Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος για την υλοτόμηση του δάσους στις Σκουριές

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ


Στον απόηχο των επεισοδίων της Κυριακής στις Σκουριές της Χαλκιδικής και τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας στους κατοίκους που αντιτίθενται στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός», οι Οικολόγοι Πράσινοι συναντήθηκαν με τον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Δασούλα. Κεντρικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η τήρηση της νομιμότητας γύρω από την υλοτόμηση του δάσους που έχει ήδη ξεκινήσει προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξορυκτικές δραστηριότητες της «Ελληνικός Χρυσός».
 Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων που αποτελούνταν από το συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας, Γιώργο Τσέκο, τον επιστημονικό συνεργάτη του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκο Μάντζαρη, και το νομικό σύμβουλο του κόμματος Λευτέρη Παπαγιαννάκη, ζήτησαν από τον Κ. Δασούλα να διερευνήσει επειγόντως καταγγελίες σχετικές με την νομιμότητα της απόφασης του Δασαρχείου Αρναίας να υπογράψει με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» “Πρωτόκολλο Εγκατάστασης και Υλοτόμησης” για την υλοτόμηση των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην 7633/2012 απόφαση παραχώρησης δάσους του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αυτή αφορά 3.273 στρέμματα αρχέγονου δάσους στις Σκουριές και 857 στρέμματα στον Κοκκινόλακκα για την κατασκευή χώρου απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων. Όμως η έναρξη της υλοτόμησης προϋποθέτει την ύπαρξη Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης για όλα τα σχεδιαζόμενα υποέργα. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης που διευκρινίζει προς το αρμόδιο Δασαρχείο Αρναίας ότι «η υπηρεσία σας θα επιτρέψει τις επεμβάσεις που αφορούν, τόσο τους χώρους που καταλαμβάνουν αυτά καθ’ αυτά τα έργα, όσον και τους χώρους επεμβάσεων που εξαρτώνται άμεσα από αυτά (πχ δρόμοι προσπέλασης σε αυτά κλπ) και θα εκδώσει τα ανάλογα πρωτόκολλα εγκατάστασης υλοτομικών εργασιών μόνο μετά την προσκόμιση των εγκεκριμένων μελετών των προσαρτημάτων 3,4 και 5 του υποέργου “Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών”», που όμως δεν υπάρχουν.

Παρόλα αυτά μετά από μεσολάβηση του ΥΠΕΚΑ το δασαρχείο Αρναίας υποχρεώθηκε να επιτρέψει την εκτέλεση των υλοτομικών εργασιών, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Για το ίδιο ζήτημα κατατέθηκε και επείγουσα ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο , η οποία συμπεριλήφθηκε στα έγγραφα που παραδόθηκαν στον κ. Δασούλα.
Επίσης, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζήτησαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα Περιβάλλοντος για τη διερεύνηση του ζητήματος της παραβίασης προηγούμενων Περιβαλλοντικών Όρων από την «Ελληνικός Χρυσός». Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΙΤΗΡΩ), από τους 121 περιβαλλοντικούς όρους, που αφορούν στο συγκεκριμένο έργο και που περιλαμβάνουν οι ΕΠΟ του 1999 και του 2005, τηρούνται χωρίς αποκλίσεις οι 99, οι 11 τηρούνται μερικώς και 11 δεν τηρούνται καθόλου.
Ο Εισαγγελέας Περιβάλλοντος υποσχέθηκε να διερευνήσει και τα 2 ζητήματα σε συνεργασία με τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πολυγύρου.
Πέρα από την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη τήρησης της νομιμότητας, επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουμε ότι η προώθηση επενδύσεων που καταστρέψουν μια περιοχή μακροχρόνια δε βοηθά τη χώρα ακόμα και αυτή την περίοδο της κρίσης. Η εξόρυξη και επεξεργασία χρυσοφόρων μεταλλευμάτων αποτελεί παράδειγμα μη αειφορικής δραστηριότητας με (τουλάχιστον) αμφίβολα οφέλη για την εθνική οικονομία. Ζητούμε την άμεση απόρριψη των ληστρικών για έδαφος και περιβάλλον σχεδίων εξόρυξης χρυσοφόρου μεταλλεύματος και την προώθηση εναλλακτικού βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδίου για την Β. Χαλκιδική βασισμένου στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.
Enhanced by Zemanta

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις υποψήφιες για τον τίτλο «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» 2015

Οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις είναι υποψήφιες για τον τίτλο Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2015 το Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο), οι Βρυξέλλες (Βέλγιο), η Γλασκόβη (Ηνωμένο Βασίλειο), το Δουβλίνο (Ιρλανδία), το Κάουνας (Λιθουανία), η Κιουτάχεια (Τουρκία), το Μπίντγκοζ (Πολωνία) και η Λιουμπλιάνα (Σλοβενία). Πρόκειται για την έκτη απονομή του βραβείου. Ενθαρρυντικό γεγονός είναι ότι συμμετέχουν πόλεις που είχαν υποβάλει και στο παρελθόν υποψηφιότητα, τόνισε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για το Περιβάλλον, Γιάνεζ Ποτότσνικ.

«Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις θέτουν τα παγκόσμια πρότυπα για την αστική βιωσιμότητα με πρωτοπόρες καινοτόμες λύσεις για τις οικολογικές προκλήσεις. Το βραβείο για την Πράσινη Πρωτεύουσα είναι μοναδική ευκαιρία για να μοιραστούν τη γνώση τους με την υπόλοιπη Ευρώπη», υπογράμμισε ο Επίτροπος της ΕΕ. Διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσει τις υποψηφιότητες με βάση 12 δείκτες, συμβολή στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, βιώσιμες μεταφορές, πράσινες αστικές περιοχές που ενσωματώνουν την αειφόρο χρήση της γης, δράση για τη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας, ατμοσφαιρικός αέρας, επίπεδα θορύβου, διαχείριση αποβλήτων, κατανάλωση νερού και επεξεργασία των λυμάτων, οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση, διαχείριση του περιβάλλοντος από την αυτοδιοικητική αρχή και ενεργειακή απόδοση. Ο τίτλος απονέμεται από το 2010. Η πρώτη πόλη που κέρδισε τον τίτλο ήταν η Στοκχόλμη και ακολούθησαν το Αμβούργο το 2011 και η Βιτόρια το 2012. Η Νάντη θα είναι πρωτεύουσα Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2013 και η Κοπεγχάγη το 2014.
agelioforos.gr

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Εξορύξεις χρυσού, Απορρίμματα, Φορείς Διαχείρισης: 3 επείγοντα προβλήματα ζητούν ορθολογικές λύσεις

Συνάντηση του Ν. Χρυσόγελου με τον υπουργό ΠΕΚΑ  Βαγγέλη Λιβιεράτο
 
Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Βαγγέλη Λιβιεράτο είχε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Νίκος Χρυσόγελος και ο επιστημονικός του συνεργάτης Νίκος Μάντζαρης για να συζητήσουν τόσο το πως η κρίση και οι προωθούμενες πολιτικές επηρεάζουν τις περιβαλλοντικές πολιτικές όσο και ειδικά θέματα, όπως η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, η παράτυπη υλοτόμηση στις Σκουριές Χαλκιδικής ενός αρχέγονου δάσους και η επιφανειακή εξόρυξη καθώς και η συνένωση ή και κατάργηση Φορών Διαχείρισης Φυσικών Προστατευόμενων Περιοχών.
 
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παράτυπης υλοτόμησης στις Σκουριές στη Χαλκιδική ο υπουργός έδωσε τα 2 έγγραφα του ΥΠΕΚΑ προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης με τα οποία το ΥΠΕΚΑ άναψε το πράσινο φως για την έναρξη των υλοτομήσεων. Παρέπεμψε επίσης στον αρμόδιο υφυπουργό και στην έκδοση της Απόφασης ‘Εγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τη συγκεκριμένη επένδυση, η οποία είναι έργο προηγούμενης κυβέρνησης. Ο Ν. Χρυσόγελος και ο συνεργάτης του τόνισαν τη σημασία της απαρέγκλιτης τήρησης της νομιμότητας. Υπογράμμισαν επίσης την κάκιστη διαδικασία διαβούλευσης που ακολούθησε τότε η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ πριν την έκδοση της ΑΕΠΟ όπου η υλοποίηση της επένδυσης παρουσιάστηκε ως προειλημμένη απόφαση, πράγμα που ήταν καθοριστικό στο να πολωθεί το κλίμα και να μη ληφθούν τελικά υπόψη οι πολύ σοβαρές και τεκμηριωμένες ενστάσεις για τη συγκεκριμένη επένδυση.
 
