Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

Συνάντηση Μανιάτη - Bloomfield για θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής

Με την ελληνικής καταγωγής Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Jenny Bloomfield συναντήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Η συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, δεδομένων των καλών διμερών σχέσεων Ελλάδας και της Αυστραλίας, είχε ως κύριο θέμα την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών σε θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας καθώς και κλιματικής αλλαγής.

Ο Γιάννης Μανιάτης παρουσίασε τις προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ το επόμενο διάστημα, με κυριότερες αυτές της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και συνολικά του ορυκτού πλούτου της χώρας, της απλοποίησης και επιτάχυνσης της διαδικασίας έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών, της συγκρότησης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του χώρου και του Εθνικού Κτηματολογίου. Συζητήθηκε ακόμα το θέμα τον αποκρατικοποιήσεων και των επενδυτικών δυνατοτήτων που ανοίγονται για την χώρα μας.

Η κ. Bloomfield μετέφερε στον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, τη θετική εμπειρία της Αυστραλίας από τις δικές της μεταρρυθμίσεις για την αύξηση του ανταγωνισμού και της αποδοτικότητας, και ειδικά από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που οδήγησε στην αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών για τους πολίτες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας με ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, προκειμένου να προκύψουν συνέργειες που θα έχουν πολλαπλές ωφέλειες και για τις δύο χώρες. 

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

Φωτοβολταϊκά: πώς θα γίνει το «κούρεμα» στις ταρίφες


«Κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί ενέργειας από υφιστάμενενα φωτοβολταϊκά, της τάξης του 45% κατά μέσον όρο και 10% κατά μέσον όρο για τις υπόλοιπες πράσινες τεχνολογίες, όπως αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά κ.λπ. πρότεινε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Μάκης Παπαγεωργίου, στη συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους των φορέων των ΑΠΕ, με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) ως το τέλος του 2014.
Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, το σωρευτικό έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ θα περιοριστεί στα 700 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014, έναντι των 2,66 δισ. ευρώ που θα έφθανε αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα.

Το «κούρεμα» θα γίνει με αναπροσαρμογή των υφιστάμενων συμβολαίων και η νέα τιμή για κάθε κατηγορία ΑΠΕ, αλλά και υποκατηγορία παραγωγού, θα προσδιοριστεί μετά την εξέταση των παραμέτρων, όπως για παράδειγμα το κόστος κτήσης των φωτοβολταϊκών, η επιδότηση ή μη της μονάδας από αναπτυξιακό νόμο κ.λπ.

Από την πλευρά τους οι φορείς των ΑΠΕ θα πρέπει ως τις 5 Αυγούστου να παραδώσουν τις προτάσεις τους επί του βασικού σχεδίου που παρουσίασε ο κ. Παπαγεωργίου, ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμη η σχετική ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι αν και στη χθεσινή συνάντηση δεν υπήρξαν δεσμεύσεις για χρονική επιμήκυνση των συμβολαίων πώλησης της ενέργειας ή για την άρση της έκτακτης εισφοράς, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το «κούρεμα» θα συνοδευτεί με ανταποδοτικά μέτρα.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η στάση των τραπεζών για μειώσεις του ύψους των δόσεων αλλά και επιμήκυνση του δανείου, έτσι ώστε οι επενδυτές να καταφέρουν να το αποπληρώσουν.econews.gr

Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013

Διεθνής Έκθεση “Climatherm – Energy 2014” 6 – 9 Μαρτίου 2014

Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» 

Η προετοιμασία της Διεθνούς Έκθεσης “CLIMATHERM-ENERGY” για το έτος 2014 έχει ήδη ξεκινήσει με υψηλό ενδιαφέρον συμμετοχής όλων των διακεκριμένων εταιριών του κλάδου της Ενέργειας.

Η μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου, η μοναδική εξειδικευμένη με Διεθνή υπόσταση και 25 χρόνια στην κορφή είναι εδώ για να ορίσει ξανά τις εξελίξεις.

Η Διεθνής Έκθεση Climatherm - Energy 2014, υποστηρίζεται από όλους τους επίσημους φορείς του κλάδου της Ενέργειας και την έχουν αγκαλιάσει και στηρίξει όλοι οι τεχνικοί επαγγελματικοί φορείς των κλάδων καταξιώνοντας την ως τη μεγαλύτερη εξειδικευμένη Διεθνή έκθεση στα Bαλκάνια.

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, με την υποστήριξη του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας), με την συμμετοχή της ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε. (Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης – Ενέργειας, θα προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο τους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – των Φωτοβολταϊκών – της Γεωθερμίας – του Φυσικού Αερίου – του Κλιματισμού – της Θέρμανσης με έμφαση στα Ενεργειακά τζάκια, τη Βιομάζα και τους Καυστήρες Πέλετ– του Εξαερισμού – της Βιομηχανικής Ψύξης – της Ηλιακής Ενέργειας – της Ύδρευσης – της Αφαλάτωσης  καθώς και τον τομέα της Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων, παρουσιάζοντας όλες τις νέες εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας, που τόσο ανάγκη έχει ο πλανήτης μας, η ανθρωπότητα, αλλά και η αγορά.

