Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

Την επόμενη Δευτέρα η τελετή για την απονομή των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011

Στη τελική ευθεία μπήκε η διοργάνωση της εκδήλωσης για την απονομή των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011, που θα γίνει την επόμενη Δευτέρα με ώρα έναρξης 19.30.

Φέτος είναι μια σημαντική στιγμή του Θεσμού, αφού η τελετή θα φιλοξενηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, με την ανάλογη προσαρμογή της διαδικασίας και του σεναρίου απονομής, στις ανάγκες και τον κανονισμό που ισχύει για τον χώρο. Για ακόμη μια χρονιά την σκηνοθεσία της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Νίκος Κροντηράς, που θα στήσει την τελετή της απονομής με εντελώς διαφορετικό τρόπο εναρμονίζοντας τις δυνατότητες του χώρου με τη λιτή προσέγγιση και τον προσανατολισμό στους βραβευόμενους.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης θα γίνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από την Κατερίνα Λάσπα, που θα έχει το βάρος του συντονισμού της ροής της εκδήλωσης. Το Αγαλματίδιο, που θα δημιουργήσει ο Χρήστος Μιχαήλ Παπανδρόπουλος, θα είναι και πάλι πράσινη μοναδική κατασκευή, αριθμημένη για κάθε βραβείο. Το υλικό είναι ανακυκλωμένο γυαλί από χρησιμοποιημένα μπουκάλια και άλλες γυάλινες συσκευασίες, ενώ μετά τα βραβεία, ο καλλιτέχνης, από τα υπολείμματα των κομμένων γυαλιών προγραμματίζει να κατασκευάσει μία σειρά από «κυκλικά σινιάλα» τα οποία θα στηρίζονται σε μεταλλικό βραχίονα, με ύψος περίπου στα 2,0 μέτρα και προγραμματίζει να τα προσφέρει στον Πόρτο Ράφτη για να τοποθετηθούν σε μία πεζογέφυρα.

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν εκτιμάται πως θα είναι είκοσι, ενώ θα απονεμηθούν επίσης και έπαινοι. Οι κατηγορίες των βραβείων είναι Επιστήμης, Διπλωματικών Εργασιών, Οργανισμών, Επιχειρήσεων και Μέσων Ενημέρωσης. Η διαδικασία της αξιολόγησης των προτάσεων θα ολοκληρωθεί από τις Επιτροπές προς το τέλος της εβδομάδας και μέχρι την Κυριακή θα έχει τελειώσει και η επιλογή.

Η απονομή για το Βραβείο Έργου Ζωής αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού κάθε χρόνο περιγράφεται με ιδιαίτερη συγκίνηση το έργο και ο αγώνας του ανθρώπου, που σφράγισε με τη δράση του τη προστασία του περιβαλλοντικού μας πλούτου. Φέτος, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση Δήλωσης Συμμετοχής, αφού είναι περιορισμένες οι θέσεις και ο κανονισμός έχει οδηγήσει την Επιτροπή Οργάνωσης στη δημιουργία καταλόγου για τον αυστηρό έλεγχο εισόδου.

Τα βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ συμπληρώνουν τον έβδομο συνεχόμενο χρόνο, διατηρώντας τον στόχο τους για την επιβράβευση έργων και δράσεων με προσανατολισμό στο Περιβάλλον.

Δήμος Σαρωνικού: Τριήμερο εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Ο Δήμος Σαρωνικού διοργανώνει, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), τριήμερο δράσεων και παρεμβάσεων από την Παρασκευή 3-6-2011 έως και την Κυριακή 5-6-2011 με στόχο την ενημέρωση, αλλά και τη συμμετοχή των πολιτών σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011
Ώρα: 19:00 – Ξενοδοχείο Plaza Resort Παλαιά Φώκαια.

Ημερίδα με θέμα «Περιβαλλοντική Διαχείριση των Αστικών Υγρών Αποβλήτων – Νέες Τεχνολογίες και Προοπτικές» και με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων.

Πρόγραμμα
18:30 – 19:00 - Προσέλευση
19:00 – 19:30 - Καλωσόρισμα από τον κ. Πέτρο Φιλίππου, Δήμαρχο Σαρωνικού

«Διαχείριση Αστικών Υγρών Αποβλήτων Δήμου Σαρωνικού. Υπάρχουσα κατάσταση και προοπτικές», ενημέρωση από τον κ. Μανώλη Τσαλικίδη, Αντιδήμαρχο Σαρωνικού
19:30 – 19:50 «Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων για βελτίωση υπόγειων υδροφορέων. Η περίπτωση του κάμπου Παλαιάς Φωκαίας και Αναβύσσου», κ. Ιώαννης Κουμαντάκης, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π.

19:50 – 20:10 «Κριτήρια επαναχρησιμοποίησης λυμάτων στην Ελλάδα»
κ. Δάνος Μαμάης, Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π. – Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας - Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π.

20:10 – 20:30 «Επιπτώσεις νέων προσεγγίσεων και τεχνολογιών στην ενεργειακή βιωσιμότητα της διαχείρισης αποβλήτων»,
κ. Μάρκος Σκληβανιώτης, Χημικός Μηχανικός στην Δ.Ε.Υ.Α. Πάτρας.
20:30 – 20:50 «15 χρόνια λειτουργίας ΤΗΣ Ψυτάλλειας: Αναβάθμιση της θαλάσσιας βλάστησης», κ. Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Διευθυντής Ερευνών, Βιολόγος - Ωκεανογράφος, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
20:50 Συζήτηση με το κοινό.


Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
Ώρα: 20:30 – Θεατράκι Λιμάνι Παλαιάς Φώκαιας
Προβολή του ωκεανογραφικού ντοκιμαντέρ «Ναυτίλος».
Θα προβληθούν δύο επεισόδια από τη σειρά ντοκιμαντέρ που δημιούργησε το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εταιρεία παραγωγής Olyvon, με θέμα την εξερεύνηση του άγνωστου θαλάσσιου κόσμου της Μεσογείου (Αιγαίο Πέλαγος) και της Μαύρης Θάλασσας.

