Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ στη Βουλή

Ο κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου ενημερώνει την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και μέτρα για εξυγίανση της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα κατατεθεί αμέσως μετά το Πάσχα στη Βουλή, ανακοίνωσε το Σάββατο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, προσθέτοντας πως το συνολικό κυβερνητικό σχέδιο θα ολοκληρωθεί με την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου μέσω της ΡΑΕ το Μάιο.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Παπαγεωργίου εξειδίκευσε τα μέτρα άμεσης ενέργειας για την αγορά των ΑΠΕ και μείωσης του ελλείμματος της εταιρείας η οποία διαχειρίζεται τον ειδικό λογαριασμό που πληρώνονται όλοι οι παραγωγοί (ΛΑΓΗΕ), τα οποία περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Τόνισε πως είναι απολύτως αναγκαίο να μηδενιστεί το έλλειμμα (1,4 δισ. ευρώ) που εμφανίζει ο ΛΑΓΗΕ, σημειώνοντας σε δραματικούς τόνους πως αν πτωχεύσει τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά για όλη την αλυσίδα ηλεκτρικής ενέργειας, τη ΔΕΗ, τους καταναλωτές και τις τράπεζες.

«Σας υπενθυμίζω ότι η Αργεντινή πτώχευσε γιατί κατέρρευσε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ προσέθεσε πως «επεξεργαζόμαστε τρόπους για να κλείσει το έλλειμμα, να επιβιώσει η αγορά και να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο τελικός καταναλωτής» και ανέλυσε τα μέτρα που αφορούν:

- την εισφορά για νέες εγκαταστάσεις που είναι μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013 με νέα ποσοστά.

- εγγυητική επιστολή ώστε να μην δεσμεύεται ο ηλεκτρικός χώρος από εκείνους που δεν έχουν διάθεση να επενδύσουν αλλά να εμπορευθούν την άδεια.

- μη παράτασης του τέλους διακράτησης σε πολύ μικρό διάστημα.

- αναστολής φωτοβολταϊκών μέχρι το τέλος του 2013.

- αλλαγή υπολογισμού της τιμής ώστε να πάνε με την μέση τιμή κόστους των θερμικών μονάδων.

Ο κ. Παπαγεωργίου διευκρίνισε πως απ' όλο αυτό το πλαίσιο εξαιρούνται οι στέγες.

Ακόμη, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι εξετάζεται και μόνιμη λύση για την αγορά των ΑΠΕ σε συνεργασία με τις τράπεζες ειδικά για τα φωτοβολταϊκά μόλις τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράταση δύο μηνών για αγρότες

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί μία ακόμη παράταση δύο μηνών (τον περασμένο Νοέμβριο είχε δοθεί παράταση τεσσάρων μηνών) για τις νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταïκών, ειδικά για τους κατ' επάγγελμα αγρότες. Γι' αυτούς και τα νησιά θα ισχύει το καθεστώς που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Τέλος, ο κ. Παπαγεωργίου ενημέρωσε ότι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών επιχειρείται να βρεθεί μια οικονομικώς αποδοτική λύση τόσο για το ΦΠΑ όσο και για τον φόρο που πληρώνουν ειδικά οι αγρότες αλλά και οι υπόλοιποι παραγωγοί που είναι στις ΑΠΕ.

«Ελπίζουμε ότι τον επόμενο μήνα θα βρεθεί η λύση ώστε να υπάρξει διευκόλυνση στους παραγωγούς και ειδικώς τους αγρότες», είπε και συμπλήρωσε ότι σε συνεργασία με τις τράπεζες το υπουργείο είναι πολύ κοντά ώστε να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Χάρατσι έως και 42% του τζίρου τους για τους επενδυτές φωτοβολταϊκών

Χαράτσι μέχρι και…42% επί του τζίρου τους προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπoυργείου Οικονομικών για όσους επενδυτές φωτοβολταϊκών συνδεθούν με το δίκτυο μετά την 1η Ιουλίου 2013.

Για όσων τα έργα συνδέθηκαν ή πρόκειται να συνδεθούν με το δίκτυο από την 1η Ιανουαρίου ως και την 30η Ιουνίου 2013, η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου φτάνει το 37%.

Το χαράτσι κλιμακώνεται ανάλογα με το πότε ο επενδυτής «κλείδωσε» την εγγυημένη ταρίφα. Τα οικιακά φωτοβολταϊκά τη γλίτωσαν (προς το παρόν τουλάχιστον), αφού παρά τα αρχικά σενάρια κρίθηκε ότι το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν μεγαλύτερο από το όποιο δημοσιονομικό όφελος.