Η Διεθνής Έκθεση Climatherm - Energy 2014 θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου 2014, από τις 11:00 π.μ. έως τις 21:00 μ.μ., στο Εκθεσιακό Κέντρο Διεθνών προδιαγραφών Metropolitan Expo, σε ένα μοναδικό χώρο συνολικής έκτασης 45.000 τ.μ. στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα και θα φιλοξενήσει όλους τους πρωτοπόρους της αγοράς.

Προσδοκούμε βάσιμα ότι το 2014 θα αποτελέσει σταθμό για μια θετική πορεία της οικονομίας μας και την αρχή για το ξεπέρασμα των δυσκολιών του κλάδου. Πληθαίνουν οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες εκείνοι που εμπιστεύονται τη συμμετοχή τους στη  Διεθνή Έκθεση Climatherm - Energy 2014 για την εξειδίκευση της, τις υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες διοργάνωσης και φυσικά για το μεγάλο αριθμό επισκεψιμότητας σε επαγγελματίες ( αρχιτέκτονες, μηχανολόγους, εμπόρους, ξενοδόχους, βιοτέχνες κλπ.), εστιάζοντας στο αποτέλεσμα και την απόφαση τους να μην σπαταλούν το χρόνο και το χρήμα τους σε άσκοπες ενέργειες προώθησης.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να επιλέξουμε το χώρο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εταιρίας σας, ώστε να μη λείψετε από τη μεγαλύτερη  Διεθνή Έκθεση Climatherm – Energy 2014.

Εσείς που στοχεύετε ψηλά και κοιτάζετε μακριά δηλώστε τη συμμετοχή σας τώρα.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.9356110, 2109315073, φαξ:2109356110, email: info@climatherm.gr.

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013

Απόκτησε Professional Diploma in Energy Production & Management

Professional Diploma που ανταποκρίνεται στη μεγάλη ζήτηση εξειδικευμένων επαγγελματιών, προσφέροντας σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση

Το Mediterranean College, παρακολουθώντας τις νέες διεθνείς τάσεις και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται σε ότι αφορά το θέμα παραγωγής και κατανάλωσης ενεργειακών μορφών στην παγκόσμια αγορά, διαμόρφωσε και  προσφέρει ένα καινοτόμο κύκλο σπουδών στον τομέα της Παραγωγής και Διαχείρισης Ενέργειας καθώς και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι εγγραφές για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014, ήδη άρχισαν. 

Το πρόγραμμα  σπουδών καλύπτει όλο το γνωστικό πεδίο, από τους τρόπους παραγωγής  έως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αναφέρεται σε όλες τις μορφές ενέργειας (συμβατικές, αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμία, βιομάζα, συμπαραγωγή).  Οι φοιτητές διδάσκονται στοιχεία υποδομής που αφορούν στο παραγωγικό σκέλος τόσο των συμβατικών όσο και των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, στοιχεία των Οικονομικών της Ενέργειας καθώς και στοιχεία περιβαλλοντικής τεχνολογίας και εκτίμησης επιπτώσεων.

Η δομή και το περιεχόμενου του προγράμματος προσφέρει ολοκληρωμένη εκπαίδευση στις παρακάτω θεματικές περιοχές:

-Παραγωγή Ενέργειας (Σταθμοί και συστήματα ηλεκτροπαραγωγής. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).                                                                                                                                                             -Χρήσεις Ενέργειας (Ενέργεια στα κτήρια, ελαχιστοποίηση απωλειών, συστήματα διαχείρισης ενέργειας κλπ., Ενέργεια και βιομηχανία -συμπαραγωγή, ανάκτηση θερμότητας κλπ-, Ενέργεια και περιβάλλον) .

-Εξοικονόμηση Ενέργειας (Βιοκλιματικός σχεδιασμός. Διαχείριση ενέργειας -αυτόματος έλεγχος, λογιστικές διαδικασίες-, Οικονομία και προγραμματισμός του ενεργειακού συστήματος.).

Ο νέος κύκλος σπουδών του Τομέα Ενέργειας του Mediterranean College, ανταποκρίνεται στη μεγάλη ζήτηση εξειδικευμένων επαγγελματιών στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προσφέροντας στους απόφοιτους του προγράμματος ολοκληρωμένη τεχνογνωσία σε όλα τα γνωστικά πεδία που σχετίζονται με τον κλάδο, και σίγουρη επαγγελματική προοπτική.

Απευθύνεται πρώτιστα σε φοιτητές / απόφοιτους μηχανικούς κάθε κατεύθυνσης, καθώς και σε επαγγελματίες του κλάδου που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της Ενέργειας . Το πρόγραμμα μπορεί να το παρακολουθήσουν απόφοιτοι Λυκείου, ΙΕΚ, σχεδιαστές εγκαταστάσεων ενέργειας, τεχνικοί εγκαταστάσεων καθώς και τεχνικοί πωλήσεων εγκαταστάσεων.