Ο «Ναυτίλος» είναι μια εντυπωσιακή παραγωγή, τα γυρίσματα της οποίας διήρκεσαν τρία χρόνια με περισσότερες από 80 πλεύσιμες μέρες αποστολής που έχει σα σκοπό τη καταγραφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος και την εξερεύνηση του πλούτου της θαλάσσιας ζωής αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν το υδάτινο περιβάλλον και την προστασία των θαλασσών.

A Loggerhead Turtle, by far the most common sp...Image via WikipediaΗ σειρά των ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει τις εξής δέκα θεματικές ενότητες:
1. Αποστολή Νερό – Πηγή Ζωής (αξιοποίηση νερού – πηγές).
2. Φυσητήρας – Ο ευγενικός Γίγαντας (άγνωστοι γίγαντες των ελληνικών θαλασσών).
3. Το κυνήγι του Θησαυρού (οικοσυστήματα κοραλλιών – κόκκινο κοράλλι).
4. Caretta Caretta – Η μεγάλη περιπέτεια (η επιβίωση της θαλάσσιας χελώνας στο Ιόνιο).
5. Ο ξέφρενος καιρός (πρόγνωση κυμάτων – καιρού στο Αιγαίο).
6. Το πύρινο Αιγαίο (υποθαλάσσια ηφαίστεια στο Αιγαίο).
7. Το θερμοκήπιο της Μεσογείου (κλιματικές αλλαγές στις θάλασσες της Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μαύρη Θάλασσας).
8. Δελφίνια της Ελλάδας (τα δελφίνια των θαλασσών της Ελλάδας).
9. Το κυνήγι της κόκκινης γαρίδας (εντοπισμός και κινηματογράφηση της κόκκινης γαρίδας στο Ιόνιο).
10. Ο Βρεταννικός (το μεγαλύτερο ναυάγιο της Μεσογείου).
Η προβολή των επεισοδίων γίνεται σε πρώτη μετάδοση ειδικά για τους πολίτες του Δήμου Σαρωνικού.

Με την επιστημονική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιου Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).
Κυριακή 5 Ιουνίου 2011
Καθαρισμός Ακτών – Δάσους
Δημοτική Κοινότητα Καλυβίων
Ώρα: 10:00 π.μ. – Καθαρισμός παραλιών

Γαλάζιας Ακτής (συνάντηση φανάρια Απειράνθου)
Αγίου Νικολάου – Κιόσκι (συνάντηση στον Άγιο Νικόλα)
Ευκάλυπτοι (συνάντηση στη γλίστρα)

Δημοτική Κοινότητα Αναβύσσου
Ώρα: 10:30 π.μ. – Καθαρισμός παραλίας Αγίου Νικολάου

Δημοτική Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας
Ώρα: 11:00 π.μ. – Καθαρισμός κεντρικής παραλίας (από Λιμενικό Σταθμό Παλαιάς Φώκαιας έως Ξενοδοχείο Plaza Resort)

Δημοτική Κοινότητα Σαρωνίδας
Ώρα: 10:00 π.μ. – Καθαρισμός κεντρικής παραλίας (συνάντηση στην προβλήτα)

Τοπική Κοινότητα Κουβαρά
Ώρα: 9:30 π.μ. – Καθαρισμός δάσους Κουβαρά (συνάντηση στον Άγιο Ευστάθιο, λεωφόρος Κουβαρά – Αυλακίου –Πόρτο Ράφτη).

Οι δράσεις καθαρισμού θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία των Ομάδων Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, Σχολείων, Συλλόγων και Φορέων του Δήμου μας.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των εθελοντικών περιβαλλοντικών δράσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής


http://cleanday.ypeka.gr
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

ΠΡΕΒΕΖΑ:Τα παιδιά «καθάρισαν» για όλους εμάς!

Με τον… «διδακτικό» για όλους τους μεγάλους τρόπο επέλεξαν να κλείσουν την σχολική χρονιά τα παιδιά δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της Πρέβεζας.Οι μικροί μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους καθάρισαν τις τελευταίες μέρες τις παραλίες του Δήμου συγκεντρώνοντας δεκάδες σακκούλες με πλαστικά και άλλα σκουπίδια από το Ιόνιο αλλά κυρίως από τον Αμβρακικό Κόλπο.Οι καθαρισμοί κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο όπου μικροί αλλά και μεγάλοι, μέλη της Περιβαλλοντικής Εταιρίας Πρέβεζας επέλεξαν να καθαρίσουν – για δεύτερη συνεχή χρονιά- την γραφική παραλία Ψαθάκι.Σύμφωνα με τους διοργανωτές του καθαρισμού ο κύριος όγκος των απορριμμάτων είναι πλαστικά -και μάλιστα περισσότερα από πέρσυ- και επόμενο βήμα τους θα είναι η συνεργασία με τους ερασιτέχνες αλιείς έτσι ώστε να αποφευχθεί η επιπλέον επιβάρυνση που προκαλούν κομμένες πετονιές , αγκίστρια και σημαδούρες που αφήνουν πίσω τους κάποιοι από αυτούς.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος ΜπαΊλης εξέφρασε την ικανοποίησή του και την χαρά του για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν εθελοντικές οργανώσεις, παιδιά και εκπαιδευτικοί έτσι ώστε να αφήσουν τις ακτές πιο καθαρές για όλους μας.«Είναι ένα μήνυμα που λέει ότι η νέα γενιά ενδιαφέρεται για το περιβάλλον» λέει οκ. Μπαίλης τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση όλων μας να σεβαστούμε το δώρο των καθαρών ακτών που μας χάρισαν τα παιδιά.

