελλάδας όπου εγκαταλείφθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ θα μπορούν να εγκατασταθούν και βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού.

Στις δημόσιες γαίες, καθώς και σε δάση και δασικές εκτάσεις, θα επιτρέπονται πλήθος έργα και δραστηριότητες, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, ιερές μονές, σωφρονιστικά καταστήματα, ΧΥΤΑ, υδροτριβεία, κεραίες ραδιοτηλεοπτικών μέσων, πάρκα κεραιών, κέντρα υποδοχής μεταναστών κ.λπ.

Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μόνιμων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όπως μελισσοκομεία, εκτροφεία θηραμάτων, ιχθυοτροφεία, εκτροφεία γουνοφόρων ζώων. Παράλληλα ρυθμίζεται και το πρόβλημα των ήδη λειτουργούντων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, κυρίως επί δασών, όπου δεν προβλέπονταν ώς σήμερα, αλλά και επί των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων οι οποίες δεν έχουν την απαιτούμενη έγκριση της δασικής αρχής.

Σε ίδιες εκτάσεις θα επιτρέπονται μεγάλα δημόσια έργα, έργα ηλεκτροπαραγωγής, μικρά δημοτικά έργα, ορειβατικά καταφύγια, αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές. Στις δημόσιες γαίες θα επιτρέπεται να λειτουργούν τυροκομικές μονάδες, ενώ στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τέτοιες εκτάσεις στην περιοχή, οι εγκαταστάσεις αυτές θα μπορούν να λειτουργήσουν σε δασικές εκτάσεις, αλλά ποτέ σε δάση.

Για την κατασκευή της βασικής υποδομής κατασκηνώσεων που λειτουργούν σε δάση και δασικές εκτάσεις μπαίνουν προδιαγραφές.

Διπλασιάζονται τα πρόστιμα

Απλουστεύεται η διαδικασία βεβαίωσης και έκδοσης απόφασης, και η κατεδάφιση όσων αυθαιρέτων βρίσκονται σε εκτάσεις των οποίων ο δασικός χαρακτήρας έχει κριθεί οριστικά θα μπορεί να γίνεται αμέσως. Παράλληλα αναπροσαρμόζεται περίπου στο διπλάσιο το ύψος των ποινών οι οποίες αφορούν παραβάσεις των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας.

Οι εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις (π.χ. στρατόπεδα) οι οποίες βρίσκονται μέσα σε άλλοτε δάση και δασικές εκτάσεις, θα τεθούν υπό την ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας η οποία και θα μπορεί να προχωρεί σε νέες παραχωρήσεις για εκμίσθωση σε ιδιώτες ή σε άλλους φορείς. Τα έσοδα από τις νέες εκμεταλλεύσεις θα ενισχύουν το Πράσινο Ταμείο.

Εξάλλου οι καμένες εκτάσεις, περιοχές εντός δασών και δασικών εκτάσεων οι οποίες βρίσκονται σε νόμιμη αλλαγή χρήσης θα εξαιρούνται των αναδασώσεων.

Toυριστικά χωριά σε δασικές εκτάσεις

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε, χθες, το σχέδιο νόμου, που επιτρέπει πλήθος νέων δραστηριοτήτων.


Του Γιώργου Λιάλιου / kathimerini.gr

Την ανέγερση τουριστικών χωριών μέσα σε δημόσια και ιδιωτικά δάση, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, πρόκειται να επιτρέψει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα πολλαπλασιάζει τις δραστηριότητες που επιτρέπονται σε δασικές εκτάσεις, προσθέτοντας βιοτεχνίες γεωργικών προϊόντων, τυροκομεία, σφαγεία, μονάδες υδατοκαλλιέργειας, εγκαταστάσεις διαχείρισης λυμάτων, απορριμμάτων, μπάζων, μέχρι και υδατοδρόμια.

Το σχέδιο νόμου «Δασικά Οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης» δόθηκε χθες από το υπουργείο σε δημόσια διαβούλευση για οκτώ ημέρες. Εκτός από την κατάργηση όλων των προστατευτικών διατάξεων της δασικής νομοθεσίας για τα 19 εκατ. στρέμματα των δημοσίων χορτολιβαδικών εκτάσεων (βλ. «Κ» 17.9.13), το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει πλήθος νέων διατάξεων, ανάμεσα στις οποίες:

• Διευρύνεται η δυνατότητα που δόθηκε το 2011 για οικοδόμηση ποσοστού έως 10% μιας δασικής έκτασης, για τη δημιουργία συμπληρωματικών σε μια ξενοδοχειακή μονάδα εγκαταστάσεων. Πλέον επιτρέπεται (και στα δημόσια και στα ιδιωτικά δάση) η ανέγερση «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων» με γήπεδα γκολφ, εγκαταστάσεις ιαματικής θεραπείας κ.λπ. H οικοδόμηση τουριστικών χωριών επιτρέπεται και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, εκτός αν απαγορεύεται από τα σχέδια διαχείρισής τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια, επιτρέπεται με την εκπόνηση μελέτης. Τέλος, επιτρέπεται η δημιουργία μέσα σε δάση τελεφερίκ και παρεμφερών υποδομών.

• Μέχρι σήμερα, η εταιρεία που εκμεταλλευόταν μια δασική περιοχή για εξόρυξη έπρεπε να καταβάλλει αντάλλαγμα χρήσης ίσο με την επιφάνεια που εκμεταλλευόταν. Πλέον, το υπουργείο προτείνει το αντάλλαγμα να αφορά την επέμβαση μόνο στην επιφάνεια του εδάφους, διευκολύνοντας οικονομικά τις υπόγειες εκμεταλλεύσεις.

• Απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δάση και δασικές εκτάσεις. Επιτρέπεται όμως η συγκέντρωση πλήθους «ανεπιθύμητων» χρήσεων, όπως συστήματα ανακύκλωσης μπάζων, κτηνοτροφικές μονάδες, τυροκομεία, ακόμα και οι σκαπτικές εργασίες για την ανεύρεση θησαυρού.

