Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Eco Fest: Τελευταίες πινελιές για την πρωτότυπη εκδήλωση στον Αλφειό


Οι εργασίες διαμόρφωσης στο χώρο διεξαγωγής του Εco Fest, κοντά στην γέφυρα του Αλφειού ποταμού στον Πύργο, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς αφού καθημερινά βρίσκονται εκεί από νωρίς το πρωί έως το βράδυ εθελοντές της Ομάδας Υποστήριξης που κάνουν όλα όσα απαιτούνται για να είναι όλα έτοιμα το απόγευμα του Σαββάτου για την έναρξη του Φεστιβάλ.

Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι στις 12, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου κατά την διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι της Ομάδας Υποστήριξης και των Συλλόγων και Ομάδων που συμμετέχουν, θα αναφερθούν στους στόχους που φιλοδοξεί να επιτύχει η πρωτότυπη εκδήλωση ενώ θα γίνει και λεπτομερής παρουσίαση του προγράμματος του. Η συνέντευξη θα γίνει στο χώρο του Φεστιβάλ.

Από τις τελευταίες προσθήκες ξεχωρίζουν αυτές της συμμετοχής της Περιβαλλοντικής και Ποδηλατικής Ομάδα Καλυβακίων. Παράλληλα οριστικοποιήθηκε και το ψυχαγωγικό/μουσικό πρόγραμμα. Στο συγκεκριμένο «κομμάτι» του Φεστιβάλ θα συμμετάσχει ομάδα dj`s (με την επιμέλεια της Dance Wonderground Productions) αλλά και τα γνωστά τοπικά μουσικά σχήματα Alma Band και Blue Clouds Band.

Πιο συγκεκριμένα το μουσικό μέρος του Φεστιβάλ διαμορφώνεται ως εξής:

Σάββατο 31 Αυγούστου
18:00-19:15 : Dj Daio (Dub/Reggae Dub)

19:15-20:15 : Piano Sounds
20:15-21:30 : Dj Ioannis Peppes
21:30-22:45 : Dj Subskin (Dub/Breaks)
22:45-00:00 : Dj Themis Z.
00:00-03:00 : 12 Tones (Mangali/Klik Rec./Rhythmetic)
03:00-.........: Dance Wonderground Prod.

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου

18:00-19:30 : Dj Tony Dope (Liquid D`n' B)
19:30-21:00 : Dance Wonderground Prod.
21:00-22:00 : Συναυλία με τους Blue Clouds Band
22:00-00:00 : Συναυλία με τους Alma Band
00:00-.........: Dance Wonderground Prod.

Οι διοργανωτές με προηγούμενες ανακοινώσεις τους έχουν καλέσει τους επισκέπτες να προσέλθουν στο χώρο του Φεστιβάλ φέρνοντας πρωτογενή ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί), τα οποία, αφού υποστούν αρχικά την κατάλληλη επεξεργασία - θα προσφερθούν στους ίδιους σε διαφορετική μορφή στο προσεχές μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα Πύργος Eco Fest στον Αλφειό στο Facebook. Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πηγή: ilialive.gr

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Στις Πρέσπες το πρώτο ηλιακό πλεούμενο στην Ελλάδα


Το πρώτο ηλιακό σκάφος στην Ελλάδα απέκτησε ο Δήμος Πρεσπών. Θα χρησιμοποιείται για την οργάνωση οικοπεριηγητικών υδάτινων διαδρομών...
στις προστατευόμενες περιοχές των δύο λιμνών. Το σκάφος αποκτήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού έργου «Πράσινο Σκάφος - Green Boat», ενώ η παρουσίαση και η καθέλκυσή του έγιναν κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων Πρέσπεια 2013.

«Η προώθηση των ομορφιών της φυσικής, αλλά και της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής των λιμνών των Πρεσπών θα γίνεται στο εξής και με τη χρήση της τεχνολογίας του μέλλοντος, με ηλιακά σκάφη, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον», τονίζει στη «δημοκρατία» ο Ευάγγελος Καραγιάννης, υπεύθυνος του έργου «Πράσινο Σκάφος - Green Boat» στην Ελλάδα.

Τα ηλιακά σκάφη, όπως αναφέρει, αποτελούν έναν από τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη παραλίμνιων και παραθαλάσσιων περιοχών σε όλο τον κόσμο.

Εξηγεί ότι «είναι εντελώς φιλικά στο περιβάλλον, έχουν απεριόριστη δυνατότητα πλοήγησης με ήλιο, αλλά και χωρίς ήλιο, είναι ιδανικά μέσα μεταφοράς για προστατευόμενες περιοχές με μοναδικά οικοσυστήματα, έχουν χαμηλό λειτουργικό κόστος και κόστος συντήρησης, είναι άνετα και δεν απαιτούν ιδιαίτερες εγκαταστάσεις στην ακτή».

Το ηλιακό σκάφος που απέκτησε ο Δήμος Πρεσπών, κινείται με τη χρήση ηλιακών πάνελ, διαθέτει αθόρυβους κινητήρες, μπαταρίες και φορτιστές. «Επιπλέον, το έχουμε εφοδιάσει με όλο τον παρελκόμενο εξοπλισμό, παρέχοντας ανέσεις και ασφάλεια στους επιβάτες, έτσι ώστε να απολαμβάνουν τις περιηγήσεις στις λίμνες», συμπληρώνει ο κ. Καραγιάννης.

Μιλώντας για το έργο «Πράσινο Σκάφος - Green Boat», εξηγεί ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία διακρατική συνεργασία μεταξύ των χωρών που μοιράζονται τις Πρέσπες. Απώτερος στόχος του έργου είναι η συνολική ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών με τη βοήθεια των ηλιακών σκαφών και μέσω της βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και της ενίσχυσης της περιοχής ως προορισμού εναλλακτικού τουρισμού.

Η καθέλκυση του πρώτου ηλιακού σκάφους στην Ελλάδα έγινε το Σάββατο στα νερά της Μικρής Πρέσπας, κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων Πρέσπεια.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Επεισοδιακή διαμαρτυρία της Greenpeace στην Αρκτική

Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχείρησε να εμποδίσει διαμαρτυρία της εναντίον των γεωτρήσεων


Η Greenpeace κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχείρησε να εμποδίσει διαμαρτυρία της εναντίον των γεωτρήσεων στην Αρκτική, μετά την επιβίβαση ανδρών της ακτοφυλακής στο παγοθραυστικό της, το οποίο εισήλθε στη Βόρεια Θαλάσσια Οδό με προορισμό τη Θάλασσα Κάρα, ανοιχτά των βόρειων ακτών της χώρας.

Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Σώστε την Αρκτική», μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης επιχείρησαν να κατευθυνθούν με ταχύπλοα προς σκάφος, το οποίο πραγματοποιεί ερευνητικές εξορύξεις για πετρέλαιο για λογαριασμό της Rosneft και της ExxonMobil.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία απαγόρευσε στο Arctic Sunrise να εισέλθει στα Αρκτικά της ύδατα, με την αιτιολογία ότι η οργάνωση δεν παρείχε επαρκείς πληροφορίες για το παγοθραυστικό της. Η Greenpeace αντέδρασε έντονα κατηγορώντας τη Μόσχα ότι προσπαθεί να αποφύγει το διεθνή έλεγχο για τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητές της στην περιοχή, η οποία με το λιώσιμο των πάγων ανοίγει σταδιακά για εκμετάλλευση από ενεργειακούς ομίλους.

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τη Ρωσία, η οποία εξαρτάται από τις εξαγωγές των ενεργειακών της πόρων. Οργανώσεις όπως η Greenpeace ωστόσο φοβούνται ότι οι εξορύξεις σε μια αχανή, αφιλόξενη περιοχή θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την άγρια ζωή σε περίπτωση ατυχήματος.