Η συζήτηση επεκτάθηκε συνολικά στο ζήτημα των εξορύξεων χρυσού. Υπήρξε συμφωνία ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και έχει ανάγκη από επενδύσεις περισσότερο από ποτέ. Όμως ο Ν. Χρυσόγελος εξήγησε ότι, ειδικά τώρα, οι κινήσεις μας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και στοχευμένες ώστε να προσελκύσουν πράσινες οικονομικές δραστηριότητες που θα είναι προς όφελος και της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, καθώς στο όνομα της κρίσης μπορεί να οδηγηθούμε σε επενδύσεις που θα καταστρέψουν ανεπανόρθωτα τους φυσικούς μας πόρους υποθηκεύοντας ταυτόχρονα το μέλλον της χώρας και των τοπικών κοινωνιών. Η εξόρυξη χρυσού είναι σαφώς μια τουλάχιστον αμφισβητούμενη δραστηριότητα και η χώρα πρέπει να αναζητήσει άλλες εναλλακτικές λύσεις συμβατές με την αντίληψη περί ανακύκλωσης από χρησιμοποιημένα καταναλωτικά προϊόντα και αποτελεσματικής χρήσης των μετάλλων. Οι προοπτικές από τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι εντυπωσιακές καθώς μια αντίστοιχη βιομηχανία σε ευρωπαϊκή χώρα με αντικείμενο την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ανακτά ετησίως τριπλάσια ποσότητα χρυσού από αυτή που θα εξάγει ένα ορυχείο του μεγέθους αυτού της Χαλκιδικής.
 
Στη συνέχεια, ο Ν. Χρυσόγελος είχε την ευκαιρία να εξηγήσει την εντελώς λαθεμένη στρατηγική που ακολουθεί η πολιτεία στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές, εστιάζοντας σε πανάκριβες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτου απορρίμματος, όταν η έμφαση θα πρέπει να είναι στη διαλογή των διαφόρων υλικών στην πηγή που οδηγεί σε φθηνότερες λύσεις οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν ταχύτερα, και να έχουν ταυτόχρονα μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στον τωρινό σχεδιασμό διαχείρισης των επορριμμάτων στην Αττική με την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δεν εξηγείται πως θα επιτευχθούν οι εθνικοί δεσμευτικοί στόχοι, ούτε έχει ληφθεί υπόψη η δυναμική μείωσης των παραγόμενων απορριμμάτων λόγω οικονομικής κρίσης καθώς και η αύξηση της ανακύκλωσης. Δεν τίθενται ποσοτικοί στόχοι πρόληψης ή εκτροπής υλικών πριν την τελική επεξεργασία, ενώ η δέσμευση των δήμων για 25 χρόνια εμποδίζει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων που εμφανίζουν τον τελευταίο καιρό δυναμική στη χώρα. Και τελικώς ποιος μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να υποχρεώσει τους πολίτες να πληρώνουν τριπλάσια ή τετραπλάσια τέλη καθαριότητας για τα επόμενα 25 χρόνια?
 
Ο Νίκος χρυσόγελος υπογράμμισε ότι ο υπάρχον σχεδιασμός μοιραία οδηγεί στην ακόμα ακριβότερη «λύση» της καύσης του παραγόμενου RDF και SRF (600.000 τόνοι το χρόνο) όπως άλλωστε τονίστηκε και στην πρόσφατη σχετική ερώτηση που υπέβαλλε ο Ν. Χρυσόγελος προς την Κομισιόν . Συμφωνήθηκε με τον Υπουργό ΠΕΚΑ να κανονιστεί συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό την επόμενη εβδομάδα για να συζητηθεί το θέμα αναλυτικά.  
 
Τέλος, συζητήθηκε το ζήτημα της συγχώνευσης αλλά και κατάργησης σε ορισμένες περιπτώσεις, των Φορέων Διαχείρισης Φυσικών Προστατευόμενων Περιοχών. Υπήρξε συμφωνία στην ανάγκη αλλαγών στο υπάρχον σύστημα των προστατευόμενων περιοχών αλλά μετά από διάλογο και αξιολόγηση ενώ ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι η λειτουργία των Φορέων χρηματοδοτείται μέχρι το 2015 από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΠΠΕΡΑΑ, ΠΕΠ) και αυτό μπορεί να συνεχιστεί – όπως διαβεβαιώνει η Κομισιόν - και για το διάστημα 2014 -2020, άρα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ το Δ.Σ. είναι άμισθο. Η Επιτροπή Φύση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν κατ’ επανάληψη επιχειρηματολογήσει κατά της αλλαγής του καθεστώτος των Φορέων Διαχείρισης, τουλάχιστον μέχρι το 2015, οπότε λήγει η προγραμματική περίοδος εξασφαλισμένης χρηματοδότησης για αυτούς μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ. Οι προτεινόμενες αλλαγές είναι στη λάθος κατεύθυνση καθώς ενδέχεται να οδηγήσουν όχι μόνο σε ελλιπέστερη περιβαλλοντική προστασία αλλά ακόμα και σε δημοσιονομική ζημιά. Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός  που θα στηριχθεί στην αξιολόγηση του υπάρχοντος έργου και στη συστηματική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς για όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν και να μην γίνουν αποσπασματικές και προσωρινές κινήσεις που θα προσθέσουτν αντί να επιλύσουν προβλήματα .
 
