Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Μεγάλο ενεργειακό έργο σχεδιάζει φέτος η FG Europe στη Ν. Εύβοια

ΤΟΥΣ στόχους του ομίλου FG Europe για το 2012, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επέκταση σε ξένες αγορές αλλά και στον τομέα της ενέργειας, παρουσίασε η διοίκηση της εταιρίας στην ΕΘΕ.

Για το 2012 οι στόχοι της διοίκησης του ομίλου είναι:

Η συνεχής επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας στις αγορές του εξωτερικού, η ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης και η διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας, η βελτίωση της σχέσης 70/30 (των πωλήσεων εσωτερικού/εξωτερικού) για την αντιμετώπιση –με εξωστρέφεια– της κρίσης στην εσωτερική αγορά, η διατήρηση της ηγετικής θέσης στον τομέα του κλιματισμού, η προώθηση των προϊόντων της Midea Group, η ενίσχυση της παρουσίας των προϊόντων SHARP και ESKIMO στην εσωτερική αγορά, καθώς και η περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου στον τομέα της ενέργειας, με την ανάπτυξη του μεγάλου ενεργειακού project στην περιοχή της Ν. Εύβοιας, συνολικής ισχύος 579 MW (άδειες παραγωγής για 294 MW) και με την ανάπτυξη 4 μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο, συνολικής ισχύος 9,32 MW (άδειες παραγωγής για 7,066 MW). Αναφέρθηκε ακόμα ότι οι εταιρίες του ομίλου έχουν λάβει ήδη άδειες παραγωγής ύψους 294 MW στη Νότια Εύβοια, ενώ αναμένονται επίσης άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς στην ίδια περιοχή, συνολικής ισχύος 57 MW. Επίσης, ότι εντός του 2012 χορηγήθηκαν 3 νέες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, ισχύος 7,066 MW, ενώ αναμένεται η χορήγηση μιας ακόμη, ισχύος 2,262 MW. 

H ΔΗΜΑΡ στο πλευρό της Greenpeace στη δίκη της Σύρου

Τέσσερις ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace  δικάζονται στη Σύρο, επειδή ανέκοψαν την πορεία της μηχανότρατας Alberta II, ανοιχτά της Μυκόνου και της Δήλου.

 Οι ακτιβιστές είχαν ζητήσει από τον καπετάνιο της τράτας να σταματήσει τη μηχανή, διατρανώνοντας την «επιτακτική ανάγκη προστασίας της θαλάσσιας περιοχής των Βορείων Κυκλάδων από την υπεραλίευση, μέσω της δημιουργίας θαλάσσιου καταφύγιου».

Ύστερα από μήνυση του καπετάνιου συνελήφθησαν και κρατούνται στο λιμεναρχείο Πάρου, έως ότου οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα.

 Με ανακοίνωσή της η Greenpeace καλεί την Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας και την τοπική αυτοδιοίκηση των Κυκλάδων να στηρίξουν την προσπάθεια της οργάνωσης για «παύση της μέσης αλιείας στις Βόρειες Κυκλάδες και δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στην περιοχή.
 

Ανακοίνωση του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ για τη δίκη των μελών της Greenpeace


Υποστηρίζουμε την πρόταση της Greenpeace για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στην περιοχή των Βορείων Κυκλάδων.

Αποτελεί αναγκαίο βήμα για να μπει μια τάξη σε ανεξέλεγκτες πρακτικές που υπονομεύουν το μέλλον των θαλάσσιων οικοσυστημάτων του Αιγαίου, αλλά και της ίδιας της αλιείας.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στα μέλη της Greenpeace που δικάζονται σήμερα στη Σύρο, επειδή, έμπρακτα, ανάδειξαν το μεγάλο πρόβλημα των καταστροφικών αλιευτικών πρακτικών και ...μηνύθηκαν γι' αυτό από αυτούς που αυθαιρετούν σε βάρος του μέλλοντος της αλιείας.