«Οι υπεράκτιες εξορύξεις θα έπρεπε να απαγορευτούν στην Αρκτική και ειδικά σε ένα απομακρυσμένο καταφύγιο για απειλούμενα είδη, όπως οι πολικές αρκούδες, όπου θα ήταν αδύνατο να καθαριστεί μια πετρελαιοκηλίδα», αναφέρει η Greenpeace σε γραπτή ανακοίνωσή της.
Enhanced by Zemanta

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Ζωή από τα σκουπίδια

Αντί να ψάχνει το κράτος ρυπογόνους και δαπανηρούς τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων, η κομποστοποίηση εξελίσσεται σε ιδιωτική υπόθεση, που αξιοποιεί μέρος αυτών και μειώνει το ρυθμό παραγωγής τους


Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ / enet.gr

Είσαι για μια... κομποστοποίηση; Τη χρυσή τομή φαίνεται ότι βρήκαν στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης για το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, που αποτελεί βαθιά πληγή για κάθε γωνιά της Ελλάδας και φέρνει συχνά σε εμπόλεμη κατάσταση πολίτες και κράτος.

Το πείραμα της οικιακής κομποστοποίησης, εφόσον επιτευχθεί, αναμένεται να αποτελέσει πιλότο για τη χώρα μας και στο μέλλον.

Τι ακριβώς είναι η κομποστοποίηση; Παρ' ότι αυτή η λέξη έχει περάσει στο ελληνικό λεξιλόγιο, είναι άγνωστη στην ουσία της. Με απλά λόγια, πρόκειται για μετατροπή -είτε στην αυλή μας είτε ακόμα και στο μπαλκόνι μας- των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας (π.χ. φλούδες φρούτων, λαχανικών) και του κήπου (π.χ. κλαδιά, ξερά φύλλα, γρασίδι) σε χρήσιμο οργανικό λίπασμα, εξηγεί ο γεωπόνος Ακης Ψωμάς, αντιπρόεδρος της Κίνησης Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου. Η κομποστοποίηση εμπλουτίζει το έδαφος με θρεπτικά συστατικά, εφόσον έχουμε κήπο, τα θρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται αργά, βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους και στη βελτίωση της δομής του, ενώ τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα.

Η πρωτοβουλία για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων εντάσσεται στο σύνολο των πρακτικών και των δράσεων που εφαρμόζει ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στο πλαίσιο του «Συμφώνου των Δημάρχων», όπου συμμετέχει με άλλους δήμους της Ευρώπης. Στο πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης «Φίλυρο 2013», αντί να ψάχνει η κεντρική διοίκηση ή η αυτοδιοίκηση τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων, η κομποστοποίηση εξελίσσεται σε ιδιωτική υπόθεση, που αξιοποιεί μέρος των απορριμμάτων και μειώνει το ρυθμό παραγωγής τους. Ούτως ή άλλως, η Θεσσαλονίκη έχει πικρή πείρα από το θέμα της διαχείρισης σκουπιδιών.


Διαλογή κατ' οίκον

Με το πρόγραμμα επιδιώκεται η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα μέσω της υιοθέτησης οικολογικών πρακτικών, όπως είναι η διαλογή των οικιακών απορριμμάτων ήδη από το σπίτι. Μειώνονται έτσι δραστικά οι ποσότητες σκουπιδιών που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, αφού ο αυξανόμενος ρυθμός παραγωγής σκουπιδιών δημιουργεί ζητήματα και στους ήδη υπάρχοντες ΧΥΤΑ. Στα οφέλη της κομποστοποίησης καταγράφεται και η εξοικονόμηση χρημάτων από τη μείωση της δαπάνης για την αποκομιδή οικιακών απορριμμάτων. Επίσης, μειώνεται η χρήση χημικών λιπασμάτων και ρύπανσης στο έδαφος και τα προϊόντα βελτιώνονται, αφού αξιοποιούνται υπάρχοντα φυσικά λιπάσματα στον κήπο, στο περιβόλι κ.ά.

Ηδη το πρώτο ενημερωτικό εργαστήρι κομποστοποίησης στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, στο Φίλυρο, που εφαρμόστηκε φέτος το καλοκαίρι, βρήκε εντυπωσιακή ανταπόκριση από το κοινό, ενώ τώρα που αρχίζουν τα σχολεία το πρόγραμμα επεκτείνεται στα σχολεία. Ετσι, οι μαθητές μπορούν να ενημερωθούν καλύτερα για τα οφέλη από τη μείωση των αποβλήτων και την αξιοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων, που είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες που τίθενται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη διαχείριση απορριμμάτων. Σε πρώτη φάση θα χορηγηθούν τουλάχιστον 50 κάδοι κομποστοποίησης, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα σπίτια των πολιτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και σε συγκεκριμένα σημεία του χωριού (πάρκα), καθώς και στους φορείς που στηρίζουν την πρωτοβουλία.

Βιολογικό λίπασμα σπιτικής παραγωγής

 Χρειαζόμαστε έναν κάδο με διάμετρο βάσης τουλάχιστον 28 εκατοστών, ύψους τουλάχιστον 80 εκατοστών, με 4 τρύπες στη βάση, στην οποία τοποθετούμε μικρά τούβλα ή πέτρες και από πάνω τοποθετούμε συρματόπλεγμα, αφήνοντας ενδιάμεσα τρύπες, δηλαδή κενό περίπου 1 εκατοστού. Πάνω από το συρματόπλεγμα τοποθετούμε σε 2 εκατοστά εφημερίδες ή κλαδάκια-ξυλάκια. Κι εδώ τοποθετούμε έναν απλό σωλήνα από τη βάση ώς την κορυφή του κάδου, διαμέτρου 12 εκατοστών, στον οποίο ανοίγουμε τρύπες ή εναλλακτικά βάζουμε χάρτινο ρολό από τόπι υφάσματος ή 4-5 ξύλα.

Ο κάδος, που πρέπει να είναι ανασηκωμένος τουλάχιστον 5 ώς 10 εκατοστά από το έδαφος, τοποθετείται σε θέση που να τον βλέπει ο ήλιος και σε απόσταση τουλάχιστον 30 εκατοστών από τον τοίχο. Από κάτω, όπως και στις γλάστρες μας, μπαίνει ένας απλός πλαστικός δίσκος για να συγκεντρώνονται τα υγρά. Χρησιμοποιούμε για κομποστοποίηση τα ίδια υλικά με τον κήπο. Πρακτικά, όμως, είναι για υπολείμματα τροφών από την κουζίνα και μικρών φυτών.

Για να λειτουργήσουν όλα αυτά, χρειάζεται να τοποθετείται μεγάλη ποικιλία υλικών, τα οποία θα τεμαχίζονται σε πολύ μικρά κομμάτια, ώστε να ανακατεύονται τα τρόφιμα μέσα στο σωρό με κίτρινα φύλλα. Για κάθε 13 εκατοστά ύψους οργανικών υλικών προσθέτουμε 2,5 εκατοστά χώμα. Ο σωρός πρέπει να είναι υγρός σαν σφουγγάρι, ενώ συχνά πρέπει να προστίθενται ξερά φύλλα, να ελέγχεται καλά και να κλείνει το καπάκι του κάδου.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Νεκρά ψάρια σε υγρότοπο στα Τρίκαλα

Έχει κατέβει επικίνδυνα ο υδροφόρος ορίζοντας λόγω ξηρασίας γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα εκτιμά ο δήμαρχος Τρικκαίων Χ. Λάππας


Δεκάδες κιλά νεκρά ψάρια - για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες - εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο ελάχιστο νερό που έχει απομείνει στον υγρότοπο "Γκίτζης" Κεφαλοβρύσου, στο δήμο Τρικκαίων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Τρικκαίων Χρήστου Λάππα, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον υγρότοπο, το μεγάλο πρόβλημα προκλήθηκε εξαιτίας της ξηρασίας της λίμνης, καθώς, λόγω της λειψυδρίας, κατέβηκε αισθητά - συνολικά σε όλη την περιοχή - ο υδροφόρος ορίζοντας.