• Καταργούνται, ως μη αποτελεσματικές, οι δευτεροβάθμιες επιτροπές δασικών αμφισβητήσεων.

• Απαλείφονται οι Κυκλάδες από τις περιοχές στις οποίες δεν ίσχυε το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου (όπως υπέδειξε πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου).

• Δίνεται η δυνατότητα άρσης μιας αναδάσωσης, όταν κριθεί ότι ο σκοπός της έχει επιτευχθεί, προκειμένου η δασική έκταση να μπορεί να «αξιοποιηθεί».

• Καθιερώνεται μια προσωρινή διαδικασία για την επίλυση διαφορών και αμφισβητήσεων, μέχρι την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

• Δεν θα χαρακτηρίζονται αναδασωτέες οι δασικές περιοχές για τις οποίες είχε δοθεί έγκριση επέμβασης πριν καούν από πυρκαγιά. Ετσι θα τερματιστεί ένας συνηθισμένος τρόπος «μπλοκαρίσματος» ενός έργου σε δασική περιοχή.

• Με μια μάλλον ατυχή ρύθμιση, το υπουργείο «κλείνει το μάτι» σε πολίτες που έλαβαν ως κληροτεμάχια ακίνητα δασικού χαρακτήρα μετά το 1975 και δεν μπορούσαν να τα οικοδομήσουν. Οπως αναφέρεται, δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας εφόσον δεν καλύπτονται από δασική βλάστηση... κατά τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή το νωρίτερο σε ένα μήνα από σήμερα.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Δύο "πράσινες" γιορτές διοργανώνονται στην Θεσσαλονίκη

Η οικολογία γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη με δύο μεγάλες, “πράσινες γιορτές” που διοργανώνονται από την Πέμπτη έως και την Κυριακή 19-22 Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Πάρκο, δίπλα στο Θέατρο Κήπου και στο πάρκο Νέας Ελβετίας.
 

Στο Δημοτικό Πάρκο, για τρίτη χρονιά, οργανώσεις του οικολογικού – εναλλακτικού χώρου συναντιούνται στο “Greenwave” με κεντρικό θέμα τα δημόσια αγαθά, τους ελεύθερους χώρους στις πόλεις, την υγεία και την παιδεία, τη δημόσια ενημέρωση, την πολιτιστική κληρονομιά. 

Το φεστιβάλ, εκτός από τις κεντρικές εκδηλώσεις, θα περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων δράσεων, συζητήσεις, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, εργαστήρια κάθε είδους για παιδιά αλλά και για μεγάλους, ποδηλατοδρομίες και συναυλίες.

Στην 3η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, στο πάρκο Νέας Ελβετίας, συμμετέχουν 95 οικοτέχνες και χειροτέχνες από όλη την Ελλάδα και διοργανώνονται δεκάδες εργαστήρια, συναυλίες, συζητήσεις και θεατρικά δρώμενα. Φετινό θέμα της γιορτής είναι "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο - Οίκο Δίκτυο - Οικολογικά Χωριά".

Η ανακύκλωση Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ!

Με τη συμμετοχή πλήθους επισκεπτών από τη Θεσσαλονίκη αλλά και όλη την Ελλάδα στο ειδικό περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης για την Ανακύκλωση και την Καθαριότητα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια λειτουργίας της 78 ης ΔΕΘ.


Στο ειδικό περίπτερο, με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), έγινε η παρουσίαση όλου του θεματικού έργου και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τα προγράμματα Ανακύκλωσης- Καθαριότητας που εφαρμόζονται και για τα αποτελέσματα τους. Παράλληλα, μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια γνώσεων και προωθητικές ενέργειες ενημερώθηκαν για την ορθή χρήση του μπλε κάδου και την ανακύκλωση συσκευών, κερδίζοντας συμβολικά δώρα. Επίσης, διανεμήθηκε σε 20.000 ενδιαφερόμενους όλο το πληροφοριακό, χρηστικό υλικό του Δήμου και των Εταιρειών Ανακύκλωσης και μοιράστηκαν τσάντες ανακύκλωσης.

«Η αθρόα προσέλευση επισκεπτών από όλη την Ελλάδα στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης για την Ανακύκλωση και την Καθαριότητα ήταν μία ακόμη απόδειξη αναγνώρισης του έργου που επιτελείται, ενώ επαναβεβαιώθηκε η θέση μας ότι ο ενημερωμένος πολίτης μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά και ενεργά στην προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προστασία του περιβάλλοντος και για καθαρές πόλεις», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Θανάσης Παππάς.

Ακόμη, συμπλήρωσε  ότι «η συμμετοχή μας στη ΔΕΘ σηματοδότησε την έναρξη του προγράμματος δράσεων σε όλη την πόλη, το επόμενο διάστημα, σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, σε σχολικά συγκροτήματα σε συνεργασία με τις δημοτικές κοινότητες και άλλους φορείς με τη συμμετοχή ενεργών πολιτών. Ο στόχος παραμένει και είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών μικρών και μεγάλων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, η συλλογική συμμετοχή στα προγράμματα ανακύκλωσης και η αλλαγή του τρόπου σκέψης για την καθημερινή απόρριψη και διαχείριση των απορριμμάτων» Στις ενημερωτικές δράσεις στην 78η ΔΕΘ συμμετείχαν, επίσης, η εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. και δίκτυο συνεργατών.                              

Κρήτη: Σε περιοχη "Natura"... έκοψαν τα δέντρα και άνοιξαν δρόμο!

Δεκάδες πεύκα και δασική βλάστηση σε μια μεγάλη έκταση έχουν καταστραφεί, σε μια απόπειρα παράνομης διάνοιξης δρόμου, στην περιοχή μεταξύ του Ελαφονησίου και του ακρωτηρίου Κριός της Παλαιόχωρας.