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

«60.000 θέσεις εργασίας και έσοδα 15 δισ. θα προέλθουν από το «ΗΛΙΟΣ»

Περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας και κρατικά έσοδα έως και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ εκτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι θα προέλθουν από το πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας "Ήλιος", σύμφωνα με δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα "Die Welt".
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα επιδιώκει να πάρει η ίδια στα χέρια της το βιομηχανικό της μέλλον και να σταθεί και πάλι στα πόδια της μετά το τέλος του προγράμματος ευρωπαϊκής βοήθειας, το 2015.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει άλλωστε ότι το «Ηλιος» θα στηριχθεί σε κρατικά κεφάλαια μόνο στην αρχική φάση της εφαρμογής του, για τα πρώτα 2000 Μεγαβάτ που πρέπει να παραχθούν ως το 2016-2017. «Μετά η ελληνική ηλιακή ενέργεια θα είναι διαθέσιμη σε τιμές αγοράς υπολογισμένες με μια κανονική αύξηση έναντι των σημερινών τιμών», επισημαίνει.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρεται ακόμη στην «στατιστική εξαγωγή», η οποία προβλέπεται σε διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2009.
«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος κάνει χρήση της δυνατότητας εικονικής εξαγωγής. Η ενέργεια θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, αλλά θα υπολογίζεται στον ενεργειακό απολογισμό των χωρών-αγοραστών», εξηγεί ο κ. Παπακωνταντίνου και προσθέτει ότι αυτό συνάδει με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια από ανανεώσιμες πήγες, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Η Ελλάδα, όπως λέει ο υπουργός, βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες δεν μπορούν να πετύχουν τον φιλόδοξο στόχο της Ε.Ε. για αύξηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες στο 20% ως το 2020.
Διαπραγματεύσεις γίνονται και με την Γερμανία, πρόσθεσε, η οποία «αν και πετυχαίνει τον στόχο της, βλέπει τη δυνατότητα να μειώσει το ενεργειακό κόστος της μέσω της εισαγωγής ελληνικού ηλιακού ρεύματος είτε πραγματικά είτε στατιστικά».

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Απαγορευμένα φυτοφάρμακα στις ελληνικές λίμνες

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας skai.gr, στις λίμνες Κερκίνη, Βόλβη και Δοϊράνη εντοπίστηκαν συγκεντρώσεις από 18 φυτοφάρμακα, εκ των οποίων τα 14 απαγορευμένα σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Από την έρευνα προέκυψε πως και στις τρεις λίμνες, η συγκέντρωση των φυτοφαρμάκων που ανιχνεύτηκαν αυξάνεται την εαρινή και καλοκαιρινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη πάνω από 3.000.000 τόνοι φυτοφαρμάκων ρυπαίνουν το περιβάλλον ετησίως, ενώ παγκοσμίως κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 3.000.000 δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα.

Παγκόσμια Ημέρα για τη "Μητέρα Γη" – Εκδηλώσεις στο ΑΠΘ

Tα Τμήματα Γεωλογίας και Βιολογίας και η Γεωπονική Σχολή, υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν την Κυριακή 22 Απριλίου 2012, εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τη «Μητέρα Γη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μετεωροσκοπείου.
Ακολουθεί το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης:

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

11:15 -11:30

Εισαγωγή: «Απεικονίσεις και αφηγήσεις σε αναζήτηση της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και Φύσης», Καθηγήτρια Τμήματος Βιολογίας, Δ. Βώκου, (15΄).
11:30-12:00

«ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ»: Από τα Γεωσυστήματα και την Επικοινωνιόσφαιρα στη Νοόσφαιρα, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών, Σ. Παυλίδης, Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών, Ι. Αντωνίου, (30΄).

12:00-12:15-Διάλειμμα-Καφές

12:15 – 13:30

«Ορυκτοί πόροι, Περιβάλλον και Οικονομική ανάπτυξη: μπορούν να συνδυαστούν;», Λέκτορας Ορυκτολογίας, Β. Μέλφος (15΄).

«Η Μεγάλη Ανάπτυξη των Γεωπονικών Επιστημών: Συμβολή στην Πρόοδο αλλά και Συνέπειες για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον», Πρόεδρος Γεωπονικής Σχολής, Δ. Κωβαίος (15΄).

«Προκλήσεις και προοπτικές στην αντιμετώπιση της υποβάθμισης και αποκατάστασης των εδαφικών οικοσυστημάτων της Μεσογείου», Καθηγητής Γεωπονικής Σχολής, Γ. Ζαλίδης (15΄)

Από τη Γεωποικιλότητα στην Βιοποικιλότητα, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Δ. Κωστόπουλος, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας Χ. Χιντήρογλου (30’).

