Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Φωτοβολταϊκά έργα από την Eshop Energy στο Καπανδρίτι

Ένας φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 99,84kw και πολλά οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, είναι μερικά μόλις από τα έργα που παρέδωσε η E-shop Energy στους πελάτες της, που εκμεταλλεύονται ήδη το υψηλό ηλιακό δυναμικό σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Φ/Β Πάρκο στο Καπανδρίτι

H E-shop Energy ολοκλήρωσε με επιτυχία την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 99,84kW στην περιοχή Διελέζι Καπανδριτίου, στο νομό Αττικής. Το σύστημα υλοποιήθηκε με 416 Φ/Β πλαίσια Upsolar U-M240P πολυκρυσταλλικού πυριτίου ισχύος 240Wp ανά πλαίσιο, αντιστροφείς (inverter) στοιχειοσειράς (string) της εταιρείας SMA και βάσεις στήριξης της εταιρίας ALUMIL. Η εγκατάσταση χαρακτηρίστηκε από την ιδιαίτερη μορφολογία του γηπέδου εγκατάστασης καθώς και την μεγάλη κλίση που παρουσίαζε κατά τον άξονα Ανατολής – Δύσης. Για να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση των συστημάτων στήριξης των πλαισίων πραγματοποιήθηκε διαμόρφωση βαθμιδών, η οποία προέκυψε κατόπιν αναλυτικής μελέτης σκιάσεων για την μεγιστοποίηση της παραγωγής και την βέλτιστη εκμετάλλευση του διαθέσιμου χώρου.

Οι ιδιοκτήτες του νέου φωτοβολταϊκού σταθμού μας είπαν: “Χαρήκαμε που είδαμε ότι οι προσδοκίες μας επαληθευτήκαν. Η E-shop Energy έδειξε επαγγελματισμό, παραδίδοντας το έργο σύμφωνα με τις προδιαγραφές και εντός προδιαγεγραμμένου χρονικού πλαισίου. Υπήρξε τακτική ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών, μεταφέροντας μας ένα αίσθημα ασφάλειας, όσον αφορά στην ολοκλήρωση του έργου. Η συμβολή της Eshop Energy ξεπερνούσε τα αμιγώς τεχνικά θέματα, βοηθώντας μας και σε διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν στις σχέσεις της εταιρείας μας με τις ρυθμιστικές αρχές των ΑΠΕ.”

Οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα

Παράλληλα η E-shop Energy ολοκλήρωσε την εγκατάσταση και σύνδεση πολλών νέων οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, με μέγιστο χρόνο ολοκλήρωσης εγκατάστασης μικρότερο των τεσσάρων ημερών. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν:

• Εγκατάσταση στέγης στο Μελίσσι Κορινθίας ισχύος 8.64 kW: δίριχτη στέγη με κεραμίδι ρωμαϊκού τύπου σε κλίση 15 μοιρών, συνολικής επιφάνειας εγκατάστασης 70 τ.μ.

Μας είπαν: “Ευχαριστούμε πολύ για την άψογη συνεργασία, την ποιότητα και την ταχύτητα κατασκευής, την αποκατάσταση του χώρου και την εξαιρετική λειτουργία του έργου”.

• Εγκατάσταση στέγης στο Βόλο ισχύος 3.84 kW: δίριχτη στέγη με κεραμίδι βυζαντινού τύπου σε κλίση 15 μοιρών, συνολικής επιφάνειας εγκατάστασης 35 τ.μ.

Μας είπαν: “Σχετικά με την όλη διαδικασία εγκατάστασης Φ/Β συστήματος στέγης, έμεινα πάρα πολύ ικανοποιημένος από την άψογη συνεργασία μας και την πιστή τήρηση του όλου χρονοδιαγράμματος.”

Η Eshop Energy, αναλαμβάνει υπεύθυνα όλα τα στάδια της διαδικασίας εξετάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά ώστε να προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση. Στο site του e-shop.gr έχει αναρτηθεί αναλυτικά όλη η απαραίτητη πληροφόρηση ενώ έχει δημιουργηθεί ένας ειδικός οδηγός, που δίνει άμεσα στον καταναλωτή την δυνατότητα εκτίμησης των προσδοκόμενων εσόδων, εισάγοντας τα δεδομένα της επιφάνειας που ενδιαφέρεται να καλύψει. Το άρτια καταρτισμένο προσωπικό του ειδικά διαμορφωμένου τμήματος έχει όλες τις γνώσεις και την εμπειρία για να καλύψει κάθε απορία μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 211 500 550, ενώ όλη η ενημέρωση είναι διαθέσιμη και σε οποιοδήποτε από τα 53 eshop points σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΣΠΕΦ: Καμία συζήτηση για τα οικονομικά των εν λειτουργία Φ/Β μονάδ

Σε συνέχεια απειλητικών για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών και εν τέλει δυσφημιστικών για τη Χώρα δημοσιευμάτων περί επικείμενων έκτακτων μέτρων που στρέφονται αναδρομικά ενάντια στα εν λειτουργία έργα, ο ΣΠΕΦ παραμένοντας αταλάντευτα υπέρμαχος των πραγματικών επενδύσεων ηλεκτροπαραγωγής, απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σκέψη για παρέμβαση στα οικονομικά των εν λειτουργία έργων. Είναι καταρχήν ζήτημα ηθικής για την Πολιτεία και εν συνεχεία Πολιτικού Πολιτισμού για την Κυβέρνηση.

