Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ν. Νικολόπουλος : << Η ενέργεια ήταν και παραμένει ο κρισιμότερος τομέας και η κινητήριος δύναμη κάθε οικονομίας. >>

«Η ενέργεια ήταν και παραμένει ο κρισιμότερος τομέας και η κινητήριος δύναμη κάθε οικονομίας. Πρόκειται για αγαθό, από την επάρκεια και το κόστος του οποίου εξαρτώνται η οικονομική ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο κάθε κοινωνίας. Η δε έλλειψη, και συνακόλουθα η αύξηση του κόστους της ενέργειας, έχει οδηγήσει κατ' επανάληψη σε μεγάλες κρίσεις την παγκόσμια οικονομία»

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο Βουλευτής Αχαίας Νίκος Νικολόπουλος σε εισήγηση που πραγματοποίησε σε ημερίδα μεταπτυχιακών φοιτητών στο Παρίσι.
Παρετάθη κατά μία ημέρα η παραμονή του Βουλευτή Αχαΐας κ. Νίκου Νικολόπουλου, στο εξωτερικό, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες που πραγματοποιεί η Κοινοβουλευτική Ευρωασιατική Συνέλευση. Στο Παρίσι μία ολιγομελής ομάδα Βουλευτών του ASEP δέχτηκε να ενημερώσει ο καθένας για την οικονομία της χώρας του, μεταπτυχιακούς φοιτητές που συμμετέχουν σε μία επιστημονική ημερίδα για το μέλλον των χωρών της Ευρασίας.
Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος επικέντρωσε το ενδιαφέρον της δικής του εισήγησης στο: Γιατί η Ελλάδα μπορεί

Τα διαχρονικά προβλήματα και οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας είναι λίγο ως πολύ γνωστά θέματα. Όμως η Ελλάδα είναι κυρίως οι Έλληνες που ένα μεγάλο ποσοστό τους είναι άνθρωποι παραγωγικοί με υψηλό επίπεδο που μπορούν να αποδώσουν ακόμα και σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον με πολλά εμπόδια και αντιξοότητες.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι η δημιουργία ενός δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος αντίστοιχο με αυτό των περισσοτέρων χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης θα απελευθερώσει τις παραγωγικές ικανότητες της ελληνικής οικονομίας και θα απεγκλωβίσει την Ελλάδα από την κρίση που περνά.

Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την τρέχουσα οικονομική συγκυρία γιατί έχει ή μπορεί να αναπτύξει συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς διαθέτει:
* Εξειδικευμένο και μορφωμένο εργατικό και στελεχιακό δυναμικό
* Επιχειρηματικότητα με διεθνή εμπειρία
* Σημαντική γεωπολιτική θέση
* Υποδομές σε επιχειρηματικούς κλάδους που μπορούν να αναθερμανθούν
Μεγάλη τουριστική αγορά

Το απόλυτο πλεονέκτημα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Ανεμοφορία. Ηλιοφάνεια, Θαλάσσιο Δυναμικό)

Οικογιορτή

«Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ», υπαρκτός και με αυτοπεποίθηση.

Ένας κόσμος που δημιουργεί, που γεύεται, που μοιράζεται και γιορτάζει. Φέτος, η 17η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας έρχεται στην Αθήνα με σκοπό να συναντηθούν ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες οικολογικής γεωργίας και συνείδησης, με εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας, εναλλακτικών τρόπων κατανάλωσης και δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων.

Διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα δρώμενα και bio-tasting για τελευταία μέρα στο Πάρκο Τρίτση.
    
   Πάρκο Τρίτση, Ίλιον  30/09-03/10  Είσοδος ελεύθερη   

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΡΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ


Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στο Λούρο ποταμό με στόχο πριν από τον ερχόμενο Χειμώνα να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες αποφυγής πλημμυρικών καταστάσεων. Μηχανήματα της Νομαρχίας όσο και μισθωμένα μηχανήματα αυτήν την περίοδο επιχειρούν ευρύτατες επεμβάσεις καθαρισμού στην περιοχή του Αγίου Βαρνάβα Λούρου και ήδη τα αποτελέσματα είναι εμφανή, αφού η στάθμη του νερού έχει πέσει. Ο Νομάρχης Πρέβεζας, κος Βασίλης Ιωάννου, ο οποίος επισκέπτεται τακτικά την περιοχή που γίνονται τα έργα, δίνει συγκεκριμένες οδηγίες προκειμένου να υπάρξει προστασία της παρόχθιας βλάστησης και σεβασμός στο οικοσύστημα της περιοχής, αφού ως γνωστόν η περιοχή αυτή είναι προστατευόμενη, καθώς ανήκει στο πάρκο του Αμβρακικού.Όλες οι εργασίες γίνονται σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού αλλά και έχοντας πάρει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο σχεδιασμός προβλέπει παρεμβάσεις και σε άλλα σημεία του ποταμού και ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Φιλιππιάδας, σε συνεργασία με το Δήμο αλλά και τον αρμόδιο Τ.Ο.ΕΒ.«Είμαστε αποφασισμένοι, τόνισε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης, να προλάβουμε, με τα έργα που έχουμε προγραμματίσει, πλημμυρικές καταστάσεις που μπορούν να συμβούν από τις έντονες βροχοπτώσεις και γι’ αυτό το λόγο έχουμε δρομολογήσει όλα τα αναγκαία έργα. Συνεργαζόμαστε στενά με την Περιφέρεια Ηπείρου και ευχαριστούμε προσωπικά την Κα Γεωργακοπούλου, γιατί, σε όλα μας τα αιτήματα χρηματοδότησης που αφορούν πλημμυρικά έργα, ανταποκρίνεται θετικά».

Αναρτήθηκε από epirusgate

Προσφυγή στην Ε.Ε. για την μόλυνση στον Ασωπό

Συλλογική προσφυγή κατά του ελληνικού κράτους για την μόλυνση στον Ασωπό κατέθεσε η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΔΟΔΑ) στην Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΔΟΔΑ) στρέφεται στην προσφυγή της κατά της Ελλάδας και της κεντρικής διοίκησης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας και του Δήμου Οινοφύτων.

Επίσης τονίζει ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, δηλαδή, το δικαίωμα στην υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων.

"Η κεντρική διοίκηση και οι νομαρχιακές και δημοτικές αρχές δεν επεξεργάστηκαν και δεν ανανέωσαν τακτικά ένα επαρκώς ανεπτυγμένο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για θέματα περιβάλλοντος. Δεν καθιέρωσαν ειδικές διατάξεις (επάνδρωση με κατάλληλο εξοπλισμό, καθορισμός οριακών τιμών εκπομπών, μέτρηση της ποιότητας του αέρα και νερού, κλπ), τόσο προκειμένου να προληφθεί η ρύπανση σε τοπικό επίπεδο, όσο και για να συνεισφέρουν στη μείωση της ρύπανσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν εξασφάλισαν την αποτελεσματική εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανόνων με τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δεν ενημέρωσαν, δεν ευαισθητοποίησαν και δεν εκπαίδευσαν το κοινό, και σε σχολικό επίπεδο, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα γενικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Δεν αξιολόγησαν τους κινδύνους για την υγεία μέσω της επιδημιολογικής παρακολούθησης των πληττόμενων πληθυσμών", τονίζεται στην προσφυγή της ΔΟΔΑ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ ο δικηγόρος και λέκτορας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του πανεπιστημίου της Θράκης, Γιάννης Κτιστάκις, που συνέταξε την προσφυγή, τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται "μια διεθνής διάσταση στο θέμα του Ασωπού, θίγεται το ζήτημα της υγείας των πολιτών, οι παραλείψεις των δημόσιων φορέων και θέτει το θέμα σε μια δικαστική διαδικασία".

Από την πλευρά της, η ενδοκρινολόγος Φωτεινή Μαλανδρίνου, διευθύντρια του ενδοκρινολογικού τμήματος αντικαρκινικού νοσοκομείου "Άγιος Σάββας", χαρακτήρισε το περιβαλλοντικό πρόβλημα του Ασωπού σαν "μία βόμβα στο σύστημα υγείας, με δούρειο ίππο την επόμενη γενιά", ενώ επεσήμανε τις ορμονικές και ενδοκρινικές διαταραχές που προκαλούνται εξαιτίας των τοξικών αποβλήτων.

Το "παράπονό" της για το υπουργείο Υγείας εξέφρασε η ειδική γραμματέας επιθεωρητών περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, τονίζοντας ότι "παρόλο που το πρόβλημα έχει άμεση επίπτωση στα θέματα δημόσιας υγείας, δεν έχει ανταποκριθεί".