Η διάρκεια του  προσφερόμενου προγράμματος είναι 130 ώρες (1 ακαδημαϊκό έτος)  και η γλώσσα διδασκαλίας  στα Ελληνικά. Το πρόγραμμα μαθημάτων περιλαμβάνει φοίτηση 2 φορές / εβδομάδα ή Σάββατα. Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Δρ. Νίκος Μαρκάτος, π.Πρύτανης ΕΜΠ Πρόεδρος Ερευνητικού Κέντρου (ΚΕΤΑΚ) Mediterranean College.
Για περισσότερες πληροφορίες: Mediterranean College, Aθήνα:  Πατησίων 107 & Πελλήνης 8, Αθήνα, τηλ.: 210 8899600, Θεσσαλονίκη: Βαλαωρίτου 9, τηλ.: 2310 287 779 , www.medcollege.edu.gr

To Mediterranean College στα Social Media:
Facebook:http://www.facebook.com/mediterraneancollege  Twitter:https://twitter.com/#!/medcollege1 YouTube:http://www.youtube.com/mediterraneancollege


Enhanced by Zemanta

Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

6 μήνες φυλάκιση για Τρικαλινούς που ρύπαιναν τον Ληθαίο


Ένοχοι κρίθηκαν από το Δικαστήριο ιδιοκτήτες κατοικιών στα Τρίκαλα, μιας και βεβαιώθηκε ότι... λύματα από τα σπίτια τους κατέληγαν στο ποτάμι της πόλης.

Τα λύματα διοχετεύονταν στον αγωγό ο οποίος καταλήγει στο Ληθαίο ποταμό, ακριβώς πίσω από τον Άγιο Κωνσταντίνο. Το πρόβλημα της δυσοσμίας και των μολύνσεων ήταν έντονο τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά κατά τη περίοδο του θέρους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΤ ενήργησαν και βεβαίωσαν από πού προέρχονταν η μόλυνση. Οι ιδιοκτήτες συμμορφώθηκαν προς τις υποδείξει και συνδέθηκαν με το δίκτυο ακαθάρτων της ΔΕΥΑΤ, ωστόσο το Δικαστήριο τους επέβαλλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή, για ρύπανση του περιβάλλοντος. Και ίσως έτσι... βάλουμε κάποτε μυαλό.
trikalavoice.gr

«Αναγκαιότητα για την Ελλάδα η επανεκκίνηση της αγοράς των φωτοβολταϊκών»

Πρώτη και βασική προϋπόθεση η ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

«Πρώτη και βασική προϋπόθεση η ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας».
Προσκεκλημένος στο Συνέδριο του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών με θέμα: «Επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών & οι προϋποθέσεις για τη μεγάλη διείσδυση τους στα ηλεκτρικά δίκτυα», ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο των φωτοβολταϊκών και των ΑΠΕ γενικότερα, στην ανάγκη για ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τη διείσδυση των φωτοβολταϊκών στα ηλεκτρικά δίκτυα.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Λευτέρη Αυγενάκη:

«Η σημερινή εκδήλωση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, μου δίνει την ευκαιρία να εκφράσω, βεβαίως τη μεγάλη πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και να σχολιάσω και να καταδείξω τα κακώς κείμενα και όλα αυτά που λειτουργούν αποτρεπτικά για αυτόν τον επενδυτικό κλάδο.

Ο κλάδος της ενέργειας αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα στην παγκόσμια προσπάθεια για την προώθηση ενός νέου, βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης. Ενός μοντέλου που θα καλύπτει τις ανάγκες της σημερινής γενιάς, αλλά και θα λειτουργεί υπεύθυνα σε σχέση με το περιβάλλον και τις ανάγκες των επόμενων γενεών.

Στο πλαίσιο αυτό, ειδικά ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα πεδία ανάπτυξης καινοτομιών, προσέλκυσης κεφαλαίων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό τόπο για ευρεία χρήση των ΑΠΕ. Τα ιδιαίτερα φυσικά τοπιολογικά χαρακτηριστικά της σε συνδυασμό με τα ποικιλόμορφα κλιματολογικά στοιχεία της, ικανοποιούν την αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη κάθε εφαρμογής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά δε, για τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Για την Ελλάδα, η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί όχι μόνο ευκαιρία, αλλά και αναγκαιότητα, διότι μπορεί να παράξει προστιθέμενη αξία για τη χώρα, κινητοποιώντας επενδύσεις, στηρίζοντας την απασχόληση, συνεισφέροντας στα δημόσια έσοδα, στη βελτίωση του ενεργειακού μείγματος και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Βέβαια, πέραν των φυσικών χαρακτηριστικών, την δυνατότητα εφαρμογής των ΑΠΕ καθορίζει και μια σειρά άλλων παραμέτρων, όπως για παράδειγμα το διαθέσιμο δίκτυο μεταφοράς, η περιορισμένη ζήτηση των νησιών, η σημερινή κατάσταση στην αγορά ενέργειας, με δυο λόγια, παράγοντες που θέτουν όρια στην αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ως στόχο τη συμμετοχή της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, σε ποσοστό 20% ως το 2020. Ο αντίστοιχος εθνικός στόχος για τη συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Α.Π.Ε. στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, έχει καθοριστεί σε ποσοστό τουλάχιστον 40% μέχρι το 2020

Ωστόσο, είναι προφανές ότι για την επίτευξη του εθνικού στόχου διείσδυσης θα απαιτηθεί η εγκατάσταση σημαντικής νέας ισχύος στα επόμενα χρόνια- γεγονός που δημιουργεί αντίστοιχα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, αλλά και την ανάγκη για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για τη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην ενεργειακή αγορά, όλα αυτά τα χρόνια.