Στην Ελλάδα του Μνημονίου, της ύφεσης και της αποσύνθεσης δεν θα μπορούσε να υπάρξει αρνητικότερο παράδειγμα προς αποφυγή κάθε νέας επένδυσης στην Χώρα από την «τιμωρία» όλων αυτών που τόλμησαν να επενδύσουν σε πείσμα των καιρών «ψηφίζοντας» Ελλάδα και κρατώντας τα χρήματα τους εδώ. Η φημολογία των τελευταίων ημερών περί επιβολής έκτακτων μέτρων κατά των υφιστάμενων μονάδων με τεχνάσματα έκτακτης φορολογίας στις επιχειρήσεις αυτές ή λογιστικού περιορισμού της απορροφώμενης παραγωγής τους, είναι αφενός αντισυνταγματικές και απολύτως παράνομες αντίστοιχα, αφετέρου προκαλούν ακόμη περισσότερη επενδυτική αβεβαιότητα σε μια Ελλάδα που διψάει για κάθε είδους επένδυση. Αναρωτιόμαστε, άραγε τι να προκαλεί αυτήν την κακόπιστη, ανθελληνική και εκδικητική συμπεριφορά κατά πραγματικών επενδύσεων που στήριξαν την χώρα και ποια σκιώδη κέντρα ή τεχνολογίες, οπωσδήποτε άσχετες με τις ΑΠΕ, προσπαθούν να ενορχηστρώνουν την καταστροφή χιλιάδων παραγωγών;

Όσον αφορά στα νέα έργα, ο ΣΠΕΦ, όπως έπραξε άλλωστε και κατά το παρελθόν καταθέτοντας σειρά προτάσεων προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, είναι διατεθειμένος να καθίσει για μια ακόμη φορά στο τραπέζι ενός οργανωμένου διαλόγου, προκειμένου να εξεταστούν κατά τρόπο τεκμηριωμένο εάν υπάρχουν περιθώρια ορισμένων παρεμβάσεων, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη τις ειδικές συγκυρίες που βιώνει η Χώρα μας.

Ο ΣΠΕΦ πρωτίστως ενδιαφέρεται για την υγεία του ηλεκτρικού συστήματος της Χώρας. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία διετία έγιναν αποδεκτές δυο μειώσεις στα Feed-In-Tariffs ενώ με πρόταση του Συνδέσμου εξαιρέθηκαν τα Φ/Β από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Επιπλέον υπήρξαν προτάσεις του Συνδέσμου για δραστικότερα μέτρα σε επιμέρους κατηγορίες Φ/Β όπως π.χ. τα οικιακά. Περαιτέρω ο ΣΠΕΦ, διαβλέποντας την περαιτέρω οικονομική κατάρρευση του ΛΑΓΗΕ, αντέδρασε εγκαίρως προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της αποζημίωσης της ΣΗΘΥΑ (τεχνολογία με χρήση ορυκτών καυσίμων) με Feed-In-Tariff, γεγονός που συνεπάγεται περαιτέρω επιβάρυνση των οικονομικών του λειτουργού κατά τουλάχιστον €5.500.000 μηνιαίως. Δεν μπορεί λοιπόν τα Φωτοβολταϊκά να είναι το εξιλαστήριο θύμα για τα κακώς κείμενα της αγοράς.

Σήμερα που η Ελλάδα βάλλεται οικονομικά από παντού η λειτουργία των Φ/Β έχει ήδη απτά θετικά αποτελέσματα στο ενεργειακό ισοζύγιο. Για πρώτη φορά υπό συνθήκες καύσωνα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας δεν βρίσκεται στα όρια του χρυσοπληρώνοντας έτσι πανάκριβες εφεδρείες και εισαγωγές ρεύματος που μέσω του μηχανισμού της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) συμπαρασύρουν στις υψηλές τους αποζημιώσεις το σύνολο της συμμετέχουσας προσφοράς ρεύματος παράγοντας έτσι υπερκέρδη στις υπόλοιπες συμβατικές μονάδες. Ενώ άλλοτε καταγράφονταν απανωτά ιστορικά ρεκόρ ισχύος της τάξης των 10,500 MW, σήμερα τα φορτία αιχμής δεν υπερβαίνουν τα 8,000 MW στο σύστημα. Τούτο πέρα από την κρίση στη ζήτηση οφείλεται και στα Φ/Β που λειτουργούν στην μέση και χαμηλή τάση και τα οποία προσφέρουν αποκεντρωμένα στην αιχμή το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος τους δηλαδή 800 περίπου MW. Αυτό το αποφευγόμενο κόστος πρέπει επιτέλους να πιστωθεί στα φωτοβολταϊκά και στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.
Enhanced by Zemanta

Ποιός είναι ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, είναι από το 1979 καθηγητής της ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στην πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος σπούδασε τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ, απ' όπου πήρε διδακτορικό το 1974.

Μέχρι το 1969 έως και το 1979 ήταν μαθητής αλλά και συνεργάτης του καθηγητή Γεωργίου Βέη.

Το 1976 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, ενώ το 1979 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στο τμήμα τοπογράφων μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Συνεργάστηκε με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία και είναι σήμερα πρόεδρος της επιτροπής της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA) για τις ψηφιακές τεχνολογίες στη χαρτογραφική κληρονομιά.

Επίσης είναι ο εκδότης του διεθνούς διαδικτυακού περιοδικού e-Perimetron για τις επιστήμες και τεχνολογίες τις που σχετίζονται με την ιστορία της χαρτογραφίας και των χαρτών.