«ΑΟΡΑΤΟ ΓΛΥΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ»

Που πήγε τόση μεγάλη ποσότητα πετρελαίου; Έχει περάσει η μόλυνση στην τροφική αλυσίδα; Από πού προέρχονται οι παράξενες ασθένειες που εμφανίζονται στους κατοίκους; Τι επιπτώσεις είχε η πρωτοφανής χρήση χημικών για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας; Πως χειρίστηκε την κρίση η κυβέρνηση Ομπάμα; Ποιες είναι οι ευθύνες των μεγάλων πολυεθνικών και του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού της BP;
Όταν πέντε εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έχουν «εξαφανιστεί», οι επιστημονικές έρευνες δίνουν αντικρουόμενα στοιχεία και οι άνθρωποι αρρωσταίνουν, μια ανεπανάληπτη οικολογική καταστροφή μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό θρίλερ.
Ένα χρόνο μετά την έκρηξη σε πετρελαιοπηγή της BP και την ακατάσχετη διαρροή πετρελαίου, επί 87 ημέρες, στον Κόλπο του Μεξικού, ο Σωτήρης Δανέζης και η ομάδα του αναζητούν απαντήσεις και ερευνούν τις συνέπειες της μόλυνσης που προκάλεσε το λεγόμενο “γλυκό” πετρέλαιο της Λουζιάνα (Sweet Luisiana crude oil) στους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Το νέο δίωρο ντοκιμαντέρ της «Εμπόλεμης Ζώνης», με τίτλο «Αόρατο-Γλυκό Πετρέλαιο», μεταδίδεται από το MEGA, σε δύο μέρη, την Τρίτη 31 Μαϊου 2011 και, μία εβδομάδα αργότερα, την Τρίτη 7 Ιουνίου 2011 στις 23.10.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δημήτρης Γεράρδης
ΣΕΝΑΡΙΟ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ: Σωτήρης Δανέζης
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ / ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Ιωάννα Λουλούδη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Σοφία Κουβελάκη, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Αλεξία Λιακουνάκου, Βασίλης Σαμούρκας
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ΗΧΟΣ: Άρης Βιτάλης
ΜΟΝΤΑΖ / ΜΙΞΑΖ: Κώστας Χριστακόπουλος, Παύλος Κοντογιώργης
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Γιώργος Μαγουλάς
ΓΡΑΦΙΚΑ: Αλέξανδρος ΠαπαϊωάννουΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Λίτσα Δελή

Η διαμαρτυρία της Paula!

Ποιος θα περίμενε ποτέ να δει μια πολική αρκούδα έξω από τα γραφεία μια εταιρίας; Κι όμως οι ακτιβιστές της Greenpeace μαζί με ένα ομοίωμα πολικής αρκούδας, τη χαριτωμένη Paula Bear, έκλεισαν την πόρτα στα έκπληκτα διοικητικά στελέχη της πετρελαϊκής Cairn Energy, απαιτώντας την ακύρωση των σχεδίων για επικίνδυνες γεωτρήσεις στις θάλασσες της Αρκτικής.

Την ίδια ώρα, μία τεράστια πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου – 53.000 τόνων – ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη στην Αρκτική για λογαριασμό της Cairn. Πρόκειται για τη μοναδική πλατφόρμα φέτος στον κόσμο που θα ερευνήσει για πετρέλαιο στα επικίνδυνα νερά της Αρκτικής. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα της Βρετανικής κυβέρνησης, ένα ατύχημα στις δύσκολες συνθήκες της Αρκτικής είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί.
econews

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

Mediterranean College: Ευαισθητοποίηση για τα Περιβαλλοντικά Ζητήματα

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση των νέων σε περιβαλλοντικά ζητήματα ανέλαβε το Mediterranean College στο πλαίσιο των προγραμμάτων E.K.E. που εφαρμόζει, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας. Η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η μείωση των υδάτινων πόρων και η απώλεια της βιοποικιλότητας, είναι σήμερα μερικά από τα περιβαλλοντικά ζητήματα που συνιστούν απειλή για το περιβάλλον, την υγεία και τη βιώσιμη ανάπτυξη και απαιτούν τη δέσμευση όλων. Στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας το Mediterranean College, πραγματοποιεί μια πρωτότυπη ενημερωτική εκστρατεία, ενώ προχωρά παράλληλα σε θεσμοθέτηση της «Πράσινης Εβδομάδας».

Όλοι μαζί μπορούμε, είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας που ανέλαβε το κολέγιο, με μια σειρά από δράσεις, όπως ενημερωτικές εκδηλώσεις και παραγωγές αντίστοιχου υλικού επικοινωνίας (καταχωρήσεις, αφίσες, καρτολίνες, κ.α.), που θα «πρασινίσουν» τις εγκαταστάσεις του κολεγίου και των άλλων εκπαιδευτικών φορέων του ομίλου για μια ολόκληρη εβδομάδα, παράλληλα με επικοινωνιακές δράσεις που θα υλοποιηθούν μέσα από digital και social media. Για το Mediterranean College, η περιβαλλοντική αγωγή είναι αναπόσπαστο μέρος μιας αναβαθμισμένης παιδείας και η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο να μετατρέψει την ανησυχία όλων των πολιτών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα σε καθημερινό τρόπο ζωής που θα συμβάλλει κατ’ επέκταση στην προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Πιστεύοντας στη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας, το Mediterranean College, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία επιχειρεί να εμπνεύσει στην κατεύθυνση αυτή τους νέους και τις νέες της χώρα μας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας προστασίας του περιβάλλοντος, το Mediterranean College, θεσμοθετεί την «Πράσινη Εβδομάδα», με στόχο την περεταίρω ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των νέων. H πρωτοβουλία του κολεγίου τελεί υπό την Αιγίδα του Μεσογειακού Forum για την Υγεία και το Περιβάλλον. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΞΠΡΕΣ (www.express.gr ), η ΠΡΑΣΙΝΗ (www.prasini.gr ) και το www.dietup.gr Περισσότερες πληροφορίες: Mediterranean College, www.medcollege.edu.gr
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Ραντεβού στην παραλιακή…

Λίγο πριν την τυπική ολοκλήρωση της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2011» και την ημερολογιακή είσοδο του καλοκαιριού, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει καθαρισμούς στις ελεύθερες παραλίες Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου, την Κυριακή 29 Μαΐου, στις 10.30 π.μ.