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων τόνισε τις σημαντικές δυνατότητες απασχόλησης που προσφέρει η προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα για τους νέους, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε αυτή την περίοδο της κρίσης που διανύουμε και που η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 50%. Ενημέρωσε με την ευκαιρία τον Υπουργό για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να οργανώσει επίσκεψη εργασίας φορέων και ομάδων πολιτών από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο για να συζητήσουν με ειδικούς για την πρακτική εφαρμογή και τις δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του είδους των οικονομικών δραστηριοτήτων.
 
Τέλος ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι η απορύθμιση της περιβαλλοντικής πολιτικής όχι μόνο δεν θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά θα προσθέσει περισσότερα προβλήματα και κόστος στις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα. Η αδυναμία της βιομηχανίας παλιότερα να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος συνέβαλλε στην κατάρρευσή σε διάφορες περιοχές. Η προώθηση σήμερα βρώμικων επενδύσεων θα συναντάει την αντίδραση των πολιτών. Η λύση στο πρόβλημα είναι η προσέλκυση σύχρονων, πράσινων δραστηριοτήτων, κυρίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που μπορεί να φέρουν γρήγορα θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο απασχόλησης και βιώσιμων δραστηριοτήτων. Αυτές οι προτάσεις βρίσκουν έδαφος πλέον και σε επίπεδο κρατών ή κρατιδιών, όπου υπουργοί όπως ο Πασκάλ Κανφίν,πράσινος υπουργός ανάπτυξης στη γαλλική κυβέρνηση ή ο πράσινος πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδιού της Βάδης – Βυρτεμβέργης προσπαθούν να αλλάξουν το μοντέλο ανάπτυξης, και θα ήταν μια καλή ευκαιρία να τους καλέσουμε στην Ελλάδα και να συζητήσουμε για τον διαφορετικό δρόμο για την οικονομία που αντιπροσωπεύει το Πράσινο Νιου Ντηλ (Green New Deal), οι επενδύσεις που κατευθύνονται σε Πράσινους Κοινωνικούς τομείς. Η Ελλάδα θα μπορούσε να μπει και αυτή στην πρωτοπορία νέων πολιτικών, αντί να επιστρέφει σταδιακά σε αντιλήψεις που αποτελούν μέρος της κρίσης”

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Στην Κλίνη του Προκρούστη οι επενδύσεις στα αιολικά πάρκα – μαμούθ

Του Σωτήρη Μεταξά / prismanews.gr

Από την ... Προκρούστεια Κλίνη φαίνεται πως θα περάσεις τρεις επενδύσεις – μαμούθ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα δύο αιολικά πάρκα και ο ένας ηλιοθερμικός σταθμός που περιλαμβάνονται στον ογκώδη φάκελο με τις fast track επενδύσεις στην ενέργεια, στην Κρήτη μπαίνουν σε περιπέτειες και κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε μία δικαστική διαμάχη με άγνωστο χρονικό ορίζοντα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο αλυσίδες αιολικών σταθμών, η μια σε 33 κι η άλλη σε 36 βουνοκορφές της Κρήτης και στους 4 νομούς κι ένα ηλιοθερμικό σταθμό σε έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων σε οροπέδιο της Σητείας. Ο σχεδιασμός υλοποίησης των έργων ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί καθώς ο φάκελος παραπέμφθηκε, με πολλούς αστερίσκους, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Χιλιάδες πολίτες, 10 δημοτικά συμβούλια, και δεκάδες επαγγελματικοί, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι υψώνουν τείχος στις επενδύσεις Fast Track που προορίζονται στην Κρήτη, σε μία προσπάθεια να μπει μπλόκο στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται με επίκεντρο τις μεγάλες μονάδες αιολικών πάρκων. Η κινητοποίηση του δικτύου κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και ο φάκελος των βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πλέον, το ανώτατο ακυρωτικό όργανο της χώρας καλείται να ανάψει το πράσινο φως ή να μπλοκάρει την αδειοδότηση εφτά στρατηγικών επενδύσεων στο νησί. Η εκστρατεία συσπείρωσης των πολιτών και η συγκέντρωση υπογραφών, με τελικό στόχο της προσφυγή στη δικαιοσύνη είχε μεγάλη ανταπόκριση και πλέον οι συγκεκριμένες επενδύσεις μπαίνουν σε ... περιπέτειες. Πρόκειται μάλιστα για τις πολυπληθέστερες προσφυγές που έχουν ποτέ κατατεθεί στην Ελλάδα και έχουν επίκεντρο τα τρία έργα βιομηχανικών ΑΠΕ που εντάσσονται στις fast track επενδύσεις στη χώρα.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο συνέδριο «Θαλάσσιο Περιβάλλον - Ασφάλεια - Ρύπανση - Μέθοδοι Αντιρρύπανσης»

Σε ένα σημαντικό συνέδριο που πραγματοποιείται στην Κύπρο και αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης. Το συνέδριο με θέμα "Θαλάσσιο Περιβάλλον - Ασφάλεια - Ρύπανση - Μέθοδοι Αντιρρύπανσης", που ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη γίνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MARE-MED και συνδιοργανώνεται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας και τη CRPM.