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Μάνη: Προσφυγή στο ΣτΕ από συλλόγους και πολίτες κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

English: Mani - Hellas - Greece
 (Photo credit: Wikipedia)
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά δύο πρόσφατων αποφάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, (απόφαση 197130/26.3.2012 και 197266/30.3.2012), κατέθεσαν 32 σύλλογοι, οργανώσεις και πάνω από 1.150 Μανιάτες ή λάτρεις της Μάνης, που αντιτίθενται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Μάνης, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας.

Οι λόγοι που επικαλούνται στην αίτηση ακυρώσεως των υπουργικών αποφάσεων είναι ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις του ΥΠΕΚΑ είναι μη νόμιμες, επειδή με αυτές χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Λακωνικής Μάνης, όπου ισχύουν ειδικά καθεστώτα χρήσεων γης και περιορισμών στη δόμηση, τα οποία δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Επίσης, σημειώνουν ότι χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε θέσεις που απέχουν από παραδοσιακούς οικισμούς, απόσταση μικρότερη από ό,τι προβλέπεται, με αποτέλεσμα οι προσβαλλόμενες πράξεις να είναι αντίθετες με τις διατάξεις του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ.

Επιπλέον, τονίζουν ότι με τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων εντός περιοχής που έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) δίχως να έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Εξάλλου, οι προσφεύγοντες στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούνται και λόγους αντισυνταγματικότητας στις υπουργικές αποφάσεις, αφού σημειώνουν πως «χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων πλησίον περιοχών και στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς και εντός τοπίου ιδιαίτερης αν όχι μοναδικής σημασίας, κατά παράβαση της κυρωθείσης κατ' άρθρο 28 παρ. 1 Συντάγματος με τον ν. 3827/2010 Ευρωπαϊκής Συμβάσεως του Τοπίου...».

Η Μάνη, λόγω του ενιαίου φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου της είναι ένα ανοιχτό μουσείο, με 96 παραδοσιακούς οικισμούς από τους 118 της Πελοποννήσου, ενώ έχει λάβει το χαρακτηρισμό ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας «NATURA» της ΕΕ, μετά από απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Την προσεχή Δευτέρα 25 Ιουνίου στις 2.00 το μεσημέρι, οι φορείς που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, για την περαιτέρω δημοσιοποίηση του θέματος.

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Από τη Λακωνία στη Μύκονο με αγάπη: Μια ιδέα για τα... σκουπίδια!