Παράλληλα παγώνει παράλληλα κάθε νέα σύναψη σύμβασης πώλησης φωτοβολταϊκών με το δίκτυο μέχρι και το τέλος του 2013 (πλην των οικιακών που εξαιρούνται).

Επίσης καθιερώνεται για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ (από φωτοβολταϊκά, και αιολικά μέχρι βιομάζα) εγγυητική επιστολή που θα πρέπει να συνοδεύει στο εξής κάθε νέο αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης στο δίκτυο, με τέσσερα κλιμάκια.

Βασικός στόχος των ρυθμίσεων που αφορούν πολλές χιλιάδες επενδυτές, μεμονωμένους αλλά και επιχειρήσεις, είναι ο μηδενισμός των ελλειμμάτων της αγοράς των ΑΠΕ που εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος στα 640 εκατ. ευρώ.

Επίσης θεσπίζεται εγγυητική επιστολή που θα πρέπει στο εξής να συνοδεύει υποχρεωτικά κάθε αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης μονάδας ΑΠΕ στο δίκτυο, ενώ καθιερώνεται τέλος διακράτησης ύψους 1.000 ευρώ / MW για τα   αν τρία χρόνια μετά τη λήψη της άδειας ο επενδυτής δεν έχει ακόμη εκτελέσει το έργο.

Το τέλος μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ έως και τα 3.000 ευρώ/ MW. Αναλυτικά, οι ρυθμίσεις προβλέπουν :

1. Εισφορά 37% και 34% αντίστοιχα για φωτοβολταϊκά που τέθηκαν ή πρόκειται να τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή να συνδεθούν με το δίκτυο από την 1η Ιανουαρίου του 2013 έως και 30 Ιουνίου του 2013. Τα ποσοστά της περίπτωσης αυτής μειώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες για τους σταθμούς των κατ’ επάγγελμα αγροτών υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς δεν υπερβαίνει τα 100 kW.

Εισφορά 42% και 40% αντίστοιχα για φωτοβολταϊκά που τίθενται σε δοκιμαστική λειτουργία ή θα συνδεθούν με το δίκτυο μετά την 1η Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά (37% και 42%) της ειδικής εισφοράς, αφορούν σε φωτοβολταϊκά που «κλείδωσαν» εγγυημένη ταρίφα μέχρι και το Φεβρουάριο του 2012 και τα χαμηλότερα (40% και 34%), εκείνα τα έργα που κλείδωσαν τιμή από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Αύγουστο 2012.

Αναστολή σύναψης συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης ηλεκτρισμού με τον ΛΑΓΗΕ (Λειοτυργός Αγοράς) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Ο υπ. ΠΕΚΑ θα αποφασίζει αν η αναστολή μπορεί να αίρεται πριν την 31η Δεκεμβρίου.

Τέσσερα κλιμάκια εγγυητικών επιστολών. Το ύψος της εγγυητικής ορίζεται, ανά μονάδα ονομαστικής ισχύος του αιτήματος σε MW, σε 60.000 ευρώ για το τμήμα της ισχύος ως και 1 MW, 30.000 ευρώ για το τμήμα της ισχύος από 1 MW έως και 10 MW, 20.000 ευρώ για το τμήμα ισχύος από 10 MW ως και 100 MW, και 10.000 ευρώ για το τμήμα ισχύος πάνω από 100 MW.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν αντικίνητρα για τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο για μεγάλο χρονικό διάστημα στα ανώριμα αιτήματα.

Διάρκεια εγγυητικής τα 2 έτη, ενώ θα επιστρέφεται στον ενδιαφερόμενο μετά από αίτημά του ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει το έργο.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Αντιαναπτυξιακό το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές λέει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών


Έντονη κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις Ανανεώσιμες Πηγές, ασκεί με σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Ο ΣΕΦ υποστηρίζει ότι η Πολιτεία επιχειρεί με διαρκείς, συχνά αλληλοαναιρούμενες και σποραδικές ρυθμίσεις να "ελέγξει" τη μετάβαση προς την "πράσινη" εποχή και το αποτέλεσμα των άστοχων αυτών ρυθμίσεων είναι αποκλειστικά η απώλεια επενδυτικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας και η οικονομική καταστροφή όσων εμπιστεύτηκαν τις υποσχέσεις της Πολιτείας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, το σχέδιο νόμου είναι αποσπασματικό, αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό. Ο Σύνδεσμος καλεί τέλος το ΥΠΕΚΑ να δώσει την πλήρη εικόνα των πρωτοβουλιών που προτίθεται να λάβει, για να καταστεί σαφές στην αγορά ποιοι είναι οι όροι του παιχνιδιού και να δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την άρση του συνόλου των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

«Παγώνει» η σύνδεση νέων φωτοβολταϊκών με τα δίκτυα της ΔΕΗ


«Παγώνει» μέχρι το τέλος του χρόνου η σύνδεση νέων φωτοβολταϊκών με τα δίκτυα της ΔΕΗ όπως και η σύναψη συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις Ανανεώσιμες Πηγές που τέθηκε σήμερα σε νέα δημόσια διαβούλευση ως την Παρασκευή.