13:30-14.00 Συζήτηση

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΚΑΡΥΣΤΟΣ: Διασυλλογικές πρωτοβουλίες για την διάσωση του Καστανόλογγου


Τέσσερις Σύλλογοι της Καρύστου (ΣΠΠΕΝΚ, Μελισσοκομικός Σύλλογος, Σύνδεσμος Τουριστικών Επαγγελματιών και Σύλλογος Βιοτεχνών και Επαγγγελματιών) αναλαμβάνουν μία πρωτοβουλία προστασίας του Καστανόλογγου.

 
Στις 7/4/2012 εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας διάσωσης του Καστανόλογγου συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Καρύστου κ. Νίκο Μανώλη για να τον ενημερώσουν και ζητήσουν την στήριξη του Δήμου Καρύστου στις ενέργειες τους. 

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προτίθεται να εκπονήσει αφιλοκερδώς μια μελέτη προστασίας του Καστανόλογγου για την οποία απαιτείται η συμμετοχή του Δήμου Καρύστου και του Δασαρχείου της περιοχής μας. 
 
Ο Δήμαρχος κ. Μανώλης δήλωσε ότι θεωρεί την προστασία του Καστανόλογγου μείζονος σημασίας για την Κάρυστο και θα υποστηρίξει τόσο την μελέτη όσο και τις αναγκαίες συνομιλίες με τους εμπλεκόμενους κτηνοτρόφους. Στο επόμενο διάστημα οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας θα συναντήσουν τον Δασονόμο της Καρύστου για να τον  ενημερώσουν σχετικά και να πληροφορηθούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Σύλλογοι: ΣΠΠΕΝΚ, Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου, Σύνδεσμος Τουριστικών Επαγγελματιών Καρύστου και Σύλλογος Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Καρύστου. Οσοι άλλοι Σύλλογοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, μπορούν να το δηλώσουν στο τηλ. 2224025188 ή sppenk@gmail.com

Ευρωβουλευτές ερμηνεύουν το «πράσινο»