Πρώτη και βασική προϋπόθεση αποτελεί η ανάγκη ουσιαστικής απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στο «έγκλημα» της οικονομικής κατάρρευσης της ΔΕΗ. Η μονοπωλιακή σχέση με το καταναλωτικό κοινό της χώρας μας όλα αυτά τα χρόνια, σχέση την οποία ενστερνίστηκαν πολλές κυβερνήσεις με εξαίρεση η κυβέρνηση της ΝΔ το 90-93 και φυσικά οι κραταιοί συνδικαλιστές της πανίσχυρης ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, είχαν σαν αποτέλεσμα όλες αυτές τις στρεβλώσεις που βιώνουμε σήμερα.

Το απόστημα αυτό ήρθε η ώρα να σπάσει. Το μονοπώλιο πρέπει επίσης να σπάσει και η αγορά της ενέργειας για το καλό της οικονομίας, για το καλό των καταναλωτών και κατ´ επέκταση των Ελλήνων φορολογουμένων, πρέπει ουσιαστικά να ανοίξει, διασφαλίζοντας έτσι ένα σταθερό, βιώσιμο και κυρίως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Βεβαίως σημαντικές ενέργειες πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας. Κυρίαρχο πρόβλημα αποτελεί το ασταθές φορολογικό περιβάλλον, ή καλύτερα η υπερφορολόγηση. Η αιτία για αυτή τη στρέβλωση οφείλεται στο μεγάλο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, που όμως μπορεί να «κλείσει»,χωρίς να καταστραφεί η αγορά και να επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο καταναλωτής. Και ένα τέτοιο σχέδιο μελετά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ένα επιπλέον ζήτημα είναι το υψηλό κόστος εγκατάστασης παράλληλα με την έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες για τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η βελτίωση της πρόσβασης των επενδυτών στη χρηματοδότηση, πρέπει να αποτελέσει ένα εξίσου σημαντικό πεδίο δράσης. Η μειωμένη πρόσβαση σε κεφάλαια, το υψηλό κόστος του χρήματος, οι αυξημένες εγγυήσεις και οι απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων, είναι παράγοντες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη της επενδυτικής δραστηριότητας.

Ο τρόπος στήριξης των ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταικών οφείλει να επανεξεταστεί, με βάση τη συνεισφορά τους στο σύστημα, συνεκτιμώντας το κόστος αυτής της στήριξης με ορθολογικά κριτήρια, τα οποία διασφαλίζουν εύλογες αποδόσεις στις επενδύσεις που γίνονται στο συγκεκριμένο κλάδο, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτών των μεταρρυθμίσεων, και με πρόσφατες παρεμβάσεις μου, έχω επισημάνει τη σημασία της νομοθετικής κατοχύρωσης του net-metering, του συμψηφισμού, δηλαδή της παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας. Το γεγονός ότι οι νέες εγγυημένες τιμές πώλησης της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ενέργειας είναι πλέον χαμηλότερες από την λιανική τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγει το δρόμο για εφαρμογή συστημάτων net-metering και αυτοκατανάλωσης.

Για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο, απαιτείται η θεσμική κατοχύρωση και του net-metering και της αυτοκατανάλωσης, αλλά και η προσαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ στα νέα δεδομένα (π.χ. αποδοχή και προμήθεια μετρητών διπλής κατεύθυνσης, δραστική μείωση του κόστους σύνδεσης σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα). Το σχήμα αυτό του net-metering κατευθύνει τον καταναλωτή να διαστασιολογήσει το σύστημά του κοντά στην ετήσια κατανάλωσή του για να μην έχει διαφυγόντα κέρδη.

Οι νέες εξελιγμένες ενεργειακές τεχνολογίες και οι διαχρονικές περιβαλλοντικές επιταγές, τα διεθνή και ευρωπαϊκά πλαίσια συνεργασίας αλλά και άλλες διακρατικές συμφωνίες και πρωτόκολλα, επιτάσσουν την προσαρμογή και την εναρμόνιση της ελληνικής ενεργειακής αγοράς και του θεσμικού της πλαισίου, με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις, αντιλήψεις και επιταγές.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα εξαιτίας της κρίσης, παραμένει γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει σπουδαία πλεονεκτήματα και δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας-και ειδικά στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών.

Διαθέτει, επίσης, μια δυναμική επιχειρηματική κοινότητα, την οποία αντικρίζω ανάμεσά σας, η οποία μπορεί να κοιτάζει μπροστά και να λειτουργεί με τόλμη, σοβαρότητα αλλά και αξιοπιστία.