Το νομοσχέδιο προσαρμόστηκε και το νέο κείμενο περιλαμβάνει παρατήσεις από τη διαβούλευση που έγινε. Σύμφωνα με τις διατάξεις για τα φωτοβολταϊκά:

- «Αναστέλλεται έως 31 Δεκεμβρίου 2013 η σύναψη Συμβάσεων Σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το Σύστημα ή το Δίκτυο συμπεριλαμβανομένου και του Δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών».

- «Αναστέλλεται έως 31 Δεκεμβρίου 2013 η σύναψη συμβάσεων πώλησης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς με τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και τον Διαχειριστή του Δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών».

Αιτία της αναστολής (η οποία μπορεί πάντως να αρθεί πριν τις 31 Δεκεμβρίου με υπουργική απόφαση αν κριθεί ότι υπάρχει περιθώριο) είναι η αύξηση του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. Μέσω του λογαριασμού αυτού καλύπτονται οι υψηλές εγγυημένες τιμές για την ενέργεια που εγχέουν οι ΑΠΕ στο σύστημα. Όμως η αλματώδης αύξηση της εγκατάστασης νέων μονάδων ΑΠΕ οδηγεί (σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις) το έλλειμμα του λογαριασμού αν δεν λαμβάνονταν μέτρα στο τέλος του 2013 στα 700 εκατ. ευρώ και το 2014 σε 1,4 δισ. ευρώ. Η ανάγκη κάλυψης του ελλείμματος αυτού επισημαίνεται και στην κοινή ανακοίνωση ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ αναφορικά με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την επόμενη δόση. Από την αναστολή εξαιρούνται πάντως τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι η αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας θα γίνεται στο εξής με Υπουργική Απόφαση.

Με τις ρυθμίσεις που είχαν ήδη ανακοινωθεί, υπενθυμίζεται, απαλλάσσονται από το τέλος ΕΡΤ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, εκκλησίες και χώροι λατρείας κάθε θρησκείας, τάφοι και μετρητές με μηνιαία κατανάλωση χαμηλότερη από 20 κιλοβατώρες. Επίσης επιβάλλεται τέλος διατήρησης άδειας παραγωγής ύψους 1500 ευρώ ανά μεγαβάτ στους κατόχους αδειών παραγωγής, ένα χρόνο μετά τη χορήγησή της για τα φωτοβολταϊκά και 3-4 χρόνια για τις λοιπές τεχνολογίες.

Με άλλες διατάξεις προβλέπεται ότι το 20% των μισθωμάτων που εισπράττει το Δημόσιο για την εκμίσθωση Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων, θα διατίθεται στους δήμους των περιοχών όπου διενεργείται η μεταλλευτική δραστηριότητα.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Πράσινο φως για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε δασικές εκτάσεις


Ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε προσφυγή οικολογικών οργανώσεων, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η σχετική υπουργική απόφαση (απόφαση από τις 12.11.2008).

Το Συμβούλιο της Επικρατεία επικύρωσε την υπουργική απόφαση, κρίνοντας ότι είναι σύννομη με το Σύνταγμα, το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και την ελληνική νομοθεσία. Με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο, που εγκρίθηκε με την υπουργική απόφαση του 2008, τίθενται οι γενικές αρχές και κατευθύνσεις της εθνικής χωροταξικής πολιτικής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παράλληλα εισάγονται οι κανόνες και τα κριτήρια χωροθέτησης.

Στην απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφαίνεται ότι ο νομοθέτης μπορεί να επιτρέψει κατ' εξαίρεση και "υπό τη συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος" επεμβάσεις που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν τον δασικό χαρακτήρα μιας περιοχής, προκειμένου να εγκατασταθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για τα μικρά νησιά, που προστατεύονται περιβαλλοντικά από το Σύνταγμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι και εκεί είναι δυνατή η εγκατάσταση ανεμογεννητριών καθώς αποτελούν προσφερόμενο πεδίο για την ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει το «Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου» το «Αρχιπέλαγος Αιγαίου», η «Άμεση Επέμβαση για την Προστασία της Άγριας Φύσης» και το «Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...