Η ίδια υποστήριξε ότι έχουν γίνει εξονυχιστικοί έλεγχοι στις βιομηχανίες αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις γιατί αργούν οι δειγματοληψίες." Έχουμε πρόβλημα γιατί δεν δηλώνουν καθόλου ή δηλώνουν ένα πολύ μικρό μέρος από τα τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα. Δηλώνουν ότι τα αποθηκεύουν για μήνες, ενώ τα αποθηκεύουν για χρόνια και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αποκαλυφθούν όλα και σύντομα θα βγουν τα πορίσματα στην δημοσιότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι είτε το θέλουν είτε όχι θα συμμορφωθούν στην λογική 'ο ρυπαίνων πληρώνει', ανεξαρτητα από τα πρόστιμα που θα επιβληθούν, τα οποία θα είναι πολύ υψηλά. Εάν δεν συμμορφωθούν, θα κλείσουν".

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Οι βελτιώσεις στο ν/σ για τη βιοποικιλότητα

Το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα, βελτιωμένο μετά τη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση παρουσίασε τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Το νέο σ/ν εκσυγχρονίζει την περιβαλλοντική νομοθεσία σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες και στοχεύει στην αειφόρο διαχείριση και την αποτελεσματική διατήρηση του φυσικού πλούτου ως πολύτιμου και αναντικατάστατου εθνικού κεφαλαίου.

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι εξής:

- Στο άρθρο 3 περί προστατευομένων περιοχών, στα περιφερειακά πάρκα συμπεριλήφθηκαν περιοχές οικοανάπτυξης, δηλαδή ζώνες με οικιστικές και άλλες ήπιες δραστηριότητες. Στα προστατευόμενα τοπία συμπεριλήφθησαν και οι γεώτοποι, ως γεωπάρκα, δεδομένης της πλούσιας γεωλογικής ποικιλότητας της Ελλάδας. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα θέσπισης προστατευόμενων περιοχών με στόχο τη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας. Τα όρια των ειδικών ζωνών διατήρησης και των ζωνών ειδικής προστασίας (Δίκτυο Natura 2000) θα ψηφιοποιηθούν, θα εγκριθούν με προεδρικό διάταγμα και θα είναι διαθέσιμα στους πολίτες μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΚΑ.

- Στο άρθρο 6 για την προστασία του φυσικού χώρου προβλέπεται ρητή απαγόρευση της διέλευσης μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου στις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, εκτός από περιπτώσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και αναγκών γεωργίας και κτηνοτροφίας. Επίσης, δεν επιτρέπεται η αυτόβουλη διάνοιξη δρόμων σε δασικά, χορτολιβαδικά και παράκτια οικοσυστήματα. Τέλος, προβλέπεται διαδικασία οριοθέτησης και προστασίας της κρίσιμης παράκτιας ζώνης της χώρας.

- Στο άρθρο 7 περί σημαντικών ειδών χλωρίδας και πανίδας έχουν συμπεριληφθεί και οι εγχώριες φυλές ζώων και οι τοπικές ποικιλίες φυτών. Προβλέπεται επίσης ο καθορισμός μέτρων προστασίας των αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων.

- Στο άρθρο 8 περί προστασίας της ενδημικής βιοποικιλότητας έχουν συμπεριληφθεί και οι γενετικοί πόροι για τη διατροφή και τη γεωργία.

- Δεδομένου ότι η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι ασύμβατη με την επιμόλυνση των φυσικών ειδών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, προστέθηκε ένα ακόμα άρθρο στο νομοσχέδιο, το άρθρο 10 περί περιβαλλοντικής βιοασφάλειας, που εμπίπτει στην ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εκδίδει και τις σχετικές προστατευτικές αποφάσεις. Κυρώσεις για τους παραβάτες αποφασίζονται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

- Στο άρθρο 15 στο εδάφιο των άμεσων μέτρων που λαμβάνονται σε περιπτώσεις υποβάθμισης της βιοποικιλότητας, εκτός από τις φυσικές παραμέτρους θα λαμβάνονται υπόψη και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Το ΥΠΕΚΑ θα συμβουλεύεται την «Επιτροπή Φύση 2000» σε κάθε θέμα προστασίας και διαχείρισης της βιοποικιλότητας που χρειάζεται επιστημονική στήριξη, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συναρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ με τα άλλα υπουργεία και κυρίως με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου σχετικές αποφάσεις εκδίδονται από κοινού.

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Επισπεύδονται με προεδρικό διάταγμα τα έργα στον Αστακό

Ενα έργο, που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως «απάντηση στο φάντασμα της ύφεσης», αλλά που έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις από τοπικούς φορείς εξαιτίας του καυσίμου που θα χρησιμοποιηθεί (LPG).