Πρόκειται για μια περιοχή που είναι ενταγμένη στο δίκτυο "Natura 2000” και σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στο Flashnews.gr, ο "δρόμος" αρχίζει από την περιοχή Αμουτσερά, συνεχίζει στην περιοχή Κτιστά, περνά από την περιοχή Γαιδάρου Ζάλο, στρίβει προς ανατολάς και στα 500 μέτρα σταματά. 

Όμως υπάρχει και ένα άλλο τμήμα το οποίο ξεκινά από τον παλιό δρόμο Σκλαβοπούλα - Ελαφονήσι από τη θέση Σταυρός, περνά από την περιοχή Ξερολίμνες και φθάνει έως την περιοχή Άμπελα.

Όπως φαίνεται σκοπός εκείνων που διάνοιξαν τον δρόμο είναι να ενωθούν τα δύο τμήματα.

ο Flashnews.gr, επικοινώνησε με την Διεύθυνση Δασών Χανίων, εκ μέρους της οποίας, ο Τμηματάρχης Προστασίας και Διατήρησης Δασών, κ.Γιάννης Φωτάκης, είπε πως το πρωί της Τετάρτης 18/9 θα μεταβεί κλιμάκιο της υπηρεσίας στην περιοχή προκειμένου να γίνει αυτοψία.

«Θα κληθούν οι τοπικές αρχές να δηλώσουν τι γνωρίζουν» είπε ο κ.Φωτάκης, επισημαίνοντας πως το είδος και το μέγεθος της προσπάθειας διάνοιξης του δρόμου, «δείχνει» πως είναι πολύ δύσκολο να έχει γίνει από ιδιωτική πρωτοβουλία.

Να σημειωθεί πως πριν από δύο περίπου χρόνια, είχε γίνει πάλι μια απόπειρα διάνοιξης παράνομου δρόμου στην ίδια δασική περιοχή, η οποία είχε σταματήσει από το Δασαρχείο Χανίων.

Κρήτη: Σε περιοχη "Natura"... έκοψαν τα δέντρα και άνοιξαν δρόμο!

Δεκάδες πεύκα και δασική βλάστηση σε μια μεγάλη έκταση έχουν καταστραφεί, σε μια απόπειρα παράνομης διάνοιξης δρόμου, στην περιοχή μεταξύ του Ελαφονησίου και του ακρωτηρίου Κριός της Παλαιόχωρας.


Πρόκειται για μια περιοχή που είναι ενταγμένη στο δίκτυο "Natura 2000” και σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στο Flashnews.gr, ο "δρόμος" αρχίζει από την περιοχή Αμουτσερά, συνεχίζει στην περιοχή Κτιστά, περνά από την περιοχή Γαιδάρου Ζάλο, στρίβει προς ανατολάς και στα 500 μέτρα σταματά. 

Όμως υπάρχει και ένα άλλο τμήμα το οποίο ξεκινά από τον παλιό δρόμο Σκλαβοπούλα - Ελαφονήσι από τη θέση Σταυρός, περνά από την περιοχή Ξερολίμνες και φθάνει έως την περιοχή Άμπελα.

Όπως φαίνεται σκοπός εκείνων που διάνοιξαν τον δρόμο είναι να ενωθούν τα δύο τμήματα.

ο Flashnews.gr, επικοινώνησε με την Διεύθυνση Δασών Χανίων, εκ μέρους της οποίας, ο Τμηματάρχης Προστασίας και Διατήρησης Δασών, κ.Γιάννης Φωτάκης, είπε πως το πρωί της Τετάρτης 18/9 θα μεταβεί κλιμάκιο της υπηρεσίας στην περιοχή προκειμένου να γίνει αυτοψία.

«Θα κληθούν οι τοπικές αρχές να δηλώσουν τι γνωρίζουν» είπε ο κ.Φωτάκης, επισημαίνοντας πως το είδος και το μέγεθος της προσπάθειας διάνοιξης του δρόμου, «δείχνει» πως είναι πολύ δύσκολο να έχει γίνει από ιδιωτική πρωτοβουλία.

Να σημειωθεί πως πριν από δύο περίπου χρόνια, είχε γίνει πάλι μια απόπειρα διάνοιξης παράνομου δρόμου στην ίδια δασική περιοχή, η οποία είχε σταματήσει από το Δασαρχείο Χανίων.

Eξοικονόμηση... ενέργειας στο Δημαρχείο Πειραιά

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ», με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, εντάσσεται το Δημαρχείο Πειραιά προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας. 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013».

Μετά την αποπεράτωση του έργου αναμένεται συνολική εξοικονόμηση ενέργειας 55% και ετήσια μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου 60%. Η ενεργειακή κατάσταση του κτιρίου το οποίο σήμερα είναι κατηγορίας Γ, μετά τις παρεμβάσεις θα αναβαθμιστεί σε Β.

Αμέσως μετά την απόφαση ένταξης θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκπόνησης των οριστικών μελετών. Οι εργασίες του προγράμματος θα ολοκληρωθούν προς το τέλος του 2015.

Το κτίριο που στεγάζει το Δημαρχείο Πειραιά λειτούργησε το 1969 και χρειάζεται σημαντικές παρεμβάσεις στο κέλυφος, στο σύστημα θέρμανσης-ψύξης και στον φωτισμό, ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία του στρώματος του όζοντος

Εφέτος συμπληρώνονται 26 χρόνια από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ και η αραίωση του στρώματος του όζοντος στις περιοχές των πόλων εξακολουθεί να υφίσταται, μολονότι παγκόσμια το στρώμα του όζοντος έχει σταθεροποιηθεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή για το Όζον (IO3C).

Ο ΟΗΕ έχει διακηρύξει την 16η Σεπτεμβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα Προστασίας της Στοιβάδας του Όζοντος για τον εορτασμό της 16ης Σεπτεμβρίου 1987, ημερομηνία που υπογράφηκε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για την απαγόρευση χημικών ουσιών που μειώνουν το στρώμα του Όζοντος.

Η κεντρική ιδέα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την προστασία του στρώματος του όζοντος είναι: «Μια υγιής ατμόσφαιρα, το μέλλον που θέλουμε».