Ο Γιώργος Αλεξάκης που εκπροσωπεί την Περιφέρεια Κρήτης, μιλώντας στο συνέδριο, αναφέρθηκε στην μελλοντική πολιτική για τη Μακρο-Περιφερειακή Μεσογειακή Στρατηγική που θα εφαρμοστεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-20. Στην Στρατηγική αυτή περιέχεται ως βασική διάσταση η Περιβαλλοντική Φροντίδα και ιδιαίτερα η ασφάλεια του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη Μεσόγειο.

Η κα Ελένη Χατζηγιάννη, στέλεχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης που συμμετέχει στο συνέδριο, έκανε επαφές για τη συμμετοχή της Κρήτης στα επόμενα προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης.

Στην Κρητική αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης : η κα. Κ.Τσουκαλά Γεν. Διευθύντρια, και η κα. Δάφνη Βολτυράκη.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη με πραγματική άσκηση αντιρρύπανσης από θαλάσσια μόλυνση.

Κατάργηση Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου; Ερώτηση Ν. Χρυσόγελου προς την Κομισιόν

Το θέμα της κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου στο πλαίσιο της μείωσης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα από 29 σε 14, χωρίς αξιολόγηση, ουσιαστική διαβούλευση και επιστημονική μελέτη, θέτει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με την ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων τονίζει ότι δεν υπάρχει συνοδευτική έκθεση που να αποδεικνύει ότι από την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Αίνου προκύπτει δημοσιονομικό ή άλλο όφελος (αναβάθμιση λειτουργίας, επέκταση ορίων ευθύνης του περιλαμβάνοντας και τις υπόλοιπες σημαντικές περιοχές του Δικτύου Natura των νήσων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, όπως το ‘Καλόν Όρος’ (GR2220001). Η λειτουργία του Φορέα χρηματοδοτείται μέχρι το 2015 από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΠΠΕΡΑΑ) άρα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ το Δ.Σ. είναι άμισθο. Η Επιτροπή Φύση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν κατ’ επανάληψη επιχειρηματολογήσει κατά της αλλαγής του καθεστώτος των Φορέων Διαχείρισης, τουλάχιστον μέχρι το 2015, οπότε λήγει η προγραμματική περίοδος εξασφαλισμένης χρηματοδότησης για αυτούς μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, πολύ περισσότερο αν δεν υπάρχει αξιολόγηση και διαβούλευση για όποιες αλλαγές γίνουν

English: Pennyroyal, Mentha pulegium, at San D...
(Photo credit: Wikipedia)
Στο πλαίσιο μείωσης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου - έναν ιδιαίτερα αποδοτικό κι αποτελεσματικού φορέα επικαλούμενη δημοσιονομικούς λόγους, παρά το ότι το όρος Αίνος έχει ανακηρυχθεί ως Εθνικός Δρυμός (Β.Δ. 776/19 Νοεμβρίου 1962) κι αποτελεί Τόπο Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) (GR2220002), Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) (GR2220006), διεθνούς αναγνωρισιμότητας. Περιλαμβάνει την Κεφαλληνιακή Ελάτη (Abies cephalonica) – πολύ σπάνια νησί έχει δάσος Ελάτης - και πλήθος ελληνικών ειδών που φέρουν το όνομα του όρους Αίνος ή της Κεφαλονιάς (Viola cephalonica, Poacephalonica, Silene cephallenia, Erysimum cephalonicum, Limonium cephalonicum, Οphrys cephalonica, Astragalus sempervirenssubsp. cephalonicus, Campanula garganica subsp. cephallenica, Mentha pulegium subsp. cephalonica, Scutellaria rupestris subsp.cephalonica, Saponaria aenesia και Ajuga orientalis subsp. Aenesia). Φύονται σε αυτόν πολλά ελληνικά ενδημικά είδη φυτών, 7 αποκλειστικά ενδημικά του Εθνικού Δρυμού και της νήσου Κεφαλονιάς ενώ 5 περιλαμβάνονται στο νέο “Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων” και προτείνεται να προστατευθούν ως ‘Σπάνια’ και ‘Κινδυνεύοντα’.