Ο κ. Λάππας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη σύνταξης μιας μελέτης, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας χώρος περισσότερο στεγανός, στον οποίο θα μπορούν να επιζούν τα ψάρια σε καταστάσεις έντονης λειψυδρίας.

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Σεκιούριτι δασών με σφραγίδα κυνηγών

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ / enet.gr

Επιτέλους, με τελευταία τροποποίηση του άρθρου 55 του 4178/8-8-13 για τα αυθαίρετα τα δάση μας θα φυλάσσονται, χάρη στο ΥΠΕΚΑ, επαρκώς, καθώς θα κατάσχονται τα δασικά προϊόντα -παράνομα καυσόξυλα κ.ά.- όχι μόνο από αστυνομικά όργανα, αλλά και από τους «αναγνωριζόμενους φύλακες θήρας» των κυνηγετικών οργανώσεων!

 Θηροφύλακες «αναγνωριζόμενοι», από τους κυνηγούς, έρχονται με τροποποίηση ως security των δασών, καθώς αφαιρούνται οι αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας. Θα έχουν δικαιώματα στη δήμευση-κατάσχεση παράνομης ξυλείας και στη διαδικασία της σύλληψης λαθροϋλοτόμων

Θηροφύλακες «αναγνωριζόμενοι», από τους κυνηγούς, έρχονται με τροποποίηση ως security των δασών, καθώς αφαιρούνται οι αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας. Θα έχουν δικαιώματα στη δήμευση-κατάσχεση παράνομης ξυλείας και στη διαδικασία της σύλληψης λαθροϋλοτόμων

Ενα είδος security των δασών, δηλαδή. Με μία επανάληψη θα το εμπεδώσουμε καλύτερα: με διάταξη στο νόμο για τα αυθαίρετα 4178/8-8-13 άρθρο 55, ΦΕΚ 174/8-8-13, αφαιρείται από τη Δασική Υπηρεσία η αρμοδιότητα αυτή και εκτός πλέον από τα αστυνομικά όργανα δικαίωμα κατάσχεσης-δήμευσης προϊόντων λαθροϋλοτόμησης και συλλήψεων θα έχει και ιδιωτικό σώμα θηροφυλάκων.

Λίγους μήνες πριν, είχε τροποποιηθεί το άρθρο 271 με το νόμο 4138/19-3-13 αρ. 2, στο οποίο αναφέρεται: οι κατασχέσεις παράνομων καυσόξυλων γίνονται από τα δασικά και αστυνομικά όργανα.

Πριν, δε, τροποποιηθεί το άρθρο 271 του ν.δ. 86/1969 (Α'7/18-4-1969) ίσχυε: οι κατασχέσεις δασικών προϊόντων (καυσόξυλα και άλλα) γίνονται από τα δασικά όργανα, τους αστυνομικούς ή τα όργανα (πολλά τα όργανα) της Αγροφυλακής -η Αγροφυλακή σήμερα υπάγεται στα Δασαρχεία.

Στην πρεμούρα αυτή των τροποποιήσεων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα της προστασίας του εναπομείναντος δασικού πλούτου, οι Οικολόγοι Πράσινοι παρεμβαίνουν αλλά δεν εστιάζουν (βλέπε στη συνέχεια) σε όλες τις παραμέτρους.

Μιλάνε φυσικά «για ενέργειες που εξυπηρετούν πελατειακές σχέσεις οι οποίες νομιμοποιούν τελικώς αναρμόδια ιδιωτικά σώματα σε ρόλο δημόσιου λειτουργού. Και αυτό σε βάρος της Δασικής Υπηρεσίας, από την οποία αφαιρείται η αρμοδιότητα ελέγχου της λαθροϋλοτομίας, που περνά σε έναν φορέα με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο».

Η «αφαίρεση των αρμοδιοτήτων κατάσχεσης των δασικών προϊόντων από τη Δασική Υπηρεσία» συνεχίζουν οι Πράσινοι «και η ανάθεση των καθηκόντων αυτών στη θηροφυλακή μόνο ως εμπαιγμός για τα δάση μας μπορεί να ληφθεί. Και αυτό διότι αποδυναμώνεται εκ νέου ο ρόλος τής κατ' εξοχήν αρμόδιας υπηρεσίας, ενώ η εμπλοκή της θηροφυλακής, σε διαδικασίες που απαιτούν δικαιώματα σύλληψης από όσους ασκούν τα συγκεκριμένα καθήκοντα, ανοίγει περισσότερο το δρόμο στους παράνομους υλοτόμους για δράση χωρίς συνέπειες».

Κίνητρα σε λαθροϋλοτόμους

Σε μία περίοδο που τίποτα δεν δείχνει ότι η λαθροϋολοτομία αποτελεί παρελθόν, αντιθέτως οι συνθήκες ευνοούν τη συνέχισή της σε βαθμό έξαρσης, όπως τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος έρχεται να δώσει νέο πλήγμα στη Δασική Υπηρεσία και νέα κίνητρα στους λαθροϋλοτόμους, προσθέτει στην καταγγελία το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων.

Εδώ χρειάζεται να τονιστεί ότι λαθροϋλοτόμοι είναι πλέον και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπαθεί ή θα ξαναπροσπαθήσει να κόψει παρανόμως ξύλα, ακόμα και από αλέες ή τις διαχωριστικές νησίδες των πόλεων, αν τούτο επιβάλλουν οι οικονομικές συνθήκες και ένας βαρύς χειμώνας.

Συνεπώς, στη φράση των Οικολόγων «η κυβέρνηση δεν έχει ενεργήσει διόλου για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας, που έχει κριθεί από τους ειδικούς ως ο πρώτος κίνδυνος για τα δασικά οικοσυστήματα τα τελευταία έτη και από την ίδια δραστηριότητα πλήττεται η οικονομία και ανθίζει το παρεμπόριο ξυλείας», πρέπει να διευκρινιστεί:

Επιείκεια, όπου και όταν διαπιστώνεται, απέναντι στα άτομα που δεν αποτελούν συμμορίες ή δεν συμμετέχουν στο παρεμπόριο, αλλά προσπαθούν να ζεστάνουν το σπίτι τους, να σώσουν από το κρύο ένα δικό τους άνθρωπο, τα παιδιά τους. Κι αυτό δεν είναι λαϊκισμός. Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα.

Σε παλαιότερες τοποθετήσεις τους οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν αναφερθεί στη «φτωχοποίηση του πληθυσμού εξαιτίας της αδυναμίας του να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη θέρμανσή του, που είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας». Αλλά αυτό δεν αρκεί, διότι στοχοποιούνται συλλήβδην όλοι.

Προφανώς και δεν υπάρχει πρόθεση, αλλά είναι η διατύπωση που κάνει τη διαφορά. Εύστοχα η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων είχε δηλώσει με την είσοδο της νέας χρονιάς (Ιανουάριος 2013): «Από το ΥΠΕΚΑ θα περιμέναμε, αντί για ξερά νούμερα για καυσόξυλα και μηνύσεις, μία στοιχειώδη εκτίμηση της κατάστασης. Η προστασία του δάσους πρέπει να ξαναγίνει κοινωνική υπόθεση και στοίχημα για όλους τους πολίτες και όχι να περάσει σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας της κρίσης».

Η κρίση όμως συνεχίζεται και, όπως συμβαίνει με τις πυρκαγιές, μαζί με τα χλωρά καίγονται και τα ξερά.