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων, κυβερνήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και βιομηχανιών για τον έλεγχο της παραγωγής και τη μη χρήση ουσιών που μειώνουν το όζον.

Επίσης δίνει ένα καλό παράδειγμα στη διεθνή κοινότητα όσον αφορά στη συνεργασία σε ένα σύνθετο περιβαλλοντικό ζήτημα παγκόσμιας σπουδαιότητας.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένο στη μείωση των εκπομπών που αραιώνουν το όζον, ενώ βοήθησε να ανακάμψει στην ατμόσφαιρα.

Πρόσφατες μετρήσεις στα εδάφη και στο διάστημα δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις χλωρίου και βρώμιου, τα πιο επιβλαβή μέταλλα για το στρώμα του όζοντος, εξακολουθούν να φθίνουν, ενώ τα αποθέματα όζοντος παγκόσμια έχουν σταθεροποιηθεί σε ποσοστό περίπου 3,5% σε επίπεδα 1980, στα γεωγραφικά πλάτη 60°Νότια-60°Βόρεια.

Ωστόσο, η Τρύπα του Όζοντος στην Ανταρκτική, δηλαδή η μείωση του πάχους στο στρώμα του όζοντος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης, είναι ένα επαναλαμβανόμενο εποχικό φαινόμενο κατά την Άνοιξη στο Νότιο Ημισφαίριο.

Το 2012, η Τρύπα του Όζοντος έφτασε σε μέγιστο μέγεθος 21,1 εκατομμυρίων τ.χλμ., δηλαδή μίκρυνε σε σύγκριση με τα 26,1 και τα 22,6 εκατομμύρια τ.χλμ. που κάλυπτε το 2011 και το 2010 αντίστοιχα

Η Τρύπα του Όζοντος το 2012 μίκρυνε εξαιτίας της υψηλής, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, θερμοκρασίας στην δίνη της στρατόσφαιρας στον Νότιο Πόλο. Επιπροσθέτως, η μεταφορά όζοντος από χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη εμπλούτισε τον αέρα στην περιοχή του Νότιου Πόλου πάνω από τις περιοχές με υψόμετρο, όπου συμβαίνει η εξάντληση του όζοντος.
Χαμηλές θερμοκρασίες και μεγάλες συγκεντρώσεις χλωρίου και βρώμιου στην στρατόσφαιρα είναι η κύρια αιτία της εξάντλησης του όζοντος στην Ανταρκτική, κατά τον Χειμώνα και την Άνοιξη.
Η αποδυναμωμένη Τρύπα του Όζοντος το 2012 συνεπώς, δεν οφείλεται στα μειωμένα αποθέματα των επιβλαβών χημικών ουσιών για το όζον, αλλά ήταν αποτέλεσμα της ασυνήθιστα δυναμικής δράσης στον στρόβιλο της στρατόσφαιρας στο Νότιο Ημισφαίριο.

«Το στρώμα του όζοντος σήμερα είναι σε μια μεταλλαγμένη κατάσταση όπου η πολύ μεγάλη αραίωση που βλέπαμε στους πόλους έχει σταθεροποιηθεί και φέτος, για παράδειγμα, η αραίωση του στρώματος στην Ανταρκτική βρίσκεται στη μέση τιμή αραίωσης των τελευταίων 25 ετών» επισημαίνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, καθηγητής Χ. Ζερεφός, σχετικά με τηνανάκαμψη του προστατευτικού στρώματος του όζοντος και προσθέτει:

«Επομένως, το στρώμα αυτό δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί σχετικά την τελευταία 10ετία και οπωσδήποτε δεν έχει χειροτερέψει, με εξαίρεση το χειμώνα του 2011, στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου. Το στρώμα αυτό, όπως έχει αναγνωρισθεί, είναι εξαιρετικά ευάλωτο και στην κλιματική αλλαγή, η οποία, ενώ θερμαίνει τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ψύχει την περιοχή που είναι το στρώμα του όζοντος και οι ψυχρότερες περιοχές στους πόλους καθυστερούν την ανάκαμψη του όζοντος, η οποία δεν αναμένεται να γίνει πριν το 2050 ίσως και το 2060, αν συνεχίσει το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου να εξελίσσεται όπως εξελίσσεται ραγδαία την τελευταία 10ετία».

Το 2013 οι μετεωρολογικές συνθήκες μέχρι τώρα ήταν πιο κρύες και παραμένουν σταθερές σε σύγκριση με το 2012 και η Τρύπα του Όζοντος ήδη καταλαμβάνει (5 Σεπτεμβρίου) έκταση 18,5 εκατομμυρίων τ.χλμ. σε σύγκριση με την ίδια ημερομηνία το 2012, οπότε κάλυπτε 10,7 εκατομμύρια τ.χλμ.
Γενικά, η Τρύπα του Όζοντος έχει αναμορφωθεί τη φετινή χρονιά και δεν θα επανακάμψει στα επίπεδα του 1980 για δεκαετίες. Η έκταση της φετινής τρύπας πιθανώς να είναι αντιπροσωπευτική για τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Επιστροφή της παγκόσμιας στιβάδας του όζοντος στα προ του 1980 επίπεδα αναμένεται να συμβεί γύρω στα μέσα του 21ου αιώνα, ως αποτέλεσμα της μείωσης των καταστροφικών για το όζον ουσιών που ρυθμίζονται από το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.
Στην Ανταρκτική η επιστροφή αυτή αναμένεται να συμβεί περίπου δύο δεκαετίες αργότερα, καθώς υπάρχει μια έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ της αύξησης της συγκέντρωσης των αερίων του Θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και την ανάκαμψη του στρατοσφαιρικού όζοντος.
Τα αέρια του Θερμοκηπίου αναμένεται να επιταχύνουν την ανάκτηση του όζοντος στον μεσημβρινό και στα πολικά γεωγραφικά πλάτη, ενώ θα προκαλέσει μείωση του όζοντος στις τροπικές περιοχές, μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.
Μελλοντικά η ικανότητα να παρακολουθείται η αποκατάσταση της στιβάδας του όζοντος θα εξαρτηθεί από τα δορυφορικά και τα επίγεια συστήματα παρατήρησης.