Ο Νίκος Χρυσόγελος ερωτάει την Κομισιόν αν έχει ενημερωθεί από τις ελληνικές αρχές για την κατάργηση του Φορέα και για τα επιστημονικά - οικολογικά – οικονομικά κριτήρια στα οποία βασίστηκε η απόφαση αυτή, αν είναι η κατάργηση του Φορέα συμβατή με τη διαχείριση των Εθνικών Δρυμών και τις επιδιώξεις της Οδηγίας για τους οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) και αν όχι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει. Ερωτάει, επίσης. πώς αντιμετωπίζει η Κομισιόν την τροποποίηση των τεχνικών όρων υλοποίησης (π.χ. αλλαγή δικαιούχου) των εγκεκριμένων προγραμμάτων για την περιοχή Αίνου Κεφαλονιάς και τις πιθανές επιπτώσεις στην υλοποίηση και στα χρονοδιαγράμματά τους;
Enhanced by Zemanta

ΔΗΜΑΡ: «Αναγκαιότητα λήψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας».

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Μουτσινάς Πάρης, Ξηροτύρη Ασημίνα, Τσούκαλης Νίκος και Φούντα Νίκη για την «Αναγκαιότητα λήψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, εκτιμάται ότι κατά τη φετινή θερινή περίοδο κάηκαν περισσότερα από 500.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής γης.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), ο απολογισμός του φετινού καλοκαιριού επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δασοπροστασίας.

Στις φετινές καταστροφές εκτιμάται ότι 15 μεγάλες πυρκαγιές ανά τη χώρα είχαν ως αποτέλεσμα 407.000 στρέμματα καμμένων εκτάσεων, ενώ μόνον η πυρκαγιά της Χίου είχε ως αποτέλεσμα 152.000 στρέμματα καμμένων εκτάσεων.

Σύμφωνα δε με την έρευνα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων και του WWF Ελλάς, το 47% των καμμένων εκτάσεων στη χώρα μας έχει προέλθει από πυρκαγιές αγνώστων αιτίων, ενώ το 11% των πυρκαγιών προκλήθηκαν από κακόβουλο εμπρησμό (εξακριβωμένο ή πιθανό). Επισημαίνεται δε ότι η αμέλεια και η άγνοια των πολιτών σε θέματα πρόληψης ευθύνονται για το 42% των πυρκαγιών ετησίως.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη φετινή θερινή περίοδο αναφέρεται ότι μέχρι τα τέλη του μηνός Αυγούστου, σε σύνολο 250 δικογραφιών για πρόκληση εμπρησμού, οι 224 αφορούσαν σε αμέλεια και μόλις οι 26 σε πρόθεση.

Οι προξενούμενες καταστροφές στα δάση της χώρας δύσκολα αποκαθίστανται, ενώ το φαινόμενο τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που διαχειριστικές μελέτες δεν ανανεώνονται, ούτε υλοποιούνται όπου υπάρχουν.

Τα δάση χρήζουν άμεσης προστασίας, καθώς ζητήματα που αφορούν στα δασικά οικοσυστήματα αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες Αρχές αποσπασματικά. Ως εκ τούτου, επισημαίνεται η αναγκαιότητα κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος δασοπροστασίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Δεδομένων των μεγάλων καταστροφών που σημειώθηκαν κατά τη φετινή θερινή περίοδο, ποια μέτρα αντιπυρικής προστασίας προτίθεται να λάβει με σκοπό την προστασία, την αειφορική διαχείριση και την ανάπτυξη των δασών ανά τη χώρα;
  2. Προτίθεται να προβεί στη σύσταση Ενιαίου Φορέα Δασοπυρόσβεσης και Δασοπροστασίας σύμφωνα και με το ομόφωνο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες αναδάσωσης ή φυσικής αναγέννησης των πληγεισών περιοχών ώστε να αποδοθούν οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας;
  4. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων -μετά και τη διοικητική οργάνωση των υπηρεσιών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εφαρμογή του «Καλλικράτη»- στον τομέα της πρόληψης και της κατάσβεσης των πυρκαγιών;
  5. Προτίθεται να μεριμνήσει για την αναδιάρθρωση του ωραρίου των δασικών υπαλλήλων και την αύξηση των χορηγούμενων πόρων για την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών ώστε τα δάση να προστατεύονται σε εικοσιτετράωρη βάση και να διασφαλίζεται η αρτιότερη φύλαξή τους;

                                 
                                               

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση της Βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜ.ΑΡ, Νίκης Φούντα και του Υπουργού ΠΕΚΑ, Ευάγγελου Λιβιεράτου.


Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κύριο Ευάγγελο Λιβιεράτο, είχαν χθες στην Αθήνα η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκη Φούντα και ο Σταύρος Λειβαδάς, Υπεύθυνος Τομέα Οικολογίας του κόμματος.