Μερικοί μιλούν για «πράσινη» οικονομία, άλλοι για «βιώσιμη» ανάπτυξη αλλά το βέβαιο είναι ότι η ιδέα που κρύβεται πίσω από τις λέξεις, η οικονομία που σέβεται το περιβάλλον, είναι κεντρική παράμετρος πολλών πολιτικών της ΕΕ, είτε είναι η νέα, «πράσινη», αγροτική πολιτική είτε η αναδυόμενη οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τι είναι όμως πραγματικά αυτό το «πράσινο»; Μιλήσαμε στους προέδρους επιτροπών του ΕΚ αλλά και με τους «Πρασίνους», για περισσότερες απαντήσεις.
Η Ιταλίδα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Amalia Sartori, πρόεδρος της επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ εξηγεί πως «κοινός στόχος όλων μας είναι να απομακρυνθούμε από την «οικονομία του άνθρακα» και όχι μόνο στη βιομηχανία. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων των πολιτών να παίξουν το ρόλο τους».
Ειδικά μετά την τραγωδία στη Φουκουσίμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο και, σύμφωνα με τη Sartori, «το μέλλον ανήκει στην πράσινη ενέργεια και η βιομηχανία θα πρέπει να συνταχθεί με την πραγματικότητα στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο».
«Δουλεύουμε τώρα πάνω στην φιλόδοξη οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση και σύντομα αρχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις στο Συμβούλιο».
Πράσινο ίσον βιώσιμο
Για τον Βρετανό Σοσιαλιστή Brian Simpson, πρόεδρο της επιτροπής Μεταφορών, ο όρος «βιώσιμη» είναι πιο ακριβής καθώς «είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε εντελώς πράσινες μεταφορές αλλά είναι απολύτως εφικτό να αποκτήσουμε ένα βιώσιμο σύστημα μεταφορών που λαμβάνει υπ’ όψιν του τόσο τις μεταφορές όσο και τις περιβαλλοντικές ανάγκες και φιλοδοξίες».
«Το μυστικό», εξηγεί, είναι να υπάρξει ρεαλιστική ισορροπία μεταξύ των δύο προς όφελος και του πλανήτη και των κατοίκων το, τώρα και στο μέλλον»…
Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Pablo Zalba Bidegain (ΕΛΚ, Ισπανία),  προθέτει ότι η Πράσινη Οικονομία είναι η οικονομία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι, με τη σειρά τους, θεμέλιο της τεχνολογικής ανάπτυξης της Ευρώπης αλλά και κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ευημερίας και περιβαλλοντικής προστασίας».
Πράσινη ανάπτυξη και πράσινη απασχόληση
Η Γαλλίδα πρόεδρος της επιτροπής Απασχόλησης του ΕΚ, Pervenche Bères (Σοσιαλιστές), μας τόνισε πως «αν η ΕΕ θέλει να είναι συνεπής με τον εαυτό της τότε η πράσινη ανάπτυξη πρέπει να αναδειχθεί σε μείζονα τομέα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, μέχρι τη μείωση της ρύπανσης ή ακόμα την προστασία της βιοποικιλότητας, υπάρχουν πολλών ειδών «πράσινες» δουλειές»…
«Ωστόσο», συνεχίζει, «μια θέση εργασίας δεν μπορεί να θεωρηθεί «πράσινη» αν δεν παρέχει οικονομική αξιοπρέπεια, δεν επιτρέπει την εξέλιξη και ανέλιξη του εργαζόμενου, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας»…
Οι «Πράσινοι»
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι μεταξύ των πολιτικών ομάδων του ΕΚ βρίσκονται και οι «Πράσινοι», η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα με 58 μέλη σήμερα. Η συμπρόεδρός τους, Rebecca Harms, σημειώνει ότι «οι Πράσινοι  πολεμούν ανέκαθεν για μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη, και πραγματική ισότητα στα δικαιώματα, τις δυνατότητες και τις ευθύνες ου καθ’ ενός.
«Οι Πράσινοι διεύρυναν άλλωστε την παραδοσιακή έννοια της «δικαιοσύνης» φέρνοντας την ιδέα της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών, κάτι που εξυπονοεί και το σεβασμό των ορίων της φύσης και τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, είτε υλικοί είναι αυτοί είτε οικονομικοί».

Δημόσια διαβούλευση για το 7ο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με το 7ο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης (7ο ΠΔΠ), το οποίο θα καθορίσει τους στόχους προτεραιότητας που πρέπει να επιδιωχθούν μέχρι το 2020. Η διαβούλευση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την 1η Ιουνίου.
Τους τελευταίους μήνες, η Επιτροπή έχει εγκρίνει σειρά στρατηγικών πρωτοβουλιών για την πολιτική περιβάλλοντος – τον Χάρτη πορείας για την αποδοτικότητα των πόρων, τη Στρατηγική 2020 για τη βιοποικιλότητα και μια ανακοίνωση σχετικά με τη βελτίωση της εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου. Στόχος τους είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και η ενίσχυση της οικολογικής ανθεκτικότητάς της, ενώ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Το 7ο ΠΔΠ πρέπει να εξασφαλίζει ένα γενικό, συνεκτικό πλαίσιο για τις στρατηγικές αυτές πρωτοβουλίες, καθορίζοντας τους στόχους προτεραιότητας και δείχνοντας με σαφήνεια πώς η περιβαλλοντική πολιτική μπορεί να συμβάλει στην πράσινη ανάπτυξη και να αποδώσει καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής. Θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στράτευση όλων των ενδιαφερομένων φορέων – θεσμικά όργανα της ΕΕ, κράτη μέλη, περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις, επιχειρήσεις και κλάδοι του ιδιωτικού τομέα, ΜΚΟ και κοινωνία των πολιτών – σε μια κοινή ατζέντα.
Ειδικότερα, το 7ο ΠΔΠ θα πρέπει να διασφαλίζει τη στράτευση για:
-τη βελτίωση της εφαρμογής και επιβολής της ενωσιακής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να αποδώσει καλύτερα περιβαλλοντικά αποτελέσματα
-τη συμβολή άλλων πολιτικών της ΕΕ στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα και το περιβάλλον
- την εξασφάλιση της πρόσβασης σε αξιόπιστα στοιχεία και στις πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις ως βάση για τη χάραξη και εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής
-την κάλυψη σημαντικών κενών πολιτικής, όταν αυτό δικαιολογείται από τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και συνάδει με την αρχή της προφύλαξης.
Επόμενα βήματα
Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης, μαζί με τις απόψεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής των Περιφερειών και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, θα συμβάλουν στην περαιτέρω διαμόρφωση της πρότασης της Επιτροπής για το 7ο ΠΔΠ, το οποίο σχεδιάζει να παρουσιάσει πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Ιστορικό
Τα Προγράμματα Δράσης για το Περιβάλλον έχουν αποτελέσει τον άξονα της ανάπτυξης της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ από τις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα. Εκτός από τα αποτελέσματα της διαβούλευσης αυτής, κατά την κατάρτιση της πρότασης για το 7ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον, η Επιτροπή θα πρέπει να καθοδηγείται από τις προκλήσεις που επισημαίνονται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος Έκθεση για την Κατάσταση του Περιβάλλοντος για το 2010 και τα συμπεράσματα της Τελικής Αξιολόγησης του 6ου ΠΔΠ, καθώς και από τη συμβολή άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με τα αποτελέσματα του 6ου ΠΔΠ.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Οι απόψεις μπορούν να καταχωρηθούν στον εξής δικτυακό τόπο:
http://ec.europa.eu/environment/consultations/7eap_en.htm
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ΠΔΠ ανατρέξτε στον εξής δικτυακό τόπο:
http://ec.europa.eu/environment/newprg/7eap.htm