Σήμερα, υπάρχει πλέον και η απαραίτητη βούληση εκ μέρους της Πολιτείας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Τελειώνοντας,

θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και ελπίζω ότι η διοργάνωση αυτή θα συμβάλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση και θα αποτελέσει ευκαιρία για την ανάδειξη νέων ευκαιριών και δυνατοτήτων.

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας».

Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

Ζητούν εθελοντές για τη νυχτερινή δασοπροστασία της Πάρνηθας

Ανοιχτή πρόσκληση-έκκληση απευθύνουν οι Εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής προς κάθε πολίτη, προκειμένου να συμμετάσχει εθελοντικά στις νυχτερινές πυροφυλάξεις στην Πάρνηθα που ήδη έχουν ξεκινήσει με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Τα μέλη της οργάνωσης επισημαίνουν ότι η συμμετοχή των εθελοντών είναι ζωτικής σημασίας, καθώς πρέπει να προστατευθεί το 40% του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και σημαντικότατο μέρος της περιφέρειάς του, τα οποία έχουν παραμείνει αλώβητα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

«Πρέπει να τα προστατεύσουμε. Εάν καούν, εκτός των άλλων επιπτώσεων, η θερμοκρασία το καλοκαίρι θα ανέβει ακόμη 1-2 βαθμούς. Η πυρκαγιά άφησε ανέπαφο ολόκληρο το βόρειο και ανατολικό τμήμα του Δρυμού, όπως και τμήματα ανάμεσα στις καμένες περιοχές που γλίτωσαν από τη φωτιά. Συνολικά τα 2/3 περίπου του Εθνικού μας Δρυμού έχουν σωθεί. Ωστόσο, η επιτήρηση περιοχών που πληγώθηκαν από φωτιά έχει μεγάλη σημασία, όπως και η αναδάσωση, διότι εάν καούν ξανά, η φυσική τους αποκατάσταση είναι πια εξαιρετικά δύσκολη», τονίζουν.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι σκοπός των πυροφυλάξεων είναι ο εντοπισμός εστιών πυρκαγιάς που θα μπορούσαν να απειλήσουν το αλώβητο κομμάτι της Πάρνηθας, αλλά και τις καμένες περιοχές που ήδη ξαναπρασινίζουν με νεαρά πεύκα και έλατα: «Ηδη το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος δύο πυρκαγιές κοντά στην Πάρνηθα (σε Θρακομακεδόνες και Κρυονέρι) μας θύμισαν ότι ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός».

Οι νυχτερινές δασοπυροφυλάξεις διεξάγονται σε στεγασμένο χώρο (πυροφυλάκια Σκίπιζας και Μόλας) σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, το Δασαρχείο και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Μπορεί να λάβει μέρος σε αυτές οποιοσδήποτε άνω των 18 ετών, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, καθώς γίνονται υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένων μελών του ΕΔΑΣΑ.

Πέραν της μεγάλης κοινωνικής προσφοράς που αποτελεί η εθελοντική συμμετοχή στις νυχτερινές πυροφυλάξεις, σύμφωνα με τους συντονιστές του ΕΔΑΣΑ Βασίλη Στάμο και Δήμητρα Στάθη, όσοι προστρέξουν στις εθελοντικές ομάδες έχουν να αποκομίσουν εκτός από την εμπειρία της πυροφύλαξης και την ευχαρίστηση που προσφέρει η καλοκαιρινή δροσιά του βουνού στο υψόμετρο των 1.100 μέτρων: «Σίγουρα είναι η εσωτερική ανάγκη να κάνουμε κάτι για την προστασία των δασών μας, ειδικά τώρα που οι κρατικοί πόροι είναι λιγοστοί. Αλλά είναι και η μαγεία της πυροφύλαξης: η δροσιά του βουνού, η μυρωδιά των ελάτων, η θέα, τα αστέρια, η παρέα... Πρέπει να το ζήσεις, για να καταλάβεις!».

Θυμίζουμε ότι ο ΕΔΑΣΑ είναι περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, που δραστηριοποιείται εδώ και 27 χρόνια στην εθελοντική δασοπυροφύλαξη, δασοπυρόσβεση και αναδάσωση των βουνών της Αττικής, καθώς και στην παροχή βοήθειας -στο μέτρο του δυνατού- προς τις υπηρεσίες κατάσβεσης ορεινών δασικών πυρκαγιών.

Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

Αποκλείουν λιμάνι και δήμο για να μην πωληθεί η "Χρυσή Αμμουδιά" οι κάτοικοι της Θάσου


Αποφασισμένοι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ενάντια στην απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να παραχωρήσει σε ιδιώτες, εκτάσεις και υποδομές του νησιού, δηλώνουν οι Θάσιοι μετά και από τη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα Λιμενάρια.