Ο αριθμός των επίγειων σταθμών που παρατηρούν το όζον έχει μειωθεί κατά την τελευταία δεκαετία. Η υποβάθμιση του συστήματος μέτρησης του όζοντος απειλεί την ικανότητα της επιστημονικής κοινότητας για να ακολουθήσει τις μελλοντικές αλλαγές στο στρώμα του όζοντος.
Η Διεθνής Επιτροπή Όζοντος (IO3C) του IAMAS-IUGG προτρέπει όλους τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς που υποστηρίζουν την επιστημονική έρευνα και την παρακολούθηση του όζοντος της στρατόσφαιρας να διατηρήσει την ικανότητά μας να παρακολουθούμε σωστά τη στιβάδα του όζοντος.

Η στιβάδα του όζοντος εξακολουθεί να είναι ευάλωτη και είναι ζωτικής σημασίας η συνεχής επαγρύπνηση για την ανάκαμψη του όζοντος, για την προειδοποίηση των προβλημάτων από τις μελλοντικές αλλαγές που προκύπτουν από τη μείωση των ουσιών που καταστρέφουν το όζον, την αύξηση των αερίων του Θερμοκηπίου και άλλα φαινόμενα παρεμβολής.
Διονυσία Λάγιου
Enhanced by Zemanta

Χωρίς διακοπή η κοπή δέντρων στις Σκουριές


Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ enet.gr


Εκμεταλλευόμενη την ύφεση των αντιδράσεων λόγω τουριστι-κής περιόδου, η Eldorado Gold συνέχισε το καταστροφικό της έργο, παρά την αναστολή δραστηριοτήτων που είχε εξαγγελθεί


Μόνο στις ανακοινώσεις έμεινε η αναστολή των δραστηριοτήτων της Eldo-rado Gold έως το 2016. Οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού υποστηρίζουν ότι όλο το καλοκαίρι τα μηχανήματα της εταιρείας συνέχιζαν χωρίς διακοπή την κοπή δέντρων μέσα στο δάσος των Σκουριών και τη διάνοιξη δρόμων.

«Η αναστολή των εργασιών ήταν μια κομπίνα για να καθησυχάσουν τους μετόχους της εταιρείας ότι δεν θα μειωθούν τα κέρδη τους από τη μείωση της χρηματιστηριακής τιμής του χρυσού», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλης Παπαγεωργίου. «Αντίθετα, η καταστροφή του δάσους συνεχίζεται χωρίς καμία διακοπή», τονίζει. Λόγω του καλοκαιριού και της τουριστικής κίνησης, οι κάτοικοι ανέστειλαν τις αντιδράσεις τους για να μην πληγεί από τις επεμβάσεις της Αστυνομίας η δραστηριότητα των επιχειρήσεων της περιοχής που ασχολούνται με τον τουρισμό. «Στο διάστημα αυτό», προσθέτει ο Τ. Παπαγεωργίου, «το καταστροφικό έργο της Eldorado Gold μέσα στο δάσος συνεχίστηκε αδιάκοπα».

Ο ίδιος κατέθεσε αναφορά στις εισαγγελικές Αρχές, με την οποία καταγγέλλει ότι επικίνδυνα τοξικά συμπυκνώματα, που εμπίπτουν στην ευρωπαϊκή οδηγία Seveso 2, εναποτίθενται χωρίς καμία προφύλαξη σε ανοιχτούς χώρους των εγκαταστάσεων της εταιρείας, στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι.

Την ίδια στιγμή, για να συγκεντρωθούν τα ίδια τοξικά σε κλειστή αποθήκη στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης, ώστε να σταλούν με πλοία στη Κίνα από το λιμάνι της πόλης, η Eldorado Gold καλείται να τηρήσει σειρά μέτρων προφύλαξης και όρων προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Με την αναφορά προς τις εισαγγελικές και όλες τις αρμόδιες Αρχές ζητείται η διερεύνηση τυχόν παρανομιών που συντελούνται, προκειμένου να προστατευθούν η δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον και να επιβληθούν στους υπευθύνους οι ανάλογες ποινές.

Εν τω μεταξύ, κάτοικοι του Νεοχωρίου Χαλκιδικής, στους οποίους ο δήμαρχος Αριστοτέλη ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το νερό του χωριού έχει αρσενικό και τους σύστησε να μην το πίνουν, ζητούν εξηγήσεις και ενημέρωση για τα αίτια εμφάνισης αρσενικού στο νερό. Ζητούν επίσης να διερευνηθεί αν σχετίζονται οι γεωτρήσεις που έκανε και συνεχίζει να εκμεταλλεύεται η Eldorado Gold, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το χωριό, με την εμφάνιση υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού στο πόσιμο νερό.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Στην Ξάνθη η 2η Έκθεση Παραγωγής & Εξοικονόμησης Ενέργειας

Υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ξάνθης και την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης


Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει λυγίσει τις ελληνικές επιχειρήσεις, υπάρχει ένας κλάδος που όχι απλά αντιστέκεται, αλλά αυτή της εποχή είναι στην ακμή του, αυτός είναι ο κλάδος της θέρμανση –ψύξης και ό,τι συνεπάγεται με τον όρο εξοικονόμηση ενέργειας. Σε αυτή την λογική και θέλοντας να ενημερωθεί ο κόσμος και οι επιχειρηματίες για τις καινούργιες εναλλακτικές και οικονομικές μορφές θέρμανσης- ψύξης η εταιρία «Κύκλος» διοργανώνει την «2η Έκθεση Παραγωγής & Εξοικονόμησης Ενέργειας» που θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 14 Οκτωβρίου στην Ξάνθη στο Εκθεσιακό Κέντρο «Κλειστό γυμναστήριο Φίλιππος Αμοιρίδης» υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ξάνθης και την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η Έκθεση Παραγωγής & Εξοικονόμησης Ενέργειας είναι μια έκθεση άρτια οργανωμένη, θα συγκεντρώσει σ’ έναν χώρο όλη τη γνώση και την τεχνολογία του κλάδου της θέρμανσης, ψύξης, μόνωσης και ηλιακής ενέργειας και θα παρουσιάσει καινοτόμες λύσεις με στόχο την εξοικονόμηση σε συνδυασμό με την υψηλότερη δυνατή απόδοση.