Κατά την διάρκειά της, η οποία ήταν μακρά, συζητήθηκαν ενδελεχώς όλα τα θέματα της ατζέντας που είχε υποβάλλει η Βουλευτής, ενώ τον Υπουργό συνόδευσε κλιμάκιο του Υπουργείου, αποτελούμενο από την κυρία Μάρω Ευαγγελίδου, Γενική Γραμματέα ΥΠΕΚΑ, τον κύριο Κωνσταντίνο Μαθιουδάκη, Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον Κύριο Κωνσταντίνο Τριάντη, Ειδικό Γραμματέα Υδάτων, και τον κύριο Μωησή Κουρουζίδη, Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλευτού, χαρακτηρίστηκε ως «ιδιαίτερα εποικοδομητική» και εκφράστηκε η ειλικρινής επιθυμία και από τις δύο πλευρές για «σταθερή και ουσιαστική συνεργασία», ενώ για επιμέρους θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, ορίστηκαν ήδη συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα.

Η εκτροπή του Αχελώου αποτέλεσε μεγάλο κομμάτι της συζήτησης, με τους συνομιλητές να συμφωνούν ως προς την ανάγκη στήριξης της συνολικής μελέτης που έχει εκπονηθεί, σε συνδυασμό με τις μελέτες των κοινών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λαμβάνοντας όμως υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε έργου. Η κα Φούντα, τόνισε την αναγκαιότητα του διαχωρισμού του έργου στο φράγμα Μεσοχώρας, ώστε «να προχωρήσει ανεξάρτητα ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την Θεσσαλία και την χρήση των υδάτινων πόρων για την άρδευση στον Θεσσαλικό κάμπο».

Η Βουλευτής, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και για το θέμα του Κτηματολογίου, των Δασικών Χαρτών & των Χαρτών Χρήσης Γης, θέμα για το οποίο θα οριστεί εκ νέου συνάντηση.

Στην Βουλευτή παραδόθηκε από τον κύριο Τριάντη αναλυτικό Διαχειριστικό Σχέδιο Υδατίνων Πόρων Δυτικής Ελλάδας, το οποίο θα συζητηθεί αναλυτικά σε συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, η κα Φούντα παρέλαβε ανάλυση του οργανογράμματος του ΥΠΕΚΑ για την διαχείριση απορριμμάτων σε όλες της περιφέρειες της χώρας και ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της συνάντηση της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με τον επικεφαλής της TaskForce, Horst Reichenbach.

Για τα προβλήματα στην Τριχωνίδα και την Λυσιμαχία και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, παραδόθηκε στην Βουλευτή ειδικό εκπόνημα του Υπουργείου, επισφραγίζοντας την στενή συνεργασία των δύο μερών για ένα θέμα ιδιαιτέρως σημαντικό για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Αναλυτικά συζητήθηκε και η αντιμετώπιση της ακρίβειας της ενέργειας, με ιδιαίτερες αναφορές στα φωτοβολταϊκά συστήματα και τους φωτοβολταϊκούς αγρότες. Η κα Φούντα ζήτησε τα ακριβή αριθμητικά στοιχεία των αιτήσεων των αδειούχων, και υπογράμμισε «την ανάγκη για στήριξη της τόσο σημαντικής για την Ελλάδα αγροτικής παραγωγής, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το ξεπάγωμα των έργων και την απόδοση εγγυήσεων τουλάχιστον σε όσους έχουν ήδη δεσμεύσει τις παραγωγικές τους μονάδες».

Η ηγεσία του Υπουργείου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις 2 επίκαιρες ερωτήσεις που έχει καταθέσει η Βουλευτής σχετικές με την Συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (1.8.2012, αρ. 616) & τη Συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης Αμβρακικού, Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου & Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα σε ένα ενιαίο Φορέα (11.9.2012, αρ. 240)), η οποία και επανέλαβε τη θέση της υπέρ της συγχωνεύσεως, αλλά μόνο εφόσον θεσπιστούν παραγωγικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια αξιολόγησης.