Η φετινή εκστρατεία, αφού «ταξίδεψε» σε όλη την Ελλάδα σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών, εστιάζει το ενδιαφέρον της αυτή τη φορά στις πιο «δικές μας» ακτές, στη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

Η γνωστή σε όλους μας «παραλιακή», αποτελεί εδώ και δεκαετίες σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου αλλά και πεδίο δραστηριοτήτων, που εξακολουθούν να στερούν από τους πολίτες μεγάλο τμήμα του παράκτιου μετώπου. Οι καθαρισμοί που έχουν προγραμματιστεί έχουν σαν στόχο να αναδείξουν μεταξύ άλλων την ανεκτίμητη αξία των φυσικών μας πόρων, τις απειλές που αντιμετωπίζουν αλλά και τη σημασία της προσωπικής ευαισθητοποίησης, συμμετοχής και δέσμευσης των πολιτών στην προάσπιση περιοχών, που αποτελούν κοινή μας περιουσία.

Μέλη του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα υποδεχθούν τους εθελοντές και θα τους διανείμουν ενημερωτικό υλικό, σακούλες και γάντια στα κεντρικά σημεία συνάντησης που είναι το 1ο Αλίπεδο Αλίμου (στάση τραμ Λουτρά Αλίμου) και η παραλία Έδεμ (στάση τραμ Έδεμ), αλλά και στην παραλία του Π. Φαλήρου στα σημεία που βρίσκονται κοντά στις στάσεις Φλοίσβου και Μπάτη


real.gr

Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

Τα συμπεράσματα από τις προημερίδες για τον Αμβρακικό

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η κορυφαία οργάνωση των αποδήμων Ηπειρωτών σε συνεργασία με τους Δήμους Πρέβεζας, Άρτας, Αμφιλοχίας και Ακτίου – Βόνιτσας πραγματοποίησαν στο μεσοδιάστημα από 13-5 / 15-5-11 στις έδρες των παραπάνω δήμων προημερίδες με θέμα:« Αμβρακικός Κόλπος – Υπάρχει προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης;».Οι παραπάνω ημερίδες λειτούργησαν επιτυχώς με τη συμμετοχή της Τ.Α., των τοπικών φορέων, Πανεπιστημιακών και άλλων ειδικών επιστημόνων ως εισηγητών, οι οποίοι με τον προγραμματισμό της Πανηπειρωτικής Σ. Ε. απέδωσαν έργο υψηλής ευκρίνειας σε ό,τι μπορεί να αφορά τα οξύτατα προβλήματα ενός Κόλπου που αργοπεθαίνει και τις συγκεκριμένες προτάσεις για τη σωτηρία και ανάπτυξή του.Άμεσα επιβάλλεται:
- Η άμεση απομάκρυνση των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργειών και η εγκατάστασή τους σε ανοιχτή θάλασσα, για να μειωθούν τα οργανικά φορτία που εναποτίθενται καθημερινά στον πυθμένα και ν’ αποφευχθεί η παράνομη αλιεία αλλά και ο κίνδυνος των μαζικών θανάτων των ψαριών από μολύνσεις και ασθένειες.
-Να απομακρυνθούν οι δεξαμενές καυσίμων από την Αμφιλοχία σε ανοιχτή θάλασσα, που αποτελούν πηγή μόλυνσης και εν δυνάμει εστία καταστροφής από τυχόν ατυχήματα.
-Να αυξηθούν οι ποσότητες νερού από τα φράγματα της ΔΕΗ στον ποταμό Άραχθο και να υπάρχει σταθερή ροή για να εμπλουτίζεται ο κόλπος με οξυγόνο και φερτές ύλες και ζωικές ουσίες.
-Να κατασκευαστούν αποχετεύσεις και βιολογικοί καθαρισμοί για τα αστικά λύματα όλων των πόλεων και οικισμών πέριξ του κόλπου και των βιομηχανικών, χοιροτροφικών, πτηνοτροφικών και λοιπών εγκαταστάσεων και να γίνονται καθημερινά τακτική και έκτακτη έλεγχοι για την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας.
-Έναρξη όλων των παράκτιων περιοχών σε πρόγραμμα απονιτροποίησης λόγω της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, καθώς και από τις υπεραντλίσεις.
-Άμεση πάταξη της παράνομης αλιείας και λαθροθηρίας.
-Άμεση απομάκρυνση των εμποτισμένων τσιμεντοπλόκ αριστερά της εμπορικής προβλήτας του λιμανιού της Πρέβεζας, αποκατάσταση στις παράνομες επεμβάσεις (επίχωση και καταπάτηση της θάλασσας) στο Ακτιο για κατασκευή μαρίνας και τουριστικού καταφυγίου που μειώνει την είσοδο νερού στο στόμιο, αλλά και των επιχωματώσεων στη θέση Μπούκα Βάλτου για τη δημιουργία προβλήτας.
Τα συμπεράσματα από τις παραπάνω προημερίδες θα κωδικοποιηθούν και θα αξιολογηθούν από ειδικούς επιστήμονες και θα παρουσιασθούν στην κεντρική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, όπου θα κληθεί και η πολιτική ηγεσία και τα κόμματα για να πάρουν θέση, ώστε ο Αμβρακικός να κινηθεί σε τροχιά βιώσιμης και αειφορικής ανάπτυξης.

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

Έκπτωση μέχρι και 350 ευρώ στο ρεύμα της ΔΕΗ

Εκπτώσεις μέχρι 350 ευρώ το χρόνο στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών που βρίσκονται σε περιοχές όπου είναι εγκατεστημένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο «Θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Η εν λόγω έκπτωση αφορά και την Κοινότητα Αχλαδίων στη Σητεία, όπου η επιστροφή των χρημάτων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 330 ευρώ, ενώ αφορά 32 παροχές της ΔΕΗ.