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ΣΠΕΦ: Το Πρόγραμμα Ήλιος είναι ένα ευρωπαϊκών διαστάσεων ενεργειακό project

Στο πλαίσιο της ειδικής ημερίδας για το Πρόγραμμα Ήλιος που διοργανώθηκε την Τρίτη 3 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρουσιάστηκαν τόσο από την Πολιτική Ηγεσία όσο και από ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και εξειδικευμένους συμβούλους όλες οι μέχρι σήμερα τουλάχιστον καθορισμένες παράμετροι του Προγράμματος.

Σε ότι αφορά τα μακροοικονομικά χαρακτηριστικά του Προγράμματος πράγματι η Ελλάδα διαθέτει το στρατηγικό πλεονέκτημα της κατά 50% υψηλότερης ηλιοφάνειας σε σχέση με την Κεντρική Ευρώπη και μάλιστα επί εδάφους ΕΕ που σημαίνει και ασφαλέστερα στρατηγικά, γεωπολιτικά, κοινωνικά και λοιπά χαρακτηριστικά. Η υψηλότερη αυτή ηλιοφάνεια συνδυαζόμενη με ευρωπαϊκούς όρους χρηματοδότησης οδηγεί νομοτελειακά σε χαμηλότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ότι στις χώρες του Βορρά. Εκκινώντας από την ορθολογική αυτή διαπίστωση το ενδιαφέρον των βορειότερων ευρωπαϊκών εταίρων μας να μεταφέρουν μέρος της ηλεκτροπαραγωγής τους από φωτοβολταϊκά στην χώρα μας, στα πλαίσια και της έγκαιρης επίτευξης των δεσμευτικών εθνικών τους στόχων για ΑΠΕ, είναι εύλογο να αναμένεται. Επιπλέον στο σκέλος του προγράμματος που αφορά τα δίκτυα και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η ΕΕ έχει εντάξει στην μεσοπρόθεσμη πολιτική της την ολοκλήρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η οποία προφανώς και περιλαμβάνει την αναβάθμιση της μεταφορικής ικανότητας των γραμμών διασύνδεσης των χωρών μελών τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο. Η απρόσκοπτη και ελεύθερη άλλωστε διακίνηση αγαθών στους κόλπους της ΕΕ αποτελεί θεμελιώδες διαχρονικό αξίωμα για την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Με βάση τα ανωτέρω χαρακτηριστικά η υλοποίηση του Προγράμματος Ήλιος δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στα πλαίσια μιας διμερούς μόνο ατζέντας συζήτησης χωρών μελών αλλά να εξετασθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως πιλοτικό πρόγραμμα στην κατεύθυνση της πραγματικής ολοκλήρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα ξεκινώντας από τον αειφόρο και πολλά υποσχόμενο για την ανάπτυξη χώρο των ΑΠΕ. Σε ένα τέτοιο επίπεδο εξέτασης του Προγράμματος οι μεταβατικού χαρακτήρα επιμέρους εθνικοί μηχανισμοί οικονομικής στήριξης της ηλιακής kWh είναι παντελώς άσχετοι και επ’ ουδενί αποτελούν εμπόδιο. Άλλωστε έχει πολλαπλά καταστεί σαφές ότι το Πρόγραμμα Ήλιος είτε ως στατιστική εξαγωγή είτε ως φυσική, που σαφώς και είναι προτιμητέα, οικονομικά δεν σχετίζεται σε τίποτα με την εγχώρια αγορά. Υπό το πρίσμα αυτό η τιμή της εξαγόμενης ηλιακής ενέργειας μπορεί ανεξάρτητα από το μεταβατικό εθνικό πρόγραμμα να προσδιοριστεί σε ορθολογική οικονομική βάση που άπτεται και της χώρας προορισμού και του πραγματικού πλήρους κόστους της ενέργειας που εκεί θα υποκαταστήσει αλλά και του αποφευγόμενου.