Η Βουλευτής τέλος, έκανε μία σύντομη παρουσίαση της Ημερίδας για τον Αμβρακικό που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της στις 3 Νοεμβρίου στην Βόνιτσα, και απηύθυνε πρόσκληση στην αντιπροσωπεία του Υπουργείου η οποία και έγινε αποδεκτή.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι επενδυτές φωτοβολταϊκών

Τη νομική οδό πέρνουν οι διαφορές ανάμεσα στους επενδυτές σε φωτοβολταϊκά και τους αρμόδιους φορείς, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές και της επικείμενης επιβολής έκτακτης εισφοράς στο τζίρο των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Τη νομική οδό πέρνουν οι διαφορές ανάμεσα στους επενδυτές σε φωτοβολταϊκά και τους αρμόδιους φορείς, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές και της επικείμενης επιβολής έκτακτης εισφοράς στο τζίρο των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Χθες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) έστειλε εξώδικο στη ΡΑΕ, τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς) και τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή Δικτύων), ζητώντας τη σύγκληση της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών, όπως προβλέπει η σύμβαση πώλησης που έχει υπογραφεί. Η Επιτροπή καλείται να επιλύσει τη διαφορά από την καθυστέρηση πληρωμών και τη μη καταβολή τόκτων υπερημερίας. Επίσης ζητείται να γίνει διαχειριστικός έλεγχος για τα χρήματα του τέλους ΑΠΕ.

Ο ΠΑΣΥΦ έχει στείλει εξώδικο στον υπουργό και τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δικαστική αμφισβήτηση, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, της όποιας απόφασης για έκτακτη εισφορά.

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΛΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΈΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Τα οικολογικά ζητήματα, με την περιβαλλοντική αλλά και την ευρύτερη κοινωνική/ πολιτική διάστασή τους, απαιτούν αποκεντρωμένη δράση και επικοινωνία από ένα σύγχρονο κόμμα που συνδυάζει την αριστερά με το πράσινο.

Η ΔΗΜΑΡ επιθυμεί να αναπτύξει δυναμικότερα τις δράσεις και παρεμβάσεις της σ’ αυτούς τους χώρους  αφενός με το να συνδεθεί περισσότερο με τοπικές κοινωνίες, κινήσεις πολιτών, ΜΚΟ κλπ.. που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος, πράσινων πολιτικών και ποιότητας ζωής, και, αφετέρου, με το να αποκτήσει μια πιο άμεση εικόνα για σχετικά προβλήματα που αφορούν τις διάφορες περιοχές της χώρας.

Για τα λόγο αυτό θα προχωρήσουμε στην οργάνωση ενός δικτύου από μέλη, αλλά και φίλους, του κόμματος που θα είναι υπεύθυνοι για τα προαναφερόμενα θέματα σε κάθε νομαρχιακή οργάνωση και αν είναι εφικτό και σε κάθε πόλη της χώρας.

Οι εν λόγω σύντροφοι θα πρέπει να επιλεγούν από τα τοπικά όργανα με βάση το ενδιαφέρον και τη σχετική  κατάρτιση τους γύρω από τα θέματα του περιβάλλοντος, της ποιότητας  της ζωής και της πολιτικής οικολογίας, καθώς και τη διαθεσιμότητά τους. Ακόμη, ο ίδιος ή άλλος σύντροφος θα παρακολουθεί και τα συνδεδεμένα ζητήματα των εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων, των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης και των διαφόρων καταναλωτικών κινημάτων, που αρχίζουν να αναπτύσσονται σε διάφορες αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας.

Οι υπεύθυνοι αυτού του δικτύου  μπορεί να είναι ταυτόχρονα μέλη του  Τομέα  Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας του κόμματος, χωρίς αυτό να αποτελεί           προϋπόθεση. Σε οποιαδήποτε, πάντως, περίπτωση θα συνεργάζονται στενά με τα όργανα των οργανώσεων που ανήκουν και τον Τομέα, αποτελώντας τα «μάτια», τα «αυτιά», αλλά και το «στόμα» της ΔΗΜΑΡ για τα εν λόγω ζητήματα στις τοπικές κοινωνίες και τις διάφορες περιοχές της περιφέρειας, αλλά και της πρωτεύουσας. Τα μέλη του δικτύου θα περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική επικοινωνία του Τομέα, θα προσκαλούνται να συμμετέχουν στις συναντήσεις της ολομέλειας του, και, αναλόγως με τη θεματολογία και την επικαιρότητα, θα καλούνται να μετέχουν κατά περίπτωση στις εργασίες του Συντονιστικού μέσω SKYPE.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις διαθεσιμότητές τους στους υπεύθυνους των νομαρχιακών οργανώσεων, κοινοποιώντας  τες ταυτόχρονα στον οργανωτικό γραμματέα  organotiko@dimokratikiaristera.gr) και τον Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας (eco@dimokratikiaristera.gr).                                                  
Για την πληρέστερη οργάνωση του δικτύου και του αρχείου του Τομέα, η δήλωση διαθεσιμότητας θα πρέπει ταυτόχρονα να συνοδεύεται από  τα ακόλουθα στοιχεία: ονοματεπώνυμο, κινητό, mail, οργάνωση στην οποία ενδεχομένως συμμετέχουν, επιστημονική ή επαγγελματική ιδιότητα, ειδικότερος τομέας γνώσεων -ενδιαφερόντων

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...