Ευτυχώς όμως... έρχονται τα security των δασών.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Σχέδια επί (δασικού) χάρτου

Στις αεροφωτογραφίες απεικονίζεται το κατατοπιστικό διάγραμμα του επίμαχου ρυμοτομικού σχεδίου της Καβάλας. Με κόκκινη γραμμή αποτυπώνεται το ρυμοτομικό (εγκρίθηκε με Π.Δ. το 1985) και με πράσινη η έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Οπως διαπιστώνεται, σε πολλά σημεία οι δύο γραμμές απέχουν αρκετά μεταξύ τους...
Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ / enet.gr

Ακόμη και όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιστέκονται στις πιέσεις και κάνουν τη δουλειά τους, όπως η αρμόδια Διεύθυνση Δασών για το δασικό χάρτη της Καβάλας, το υπουργείο ανακαλεί την ανάρτηση και δίνει το έργο σε ιδιώτες, ενώ τμήματα δασικών εκτάσεων εντάσσονται στο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης

Με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, ανεκλήθησαν οι δασικοί χάρτες της Καβάλας και της Σύμης. Δουλειά έτοιμη, δηλαδή, που τώρα πάει στράφι, καθώς πραγματοποιήθηκε από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών, με ίδια μέσα και μηδενικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο. Η ιστορία είναι ενδεικτική της νοοτροπίας που επικρατεί ακόμη στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, το οποίο παρά το μαστίγιο της τρόικας, συνεχίζει να ασκεί μικροπολιτική και να κάνει τα χατήρια σε αρεστούς, ή να υποκύπτει σε πιέσεις τοπικών παραγόντων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Με το νόμο 4164/2013 (ΦΕΚ 156/Α'/9-7-13 - συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου) εκχωρήθηκε πλήρως η αρμοδιότητα κατάρτισης, συμπλήρωσης, διόρθωσης και ανάρτησης των δασικών χαρτών στην Κτηματολόγιο Α.Ε., η οποία, με σχετικές προκηρύξεις, αναθέτει τη σύνταξή τους σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία.

Στο διάστημα που ο νόμος ήταν στο στάδιο της επεξεργασίας και της ψήφισης, οι Διευθύνσεις Δασών των προαναφερθεισών περιοχών συνέχιζαν να κάνουν, ως όφειλαν, τη δουλειά τους (καθώς μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου είχαν τη σχετική αρμοδιότητα), με αποτέλεσμα να έχουν ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες Καβάλας και Σύμης και να είναι σε θέση να προβούν στην ανάρτησή τους.

Τεχνάσματα

Σύμφωνα, δε, με το άρθ. 18 του νόμου, η ισχύς του άρχιζε 10 ημέρες από τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, ήτοι στις 19-7-2013. Η ανάρτηση του δασικού χάρτη Καβάλας έγινε στις 10 του περασμένου μήνα και της Σύμης στις 18. Μία ημέρα μετά, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ ζητεί την ανάκληση του χάρτη της Καβάλας.

Επειδή όμως η Διεύθυνση Δασών Καβάλας αρνήθηκε με έγγραφη και αιτιολογημένη απάντηση την ανάκληση της ανάρτησης, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ χρησιμοποίησε άλλο τρόπο: Εφερε προς ψήφιση τροπολογία στο νόμο για τα αυθαίρετα, η οποία προβλέπει: «Με τη διάταξη αυτή αντιμετωπίζονται τυχόν περιπτώσεις δασικών χαρτών όπου αναρτήθηκαν στο διάστημα δέκα ημερών που εμφιλοχώρησε μεταξύ της δημοσιεύσεως του 4164/2013 και της έναρξης ισχύος του, δηλαδή με βάση τις διατάξεις του ν. 3889/2010, όπως υφίστατο προ της τροποποιήσεώς του».

Για τους γνωρίζοντες, όμως, η στόχευση της τροπολογίας δεν αφορούσε ούτε «στην ακύρωση του σκοπού του νομοθέτη του νέου νόμου», όπως αναφέρεται στο κείμενό της, ούτε βέβαια και στην αποφυγή «εμπλοκής των πολιτών σε ταλαιπωρία και έξοδα».

Πιέσεις

Δασολόγοι που γνωρίζουν την περιοχή ανέφεραν στην «Κ.Ε.» ότι «με τη συγκεκριμένη τροπολογία η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ υπέκυψε στις πιέσεις των τοπικών παραγόντων, καθώς στο δασικό χάρτη της Καβάλας αποδόθηκε αισθητικό δάσος, τμήμα του οποίου εντάχθηκε στο ρυμοτομικό σχέδιο της Καβάλας με Προεδρικό Διάταγμα του 1985. Κι επειδή η ανάκληση μόνο του δασικού χάρτη της Καβάλας θα ήταν απόλυτα φωτογραφική, συμπαρέσυρε και τον χάρτη της Σύμης».

Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι «ψευδώς αναφέρονται στην τροπολογία δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς είτε οι δασικοί χάρτες αναρτηθούν από την οικεία Δ/νση Δασών είτε από ανάδοχο με τον οποίο θα έχει συνάψει σύμβαση η Κτηματολόγιο Α.Ε., το αποτέλεσμα για τους πολίτες είναι το ίδιο: Θα έχουν την ίδια προθεσμία άσκησης αντιρρήσεων, θα πληρώσουν παράβολο ίδιου ύψους για την κατάθεση της αντίρρησής τους κ.λπ».

Επισημαίνουν επίσης ότι αναρτήσεις των νέων δασικών χαρτών θα γίνουν πλέον από την Κτηματολόγιο Α.Ε. με νέο κόστος για το Δημόσιο: «Η εταιρεία θα συνάψει σχετική σύμβαση με ιδιωτικά μελετητικά γραφεία. Δημόσιο χρήμα θα δοθεί επίσης για την ενοικίαση και στέγαση γραφείου υποδοχής αντιρρήσεων για 3 μήνες εκ μέρους του αναδόχου, στο οποίο θα απασχοληθεί προσωπικό για την υποδοχή και την επεξεργασία των αντιρρήσεων».

Η επίμαχη έκταση, για την οποία έγινε όλη η φασαρία, αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ δήμου και δασαρχείου πολλά χρόνια τώρα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο διευθυντής Δασών Ν. Καβάλας Ι. Καπετάνγιαννης στη σχετική απάντησή του προς το υπουργείο, η εν λόγω περιοχή έχει κηρυχθεί αισθητικό και προστατευτικό δάσος, ενώ «για τη συγκεκριμένη έκταση υπάρχει ογκώδης αλληλογραφία στα αρχεία των Δασικών Υπηρεσιών της Καβάλας, από την οποία προκύπτει ότι ουδέποτε θεωρήθηκε νόμιμη η ένταξή της στο ρυμοτομικό σχέδιο της Καβάλας, το οποίο εγκρίθηκε με το Π.Δ. της 29-5-1985 (ΦΕΚ Δ/279/1985) και μέχρι σήμερα η Πολεοδομία δεν εκδίδει οικοδομικές άδειες στη ζώνη αυτή ενώ το Δασαρχείο Καβάλας προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προάσπισης των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου (πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής κλπ.). Επιπλέον, η έκταση αυτή μετά από την παρέμβαση της υπηρεσίας μας στις διαδικασίες του Εθνικού Κτηματολογίου έχει περιληφθεί, στην πλειοψηφία της, ως ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου βάσει του τεκμηρίου κυριότητας.

Προφάσεις

»Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες που κατέχουν δημόσιες εκτάσεις στην επίμαχη ζώνη είναι κυρίως άνθρωποι μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, γεγονός που χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από αυτούς που επιθυμούν την εξαίρεσή της. Ωστόσο, η ανάκληση των δασικών χαρτών δεν βοηθά ως προς την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.

»Με την απόσυρση του δασικού χάρτη δεν θα λυθεί το πρόβλημα στην επίμαχη περιοχή. Οποτε και αν αναρτηθεί ο δασικός χάρτης της Καβάλας, οι χαρακτηρισμοί των πολυγώνων (αγροτεμαχίων) θα παραμείνουν ίδιοι, λόγω των αλληλοσυγκρουόμενων διοικητικών πράξεων που ισχύουν. Μόνη διέξοδος στο πρόβλημα θα υπάρξει με την εφαρμογή του άρθρου 24 του ν. 3889/10, το οποίο είναι εν ισχύι και με τον καινούργιο νόμο και θα πρέπει να εφαρμοστεί όποτε αναρτηθεί ο νέος χάρτης».

«Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από σύνταξη σχετικής μελέτης και συλλογή των απόψεων των υπηρεσιών, μπορεί να εκδοθεί υπουργική απόφαση, η οποία θα ορίζει ποια κομμάτια θα θεωρούνται εφεξής ως εντός ρυμοτομικού και ποια θα παραμείνουν ως αισθητικό δάσος», εξηγεί στην «Κ.Ε.» ο προϊστάμενος του τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων και δασολόγος Δ. Σταγγίδης. Παράλληλα τονίζει «ότι η επίμαχη έκταση καλύπτει μόνο το 0,5% του χάρτη, που σημαίνει ότι για το υπόλοιπο 99,5% οι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα συνεχίσουν να παραμένουν με την αβεβαιότητα του χαρακτηρισμού της γης τους, αλλά και να τους στερείται το δικαίωμα να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφωνία τους ασκώντας τις νόμιμες αντιρρήσεις τους στις επιτροπές».

Πεταμένα λεφτά αντί σχεδιασμού για τη δασοπυρόσβεση

Η μισή Ελλάδα έχει ήδη καεί και η οικολογική καταστροφή είναι μεγαλύτερη από την οικονομική κρίση...


Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ / enet.gr

Ξοδεύουμε δεκαπλάσια, εν καιρώ κρίσης, για τις πυρκαγιές με εξασφαλισμένη κάθε χρόνο την... καταστροφή αντί να σχεδιάσουμε συντονίζοντας όλες τις υπηρεσίες του κράτους σε ένα κοινό πρόγραμμα με πολλαπλές δράσεις.
Ο λόγος, ότι και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών γίνεται ό,τι σε κάθε υπηρεσία στο ελληνικό Δημόσιο: αλαλούμ την ώρα της δράσης, ασυνεννοησία και όχι συνεργασία μεταξύ των υπευθύνων, φυσικά... κανένας προγραμματισμός, ροπή προς τις ευκολίες χωρίς να αναλογιζόμαστε τα χρήματα που... δεν έχουμε.

«Οι δαπάνες για τη δασοπυρόσβεση έχουν δεκαπλασιαστεί, όπως και οι καταστροφές των δασών κάθε χρόνο», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο Βασίλης Αναστασόπουλος, εκ μέρους της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης, μιας πρωτοβουλίας πολιτών που χρόνια τώρα ασχολούνται με την πρόληψη και κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. «Αν και έχουν παρέλθει», τονίζει ο κ. Αναστασόπουλος, «πολλά χρόνια από τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, οι κυβερνήσεις ηθελημένα δεν έχουν προβεί στην κοστολόγηση των ζημιών που έχει υποστεί το Δημόσιο από την ανεκδιήγητη αυτή νομοθετική και διοικητική μεταβολή. Η μισή Ελλάδα έχει ήδη καεί και η οικολογική καταστροφή είναι μεγαλύτερη από την οικονομική κρίση».

Η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης προτείνει πέντε σημεία που έπρεπε να εφαρμοσθούν:

1 Πρέπει να οργανωθούν πολλά επίγεια τμήματα άμεσης επέμβασης με βασικό στόχο τη δράση των επίγειων δυνάμεων και μετά -όταν ο συντονιστής το εκτιμά- να καλούνται οι εναέριες δυνάμεις. Τώρα γίνεται ακριβώς το αντίθετο, πρώτα καλούνται οι εναέριες δυνάμεις και όταν ξεφύγει η φωτιά, προσπαθούν να τη σβήσουν με επίγειες.

2 Είναι καιρός να εφαρμοσθεί το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής που προβλέπει ότι πρέπει να επανέλθει το σύστημα των Σχολών Εκπαίδευσης Δασοπυροσβεστών, με έμφαση στην εκπαίδευση συντονιστών δασοπυρόσβεσης. Σήμερα, καθήκοντα συντονιστή ασκούν πυροσβέστες που αγνοούν εν πολλοίς την οργάνωση της δασοπυρόσβεσης, λόγω και της ιδιομορφίας του ελλαδικού χώρου (δύσβατες ορεινές και ημιορεινές περιοχές).

3 Οι υπηρεσίες πρέπει να συνυπάρχουν διοικητικά και όχι να είναι διαχωρισμένες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, διότι έτσι δεν χρηματοδοτούνται έργα πρόληψης, όπως είναι η συντήρηση και η βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, θαμνεύσεις, καθαρισμοί κτλ.

4 Η αναδάσωση αποτελεί υποχρέωση του κράτους, όπως έχει κριθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρ' όλα αυτά, το κράτος πλέον ούτε χρηματοδοτεί αναδασώσεις ούτε δημιουργεί φυτώρια, παρ' ότι, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, οι καμένες περιοχές πρέπει να αναδασώνονται με τεχνικές παρεμβάσεις. Πρέπει να λειτουργήσουν οι αναγκαίες οργανωτικές υποδομές στα δασικά φυτώρια και τις υπηρεσίες αναδάσωσης.

5 Πρέπει να δοθεί έμφαση στην επί 24ώρου βάσεως φύλαξη των καμένων περιοχών, μετά την κατάσβεση, ώστε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Σε αυτή τη δραστηριότητα μπορούν να προσφέρουν πολλά ο εθελοντισμός και οι τοπικές κοινωνίες.

Ολοι, πλην δασολόγων, θα αποφασίζουν για τα δάση

Αργά, αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια αφαιρούνται αρμοδιότητες από τις Διευθύνσεις Δασών, με αποκορύφωμα το νόμο 4164 του Ιουλίου, ανοίγοντας το δρόμο για την «εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων»


Σε ρόλο κομπάρσου οι δασικές υπηρεσίες όσον αφορά την κατάρτιση των δασικών χαρτών, ένας ρόλος ο οποίος παγιώθηκε με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα. Ο δρόμος ωστόσο για την απομείωση των αρμοδιοτήτων άνοιξε νωρίτερα, σε μία χώρα που είναι η μοναδική στην Ευρώπη η οποία δεν έχει οριοθετημένα με έγκυρο και ισχυρό νομικά τρόπο τα δάση της.

Το 2010 με το νόμο 3889/10 «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» αναθεωρήθηκε το πλαίσιο σύνταξης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών περιορίζοντας το ρόλο της δασικής υπηρεσίας. Οι δασικοί χάρτες, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, ανατίθενται από την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» σε μελετητικά γραφεία έπειτα από σχετική προκήρυξη και οι δασικές υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να παραλάβουν τα παραδοτέα αφού τα ελέγξουν για την ορθότητά τους. Την επόμενη χρονιά, ακολουθεί ο ν. 4030/11 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» κι έρχεται νέο ψαλίδισμα για τις δασικές υπηρεσίες σε ό,τι αφορά την ουσιαστική συμβολή στον προγραμματισμό και την υλοποίηση του έργου (ανάθεση, επίβλεψη, παραλαβή, διόρθωση των δασικών χαρτών).

Τον περασμένο Ιούλιο, με το νόμο 4164 «Συμπλήρωση των διατάξεων του Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις» το παζλ της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων συμπληρώνεται, όπως εξηγούν οι δασολόγοι. Οι πιο σημαντικές αλλαγές που έγιναν όσον αφορά την καρατόμηση των αρμοδιοτήτων των δασικών υπηρεσιών, συνίστανται στα εξής σημεία:

Χωρίς έλεγχο

Βασικό «ατόπημα» του νέου νόμου είναι, σύμφωνα με τους δασολόγους, ότι δίνεται η δυνατότητα να κυρώνονται οι δασικοί χάρτες χωρίς τον έλεγχο της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών. Θα παραδίδεται ο χάρτης από την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και θα κυρώνεται μόνο με την απόφαση του γενικού γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης. Κάτι που γινόταν και μέχρι σήμερα, προηγούνταν όμως εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών.