Η χρονική εξέλιξη του Προγράμματος εκτεινόμενη όπως παρουσιάστηκε στην ημερίδα μέχρι και το 2020, υπερβαίνει κάθε εθνικό πρόγραμμα στήριξης ηλιακής KWh όπως φυσικά και το ελληνικό. Ήδη από το ν. 3851/2010 οι τιμές kWh του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης νέων Φ/Β μονάδων αποδεσμεύονται πλήρως το 2015 από την λογική του μηχανισμού Feed – in –Tariff όπως τον γνωρίζουμε σήμερα συσχετιζόμενες πλέον απευθείας με την Οριακή Τιμή Συστήματος. Η μεταρρύθμιση αυτή που αποτελεί νόμο του Κράτους ήδη από το 2010 θα καταστήσει για τις νέες τότε Φ/Β μονάδες την τιμή της πωλούμενης KWh αρκετά ελκυστική ακόμη και για εξαγωγή αφού αυτή θα κινείται στην ζώνη περίπου των 13 cents/kWh. Θα καταστεί έτσι πιθανότατα εφικτή ακόμη και η συμμετοχή ημεδαπών νέων Φ/Β μονάδων σε ένα ποσοστό στο Πρόγραμμα Ήλιος γεγονός που θα προσδώσει ορίζοντα βάθους και στην ελληνικών συμφερόντων ηλεκτροπαραγωγή στην χώρα. Η οικονομική μάλιστα ανάλυση που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της ημερίδας από τον σύμβουλο του project Guggenheim Partners, κατέδειξε σαφέστατα την οικονομική εφικτότητα και της προοπτική αυτής αφού σε ερώτηση –παρέμβαση του ΣΠΕΦ για το θέμα χαρακτηρίστηκε από τον σύμβουλο ως «εξαιρετική ιδέα». Σε κάθε περίπτωση το Πρόγραμμα Ήλιος φαίνεται να διαθέτει σημαντικά ορθολογικά πλεονεκτήματα τόσο για την χώρα όσο και για την ΕΕ. Χρησιμοποιώντας το ως πιλοτικό project η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την μοναδική ευκαιρία να αποτιμήσει in-vivo το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της ενεργειακής της ολοκλήρωσης.  
Enhanced by Zemanta

H EuroCharity στo Διεθνές Συνέδριο Ενέργειας του Economist

Η εταιρεία EuroCharity, πάντα συνεπής στη δέσμευσή της για υποστήριξη και προαγωγή θεμάτων που αφορούν στην πράσινη ανάπτυξη, συμμετείχε στo διήμερο συνέδριο Investment Energy Summit: Greece, Cyprus, Israel, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 29 Μαρτίου στο Divani Apollon Palace & Spa, στο Καβούρι. To συνέδριο οργάνωσε η εταιρεία Hazlis & Rivas η οποία είναι ο επίσημος και αποκλειστικός εκπρόσωπος των Economist Conferences για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η EuroCharity αποτέλεσε τον υποστηρικτή επικοινωνίας του συνεδρίου και συμμετείχε με ειδικό περίπτερο, όπου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα στελέχη της εταιρείας για τις δυνατότητες υποστήριξής τους σε θέματα εταιρικής υπευθυνότητας, πράσινης οικονομίας και αειφόρου ανάπτυξης και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τα εργαλεία επικοινωνίας, προβολής και δικτύωσης που διαθέτει η EuroCharity.