Επίσης, θεωρούν απαράδεκτη την μέχρι σήμερα ολιγωρία που επέδειξαν οι βουλευτές του νομού στο όλο θεμα.Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση τη Συντονιστικής Επιτροπής:

«Στα πλαίσια της ενημέρωσης για το ξεπούλημα της δημόσιας γής της Θάσου έγινε συνέλευση στα Λιμενάρια στις 25/6/2013, οι κατοίκοι των Λιμεναρίων καταδικάζουν την απόφαση της κυβέρνησης και τάσσονται στον ανυποχώρητο αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή εμπορευματοποιησης της Δημόσιας και Δημοτικής γης. Αποφασίστηκε σε μεθοδευσή δυναμικών κινητοποιησεών όπως :

• Συμβολική καταληψή του Λιμανίου της Θάσου

• Κατάληψη του Δήμου και του Δημόσιου Ταμείου

• Κηρίσουμε ανεπιθυμητούς τους βουλευτές του νομού και οποιονδήποτε τάσσεται υπέρ της πώλησης ή παραχώρησης Δημόσιας και Δημοτικής γης.

Παράλληλα συνεχίζονται οι προγραμματισμένες Λαικές συνελευσείς και ενημερώσεις των κατοίκων του νησιού με τους υπεύθυνους της πρωτοβουλίας ενάντια στην εκχώρηση της Χρυσής Αμμουδιάς και άλλων εκτάσεων να καλούν τον κόσμο σε συμμετοχή.xanthipress.gr

Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

Βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύσεις και διαχείριση των πηγών ενέργειας

Απαραίτητη προϋπόθεση η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και η απεξάρτηση από την εισαγωγή ενέργειας

Τα συνολικά οφέλη που θα προκύψουν για την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις από την ορθολογική διαχείριση ενέργειας σε όλα τα επίπεδα αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων στη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύσεις και διαχείριση των πηγών ενέργειας», στο Επενδυτικό Φόρουμ: «Η Ανάπτυξη που θέλουμε», με καλεσμένους ανθρώπους της αγοράς, εκπροσώπους εταιρειών, τραπεζών, επιστημονικών και θεσμικών φορέων.

Ο κ. Γιάννης Ρέτσας, από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Επενδυτών, Invest in Greece, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ρύθμιση που προβλέπεται στον νέο αναπτυξιακό νόμο, και αφορά στην χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν ακίνητη περιουσία στη χώρα μας αξίας 250.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Ρέτσας, πρόκειται για ένα σημαντικό νομοθέτημα που θα επηρεάσει την ανάπτυξη στη χώρα μας σημαντικά τα επόμενα χρόνια καθώς όπως υποστήριξε η συγκεκριμένη δυνατότητα αφορά ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις, κρίνοντας από το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή ακόμη.

Η άδεια διαμονής δίνεται για 5 χρόνια στον κάτοχο και την οικογένειά του, υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης, δεν αποτελεί «διαβατήριο» για τη χορήγηση ιθαγένειας, όπως επίσης δεν δίνει και το δικαίωμα άδειας άσκησης επαγγέλματος. Ωστόσο δίνεται στον ενδιαφερόμενο η δυνατότητα να είναι μέτοχος σε επιχειρήσεις ή να κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου σε κάποια επιχείρηση.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Ρέτσας υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολίτες της Ρωσία και του Ισραήλ ακόμη και από την Αίγυπτο, και προέβλεψε ότι τα επόμενα δύο χρόνια ο κλάδος του real estate θα τονωθεί και η οικοδομική δραστηριότητα θα «ανθίσει» με την ανέγερση νέων κτιρίων με τις προδιαγραφές που ζητούν οι ξένοι.Ο κ. Γιάννης Τσιπουρίδης, Πρόεδρος ΕΛΕΤΑΕΝ, ήταν αρκετά κατηγορηματικός τονίζοντας ότι το ένα και μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης είναι η κλιματική αλλαγή. Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε ότι το 97% όλων των επιστημονικών ανακοινώσεων, τα τελευταία χρόνια, συγκλίνουν ότι πρέπει να πάμε άμεσα σε κοινωνία μηδενικού άνθρακα. Και αυτό, όπως είπε, είτε θα συντελεστεί με την πυρηνική ενέργεια είτε μέσω των ΑΠΕ. Αν ενδιαφερόμαστε για τον πλανήτη και το περιβάλλον πρέπει να προκρίνουμε την δεύτερη επιλογή, η οποία αν και δείχνει δύσκολη είναι όμως εφικτή, ώστε να έχουμε από τις Ανανεώσιμες Πηγές το 100% της ενέργειας που είναι απαραίτητη για τις ανάγκες μας και πρέπει να γίνει μέσω της «αποθήκευσης» ενέργειας. Η μεθοδολογία και η τεχνολογία υπάρχει και εξελίσσεται αρκεί να αποφασίσουμε ότι αυτή είναι η λύση που θα ακολουθήσουμε.

Σε εθνικό επίπεδο, ο κ.Τσιπουρίδης, επισήμανε ότι οι επιλογές μας είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ, μικρών και μεγάλων έργων, οι οποίες χτίζονται άμεσα και προσφέρουν θέσεις εργασίας και παράγουν άμεσα ενέργεια. Ωστόσο όπως είπε, το 2013 είναι ίσως μια από τις χειρότερες χρονιές για τις επενδύσεις σε Αιολικά Πάρκα, με την παραγωγή στα 45μεγκαβατ. Πολλοί θέλουν να επενδύσουν αλλά το μη σταθερό επενδυτικό περιβάλλον που υπάρχει δεν ευνοεί.