Από τη Λακωνία στη Μύκονο με αγάπη. Ιδέες έβαλε στους Κυκλαδίτες η πετυχημένη πορεία της εταιρείας λαϊκής βάσης που έχει δημιουργηθεί στη Σπάρτη με στόχο τη διαλογή και αξιοποίηση των απορριμμάτων. Με αφορμή την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί φέτος σε σχέση με τα σκουπίδια, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου κάλεσε τον ιθύνοντα πίσω από τη λακωνική πρωτοβουλία νου, Σταύρο Αργυρόπουλο, προκειμένου να μεταφέρει την εμπειρία από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του πρωτοποριακού συστήματος.
Μολονότι υπάρχει και λειτουργεί ΧΥΤΑ, ενώ «τρέχει» και πρόγραμμα ανακύκλωσης, η φετινή καταγράφεται ως μια από τις χειρότερες χρονιές στο νησί όσον αφορά τα απορρίμματα. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου -και όχι μόνο- είχε ως αποτέλεσμα οι κάδοι να παραμένουν ξέχειλοι για πολλές ημέρες, αρπάζοντας μάλιστα συχνά πυκνά φωτιά, με τις τοξικές στάχτες να αιωρούνται για μέρες πάνω από το νησί. Μόνη διαφαινόμενη λύση, η ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών και η κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων που καταλήγουν στους κάδους. Γιατί όχι και η αξιοποίησή τους... Οπως εξάλλου συνηθίζει να λέει ο εκ Σπάρτης γεωπόνος κ. Αργυρόπουλος, «τα σύμμεικτα απορρίμματα είναι σκουπίδια, τα διαχωρισμένα είναι προϊόντα». Προϊόντα μάλιστα από τα οποία μπορεί να κερδίζουν όλοι.
Μέτοχοι στην εταιρεία που στήθηκε στη Λακωνία, τη Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε., είναι περισσότεροι από 8.000 πολίτες του νομού οι οποίοι μοιράζονται και τα κέρδη. Μόνη υποχρέωση, να διαχωρίζουν τα οικιακά τους απορρίμματα. Στόχος είναι τα οργανικά να μετατρέπονται σε κομπόστ ή βιοαέριο, και τα υπόλοιπα -χαρτί, αλουμίνιο, χαλκός, γυαλί- να διατίθενται προς πώληση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το χαρτί πωλείται έναντι 50-150 ευρώ ο τόνος, το πλαστικό έναντι 50-350 ευρώ ο τόνος, ο σίδηρος έναντι 260 ευρώ ο τόνος, το αλουμίνιο έναντι 2.500 ο τόνος και ο χαλκός έναντι 4.500-5.000 ευρώ ο τόνος. Οσον αφορά δε στα απορρίμματα που δεν ανήκουν σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, όπως για παράδειγμα τα παλιά έπιπλα, τα ρούχα ή τα παπούτσια, μπορούν να διοχετεύονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
«Δεν πουλάω καμιά μέθοδο, δεν είμαι εργολάβος απορριμμάτων, δεν κρύβεται κανένας πίσω μου», τόνισε ο κ. Αργυρόπουλος στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο. «Από το 1985 μελετάω το θέμα. Η απλή σκέψη είναι ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Δεν μιλάμε πια για σκουπίδια, γιατί δεν υπάρχουν σκουπίδια. Υπάρχουν υλικά τα οποία μπορούμε να διαχειριστούμε και από τα οποία μπορούμε να έχουμε κέρδος. Ανοίγεις ένα πακέτο ρύζι, χρησιμοποιείς το περιεχόμενο και πετάς τη συσκευασία. Ομως έχεις πληρώσει και για τη συσκευασία, με λίγα λόγια πετάς τα λεφτά σου».
Στο απροχώρητο
Η ιδέα ότι τα απορρίμματα αποτελούν κοινωνικό προϊόν και οι καταναλωτές-παραγωγοί τους μπορούν να τα διαθέσουν όπως επιθυμούν γοήτευσε και τους Μυκονιάτες, που βλέπουν τις υποσχέσεις για ριζική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών να μη γίνονται πράξη. «Η κατάσταση με τα σκουπίδια στο νησί έχει φτάσει στο απροχώρητο» αναφέρουν τα μέλη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου.
«Ο,τι κι αν είχαμε δει έως τώρα φαντάζει αστείο μπροστά στην απόλυτη ντροπή να καίγονται τα σκουπίδια επί τόπου γύρω από τους κάδους. Πλέον κινδυνεύουμε όχι μόνο εμείς, αλλά και το τουριστικό προϊόν από το οποίο ζούμε όλοι μας».
Και στη Λακωνία, ήταν η ανεξέλεγκτη καύση των απορριμμάτων στις ανοιχτές -παράνομες- χωματερές που οδήγησε στην ανάπτυξη της πρωτοβουλίας για τον διαχωρισμό στην πηγή. Δεν ήταν μόνο το κόστος των προστίμων που βαραίνει τους δήμους για τη διατήρηση των ΧΑΔΑ, είναι κυρίως το κρυφό κόστος της επιμόλυνσης των υπόγειων υδάτων και των καλλιεργειών από τις διοξίνες που παράγονται από τις πυρκαγιές.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι 2-3 μέρες μετά την εκδήλωση και λίγο πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος μια ακόμη φωτιά ξέσπασε σε κάδο στη Μύκονο.
Σχέδια για τη δημιουργία και μονάδας αεριοποίησης
Στη Μύκονο, όπως και σε πολλές άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας, η προκήρυξη νέων εκλογών ήταν η σταγόνα που... πλημμύρισε τους κάδους. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος είχε σαν αποτέλεσμα το «πάγωμα» της διαδικασίας πρόσληψης των εποχικών υπαλλήλων που κάθε χρόνο ενόψει τουριστικής περιόδου «ξελασπώνουν» τα νησιά όσον αφορά την καθαριότητα. Το πολυπόθητο «χαρτί» που δίνει το πράσινο φως στους δήμους για τη στελέχωση των υπηρεσιών έφτασε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, με τα νησιά να έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο.
Ο δήμαρχος Μυκόνου κ. Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας πάντως επιχειρεί να παρακάμψει εξ ολοκλήρου το πρόβλημα. Οπως λέει στην «Κ», από τον Νοέμβριο έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε την αποκομιδή των απορριμμάτων να την αναλάβει ιδιωτική εταιρεία. Τον σχετικό διαγωνισμό κέρδισε η Antipollution, ενώ αναμένεται έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο για την υπογραφή της σύμβασης. «Εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα είναι σωτήριο για το νησί» αναφέρει ο δήμαρχος. «Με λιγότερα χρήματα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».
Ο Δήμος Μυκόνου εξετάζει και το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας αεριοποίησης, βάσει πρότασης της καθηγήτριας του ΕΜΠ κ. Μαρίας Λοϊζίδου. Πρόκειται για μια τεχνολογία καύσης των απορριμμάτων, η οποία αφήνει ελάχιστη μάζα και παράγει αέριο που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση, οι εκπομπές αερίων από τη διάσπαση των απορριμμάτων είναι πολύ χαμηλές και ακίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, σε αντίθεση με τα δηλητηριώδη αέρια που εκλύονται από τη «γνωστή» καύση των σκουπιδιών.
Σύμφωνα με τον κ. Κουσαθανά-Μέγα, τέλος, εξετάζεται και η δημιουργία Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Μύκονο, παράλληλα με μια μονάδα κομποστοποίησης, όπου θα προωθούνται τα ανακυκλώσιμα υλικά για διαχωρισμό. «Η Μύκονος είναι πρώτη στις Κυκλάδες σε ανακυκλώσιμο υλικό, ωστόσο είμαι ανοιχτός σε κάθε πρόταση σε σχέση με τα σκουπίδια», τονίζει χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά τις πυρκαγιές στους κάδους το προηγούμενο διάστημα, καταγγέλλει ότι τις έβαζαν άγνωστοι προκειμένου να πλήξουν τον δήμο.

Υπό προστασία η λίμνη Καστοριάς


Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΓΓΑΝΑ/kathimerini.gr
 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα συγκροτηθεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του φορέα διαχείρισης της λίμνης Καστοριάς που θα μπορέσει να δράσει καταλυτικά για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξή της.