Για τους δασολόγους, πρόκειται για μία καθοριστική αλλαγή με αλεπάλληλες αρνητικές συνέπειες: «Δασικός χάρτης που αναρτάται χωρίς να ελεγχθεί και να θεωρηθεί από μια δημόσια αρχή δεν θα έχει τα απαιτούμενα διοικητικά και τεχνικά εχέγγυα και θα αμφισβητείται σε διάφορα επίπεδα. Και είναι γνωστό ότι ο δασικός χάρτης θίγει καταστάσεις και συμφέροντα που χαρακτηρίζουν τη στρεβλή και χωρίς χωροταξικούς κανόνες ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία 50 χρόνια. Πιστεύουμε ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί αυτή η χρόνια παθογένεια, θα θίξει πολύ ισχυρά συμφέροντα και θα καθορίσει το επίπεδο των πολιτικών αποφάσεων για τη νόμιμη τακτοποίησή τους», εξηγεί ο Ν. Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Διαδικασίες-εξπρές

Ετερο «αγκάθι» είναι ότι ορίστηκε πολύ μικρό χρονικό διάστημα για τον έλεγχο των δασικών χαρτών από τις δασικές υπηρεσίες: «Κανονικά, ο υπολογισμός του χρόνου θεώρησης θα έπρεπε να γίνεται ανάλογα με το χρόνο που απαιτήθηκε για τη σύνταξη του χάρτη, καθώς και το διαθέσιμο προσωπικό των υπηρεσιών». Και προσθέτει: «Προβλέπονται αυστηρά χρονοδιαγράμματα και διορίες τόσο για τον ανάδοχο όσο και για τη δασική υπηρεσία. Ο στόχος είναι βέβαια να αποφεύγονται καθυστερήσεις, αλλά με τι κόστος; Κυρίως όσον αφορά τη δασική υπηρεσία ο έλεγχος και η θεώρηση του δασικού χάρτη κάτω από ασφυκτική πίεση ή η απουσία του ελέγχου του, σε περίπτωση που παρέλθει η διορία, είναι βέβαιο πως οδηγεί σε έκπτωση στην ποιότητα της ουσίας του χάρτη».

Ο κ. Μπόκαρης τονίζει επίσης ότι ιδιαίτερα επιβαρυντική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η διάταξη που προβλέπει ότι η διορία για τη θεώρηση του δασικού χάρτη είναι ίδια, ανεξάρτητα από το μέγεθός του: «Δηλαδή ένας χάρτης που συντάχθηκε σε 3 χρόνια με έναν χάρτη ο οποίος συντάχθηκε σε 6 μήνες έχουν την ίδια διορία ελέγχου. Αυτό βέβαια ίσως να μην προκαλούσε εντύπωση αν κάθε Διεύθυνση Δασών είχε τη δυνατότητα να εξοπλίζεται με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, όποτε και όσο ήταν απαραίτητο για να αντεπεξέλθει στο έργο. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει κατά πολύ, οι πόροι είναι δεδομένοι και περιορισμένοι και κατ' επέκταση η μόνη μεταβλητή που είναι δυνατό να τροποποιηθεί ανάλογα με το μέγεθος του χάρτη είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης του ελέγχου».

Εξαιρούνται

Στα μειονεκτήματα του νόμου, σύμφωνα με τους δασολόγους, είναι ότι εξαιρούνται των δασικών χαρτών οι χορτολιβαδικές εκτάσεις (του άρθρου 3 παρ. 7 του νόμου 998/79), κάτι που δεν επιθυμούσε να γίνει ούτε η Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ.

Στα θετικά σημεία, καθώς υπάρχουν κι αυτά -έστω και λίγα-, είναι ότι ο νέος νόμος προβλέπει πως όσο χρόνο ο ανάδοχος θα εκτελεί τη σύμβαση, θα εγκαθιστά στη δασική υπηρεσία εκπρόσωπό της ούτως ώστε να υπάρχει αμοιβαία παρακολούθηση και έλεγχος της σύμβασης και των παραδοτέων, παράλληλα με την εκτέλεση της σύμβασης. Επιπλέον στη σύνθεση των επιτροπών διαγωνισμού για την ανάθεση των μελετών δασικών χαρτών, θα συμμετέχει ένα μέλος εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ (όπως αντίστοιχα ισχύει με το ΤΕΕ και το δικηγορικό σύλλογο στους διαγωνισμούς κτηματογράφησης) και ένα μέλος από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΚΑ. ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ enet.gr

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Περισσότερα από 70 κιλά νεκρά ψάρια στον Υγροβιότοπο του Κεφαλόβρυσου Τρικάλων


Τρέχουν οι Υπηρεσίες στον Μικρό Κεφαλόβρυσο Τρικάλων για να δουν από κοντά την οικολογική καταστροφή του υγροβιότοπου «Γκιτζή».

Με μεσοβέζικες λύσεις προσπαθούν να δώσουν λύση στο οικολογικό έγκλημα όπως αποκάλυψε το trikalanews.gr που συντελείται στο μοναδικό, από πλευράς φυσικού κάλλους, στολίδι, του υγροβιότοπου «Γκιτζή», στο Μικρό Κεφαλόβρυσο Τρικάλων.

Για την τραγική κατάσταση που στην οποία βρίσκεται ο υγροβιότοπος με δεκάδες ψόφια ψάρια ενημερώθηκε και η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του αρμόδιου Υπουργείου, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου, Χαράλαμπο Ρεντζιλά, με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, Χρήστο Λάππα.

Ο κ. Λάππας δεσμεύτηκε σε πρώτη φάση για τη ρίψη νερού διάρκειας 50 ωρών, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες επισκευής του φράγματος και στην πορεία θα αναλάβει ο Δήμος Τρικκαίων την συμπλήρωση του νερού.

Κινητοποίησε υπήρξε άμεσα και από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όπου την επόμενη του επίμαχου δημοσιεύματος, έσπευσε στον υγροβιότοπο γεωλόγος της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ο οποίος εκτίμησε πώς «όσο νερό και να πέσει στην λίμνη θα χαθεί, αφού πρέπει να επισκευαστεί πρώτα το τοιχίο».

Για να έχει ιδία άποψη για το θέμα βρέθηκε χθες το απόγευμα στο σημείο και ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης όπου πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο συνοδευόμενος από τον Πρόεδρου του Μικρού Κεφαλόβρυσου κ. Ρεντζιλά.

Ο κ. Μιχαλάκης τάχθηκε υπέρ της «άμεσης επισκευής του τοιχίου και της κατασκευής γεώτρησης η οποία θα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες του υγροβιότοπου «Γκιτζή» και αυτό μπορεί να γίνει μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων τα οποία αφορούν τους υγροβιότοπους και την συντήρησή τους».

Ανταπόκριση υπήρξε χθες και από τον Αντιδήμαρχο «Άμεσης Επέμβασης» του Δήμου Τρικκαίων, Θεόδωρο Σπανό όπου με εντολή του, υπάλληλοι της υπηρεσίας Καθαριότητας προχώρησαν στον καθαρισμό του υγροβιότοπου ενώ καθαρίστηκε και η κοίτη της λίμνης.

Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έβγαλαν τουλάχιστον 70 κιλά νεκρά ψάρια από τον υγροβιότοπο γεγονός που σημαίνει το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί στην περιοχή.

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

15 εκατομμύρια ευρώ για “πράσινες ταράτσες”


Τη διάθεση κονδυλίων ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ σε φορείς του δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του προγράμματος “Πράσινα δώματα σε δημόσια κτίρια”, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης.