Οκ Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Πρόεδρος του ΚΑΠΕ, υποστήριξε ότι οι ΑΠΕ και η εξοικονόμηση ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες για να ξεκινήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας, τονίζοντας ότι τα μικρά αποκεντρωμένα ενεργειακά έργα είναι εκείνα που αποτελούν το μοντέλο ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα έξυπνα δίκτυα, η έξυπνη τιμολόγηση, ο καταναλωτής που παίρνει πλέον αποφάσεις είναι τα νέα δεδομένα που έστω και καθυστερημένα θα έρθουν και στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Θεοφύλακτος.

Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε δύο πρωτοποριακά έργα του ΚΑΠΕ, το «πράσινο» νησί στο οποίο μεταμορφώνεται ο Αη Στράτης και την «πράσινη» γειτονιά που αφορά σε ένα συγκρότημα 4 πολυκατοικιών στην Αγ.Βαρβάρα.

Στην Ελλάδα έχουμε ακριβή ενέργεια, έχουμε φόρους και χαράτσια στην ενέργεια, χρονοβόρες διαδικασίες και γραφειοκρατία στην ενέργεια και το πιο βασικό δεν υπάρχει χρηματοδότηση, τόνισε ο κ. Θεοφύλακτος περιγράφοντας τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά ενέργειας στη χώρα μας. Παράλληλα αναφέρθηκε στο μέγα πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα με ήπιο χειμώνα εμφανιζόταν να καταναλώνει περισσότερα σε θέρμανση από τη Σουηδία! Νοσοκομεία και αθλητικά κέντρα είναι το όργιο της ενεργειακή σπατάλης, υποστήριξε ο κ Θεοφύλακτος.

Ωστόσο όπως είπε τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν μπει σε πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ακολουθούν αλλά όχι σε μεγάλο ποσοστό. Επίσης στις μεταφορές μειώθηκε η κατανάλωση καυσίμων λόγω έλλειψης χρημάτων, που έχει επιφέρει η κρίση στα νοικοκυριά αλλά οι μετακινήσεις των φορτηγών είναι στο «κόκκινο».

Ο κ. Σάββας Σεϊμανίδης, Αντιπρόεδρος European Renewable Energies Federation (EREF), αναφέρθηκε σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τα οποία οι ΑΠΕ δεν φταίνε για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο. Υπάρχει η λάθος εντύπωση ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές είναι υπαίτιες για αυτές τις αυξήσεις, ωστόσο έρευνα της ΕΕ αποδεικνύει ότι κύριος παράγοντας των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος είναι η υπερ-φορολόγηση που επιβάλουν τα κράτη στην ενέργεια και οι αυξήσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων.

Οι ΑΠΕ, τόνισε ο κ. Σεϊμανίδης, δεν είναι ξεχωριστό κομμάτι τις ενεργειακής αγοράς και ζητούν ισότιμη συμμετοχή στις επενδύσεις και στις επιδοτήσεις προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές, προτείνοντας τη σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν τα συμβατικά καύσιμα και κυρίως η πυρηνική ενέργεια. Ας μη ξεχνάμε, όπως είπε ότι τα αιολικά πάρκα είναι 20% πιο φθηνά από το φυσικό αέριο. Όσο λοιπόν πιο γρήγορα ενσωματωθούν στην αγορά τόσο πιο φθηνή ενέργεια θα έχουμε για τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες.

Παράλληλα ο κ. Σεϊμανίδης αναφέρθηκε στους τελευταίους προβληματισμούς που απασχολούν την Ε.Ε. όσον αφορά στην πορεία των ενεργειακών θεμάτων. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά σήμερα είναι και η τελευταία ημέρα υποβολής απόψεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση της νέας ενεργειακής πολιτικής, μετλα το 2020, καθώς οι εξελίξεις δημιουργούν την ανάγκη αναδιαμόρφωσης των συμφωνηθέντων για το κλίμα όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί. Η οικονομική κρίση που επηρεάζει όλα σχεδόν τα κράτη της Ευρώπης και τις επιχειρήσεις έχει ως συνέπεια να μην είναι πλέον εφικτές κάποιες επενδύσεις – λύσεις που είχαν προκριθεί προ κρίσης. Όπως π.χ ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός των δικτύων μεταφοράς ενέργειας, επένδυση που ίσως λόγω της κρίσης να μη γίνει.