Δεκαεφτά χρόνια μετά τις πρώτες προσπάθειες που είχε ξεκινήσει ο Δήμος Καστοριάς να κηρυχθεί Περιοχή Προστασίας της Φύσης και να ιδρυθεί φορέας διαχείρισης, η ελληνική πολιτεία κατόρθωσε στα τέλη του περασμένου μήνα και από υπηρεσιακό σχηματισμό να προχωρήσει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για μία από τις ομορφότερες λίμνες της χώρας. Το διάταγμα στοχεύει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του τοπίου, στη διαχείριση των φυσικών και υδάτινων πόρων του υγροβιότοπου και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες. Το παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες στην Καστοριά ο υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γρ. Τσάλτας επισημαίνοντας ότι «αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων που θα βοηθήσει την περιοχή ενισχύοντας πλέον τις αρχές της Καστοριάς με τα απαραίτητα θεσμικά εφόδια για να προχωρήσουν».
Η λίμνη, «υπόθεση καρδιάς» και αντικείμενο υπερηφάνειας για τους κατοίκους της, αναπόσταστη και αλληλένδετη με την καθημερινή ζωή, την οικονομία και την ψυχαγωγία της, «αποκτά εξειδικευμένο φορέα που θα βάλει τέλος στο αλαλούμ για το ποιος είναι αρμόδιος γι' αυτήν», σχολίασε ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Εμμ. Χατζησυμεωνίδης.
Η λίμνη χωρίζεται πλέον σε ζώνες. Το σχέδιο ΠΔ προβλέπει τη «Ζώνη Α» ή «Ζώνη Απολύτου Προστασίας», τη «Ζώνη Β» και την «Περιφερειακή Ζώνη». Στη «Ζώνη Α» επιτρέπονται μόνο η επιστημονική έρευνα και παρακολούθηση των οικολογικών παραμέτρων, οι δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης, η συντήρηση των υφιστάμενων οδών, δραστηριότητες προστατευτικές για το δάσος και την ισορροπία του οικοσυστήματος και η αγροτική παραγωγή. Στη «Β» επιτρέπονται η αναψυχή με τις κατάλληλες υποδομές, η αλιεία, η συντήρηση πολιτιστικών μνημείων, υφιστάμενες υποδομές κοινής ωφέλειας και οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ, εκτός ανεμογεννητριών. Στην περιφερειακή ζώνη οι ανθρώπινες δραστηριότητες (διαχείριση νερών, δόμηση, αναψυχή, αλιεία,γεωργία κ.ά.) καθορίζονται με τρόπο συμβατό με τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής και σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι μελέτες που προηγήθηκαν και ο σχεδιασμός που έγινε, λέει ο δήμαρχος Καστοριάς, επιδιώκουν την προστασία και τη διατήρηση του λιμναίου και του χερσαίου περιβάλλοντος, τη διατήρηση της ορνιθοπανίδας και την προστασία σπάνιων και απειλούμενων ειδών, τη διατήρηση της φυσικότητας και της αντιπροσωπευτικότητας της λίμνης, αλλά και την ανάδειξη του λιμναίου προϊστορικού οικισμού στο Δισπηλιό.
Οι κυριότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες για την υποβάθμιση της λίμνης υπήρξαν από τη δεκαετία του '70 τα αστικά λύματα της πόλης και των παραλίμνιων οικισμών και οι προσχώσεις εδαφών από ρέματα και χειμάρρους. Η λίμνη, έκτασης 28 τ. χλμ. είναι ρηχή, με μέσο βαθος 4,5 μ. Την τελευταία 15ετία υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπάσματων από τις γύρω εντατικές καλλιέργειες προκάλεσαν στα νερά της πρόβλημα ευτροφισμού. Πριν από δύο χρόνια καταγράφηκε το σοβαρότερο περιβαλλοντικό επεισόδιο στη λίμνη, καθώς λόγω του υπερτροφισμού και των υψηλών θερμοκρασιών παρατηρήθηκε στα νερά της μεγάλη ανάπτυξη τοξικών κυανοβακτηρίων. Πρόσφατες παρατηρήσεις έδειξαν ότι η επιμονή των ψαράδων της για περκί, τούρνα, χέλι, γριβάδι που είναι εμπορεύσιμα είδη έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πληθυσμοί των άλλων ειδών (τσιρόνια, πεταλούδες) με ορατό κίνδυνο διαταραχής της οικολογικής ισορροπίας.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζησυμεωνίδη, η λειτουργία βιολογικού καθαρισμού στους Αμπελόκηπους έχει αναχαιτίσει το πρόβλημα της ρύπανσης αστικών λυμάτων από την πόλη της Καστοριάς και με την ολοκλήρωση αποχετευτικών έργων που εκτελούνται σήμερα στην ανατολική και δυτική οχθη (11 οικισμοί) θα εξαλειφθεί στο συνολό του. Η περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και ο δήμος έχουν χαρακτηρίσει επίσης έργο προτεραιότητας (ενταγμένο στο ΕΣΠΑ) τις διευθετήσεις χειμάρρων και δασοφραγμάτων που θα περιορίσουν τις προσχώσεις.
Εκδηλώσεις
Σε τριήμερο εκδηλώσεων στην Καστοριά (21 - 24 Ιουνίου), όπου αναμένεται να παραστεί και ο Γερμανός υφυπουργός Χ.Ι. Φούχτελ, θα εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισης του ευτροφισμού της λίμνης ανάλογοι με αυτούς που εφαρμόστηκαν σε γερμανικές λίμνες.

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Φωτοβολταϊκό πάρκο σε βιομηχανική στέγη στη Φθιώτιδα

Photovoltaik
Photovoltaik (Photo credit: neunerseb)

Στην υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή Φ/Β πάρκου συνολικής ισχύος 1 MWp στον οικισμό «Παναγιά Δομοκού» Φθιώτιδας προχώρησε η Conergy Ελλάδος με την εταιρεία «Δ. Νομικός ΑΒΕΚ».