«Είμαστε διατεθειμένοι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε αυτή η διοργάνωση να γίνει θεσμός για τον κλάδο της θέρμανσης, με χιλιάδες επισκέπτες όχι μόνο από την Ξάνθη αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, αυτό θα επιτευχθεί μέσω μιας μελετημένης και εκτεταμένης διαφημιστικής προβολής από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στην προσπάθεια μας να στηρίξουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα και κατανοώντας την δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, η τιμολογιακή πολιτική μας θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς φυσικά να μειώσουμε τις υπηρεσίες και τις παροχές στους εκθέτες μας.

Με τη μεγάλη εμπειρία μας στον χώρο των εκθέσεων και έχοντας αποδείξει την αξία μας όλα αυτά τα χρόνια, σας διαβεβαιώνουμε ότι η 2η Έκθεση Παραγωγής & Εξοικονόμησης Ενέργειας» θα είναι μία έκθεση υψηλών προδιαγραφών και σας προσκαλούμε να συμμετέχετε, δίνοντας σας τη δυνατότητα να έρθετε σε επαφή με χιλιάδες επαγγελματίες και απλούς επισκέπτες», αναφέρει εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρείας ο Γεώργιος Μπασέκης.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Συνεταιρισμοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα νησιά

Ο Νίκος Χρυσόγελος σε σεμινάριο και συνάντηση για ενεργειακό συνεταιρισμό στη Σίφνο   


Στο σεμινάριο με θέμα «Συνεταιρισμοί παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η ευρωπαϊκή εμπειρία και οι δυνατότητες των νησιών»,  που συνδιοργάνωσαν στις 7 Σεπτεμβρίου ο Οικολογικός Άνεμος Ν. Αιγαίου και η "πρωτοβουλία Σιφνιών για τη δημιουργία συνεταιρισμού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ", με τη συνεργασία του Δήμου Σίφνου, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Οικολογικό Άνεμο Ν. Αιγαίου.

Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε, επίσης, στις 8 Σεπτεμβρίου, στην επίσημη ιδρυτική συνάντηση– είχαν προηγηθεί πολλές άλλες συναντήσεις και συζητήσεις -  των αρχικών μελών του υπό ίδρυση συνεταιρισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Σίφνο.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 7ου Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας «Νίκος Τσελεμεντής» στη Σίφνο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του νησιού, και έδωσε τη δυνατότητα όχι μόνο σε δεκάδες κατοίκους της Σίφνου αλλά και σε πολίτες από άλλα νησιά (Πάρος, Μήλος, Δονούσα, Σέριφος) να συμμετάσχουν στην σχετική ενημέρωση κι ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και  καλών πρακτικών.

Το σεμινάριο

Ο Νίκος Χρυσόγελος στην εισήγησή του στο σεμινάριο, τόνισε τη σπατάλη οικονομικών πόρων που συνεπάγεται το σημερινό ενεργειακό μοντέλο στα νησιά, με δεδομένο ότι ετησίως πάνω από 700.000.000 ευρώ δαπανώνται κυρίως για εισαγωγή πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες της ΔΕΗ στα μη διασυνδεμένα νησιά. Το σημερινό ενεργειακό μοντέλο στα νησιά οδηγεί σε σπατάλη οικονομικών πόρων που θα μπορούσαν να μείνουν τοπικά και να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση στις νησιωτικές κοινωνίες, αλλά και σε κινδύνους για το περιβάλλον και το κλίμα. Η κατάρρευση του ηλεκτρικού συστήματος στη Σαντορίνη, το καλοκαίρι, ήταν ένα σήμα κινδύνου για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα συστήματα και σε άλλα νησιά και, αν υπήρχαν υψηλότερες θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι, θα μπορούσαν να συμβούν ανάλογα περιστατικά και αλλού.

Ο Νίκος Χρυσόγελος ανέλυσε τα πλεονεκτήματα ενός ενεργειακού συνεταιρισμού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και παρουσίασε τις δυνατότητες που έχουν οι νησιωτικές κοινωνίες να μετατρέψουν το θέμα της ενέργειας από πρόβλημα σε ευκαιρία, και το κόστος παραγωγής ενέργειας σε πηγή πόρων για τη χρηματοδότηση των τοπικών αναγκών.

Προσκάλεσε επίσης τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν και στο τριήμερο συνέδριο, με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών και ελληνικών κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και δικτύων που θα διοργανώσει μαζί με άλλους φορείς στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου στην Αθήνα, όπου θα υπάρχει και σχετικό εργαστήριο ανταλλαγής εμπειριών.

 Στο σεμινάριο συμμετείχαν με εισηγήσεις τους επίσης:

- ο Dirk Knappen, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών και Πολιτών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (REScoop) για την ευρωπαϊκή εμπειρία

- ο Ανδρέας Καλογήρου για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στην παραδοσιακή και σύγχρονη αρχιτεκτονική

- ο Κώστας Κομνηνός και ο Αλέξανδρος Φιλιππίδης, ειδικοί σε ενεργειακά θέματα, για τις δυνατότητες προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά

- ο Αποστόλης Χριστοδουλάκης, εκ μέρους της πρωτοβουλίας Σιφνιών για τη δημιουργία συνεταιρισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,

ενώ ακολούθησε συζήτηση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.