Το νομοθετικό πλαίσιο

Η παροχή εκπτώσεων στους καταναλωτές των περιοχών αυτών θεσπίστηκε με το νόμο 3851 / 2010, ως ένα από τα μέτρα που θα αμβλύνουν τις τοπικές αντιδράσεις στις περιοχές όπου εγκαθίστανται μονάδες ΑΠΕ (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά κ.α.)

Προβλέπεται συγκεκριμένα στο νόμο 3851 η επιστροφή στους οικιακούς καταναλωτές του ποσοστού 1% επί της αξίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. της περιοχής τους.

Με τη νέα τροπολογία που έχει ετοιμαστεί και την Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει, εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης και παρέχεται η δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης των επιστροφών.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με τη νέα ρύθμιση είναι εφικτό να καλυφθεί το σύνολο του ηλεκτρικού σκέλους του λογαριασμού ενός νοικοκυριού και σε κάποιες περιπτώσεις όπου η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ είναι μεγάλη σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό και ένα μέρος των τελών υπέρ τρίτων που εξοφλούνται μέσω των λογαριασμών αυτών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ολοκληρώσει ορισμένα «σενάρια» επιστροφών και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου είναι εγκατεστημένες Ανανεώσιμες Πηγές. Συγκεκριμένα:

-Στην Κοινότητα Στουπαίων και στην Κοινότητα Πολυποτάμου στην Εύβοια, το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής ανά παροχή σε ετήσια βάση εκτιμάται στα 350 ευρώ και αφορά 36 και 10 νοικοκυριά, αντίστοιχα. Μικρότερα ποσά θα επιστραφούν και στους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές των κοινοτήτων αυτών.

-Στην Κοινότητα Ν. Στύρων στην Εύβοια το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής ανά παροχή σε ετήσια βάση θα είναι της τάξης των 200 ευρώ και αφορά 316 νοικοκυριά. Μικρότερα ποσά θα πιστωθούν και οι υπόλοιποι οικιακοί καταναλωτές (1672 στο σύνολό τους).

Στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης η απονομή των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ

Στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα φιλοξενηθεί η Τελετή Απονομής των Περιβαλλοντικών Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011, στις 19:30.

Στόχος των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 είναι η αναγνώριση και επιβράβευση της ευαισθησίας) έργων, δράσεων και ενεργειών που αφορούν στο περιβάλλον και ολοκληρώθηκαν ή υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. Απώτερος σκοπός της διοργάνωσης των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011 είναι η συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας σε θέματα περιβαλλοντικής παρέμβασης, πρόληψης και ευαισθησίας (προς μία κατεύθυνση) με τρόπο καινοτομικό, αποτελεσματικό και κυρίως ανθρώπινο.

Οι κατηγορίες των βραβείων στις οποίες θα απονεμηθούν οι διακρίσεις είναι οι ακόλουθες:

Ø ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011- Επιστήμης
Ø ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011- Διπλωματικών Εργασιών
Ø ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011- Οργανισμών
Ø ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011- Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ø ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011- Επιχειρήσεων
Ø ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2011- Μέσων Ενημέρωσης

Η διαδικασία αξιολόγησης των έργων έχει ξεκινήσει από τις Επιτροπές Αξιολόγησης των Υποψηφιοτήτων για κάθε κατηγορία, οι οποίες εξετάζουν όλα τα προτεινόμενα έργα και τις συμμετοχές. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Μαΐου και η ανακοίνωση θα γίνει στη γιορτή των Βραβείων στις 6 Ιουνίου, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι επιτροπές αξιολόγησης απαρτίζονται από έγκριτες προσωπικότητες του αντίστοιχου χώρου που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εθελοντική βάση και έργο τους είναι η βαθμολόγηση των υποψηφιοτήτων με καθορισμένο μοντέλο – φόρμουλα για αδιάβλητα αποτελέσματα.

Ο θεσμός των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ εδραιώθηκε από τον Εθελοντικό Οργανισμό για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY, με στόχο την επιβράβευση καλών ενεργειών, καθώς και την παρακίνηση για τη προστασία του αστικού και περι-αστικού περιβάλλοντος στη χώρα μας. Η υποδοχή και η ανάπτυξή του διαγωνισμού συνεχίζει να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον της Επιστημονικής Κοινότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Επιχειρηματικού χώρου, των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και της Πολιτείας και των αρμοδίων φορέων.

Εθελοντικός καθαρισμός στις παραλίες του νομού Ξάνθης

Εθελοντικό καθαρισμό στις παραλίες του νομού Ξάνθης διοργανώνει από τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, συμμετέχοντας στην εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» με στόχο τον εθελοντικό καθαρισμό ακτών, βυθού και φυσικών περιοχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 25410-96646 του Κέντρου Πληροφόρησης 10:00- 14:00 ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα: www.epamath.gr

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Οικολογική μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη - Εσπερίδα από το ECOCITY

Απόψεις και προτάσεις γύρω από το θέμα κατατέθηκαν σε εσπερίδα με θέμα την «Οικολογική μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη» που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και ο Οργανισμός ECOCITY υπό την αιγίδα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Για την ανάγκη για ήπια κινητικότητα και αναπλάσεις χώρων αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, καθηγητής Νίκος Μουσιόπουλος, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Θεσσαλονίκη παραμένουν τα αιωρούμενα σωματίδια.

«Με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να εκπονηθούν σχέδια δράσης για να βρεθούμε και πάλι εντός ορίων των επιπέδων ρύπανσης», επεσήμανε εκτιμώντας ότι η ποιότητα του αέρα στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να είναι καλύτερη αλλά χρειάζεται η πολιτική βούληση.

Από την πλευρά του ο Γιάννη Φραντζεσκάκης, συγκοινωνιολόγος, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τόνισε ότι αν και υπάρχει πληθώρα κυκλοφοριακών μελετών για τη Θεσσαλονίκη, εντούτοις ελάχιστα έχουν γίνει ενώ διαπιστώνεται έλλειψη συστηματικής ενημέρωσης του κοινού.