Η Φ/Β εγκατάσταση θα υλοποιηθεί στη βιομηχανικού τύπου οροφή του εργοστασίου της εταιρείας στην περιοχή της Φθιώτιδας και θα καλύψει έκταση περίπου 11.500 m2. Ο εξοπλισμός που θα προμηθεύσει η Conergy περιλαμβάνει 4.164 premium Φ/Β γεννήτριες Conergy PowerPlus 240P, 58 τριφασικούς μετατροπείς Conergy IPG 15T, 4 τριφασικούς μετατροπείς Conergy IPG 8T και βάσεις στήριξης Conergy SunTop. Η Φ/Β εγκατάσταση αναμένεται να παράγει 1.350.000 kWh/έτος, δηλαδή όσο θα κατανάλωναν ετησίως περίπου 350 νοικοκυριά, εξοικονομώντας έτσι 1.200 τόνους CO2 ετησίως.

O πρόεδρος της Conergy Ελλάδος Δρ. Στέφανος Μελισσόπουλος δήλωσε σχετικά με τη συμφωνία: «Με την υλοποίηση μιας ακόμα Φ/Β εγκατάστασης 1MWp συνεχίζουμε να προσφέρουμε στην ανάπτυξη της χώρας τη δύσκολη αυτή ώρα, που έχουμε τόσο ανάγκη τέτοιου είδους επενδύσεις».

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΣΠΕΦ: Εντός της εβδομάδας οι πρώτες προσφυγές κατά του ΛΑΓΗΕ

Εντός της εβδομάδας αναμένονται οι πρώτες προσφυγές ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά κατά του ΛΑΓΗΕ ενώπιον της ΡΑΕ στα πλαίσια του ν. 4001/2011.

Ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά, κάνοντας χρήση των διατάξεων του ν. 4001 και των ειδικών αρμοδιοτήτων «διαιτησίας» της ΡΑΕ στα πλαίσια επίσημων προσφυγών που κατατίθενται ενώπιον της, θα προχωρήσουν στην κατάθεση καταγγελιών κατά του ΛΑΓΗΕ λόγω της στάσης πληρωμών που έχει μονομερώς επιβάλλει και φθάνει πλέον σε υπερημερία τους τρεις μήνες, ενώ θα ζητήσουν και την λήψη προσωρινών (ασφαλιστικών μέτρων) κατά του Λειτουργού με στόχο την άμεση εκταμίευση μέρους των υπερήμερων οφειλών αυτών.

Όπως επανειλημμένα ο ΣΠΕΦ έχει επισημάνει, οι ηλεκτροπαραγωγοί από Φ/Β του διασυνδεδεμένου συστήματος που υπάγονται στον ΛΑΓΗΕ για την αποπληρωμή της παραγωγής τους, βιώνουν μια άνευ προηγουμένου άνιση και άδικη μεταχείριση η οποία και τους οδηγεί στην οικονομική εξόντωση. Ο ΛΑΓΗΕ επιτρέποντας ή εφαρμόζοντας μια σειρά από εσφαλμένες ρυθμίσεις, όπως ο οικονομικός αυτό-συμψηφισμός της ΔΕΗ ως Προμηθευτή και Παραγωγού από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά και η καθυστέρηση είσπραξης ροών από τον ΑΔΜΗΕ που αποκλειστικά αφορούν τις ΑΠΕ (π.χ. τέλος ΕΤΜΕΑΡ), «κατάφερε» το σύνολο των προβλημάτων ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ακόμη και τα «φέσια» από Energa και Hellaspower) να τα επιφορτίζονται οι ΑΠΕ του ηπειρωτικού συστήματος. Σε αυτήν ακριβώς την αιτία οφείλεται το γεγονός ότι οι ΑΠΕ αυτές έχουν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο την στιγμή που στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (υπάγονται στον ΔΕΔΔΗΕ) οι αντίστοιχοι παραγωγοί έχουν εξοφληθεί και για τον Μάρτιο.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί από Φ/Β μη διαθέτοντας απολύτως κανένα άλλο έσοδο από άλλη πηγή για την κάλυψη των υποχρεώσεων τους, σε αντίθεση με την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή (από φυσικό αέριο) που αν και υπάγεται επίσης στον προβληματικό ΛΑΓΗΕ εισπράττει ωστόσο και από τον ΑΔΜΗΕ εγκαίρως χρήματα που αφορούν τις αποκλίσεις του ΗΕΠ (Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού), τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) αλλά και τον ΜΜΚ (Μηχανισμό Μεταβλητού Κόστους) καλύπτοντας έτσι σημαντικό μέρος των εξόδων τους, θα προβούν σε ότι απαιτείται για την διασφάλιση και είσπραξη των οφειλόμενων.

Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, είναι απολύτως ανεξήγητο να στραγγαλίζεται η εγχώρια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ η οποία και προσφέρει πολύτιμο «πράσινο» προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας μη εξάγοντας παράλληλα ούτε ένα ευρώ στο εξωτερικό για την λειτουργία της σε αγορές καύσιμων πρώτων υλών αδυνατίζοντας έτσι εν τέλει την εθνική οικονομία.

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ στην INTERAMERICAN για την Περιβαλλοντική Πολιτική της


Το βραβείο Περιβαλλοντικής Πολιτικής των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 απενεμήθη φέτος στην INTERAMERICAN που, σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια των επιτροπών αξιολόγησης του θεσμού, παρουσίασε τον πιο ενδιαφέροντα φάκελο συγκροτημένης πολιτικής για το περιβάλλον στην κατηγορία των επιχειρήσεων.