Σχετικά με την παρουσία της EuroCharity στο συνέδριο Investment Energy Summit: Greece, Cyprus, Israel, ο κ. Peter Michel Heilmann, Πρόεδρος της EuroCharity, δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία στρατηγική γεωπολιτική θέση και μπορεί να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Ενόψει των τελευταίων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή, η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την πραγματοποίηση του συνεδρίου. Η EuroCharity είναι περήφανη που υπήρξε Χορηγός Διαδικτυακής Επικοινωνίας στο σημαντικό αυτό διήμερο συνέδριο, το οποίο συγκέντρωσε περισσότερα από 500 κορυφαία στελέχη, υπουργούς, ιδρύματα και ειδικούς σε θέματα ενέργειας από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και από 10 ακόμα χώρες. H EuroCharity στηρίζει ενεργά τέτοιου είδους διεθνή συνέδρια, στα οποία δίνει το "παρών" επικοινωνώντας όχι μόνο το έργο της αλλά και των μελών της. Για μία ακόμη χρονιά θεωρήσαμε σημαντική τη συμμετοχή μας στην κορυφαία αυτή διοργάνωση».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα ενέργειας από τους αρμόδιους Υπουργούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Συνέλαβαν οδηγούς φορτηγών να πετάνε απόβλητα με μόλυβδο στις χωματερές

 Συνέλαβαν οδηγούς φορτηγών να πετάνε απόβλητα με μόλυβδο στις χωματερές και τους...άφησαν ελεύθερους!


Αυτό καταγγέλλεται από τον Σύλλογο Περιβάλλοντος Αλιβερίου και τίθενται σκληρά ερωτήματα σε όλους τους αρμόδιους.

 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Αδικαιολόγητες αναδρομικές περικοπές του απολογισμού φωτοβολταϊκών επενδύσεων μέσω του ν. 3840/2010 από το ΥΠΑΝ

Επιστολή διαμαρτυρία στην νέα Υπουργό Ανάπτυξης κα Α. Διαμαντοπούλου απέστειλε στις 19 Μαρτίου ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) με θέμα τις αδικαιολόγητες περικοπές στους νόμιμα πιστοποιημένους απολογισμούς έργων Φ/Β επενδύσεων στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004.

Συγκεκριμένα, Φ/Β έργα που είχαν υπαχθεί στον ν. 3299 και ολοκληρωθεί ως και το 2009 βρέθηκαν λόγω των παρατεταμένων κωλυσιεργιών των υπηρεσιών του Υπ. Ανάπτυξης να κρίνεται η «τύχη» τους με βάσει τον πολύ μεταγενέστερο νόμο 3840/2010 και μάλιστα σε πλήρη πολλές φορές αναντιστοιχία της χρονικής περιόδου που πραγματικά αυτά τα έργα υλοποιήθηκαν με τα προβλεπόμενα στρεβλά κόστη σε πολύ μεταγενέστερη σχετική εσωτερική εγκύκλιο του Υπουργείου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα οι επενδύσεις αυτές όχι μόνο είχαν υλοποιηθεί αλλά και πιστοποιηθεί νομίμως για την υλοποίηση και έναρξη της κανονικής τους λειτουργίας από το Κεντρικό Όργανο Ελέγχου (ΚΟΕ) του ΥΠΑΝ, αλλά παρ’ όλα αυτά εφαρμόστηκε στην εκταμίευση αναδρομικά η εγκύκλιος τυποποίησης βάση του ν. 3840/2010 η οποία όμως απροκάλυπτα εξαφάνιζε ή ευτέλιζε σημαντικές κατηγορίες κόστους καίριων και παρελκόμενων έργων των επενδύσεων αυτών. Καταλήγοντας ο ΣΠΕΦ ζητά την ορθή επαναξιολόγηση των περιπτώσεων αυτών στα πλαίσια των αιτήσεων θεραπείας που έχουν κατατεθεί από τους θιγόμενους επενδυτές.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...