Στην ευρωπαϊκή πρακτική για την προώθηση της οικολογικής μετακίνησης αναφέρθηκε ο καθηγητής ΕΜΠ, Θάνος Βλαστός, κάνοντας λόγο για τη χρήση ειδικής σήμανσης για τους πεζούς αλλά και υποδομών για το περπάτημα.

«Το ποδήλατο ξαναμπήκε δυναμικά την τελευταία δεκαετία στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις και υιοθετήθηκαν πολιτικές προστασίας και διάδοσής του ενώ κοινό τόπο αποτελούν πλέον πρακτικές “ομαδικής” μετακίνησης όπως το car pooling ή το car sharing», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βλαστός ζήτησε μέτρα για την αποφόρτιση από το αυτοκίνητο, την ένταξη στην καθημερινότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), την απόδοση προτεραιότητας σε πεζούς και ποδηλάτες, την

υποκατάσταση του αυτοκινήτου από άλλα μέσα που εξοικονομούν χώρο και την προστασία των ευαίσθητων τμημάτων της πόλης από το αυτοκίνητο.

«Στόχος μας πρέπει να είναι να ζήσουμε λιγάκι πιο ανθρώπινα και αυτό δεν μπορεί να γίνει στις πόλεις που φτιάξαμε με τα αχανή προάστια. Η σημερινή πολεοδομία μιλάει για συμπαγείς πόλεις, πιο πυκνές απ' αυτές που φτιάξαμε», κατέληξε.

Παρεμβάσεις υπέρ των δημόσιων συγκοινωνιών ζήτησε και ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, καθηγητής ΑΠΘ, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής της βενζίνης, παρατηρήθηκε τον τελευταίο χρόνο μείωση κατά 15% της κυκλοφορίας των οχημάτων.

«Θέλουμε το ποδήλατο να μπαίνει μέσα στα λεωφορεία αλλά δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα, θέλουμε να επανασχεδιάσουμε το δίκτυο δημοσίων συγκοινωνιών αλλά και των ιδιωτικών μετακινήσεων και τα ΙΧ να μη σταθμεύουν στο κέντρο αλλά περιφερειακά και οι επιβάτες να μεταβιβάζονται για τον προορισμό τους σε ΜΜΜ», εξήγησε.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

To Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS "καθαρίζει" τον Αμβρακικό

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει φέτος για 16η χρονιά την πανελλαδική εκστρατεία καθαρισμού ακτών και άλλων φυσικών περιοχών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» που υλοποιείται με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου, παράκτιου και χερσαίου περιβάλλοντος. Η φετινή εκστρατεία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο θέμα των Προστατευόμενων Περιοχών οι οποίες, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και θεωρία αποτελούν περιοχές όπου οι ανθρώπινες δραστηριότητες οφείλουν να ρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι συμβατές με την προστασία της φύσης.Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να αναδειχθούν οι προκλήσεις, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού διοργανώνουν καθαρισμούς στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού την Κυριακή 22 [Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας] και τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 (Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας).

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011

7 χωματερές φέρνουν πρόστιμα στο νομό Ιωαννίνων

Ασφυκτικό είναι το χρονοδιάγραμμα για την δρομολόγηση λύσεων στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο αλλά και στο νομό Ιωαννίνων, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επιβολή προστίμων στους Δήμους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου υπό την προεδρεία της Γ.Γ. Δ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα και με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιου και του αντιδημάρχου Θ. Μπέγκα, του Δημάρχου Ζίτσας Δ. Ρογκότη, του αντιπροέδρου του ΦΟΣΔΑ Σ. Βλέτσα και εκπροσώπων των Δήμων της Ηπείρου και υπηρεσιακών παραγόντων τέθηκαν για μια ακόμη φορά επί τάπητος τα ζητήματα που αφορούν στην διαχείριση των απορριμμάτων.Μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην περιοχή, με την ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό αλλά και την δρομολόγηση της κατασκευής εργοστασίου ΧΥΤΥ στην Ήπειρο, ωστόσο εκκρεμούν πολλά ζητήματα μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή το κλείσιμο όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Γεωργακοπούλου, τα πρόστιμα στην χώρα μας θα ξεκινήσουν από τις αρχές Ιουλίου του 2011 και θα ανέρχονται σε περισσότερα από 4 δις ευρώ τα οποία θα επωμισθούν οι Δήμοι.«Αμείλικτος» εμφανίστηκε και ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ο οποίος τόνισε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν λήξει το ζήτημα, διαφορετικά θα επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα.Ζητούμενο βέβαια είναι αν οι Δήμοι θα προλάβουν να αποκαταστήσουν ή τουλάχιστον να ξεκινήσουν τις διαδικασίες αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών. Και αυτό γιατί πέρα από την χωματερή της Δουρούτης, η αποκατάσταση της οποίας έχει δρομολογηθεί αν και υπάρχουν προβλήματα, παραμένουν 40 «ανοιχτοί» ΧΑΔΑ σε ολόκληρη την Ήπειρο.Τα στοιχεία αυτά που προκάλεσαν ακόμη και έκπληξη στους παρευρισκόμενους Δημάρχους ανέφερε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών του ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Παπαγιάννης.Στην Ήπειρο είχαν καταγραφεί 266 ΧΑΔΑ εκ των οποίων έχουν αποκατασταθεί οι 208, ενώ έχει ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης για άλλους 18. Όμως απομένουν 17 ΧΑΔΑ στο νομό Ιωαννίνων, 9 στο νομό Θεσπρωτίας, 5 στο νομό Πρέβεζας και 9 στο νομό Άρτας.Πολλοί Δήμαρχοι μάλιστα αγνοούν την ύπαρξη των ΧΑΔΑ, καθώς θεωρούν ότι με την διακοπή μεταφοράς απορριμμάτων εκεί το ζήτημα έχει λήξει. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Παπαγιάννης μπορεί οι περισσότεροι να έχουν τυπικά κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί και έτσι θεωρούνται τόσο για την χώρα μας όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση υφιστάμενοι.
Στην τελική ευθεία