Η INTERAMERICAN, όπως επεσήμανε κατά την παραλαβή του βραβείου ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων & ΕΚΕ του Ομίλου, έχει οργανώσει τη σχετική πολιτική της σε δύο άξονες:
        σε αυτόν της συνεισφοράς στην προστασία του περιβάλλοντος με συμπράξεις και συνεργασίες με ΜΚΟ και πολιτειακούς φορείς και ειδικότερα,
-              με την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διατήρηση και ανάπλαση πνευμόνων πρασίνου στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον,
-    με τη φροντίδα για την ισορροπία οικοσυστημάτων και τη διατήρηση της άγριας ζωής,
-    με ανάπτυξη ενημερωτικών προγραμμάτων και περιβαλλοντικής κουλτούρας εθελοντισμού στην εταιρεία,

        στον άξονα της επιχειρησιακής δραστηριοποίησης με δύο καινοτόμες προϊοντικές γραμμές, για την ασφάλιση έναντι του κινδύνου της ρύπανσης και την κάλυψη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις Green Line και Energy Line αντιστοίχως.

Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής επισφραγίζεται από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η INTERAMERICAN, ως η μοναδική ελληνική ασφαλιστική εταιρεία μέλος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Χρηματοοικονομικών Οργανισμών (UNEP FI) του ΟΗΕ, καθώς επίσης και του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact) του ΟΗΕ. Εξάλλου, η εταιρεία είναι η μοναδική ασφαλιστική από την Ελλάδα που συμμετείχε στη συνδιαμόρφωση του πλαισίου Αρχών της Αειφόρου Ασφάλισης (Principles for Sustainable Insurance Initiative) του UNEP FI, που θα παρουσιαστεί επισήμως στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Περιβάλλον, στο Ρίο ντε Τζανέιρο (16 – 18 Ιουνίου).

Τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ είναι θεσμός καταξιωμένος στη συνείδηση του κοινού, των φορέων και της πολιτείας, καθιερωμένος από το 2005, από τον εθελοντικό οργανισμό για το αστικό περιβάλλον Ecocity. Σκοπός των βραβείων είναι η αναγνώριση και επιβράβευση της περιβαλλοντικής συνεισφοράς επιστημόνων, οργανισμών, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων και μέσων ενημέρωσης.

Το βραβείο επέδωσε στον κ. Ρούντο ο υπουργός Επικρατείας κ. Αντώνης Αργυρός.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ελληνική Οικολογική Αριστερά: ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΙΡΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ

H φετινή παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον συμπίπτει με τη σύγκληση -σε λίγες ημέρες- της παγκόσμιας διάσκεψης για το περιβάλλον του Ο.Η.Ε. « Ρίο + 20» μάλιστα δε μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής κρίσης. Αυτές οι συνθήκες είναι απόρροια του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου μοντέλου που στοχεύει στο βραχυπρόθεσμο οικονομικό όφελος καταστρέφοντας τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και διαλύοντας κάθε δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Όλοι οι λαοί του πλανήτη αναζητούν διέξοδο από αυτή την κρίσιμη κατάσταση που εγκυμονεί μη αναστρέψιμους κινδύνους για τη φύση και τις κοινωνίες. Ήρθε επιτέλους η ώρα για μια ριζική αλλαγή των προτεραιοτήτων σε όλες τις κλίμακες, τοπική, εθνική και διεθνή. Οι δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας έχουν καθήκον να επεξεργαστούν ένα νέο, αντίπαλο προς το υπάρχον, πολιτικό σχέδιο που θα σέβεται το περιβάλλον για τις τωρινές και τις επόμενες γενιές και θα εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή προβάλλοντας την ανάγκη για:

– Πράσινη ανάπτυξη με επίκεντρο την οργάνωση της παραγωγής και κατανάλωσης σε τοπικό επίπεδο. Μια ανάπτυξη που θα σέβεται τη βιοποικιλότητα, θα διατηρεί τις οικοσυστημικές υπηρεσίες, το κλίμα και τους φυσικούς πόρους του πλανήτη με έμφαση στην προστασία των νερών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

– Επιβολή φόρου στις διεθνείς χρηματιστηριακές συναλλαγές, ώστε οι οικονομικοί πόροι που θα προκύψουν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία της βιοποικιλότητας και του κλίματος κατά πρώτο λόγο στις φτωχές χώρες. Κατάργηση των επιδοτήσεων που καταστρέφουν το περιβάλλον μέσα από την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