“Η βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών είναι βασική προτεραιότητα των δράσεων του ΥΠΕΚΑ, τόσο μέσω των προγραμμάτων που υλοποιούμε όσο και μέσω των νομοθετικών μας πρωτοβουλιών.

Με τη δημιουργία πρασίνου στις ταράτσες των σχολείων και των δημοσίων κτιρίων εξοικονομούμε ενέργεια, αυξάνουμε το πράσινο στους αστικούς χώρους, μειώνουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Με λίγα λόγια επενδύουμε στο περιβάλλον, μέσα στις αστικές περιοχές, εκεί δηλαδή που έχουμε τη μεγαλύτερη ανάγκη”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Καλαφάτης.

Στο ΥΠΕΚΑ η περιβαλλοντική μελέτη για τον TAP

O TAP κατέθεσε την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων στις αρχές στην Ελλάδα, ξεκινάει την δημόσια διαβούλευση.


Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια εντατικών εργασιών για την επιλογή και βελτιστοποίηση της όδευσης του αγωγού στην Ελλάδα, ο TAP υπέβαλε την ολοκληρωμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) στο Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Σκοπός της ΜΠΚΕ είναι η αξιολόγηση και η βελτιστοποίηση των πιθανών περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων καθώς και επιπτώσεων στην πολιτιστική κληρονομιά, και επιπρόσθετα η καθοδήγηση της υλοποίησης των μέτρων αντιμετώπισης για την αποφυγή ή την ελαχιστοποίηση των αρνητικών και την ενίσχυση των θετικών επιπτώσεων. Περιλαμβάνει μία λεπτομερή ανάλυση της προτεινόμενης όδευσης του αγωγού στην Ελλάδα, των μόνιμων και προσωρινών υποδομών που απαιτούνται κατά τη φάση της κατασκευής, όπως δρόμοι πρόσβασης και εργοτάξια, καθώς και των λειτουργικών εγκαταστάσεων που θα υπάρξουν όταν τελειώσει η κατασκευή.

Η ΜΠΚΕ εκπονήθηκε από κοινού από Έλληνες και ξένους ειδικούς σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). Τα πρότυπα αυτά έχουν υιοθετηθεί εθελοντικά από τον TAP, με σκοπό τη βελτιστοποίηση των πιθανών επιπτώσεων του έργου.

Η υποβολή της τελικής ΜΚΠΕ είναι το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές που ξεκίνησε από το 2010 με την υποβολή της Έκθεσης Οριοθέτησης Περιεχομένου της ΜΠΚΕ και της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) για το Δυτικό τμήμα του TAP στην Ελλάδα και την Έκθεση Οριοθέτησης Περιεχομένου της ΜΠΚΕ για το Ανατολικό τμήμα του TAP στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2013 το Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ολοκλήρωσε τον έλεγχο πληρότητας της ΜΠΚΕ του ΤΑΡ και ενέκρινε την έναρξη της επίσημης διαδικασίας για τη δημόσια διαβούλευση. Κατόπιν της έγκρισης της ΜΠΚΕ, οι Ελληνικές αρχές θα εκδώσουν τους Περιβαλλοντικούς Όρους, οι οποίοι απαιτούνται ώστε ο TAP να αρχίσει τις κατασκευαστικές δραστηριότητες.

Ο Rikard Scoufias, Διευθυντής του TAP για την Ελλάδα, δήλωσε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τη σημερινή υποβολή. Αποτελεί το αποκορύφωμα των ετών εντατικής εργασίας από 'Ελληνες και διεθνείς ειδικούς, σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, καθώς και τις κοινότητες κατά μήκος της όδευσης του TAP στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα,οι εκατοντάδες συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει ο TAP με τις τοπικές κοινωνίες και τους ειδικούς κατά μήκος της όδευσης για να ακούσει τις παρατηρήσεις τους, αποτελούν παρακαταθήκη για την δέσμευση του ΤΑΡ σε έναν ανοικτό και διαφανή διάλογο ο οποίος συνεχίζεται τώραμε μία εντατική διαδικασία διαβούλευσης ώστε να μοιραστούμε τις διαπιστώσεις και τις σκέψεις μας σχετικά με το πώς να βελτιστοποιήσουμε την παρουσία του TAP κατά μήκος του διαδρόμου του αγωγού.. Οι απόψεις και τα σχόλιά των κοινοτήτων αυτών , θα ενσωματωθούν στην ανάπτυξη του έργου του αγωγού. Συνολικά, αυτή η διαδικασία διαβούλευσης θα περιλαμβάνει συναντήσεις σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και πάνω από 100 συναντήσεις σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων».

Συναντήσεις δημόσιας διαβούλευσης

Οι συναντήσεις δημόσιας διαβούλευσης της ΜΠΚΕ θα διεξαχθούν από μια κοινή ομάδα αναδόχων μελετητών του TAP (E.ON New Build and Technology), τοπικών υπεργολάβων μελετητών (Ασπροφός, Exergia) και εκπροσώπων του TAP τις προσεχείς εβδομάδες. Οι συναντήσεις με τις τοπικές κοινότητες θα λάβουν χώρα μεταξύ 16 Σεπτεμβρίου και 18 Οκτωβρίου. Δημόσια ανακοίνωση με την ημερομηνία και τον τόπο των συναντήσεων θα δημοσιευθεί σε εθνικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης..

Η πλήρης ΜΠΚΕ σε έντυπη μορφή, θα βρίσκεται σε δημόσια έκθεση σε όλους τους επηρεαζόμενους δήμους κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, καθώς επίσης η Μη Τεχνική Περίληψη της ΜΠΚΕ σε έντυπη μορφή θα βρίσκεται σε δημόσια έκθεση στα κοινοτικά κέντρα όλων των επηρεαζόμενων κοινοτήτων. Σφραγισμένα κουτιά και έντυπα κατάθεσης σχολίων θα είναι διαθέσιμα δίπλα στα έγγραφα της ΜΠΚΕ ώστε το κοινό να παρέχει τα σχόλια του.



Πηγή:www.reporter.gr

Σύλληψη στη Λάρισα για απάτη με φωτοβολταϊκά

Από τις αρχές του 2012 εξαπατήθηκαν τουλάχιστον 17 άτομα – Την Πέμπτη θα οδηγηθεί στον ανακριτή ο συλληφθείς.


Του Γιάννη Σουλιώτη/ kathimerini.gr

Συνελήφθη τη Δευτέρα στη Λάρισα ο Ν.Π., κατηγορούμενος ως ο πρωταγωνιστής απάτης με φωτοβολταϊκά, ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Σε βάρος του εκκρεμούσε από τις 2 Ιουλίου ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της απάτης κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος. Από πολύμηνη έρευνα του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας προέκυψε ότι από τις αρχές του 2012 εξαπάτησε τουλάχιστον 17 άτομα αφαιρώντας τους χρήματα που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ.

Ο Ν.Π. παρουσιαζόταν ως πρόεδρος εταιρείας - «φάντασμα» με την επωνυμία «Energy Production & Trading Hellas A.E». Εισέπραττε ως προκαταβολές ποσά μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ δήθεν για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 100 Κwh και στη συνέχεια εξαφανίζονταν, σβήνοντας τα ίχνη του. Προκειμένου να πείθει ευκολότερα τα θύματά του, ο Ν.Π. είχε συστήσει εταιρεία με την ίδια επωνυμία (Energy Production & Trading Ltd) στην Αγγλία, η οποία εμφανιζόταν (στα σχετικά έγγραφα) ως εταίρος της μητρικής εταιρείας με έδρα την Ελλάδα. Τα γραφεία της «Energy Production» ήταν σε πολυτελές ακίνητο επί της οδού Βασ. Σοφίας, ενώ για να αλιεύει πελάτες η εταιρεία πλήρωνε ολοσέλιδες καταχωρίσεις στον Τύπο της Θεσσαλίας.