Ο υπό ίδρυση συνεταιρισμός στη Σίφνο

Οι στόχοι του υπό ίδρυση «Συνεταιρισμού Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές» στη Σίφνο περιγράφονται εν συντομία:

«με δεδομένο ότι ξέρουμε ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν θα είναι διαθέσιμα μακροχρόνια και μάλιστα φτηνά, επιδιώκουμε να οργανώσουμε εγκαίρως κι οργανωμένα την ενεργειακή μετάβαση και σταδιακά να φτάσουμε σε πλήρη απεξάρτηση της Σίφνου από τα ορυκτά καύσιμα τόσο όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και σε άλλες μορφές ενέργειας για κίνηση, θέρμανση, ψύξη, παραγωγή που βασίζονται σε μη βιώσιμες πηγές. Επιδιώκουμε δηλαδή σταδιακά όλες οι ενεργειακές ανάγκες στη Σίφνο να καλύπτονται  πλήρως από εξοικονόμηση ενέργειας και από ανανεώσιμες πηγές, διαθέσιμες τοπικά ή έστω περιφερειακά.

Επιδιώκουμε η ενεργειακή μεταστροφή και οι άλλες παρεμβάσεις και στόχοι του συνεταιρισμού να γίνουν με τρόπο που θα είναι προς όφελος ταυτοχρόνως του φυσικού κι ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας, ολόκληρης της κοινωνίας όχι μόνο των ιδρυτικών μελών του συνεταιρισμού και θα βοηθήσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της Σίφνου, την απασχόληση των κατοίκων σε απαραίτητα και χρήσιμα επαγγέλματα, την επιστροφή και μόνιμη εγκατάσταση νέων ανθρώπων στο νησί. Και γι αυτό προχωράμε στην ίδρυση συνεταιρισμού».

Τα ιδρυτικά μέλη του συνεταιρισμού ανέρχονται σήμερα σε 20 αλλά αναμένεται να συμμετάσχουν πολύ περισσότερα, μια και αυτός θα είναι ανοικτός σε ενδιαφερόμενους κατοίκους ή φίλους της Σίφνου.

Για επικοινωνία: Νίκος Χρυσόγελος, τηλ 6936672882, nikos.chrysogelos@gmail.com

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Πετρελαιοκηλίδα στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Μια κηλίδα από βαριά πετρελαιοειδή μαύρου χρώματος, πιθανό fuel oil, εντοπίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή του λιμένα Αλεξανδρούπολης.


Σύμφωνα με το thrakitoday.com, πρόκειται για μια κηλίδα μήκους 50 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων περίπου, η οποία παραμένει άγνωστο πως δημιουργήθηκε και με ποιου υπαιτιότητα.

Άμεσα ξεκίνησαν οι εργασίες απορρύπανσης της θάλασσας με απορροφητικά υλικά από τον Ο.Λ.Α. Α.Ε., ενώ από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, που διενεργεί και την προανάκριση, ελήφθησαν δείγματα από την θαλάσσια περιοχή της ρύπανσης καθώς και από τα ελλιμενισμένα πλοία προκειμένου αποσταλούν στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία για ανάλυση και ταυτοποίηση του υπαίτιου.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Βαρύ πρόστιμο για τη θαλάσσια ρύπανση

«Καμπάνα» για τον πλοίαρχο του φορτηγού πλοίου, σημαίας Ολλανδίας, το οποίο στις 15 Αυγούστου προκάλεσε μόλυνση στο λιμάνι του Ηρακλείου με 100 λίτρα πετρέλαιο.


Το πρόστιμο που όρισε ο λιμενάρχης, μετά από τη διαπίστωση της ρύπανσης, την κλίση σε απολογία και την απολογία του καπετάνιου, είναι 11.750 ευρώ. Ο πλοίαρχος παραμένει στο Ηράκλειο και δεν μπορεί να αναχωρήσει εάν δεν πληρώσει το προαναφερθέν ποσό.

Σημειώνεται ότι τα χρήματα όταν καταβληθούν πάνε στο «πράσινο» ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου ισχυρίστηκε ότι η διαρροή πετρελαίου και η ρύπανση της θάλασσας οφειλόταν σε βλάβη σε όργανα του πλοίου και το πλήρωμα έκανε όλα τα προβλεπόμενα από την πρώτη στιγμή ώστε να περιοριστεί η ρύπανση.

Πηγή: cretalive.gr

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Αναπτυξιακές πολιτικές για την διάσωση των εργαζομένων και του κλάδου των φωτοβολταϊκών

Ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ


Στην δημιουργία αναπτυξιακής προοπτικής για την αγορά των φωτοβολταϊκών και την διάσωση των θέσεων εργασίας που απειλούνται, αναφέρεται σε παρέμβασή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, διαβιβάζοντας επιστολή του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.

Η θλιβερή πρωτιά της χώρας μας στα ποσοστά ανεργίας, καθιστά επιτακτική την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη διασφάλιση θέσεων εργασίας. Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενεργειακή ασφάλεια, στη μείωση των απωλειών μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, στη δημοκρατία μέσω της αποκεντρωμένης παραγωγής, στην καινοτομία, στα δημόσια έσοδα και την ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνει στην παρέμβασή του ο Λευτέρης Αυγενάκης: «Συνολικά, τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκαν 20.000 άμεσες και 30.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Αν προσθέσει κανείς και τους επενδυτές φωτοβολταϊκών (38.000 οικιακούς καταναλωτές και 14.000 εταιρίες που επένδυσαν όλα αυτά τα χρόνια σε φωτοβολταϊκά πάρκα), προκύπτει ότι πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή ισοδύναμα 300.000 άτομα ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες της αγοράς φωτοβολταϊκών, εξασφαλίζοντας μέρος ή και το σύνολο του εισοδήματός τους.»