O ΧΥΤΑ Ελληνικού
Διαδικαστικά ζητήματα με στόχο την ταχύτερη έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό συζητήθηκαν στην ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της αποκεντρωμένης διοίκησης.Ουσιαστικά το ζήτημα βρίσκεται στην αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου που θα πρέπει να υπογράψει την προσωρινή αδειοδότηση του έργου, ωστόσο όπως προέκυψε από την σύσκεψη υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ένα από αυτά είναι η μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας που έχει αναλάβει ο ΦΟΣΔΑ, η οποία ωστόσο βρίσκεται στην φάση της προμελέτης, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης αλλά και ο αντιπρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Σάκης Βλέτσας.Απομένει ακόμη μελέτη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και κατασκευαστικές λεπτομέρειες όπως η περίφραξη, ώστε να υπογράψει την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του έργου ο κ. Καχριμάνης.Βέβαια επειδή ο ΦΟΣΔΑ δεν έχει το προσωπικό και τις τεχνικές υπηρεσίες για την μετατροπή της προμελέτης σε οριστική μελέτη θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ιωαννιτών ώστε η μελέτη να γίνει από την ΤΥΔΚ, όπως συμφωνήθηκε με τον Δήμαρχο Φ. Φίλιο.Η δοκιμαστική λειτουργία του έργου θα πρέπει να ξεκινήσει πριν τις 30 Ιουνίου, αφού ήδη έχει παρέλθει η προθεσμία, σύμφωνα με την κα Γεωργακοπούλου η οποία ξεκαθάρισε ότι η ημερομηνία αυτή θα αποτελεί και προθεσμία για το κλείσιμο της χωματερής της Δουρούτης.«Από την έναρξη λειτουργίας του έργου τα σκουπίδια όλου του Δήμου θα πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ», σημείωσε.Στο θέμα της αποκατάστασης της χωματερής ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε σε προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης των διαδικασιών αλλά εξέφρασε και τους προβληματισμούς του για το τι θα γίνει μετά την εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία από το προσωπικό του αναδόχου.Από την πλευρά του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων ο αντιδήμαρχος Σταύρος Γκορτζής υπογράμμισε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην επιτρέψει την λειτουργία του ΧΥΤΑ με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εντός Μαϊου
η προμελέτη για ΧΥΤΥ
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Θανάσης Μανταλόβας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί.Επανέλαβε ότι μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες αναμένεται να κατατεθεί ο φάκελος της προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Περιβαλλοντικό πρόστιμο στη ΛΑΡΚΟ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε στην επιβολή προστίμου ύψους 596.340 ευρώ, προς την εταιρεία Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ,για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στη Λάρυμνα Φθιώτιδας
.
Το ΥΠΕΚΑ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως για τον καταλογισμό του ύψους των προστίμων, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έλαβε υπ' όψιν τις σοβαρές προσπάθειες συμμόρφωσης που έχει ήδη κάνει η εταιρεία.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η θετική στάση που επιδεικνύει η εταιρεία, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με το ΥΠΕΚΑ σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης στην κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, τόσο στο εργοστάσιό της στη Λάρυμνα όσο και στις εγκαταστάσεις εξόρυξης στη Μεσσαπία.

Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

Έξυπνη διαχείριση νερού για έξυπνους ανθρώπους

Mε την εφαρμογή συστημάτων της εταιρίας GreenLife GmbH από την Έργον-Ενέργεια

Η Έργον-Ενέργεια, αντιλαμβανόμενη τις προκλήσεις της αγοράς για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών στον τομέα της εξοικονόμησης και ορθολογικής διαχείρισης του πολυτιμότερου φυσικού αγαθού, του νερού, σε όλο το φάσμα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, και ανταποκρινόμενη στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη γενικότερη παγκόσμια τάση για την παροχή αντίστοιχων προϊόντων και υπηρεσιών, παρέχει στην ελληνική αγορά ολοκληρωμένα συστήματα συλλογής, αποθήκευσης και ανακύκλωσης του βρόχινου νερού και έξυπνα συστήματα επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης ημιακάθαρτων (“γκρίζων”) νερών, του γερμανικού οίκου GreenLife GmbH.

Η ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες αυτές βαίνει συνεχώς αυξανόμενη, γεγονός που καθιστά τη συνεργασία της Έργον-Ενέργεια με κατάλληλους πιστοποιημένους συνεργάτες, πρωτοπόρους στο είδος τους, όπως η GreenLife, κάτι παραπάνω από επιτακτική. Η εταιρία GreenLife, με περισσότερο από 20 χρόνια εμπειρία στην ανάπτυξη, την κατασκευή και την εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης νερού σε οικίες, ξενοδοχεία, καταστήματα, νοσοκομεία, γραφεία, κοινόχρηστοι χώροι, κατασκηνώσεις κ.α, διαθέτει τα πλέον αξιόπιστα και πιστοποιημένα συστήματα, τα οποία είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου στη Γερμανία, γεγονός που εγγυάται την απόδοση και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αυτών, για ένα μεγάλο εύρος δυναμικοτήτων.

Μεταξύ των συστημάτων αυτών αναφέρονται:

Πατενταρισμένα συστήματα GWO και GWI (Patented BIO Technology) για την επεξεργασία των “γκρίζων” νερών (νερά προερχόμενα από τις μπανιέρες, τους νεροχύτες ή/και τα πλυντήρια), εξωτερικά ή και εσωτερικά των κατοικιών, αντίστοιχα, και την επαναχρησιμοποίησή τους σε καζανάκια, για πότισμα και σε γενικούς καθαρισμούς.

Συστήματα συλλογής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και ανακύκλωσης βρόχινου νερού GRM 1.0 και U 1.1, για οικιακή χρήση και πότισμα, με εγγύηση 15 ετών καλής λειτουργίας των υψηλής ποιότητας δεξαμενών πολυαιθυλενίου και με άμεση και πραγματική εξοικονόμηση 50% στην κατανάλωση πόσιμου νερού.