– Ένα νέο μοντέλο δημοκρατικής περιβαλλοντικής διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα (τοπικό, εθνικό, διεθνές) με κύρια στοιχεία, α) την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στην πληροφόρηση και τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων β) τη δημιουργία Παγκόσμιου Οργανισμού Περιβάλλοντος και Διεθνούς Δικαστηρίου για το Περιβάλλον και γ) την προτεραιότητα των περιβαλλοντικών κανόνων σε σχέση με αυτούς του διεθνούς εμπορίου και εκδημοκρατισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η Ελληνική Οικολογική Αριστερά (ΕΛ.ΟΙΚ.Α), η Αριστερά με το Οικολογικό Βλέμμα και την κοινωνικά προσανατολισμένη ριζοσπαστική ατζέντα της, συμμετέχει στις εκδηλώσεις για το γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ανέξοδα ευχολόγια, με πλήρη συνείδηση της κρισιμότητας και της δυσκολίας της κατάστασης, περιβαλλοντικής όσο και γενικότερης – αλλά ταυτόχρονα με αισιοδοξία για την επικράτηση αυτής της διαφορετικής «ανάγνωσης» και αντίληψης του κόσμου, και της δικής μας σχέσης με αυτόν. Σε αυτό το δρόμο, της ελπίδας και της βιώσιμης δημιουργίας, ανοίγουμε βηματισμό μέσα στην κοινωνία, στο πλευρό των δυνάμεων της προόδου και της ανατροπής.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:
Μέρα θλίψης για το περιβάλλον θα έπρεπε να λέγεται η 5η Ιουνίου. Από το πρωί μας έχουν κατακλύσει οι «πρωτοβουλίες οικολογικής ευαισθησίας» όλων εκείνων που θυμούνται για μια μέρα τα δάση και τα οικοσυστήματα, ενώ 365 μέρες φροντίζουν να τα εκμεταλλεύονται για το δικό τους, ιδιωτικό κέρδος.
Ποιος τολμά να διοργανώνει φιέστες τάχα για την προστασία του περιβάλλοντος σε μια χώρα που:
-Συνεχίζει να θεωρεί «εθνικής σημασίας επενδύσεις» τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και τις τεράστιες ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορφή της Ελλάδας;
-Που θεωρεί «αναπτυξιακή δυνατότητα» την επιτάχυνση των φαστ-τρακ επενδύσεων, δηλαδή για την φαστ-τρακ καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος όταν αυτό απαιτούν τα κέρδη των ιδιωτών, των μεγαλοεργολάβων, των ξενοδόχων και των «επενδυτών» από το Κατάρ;
-Προωθεί το ξεπάτωμα της αγροτικής παραγωγής για να «φυτευτούν» παντού φωτοβολταϊκά πάρκα, με τις ευλογίες της ΠΑΣΕΓΕΣ και την χρηματοδότηση της Ε.Ε.;
-Καταστρέφει και εμπορευματοποιεί κάθε ελεύθερο χώρο, κάθε ανάσα ζωής για τους κατοίκους των πόλεων;
-Παραχωρεί στους ιδιώτες την παραλία, τον αιγιαλό και κάθε δημόσιο κτήμα;
-Σε μια χώρα που όλες οι υποδομές ιδιωτικοποιούνται (μεταφορές, τηλεπικοινωνία, ενέργεια) ώστε τίποτε πλέον να μην υπόκειται στον κοινωνικό έλεγχο για το πώς και σε όφελος ποιου αναπτύσσεται.
-Σε μια χώρα όπου δρουν ανενόχλητα τα κατασκευαστικά συμφέροντα, όπου σωρηδόν νομιμοποιούνται αυθαίρετες βίλες (που έχουν χτιστεί ή που θα χτιστούν στο μέλλον), με τις ευλογίες της κυβέρνησης, της Τρόικας και του ΔΝΤ;
-Σε μια χώρα όπου το Υπουργείο «Περιβάλλοντος», ακόμη και εν μέσω προεκλογικής «νηνεμίας», προχωρά κανονικά τους διαγωνισμούς εκχώρησης δικαιωμάτων για την μελέτη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και υδρογονανθράκων (πχ. στη Δυτική Πελοπόννησο), μέσα στο γενικό ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού;

Η Αριστερά και η ριζοσπαστική οικολογία σήμερα δεν γιορτάζουν!
Διεκδικούν την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που παραδίδει το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον βορά στους κάθε λογής «επενδυτές»: τους νόμους για τις ΑΠΕ, για το νέο χωροταξικό, για τις φαστ-τρακ επενδύσεις, για τις ΠΟΤΑ, το νόμο για τη  «Βελτίωση του επιχειρηματικού Περιβάλλοντος», τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Νόμους που δυστυχώς ούτε στα προγράμματα των κομμάτων της Αριστεράς αναφέρεται η κατάργησή τους.
Συγκρούονται με τις πολιτικές της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάνε κόντρα στις επιταγές των ιδιωτικοποιήσεων, στις «πράσινες πολιτικές» που βλέπουν το περιβάλλον ως πεδίο κερδοφορίας, διεκδικούν την εθνικοποίηση των στρατηγικών υποδομών και επιχειρήσεων. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική πολιτική για το περιβάλλον με τα χρήματα των ΕΣΠΑ, εντός του ευρώ και της Ε.Ε., με την «ανάπτυξη» που ονειρεύεται η Μέρκελ και οι πολιτικοί της φίλοι. Γιατί διεκδικούμε μια άλλη ποιότητα ζωής σε μια κοινωνία που θα μετρά την ευημερία της με την ποιότητα της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, υγείας, παιδείας, περιβάλλοντος, του πολιτισμού και των ελεύθερων χώρων.
Η Αριστερά και η ριζοσπαστική οικολογία ζουν και αναπνέουν στους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής, στους αγώνες ενάντια στα πάρκα με τις ανεμογεννήτριες, στους αγώνες να παραμείνει το Ελληνικό χώρος πρασίνου, στους αγώνες ενάντια στην καταστροφή του Κάβο Σίδερο, στα αυτοδιαχειριζόμενα πάρκα, στις γειτονιές της αλληλεγγύης. Εκεί που ο ίδιος ο εργαζόμενος λαός επιβάλλει τους δικούς του όρους, εκεί που η κοινωνική πλειοψηφία ματαιώνει τα σχέδια των ισχυρών.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...