«Τους τελευταίους μήνες και παρόλο που πλέον το κόστος της ηλιακής κιλοβατώρας είναι συγκρίσιμο της συμβατικής ενέργειας, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών δοκιμάζεται από ένα μπαράζ αρνητικών ρυθμίσεων που έχουν αποσταθεροποιήσει την αγορά και έχουν οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013 χάθηκε το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, θα χαθούν άλλες τόσες ως το τέλος του έτους. Το κακό χειροτερεύει όσο το ΥΠΕΚΑ εμμένει σε αντιαναπτυξιακές περιοριστικές ρυθμίσεις. Πολλές πολυεθνικές του κλάδου μάλιστα, οι οποίες επένδυσαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τη χώρα, αφού δεν βλέπουν καμία άμεση προοπτική ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης. Το ίδιο και εκατοντάδες μηχανικοί και επιστήμονες που αναζητούν πλέον ένα καλύτερο μέλλον εκτός συνόρων, αφού έχουν απωλέσει την εργασία τους στο χώρο των φωτοβολταϊκών», υπογραμμίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του και ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι δυσμενείς για τον κλάδο και τους εργαζομένους συνέπειες.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Κομοτηνή: Ενεργειακή αναβάθμιση στις φοιτητικές εστίες της πόλης

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, από τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κωνσταντίνο Κατσιμίγα και τον αναπληρωτή πρύτανη επενδύσεων και προγραμματισμού υποδομών του ΔΠΘ Παντελή Μπότσαρη, "η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, μέσα από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ELIH-MED, καινοτομεί και ταυτόχρονα ενισχύει οικογένειες και κοινωνικές ομάδες χαμηλού βιοτικού επιπέδου μέσα από την ευαισθητοποίηση και την πληροφόρηση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία εξοικονόμησης ενέργειας".

Σύμφωνα με τον κ.Κατσιμίγα, "οι τρεις Έλληνες εταίροι θα πραγματοποιήσουν πιλοτική εφαρμογή ενεργειακής αναβάθμισης στα πέντε κτίρια των φοιτητικών εστιών του ΔΠΘ στην Κομοτηνή, που περιέχουν συνολικά 630 διαμερίσματα συνολικής δυναμικότητας 700 κλινών (560 μονόκλινα - 70 δίκλινα)".

Για την επίτευξη του στόχου, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων (προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης) και στα Η/Μ συστήματα (προσθήκη ηλιακών συλλεκτών για ζεστό νερό χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων κλπ).

Το έργο "Energy Efficiency in Low-income Housing in the Mediterranean / Ενεργειακή αποδοτικότητα σε κοινωνικές κατοικίες της Μεσογείου / ELIH-MED" του Προγράμματος Διακρατικής Εδαφικής Συνεργασίας MED (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλαβενία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος) είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, έχει ως σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση 500 κατοικιών κοινωνικού χαρακτήρα στη Μεσόγειο, στις οποίες διαβιούν κυρίως οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, καθώς επίσης και την εύρεση - εφαρμογή τεχνικών λύσεων και πρωτοποριακών χρηματοδοτικών προτάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στις μεσογειακές κοινωνικές κατοικίες.

Αρχικά, οι επεμβάσεις θα υλοποιούνταν σε 110 εργατικές κατοικίες στην Καβάλα και την Κομοτηνή με εταίρους τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), αλλά το κλείσιμο του ΟΕΚ οδήγησε στην αντικατάσταση του εταίρου από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Πετρελαιοκηλίδα μήκους 43 χιλιομέτρων απειλεί τις δυτικές ακτές της Κορσικής

Πιθανόν οφείλεται σε παράνομη απόρριψη καυσίμων - Εκτείνεται στην περιοχή ανάμεσα στην Ιλ Ρους, στα βόρεια, και την Τζιρολάτα, στο νότιο άκρο της νήσου


Μία πετρελαιοκηλίδα η οποία πιθανόν οφείλεται σε παράνομη απόρριψη καυσίμων, εντοπίστηκε σήμερα στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Κορσικής, ανακοίνωσαν οι ειδικές υπηρεσίες απορρύπανσης.

Ο συναγερμός σήμανε τις μεσημβρινές ώρες μετά τον εντοπισμό της κηλίδας μήκους 43 χλμ. από ελικόπτερο των γαλλικών τελωνείων. Η κηλίδα εκτείνεται στην περιοχή ανάμεσα στην Ιλ Ρους, στα βόρεια, και την Τζιρολάτα, στο νότιο άκρο της νήσου.

Οι αρχές φοβούνται μήπως η κηλίδα, η οποία στις 18:00 (ώρα Ελλάδας), απείχε μόλις έξι ναυτικά μίλια από τις ακτές, κατευθυνθεί προς τις ακτές και ιδίως προς την προστατευμένη περιοχή Σκαντόλα, που έχει χαρακτηρισθεί μέρος της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Σύμφωνα πάντως με το Λιμενικό Σώμα, η πετρελαιοκηλίδα μετατοπίζεται προς τα βορειοδυτικά και απομακρύνεται από την ακτογραμμή της Κορσικής.

Οι ειδικοί συγκλίνουν πως αιτία της δημιουργίας της θα πρέπει να είναι η παράνομη απόρριψη καυσίμων από παραπλέον σκάφος.

Το ειδικών αποστολών ρυμουλκό σκάφος Ζασόν του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από την Τουλόν και γύρω στις 19:00, ώρα Ελλάδας, έφτασε στην περιοχή.

Το πλήρωμά του θα συλλέξει δείγματα από το καύσιμο και θα κάνει αναλύσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εμπειρικές εκτιμήσεις, η πετρελαιοκηλίδα αποτελείται βασικά από πτητικά υλικά και μόλις από 10 με 20% από βαρείς υδρογονάνθρακες, γεγονός που ενθαρρύνει την υπόθεση ότι δεν πρόκειται για σοβαρή μόλυνση.

Οι απορρυπαντικές επιχειρήσεις θα αποδεικνύονταν πολύ δυσχερείς εάν η κηλίδα έφθανε στις δυτικές ακτές, καθώς αυτός ο τομέας της ακτογραμμής είναι ιδιαίτερα βραχώδης και άγριος, κάτι που θα καθιστούσε δύσκολη την περικύκλωσή της και την τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών για την αποφυγή εξάπλωσής της.

Άλλο ένα ρυμουλκό, το Αμπέιγ Φλαντρ, απέπλευσε από το Αιάκειο για να μεταβεί στην περιοχή.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...