Πατενταρισμένο σύστημα παραγωγής πόσιμου νερού από βρόχινο νερό RainSafe®, με τη βοήθεια του οποίου μπορούν να καλυφθούν έως και το 100% των οικιακών αναγκών σε πόσιμο νερό. Εύκολη εγκατάσταση του συστήματος RainSafe® σε υπάρχοντα κτίρια χωρίς την απαραίτητη εγκατάσταση επιπρόσθετων σωληνώσεων.

Η Έργον-Ενέργεια, ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων της GreenLife, θεωρεί ότι τα προϊόντα αυτά και η αντίστοιχη τεχνολογία τους μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση νερού αλλά και χρημάτων, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην προστασία των συνεχώς εξαντλούμενων υδατικών αποθεμάτων στη χώρα μας αλλά και στη διασφάλιση επαρκών, σε ποσότητα και ποιότητα, πηγών πόσιμου νερού για τα παιδιά μας.

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Αύξηση 70% οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων

Μεγάλη αύξηση που φτάνει και το 70% παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες και ταράτσες σπιτιών το πρώτο τρίμηνο του 2011 σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η μελέτη παρουσιάστηκε σε συνέδριο για τον εθελοντισμό και το περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Με βάση άλλη μελέτη από μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 8.500 εγγεγραμένοι εθελοντές σε φορείς που πραγματοποιούν εθελοντική εργασία κάθε χρόνο.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα αναδασώσεων του Σκάι σύμφωνα με το οποίο από το 2007 έως σήμερα έχουν φυτευτεί γύρω στα 550 χιλιάδες φυτά σε πάνω από 40 περιοχές στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα.

skai.gr

Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Η ΔΗΜ.ΑΡ. προτείνει λύσεις για την Κερατέα και όχι μόνο...

Χρειάσθηκαν τέσσερις μήνες άγονων και βίαιων αντιπαραθέσεων και απαράδεκτων προσπαθειών επιβολής λύσεων με αστυνομικά μέτρα, ώστε να πράξει η κυβέρνηση το αυτονόητο. Να δεχθεί να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς της Λαυρεωτικής για το κρίσιμο όσο και κατεπείγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αν. Αττικής.

Η λύση που θα προκριθεί –πάντα στα όρια του δήμου Λαυρεωτικής– πρέπει να :

· αποκλείει κάθε περίπτωση υγειονομικής ταφής σύμμεικτων απορριμμάτων, χωρίς την προαπαιτούμενη επεξεργασία

· αποκλείει κάθε σκέψη για μεθόδους πυρόλυσης / αεριοποίησης (τεχνολογίες πανάκριβες, εκτός τόπου για την ελληνική πραγματικότητα)

· δίνει άμεση προτεραιότητα στην ολοκληρωμένη ανακύκλωση (με διαλογή στην πηγή), κομποστοποίηση των οργανικών, πλήρη εφαρμογή συστημάτων ειδικών αποβλήτων και άμεσα μέτρα ελέγχου και διαχείρισης βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων.

· εξασφαλίζει οικονομικούς πόρους από τα σχετικά προγράμματα της Ε.Ε. και

· πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Η Δημοκρατική Αριστερά από την αρχή της κρίσης έδειξε με συνέπεια τον ορθό δρόμο: λύση σύμφωνη με τα πορίσματα και τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, με αναζήτηση κοινωνικής συναίνεσης.

Η προτεραιότητα της ανακύκλωσης δεν μπορεί να αφεθεί σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες, αλλά να ενισχυθεί οργανωμένα, συγκροτημένα και καθολικά από την πολιτεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Δημοκρατική Αριστερά επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για να συμβάλει στην κατεπείγουσα ανάγκη να ξεκινήσει η γενικευμένη ανακύκλωση σε όλη τη χώρα. Ο χρόνος που υπάρχει είναι ελάχιστος: ας μην σπαταληθεί στο βωμό της πελατειακής λογικής και των όποιων εργολαβικών, τοπικιστικών ή πολιτικών συμφερόντων.

Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Φύτεψαν ελιές στου Φιλοπάππου

Με δενδροφύτευση στον λόφο Φιλοπάππου έστειλαν το πρωτομαγιάτικο μήνυμά τους για μια πιο πράσινη πόλη ο Δήμος Αθηναίων, η ΜΚΟ «Ελλάδα Καθαρή» και η INTERAMERICAN. Συνεργείο του Δήμου, περί τους 40 εθελοντές εργαζόμενοι της εταιρείας και ομάδα της οργάνωσης “Ελλάδα Καθαρή”, που οργάνωσε τη δράση, φύτεψαν στον λόφο 100 δενδρύλλια ελιάς.

Η δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε σε προσεκτικά επιλεγμένα σημεία υπό την επίβλεψη ανθρώπων του υπουργείου Πολιτισμού λόγω του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ο λόφος του Φιλοπάππου, ο οποίος διατηρεί αξιοσημείωτη ποικιλία πρασίνου με το πεύκο να κυριαρχεί αλλά όμως, να έχει πληγεί σοβαρά από την ασθένεια της κάμπιας.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Άγγελος Αντωνόπουλος, υπεύθυνος πρασίνου και περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων, εξήρε αυτή την πρωτοβουλία της ΜΚΟ «Ελλάδα Καθαρή» και της INTERAMERICAN τονίζοντας ότι το αστικό περιβάλλον είναι υπόθεση του κάθε δημότη και όλων μαζί, ενώ ο κ. Γιάννης Ρούντος, διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας επεσήμανε την οργανωμένη προσπάθεια της INTERAMERICAN να συμβάλει με πράξεις ευθύνης στην προστασία και ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Η πρωτοβουλία εγγράφεται στο πρόγραμμα ΕΚΕ “Πράξεις Ζωής” της INTERAMERICAN.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...