Τις συναντήσεις με τους υποψήφιους πελάτες ο Ν.Π. τις πραγματοποιούσε σε πολυτελή ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας. Από ένα πρώτο έλεγχο που πραγματοποίησαν αξιωματικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας εντοπίστηκαν κατατεθειμένα σε λογαριασμό της εταιρείας 800.000 ευρώ και σε προσωπικό λογαριασμό του Ν.Π. ποσό ύψους 100.000 ευρώ. Σε βάρος του κατηγορουμένου είχαν υποβληθεί, το φθινόπωρο του 2012 δεκάδες μηνύσεις από θύματά του, σε Φθιώτιδα, Μαγνησία και Μεσσηνία (βλ. σχετικό δημοσίευμα της «Κ» με τίτλο «Απάτη με φωτοβολταϊκά» και ημερομηνία 4 Νοεμβρίου 2012).

Στη μηνυτήρια αναφορά που υπέγραφε ο δικηγόρος Χαλκίδας κ. Βασίλης Κατσίκης ένα από τα θύματα ανέφερε: «Με έπεισε και του προκατέβαλα το ποσό των 50.000 ευρώ ως συμφωνήθηκε με δύο καταθέσεις σε τραπεζικό λογαριασμό. Μετά την ανωτέρω κατάθεση κι ενώ θα έπρεπε να είχε παραδώσει το έργο έως τις 31 Μαρτίου εκείνος εξαφανίστηκε».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Ν.Π. εξαπάτησε μεταξύ άλλων απόστρατο της Πολεμικής Αεροπορίας αφαιρώντας του 190.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση δέχθηκε - φαινομενικά - να επιστρέψει 55.000 ευρώ σε γυναίκα κάτοικο Δομοκού που είχε εξαπατήσει. Εξέδωσε 2 επιταγές της ΗSBC αξίας 21.000 και 20.000 λιρών Αγγλίας αντίστοιχα, που όμως αποδείχθηκαν πλαστές. Ο Ν.Π. είχε και στο παρελθόν κατηγορηθεί για απάτη και του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι. Πρόκειται να απολογηθεί την Πέμπτη στον ανακριτή, ενώ για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται 8 ακόμα άτομα.

Καλλιέργειες με δηλητηριώδη φυτά η λύση για το κλίμα

Η φύτευση μεγάλου αριθμού φυτών Jatropha curcas θα μπορούσε να συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα  σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Hohenheim στη Στουτγκάρδη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Earth System Dynamics.

Το project ονομάζεται «καλλιέργεια άνθρακα» και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι μια οικονομικά βιώσιμη λύση που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί επάξια τις τεχνολογίες αποθήκευσης άνθρακα.

Το Jatropha curcas, που φύεται στην Κεντρική Αμερική, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και επιβιώνει σε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και ερημικές περιοχές.

Ήδη καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Στην έρευνά τους οι Γερμανοί επιστήμονες έδειξαν ότι δέκα στρέμματα Jatropha curcas θα μπορούσαν να αιχμαλωτίσουν από την ατμόσφαιρα ετησίως 25 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Η μελέτη βασίστηκε σε δοκιμαστικές καλλιέργειες του φυτού στην Αίγυπτο και την έρημο Νεγκέβ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές μια φυτεία που θα κάλυπτε το 3% της Αραβικής ερήμου θα μπορούσε να απορροφήσει όλο το διοξείδιο του άνθρακα από τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά της Γερμανίας σε βάθος 20 χρόνων.

Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου είναι η διαθεσιμότητα μονάδων αφαλάτωσης, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον σε πρώτη φάση οι καλλιέργειες θα πρέπει να βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές.

Δοκιμαστικές καλλιέργειες του φυτού θα ξεκινήσουν σε λίγο καιρό και στο Ομάν του Κατάρ.

Βάσει των υπολογισμών, το κόστος της μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα με την καλλιέργεια του φυτού Jatropha curcas κυμαίνεται μεταξύ 42 και 63 ευρώ ανά τόνο, δηλαδή είναι σημαντικά χαμηλότερο συγκριτικά με τις υφιστάμενες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης πως το φυτό έχει και άλλα πλεονεκτήματα καθώς μπορεί να κάνει την έρημο κατοικήσιμη και να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ζήτημα η ανθρωπιστική οργάνωση Actionaid παρουσιάζει την άλλη όψη του νομίσματος, επισημαίνοντας ότι το φυτό Jatropha είναι δηλητηριώδες, τοξικό και μολύνει τη γη που φύεται, ενώ η καλλιέργειά του για την παραγωγή βιοκαυσίμων έχει ως αποτέλεσμα την αποψίλωση δασικών εκτάσεων, τον διωγμό και την εξαθλίωση των ντόπιων πληθυσμών.

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Καλαμάτα: Ευαισθητοποίηση για την ανακύκλωση

- Περισσότερα υλικά και μέσα για το Δήμο

Η παραχώρηση στο Δήμο Καλαμάτας 200 σάκων όπου οι πολίτες μπορούν να τοποθετούν ανακυκλώσιμα υλικά για να τα μεταφέρουν στους μπλε κάδους, καθώς και ισάριθμων αυτοκόλλητων, τα οποία επικολλώνται στους κάδους και προσδιορίζουν το περιεχόμενό τους, εγκρίθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Τα υλικά αυτά θα διανεμηθούν στους δημότες και θα επικολληθούν στους κάδους, αντιστοίχως, προκειμένου να υποστηριχθεί η προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας για την ανακύκλωση, που αποδίδει καρπούς κατατάσσοντάς τον σε πανελλαδική πρωτιά.

Η βράβευση του Δήμου για την πρωτοπορία του στην ανακύκλωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη στις αρχές Ιουνίου, οδήγησε σε αναζήτηση νέων δράσεων για την ευαισθητοποίηση των δημοτών, που θα διαχυθούν μέσα από τη Γιορτή Ανακύκλωσης, την οποία ο Δήμος προετοιμάζει για τον Οκτώβριο.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Φωτοβολταϊκά: Πώς θα γίνει το κούρεμα στις ταρίφες

«Κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί ενέργειας από υφιστάμενενα φωτοβολταϊκά, της τάξης του 45% κατά μέσον όρο και 10% κατά μέσον όρο για τις υπόλοιπες πράσινες τεχνολογίες, όπως αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά κ.λπ. πρότεινε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Μάκης Παπαγεωργίου, στη συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους των φορέων των ΑΠΕ, με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) ως το τέλος του 2014.

Όπως μεταδίδει η imerisia.gr, το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, το σωρευτικό έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ θα περιοριστεί στα 700 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014, έναντι των 2,66 δισ. ευρώ που θα έφθανε αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα.

Το «κούρεμα» θα γίνει με αναπροσαρμογή των υφιστάμενων συμβολαίων και η νέα τιμή για κάθε κατηγορία ΑΠΕ, αλλά και υποκατηγορία παραγωγού, θα προσδιοριστεί μετά την εξέταση των παραμέτρων, όπως για παράδειγμα το κόστος κτήσης των φωτοβολταϊκών, η επιδότηση ή μη της μονάδας από αναπτυξιακό νόμο κ.λπ.

Από την πλευρά τους οι φορείς των ΑΠΕ θα πρέπει ως τις 5 Αυγούστου να παραδώσουν τις προτάσεις τους επί του βασικού σχεδίου που παρουσίασε ο κ.
Παπαγεωργίου, ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμη η σχετική ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι αν και στη χθεσινή συνάντηση δεν υπήρξαν δεσμεύσεις για χρονική επιμήκυνση των συμβολαίων πώλησης της ενέργειας ή για την άρση της έκτακτης εισφοράς, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το «κούρεμα» θα συνοδευτεί με ανταποδοτικά μέτρα.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η στάση των τραπεζών για μειώσεις του ύψους των δόσεων αλλά και επιμήκυνση του δανείου, έτσι ώστε οι επενδυτές να καταφέρουν να το αποπληρώσουν.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...