Ο Δρ. Άλεξ Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΕCCO INTERNATIONAL, μοιράστηκε την εμπειρία του από την Αμερική όπου εργάζεται , υποστηρίζοντας ότι είναι άμεση ανάγκη να συνυπάρξουν το φυσικό αέριο με τις ΑΠΕ, καθώς το πρώτο αποτελεί εργαλείο για την ενσωμάτωση του δεύτερου στην αγορά. Ο Δρ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι τα τελευταία 10 χρόνια ασχολούμαστε με τις αλλαγές των ενεργειακών αγορών προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και για αυτό οι στόχοι πρέπει να είναι βασισμένοι σε πραγματικά δεδομένα, όπως τα προβλήματα που υπάρχουν στη διείσδυση των ΑΠΕ. Όπως είπε, ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης στην Αμερική είναι η επανάσταση του φυσικού αερίου με 1,5εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα όμως της Ευρώπης είναι ότι δεν μπορεί να συναγωνιστεί την Αμερική σε πρόσβαση φθηνού καυσίμου οπότε πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί σε αυτό τον τομέα.
Ο κ. Ευριπίδης Δοντάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας, ξεκίνησε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι σαν χώρα έχουμε τα δικά μας χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με σεβασμό στο περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Δοντάς υποστήριξε ως μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελλάδα της κρίσης, την εξασφάλιση της εσωτερικής επάρκειας με προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και στη συνέχεια να προχωρήσουμε και στην εξαγωγή τους. Μάλιστα, θύμισε στο ακροατήριο ότι τη δεκαετία του 1980 η κάλυψη αναγκών με εγχώρια προϊόντα του έλληνα πολίτη, ήταν στο 80% όταν σήμερα έχει πέσει στο 25%. Ο κ. Δοντάς ζήτησε αξιοποίηση πρώτων υλών για να επανέλθει, όπως είπε, η «υγεία» στον χώρο της οικονομίας με εξασφάλιση θέσεων εργασίας. Ωστόσο και αυτός αναφέρθηκε στο κόστος της ενέργειας, που στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ακριβό. Για παραγωγή αγαθών χρειάζονται φθηνές μορφές ενέργειας κάτι που σήμερα δεν ισχύει, είπε ο κ.Δοντάς, σημειώνοντας ότι η εξάρτηση δεν βοηθά στην προοπτική ανάπτυξης. «Μπορούμε να έχουμε εσωτερική επάρκεια αγαθών, η ελληνική γη το προσφέρει, είναι η λύση στην ανεργία, ενώ η εξαγωγή προϊόντων μας θα είναι ένα σταθερό εισόδημα», κατέληξε ο κ. Δοντάς.

Ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Πρόεδρος ΙΕΝΕ, ζήτησε τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής στρατηγικής στην ενέργεια, υψηλού επιπέδου, καθώς όπως είπε η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι οι μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Ο κ.Χατζηβασιλειάδης εμφανίστηκε ανήσυχος για την κληρονομιά που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές, έναν χρεωμένο και ακριβό ενεργειακό τομέα, εξαρτώμενο από τις εισαγωγές καυσίμων. «Χωρίς ενεργειακή πολιτική ευδοκιμεί η αυθαιρεσία των πολιτικών» τόνισε αναφέροντας σειρά πολιτικών αποφάσεων ή παραβλέψεων που μόνο ζημιά έχουν επιφέρει στο περιβάλλον και την οικονομία.

Η ενέργεια και το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σοβαρά θέματα ώστε να λείπει η υιοθέτηση εθνικής ενεργειακής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να χαράζεται όχι μόνο από τους πολιτικούς αλλά και από ειδικούς επιστήμονες τόνισε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ..

Ο κ. Θέμης Δημητρακόπουλος, Μέλος Γραμματείας του Τμήματος Οικολογίας – Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ένα στοίχημα επιβίωσης που δεν αφορά μόνο τη χώρα αλλά και τον πλανήτη, όσον αφορά στη μορφή και στους τρόπους που η παραγωγή ενέργειας θα προωθηθεί από τις κυβερνήσεις. Η βιώσιμη χρήση της ενέργειας είναι σήμερα περισσότερο από επιτακτική είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τις κοινωνίες, είπε χαρακτηριστικά. «Το μοντέλο που θα επιλεγεί σήμερα από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές θα έχει καταλυτικό αποτέλεσμα στο αύριο του πλανήτη», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι στην Ελλάδα, χρειάζεται ενεργειακή πολιτική αποκεντρωμένη με χωροταξική διασπορά και όχι το μοντέλο συγκέντρωσης που ακολουθείται σήμερα. Αυτό σημαίνει πολλές και μικρές ΑΠΕ. Αναφερόμενος στη συμφωνία για τον ΤΑΠ, για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, υποστήριξε ότι η συμφωνία δεν θα αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, καθώς, όπως είπε, έως να ολοκληρωθεί το έργο η τιμή του φυσικού αερίου ίσως να έχει σημειώσει πτώση, εξαιτίας και της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο ένα Εθνικό ενεργειακό πρόγραμμα, που μεταξύ άλλων θα εξασφαλίζει τη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας και της απεξάρτησης από το ορυκτά καύσιμα.

Ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής ελληνικού γραφείου Greenpeace, επανέλαβε τις θέσεις της Οργάνωσης σε ότι αφορά την αναγκαιότητα για την προώθηση των ΑΠΕ και τη μεγαλύτερη διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα θα μας δεσμεύσουν για τα επόμενα 30 χρόνια και υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από εισαγωγή ενέργειας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...