Στην επένδυση που αφορά στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ρεύματος θα δοκιμαστεί το περίφημο fast tracking, σημείωνε υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή, καθώς η ελληνική πλευρά φαίνεται να βάζει σε δεύτερη μοίρα τις περιβαλλοντικές ανησυχίες προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. 

Παράλληλα, όμως, όπως υποστηρίζει επιχειρηματίας του κλάδου, η αναφορά και μόνο στο σχετικό ΦΕΚ (β 2.1. Ατμόσφαιρα) για «αρσενικό, κάδμιο, υδράργυρο, νικέλιο και πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες» δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνείας του βαθμού... φιλικότητας προς το περιβάλλον της σχεδιαζόμενης επένδυσης ύψους τριών δισ. ευρώ. 

Το έργο, που αρχικά είχε παρουσιαστεί από τους αρμόδιους ως μονάδα επεξεργασίας LNG, φάνηκε πως θα αφορούσε κυρίως LPG. 

Το LPG είναι καύσιμο από το μείγμα προπανίου και βουτανίου με άλλα αέρια, με ιδιαίτερα υψηλή απόδοση, που όμως αποφεύγεται στην ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας. Λόγω της υψηλότατης επικινδυνότητας σήμερα λειτουργούν μόλις τρεις μονάδες (μία στο Πακιστάν για 775 MW και δύο σε Yokkaishi 1.245 MW και Anegasaki 3600 MW στην Ιαπωνία). 

Η Ελλάδα προσφέρει χώρο για εγκατάσταση και παραγωγή ρεύματος, που θα πωλείται κυρίως στην Ιταλία, η οποία μετά το περυσινό δυστύχημα στην Τοσκάνη (εκτροχιασμός τρένου που μετέφερε LPG με 15 νεκρούς) έχει θεσπίσει αυστηρούς νόμους. Και στέλνει επενδύσεις ανάλογης επικινδυνότητας σε χώρες όπως το Μαυροβούνιο ή η Αλβανία.
.enet

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Κατασρέφουν την Δρακόλιμνη Βερλίγκα!


Ερώτηση Θανάση Οικονόμου για τη διάνοιξη δρόμου στην περιοχή 

Μόνο θλιψη προκαλεί η κατασκευή του δρόμου στη Δρακόλιμνη Βερλιγκα, σε μια από τις πιο παρθένες περιοχές της Ελλάδος. Ερώτηση με αντικείμενο τη διάνοιξη του δρόμου, κατέθεσε προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, κα. Τίνα Μπιρμπίλη, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Θανάσης Οικονόμου, ζητώντας ενημέρωση για την πορεία του συγκεκριμένου έργου αλλά και γενικότερα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αντίστοιχων έργων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στους ορεινούς όγκους των νομών Ιωαννίνων και Τρικάλων, σε περιοχές που εντάσσονται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας του Natura 2000 αλλά και στο Νέο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων-Περιστερίου.Όπως, καταγγέλλει μέσω της Ερώτησής του ο κ. Οικονόμου, τον Σεπτέμβριο του 2007, άγνωστοι προχώρησαν στη διάνοιξη δρόμου που ξεκινάει από το σημείο που σταματούσε ο παλιός κτηνοτροφικός δρόμος (υψ.1850μ), περνάει δίπλα ακριβώς από τους μαίανδρους που σχηματίζει η λίμνη Βερλίγκα και ανηφορίζει σε υψ. 2150μ για να συναντηθεί με τον παλιό κτηνοτροφικό δρόμο που οδηγεί στο Συρράκο.Στη λογική «μπουλντόζες ίσον ανάπτυξη», κάποιοι τα τελευταία χρόνια έχοντας επενδύσει στην καινούργια μόδα που ακούει στο Πρόγραμμα Πίνδος, έχουν ασφαλτοστρώσει κάθε κορυφή των βουνών, αναφέρει ο κ. Οικονόμου, ενώ την ίδια ώρα οι δύο νομοί Ιωαννίνων και Τρικάλων έχουν από τα χειρότερα εθνικά και επαρχιακά οδικά δίκτυα.Καταλήγοντας, ρωτά την κα. Υπουργό, κατά πόσον είναι εντός των επιτρεπτών έργων η διάνοιξη ενός τέτοιου δρόμου στη συγκεκριμένη περιοχή και αν προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των «αναπτυξιακών» αποτελεσμάτων στις τοπικές κοινωνίες, του «Προγράμματος Πίνδος» που αναπαράγει τελικά μια πρακτική και λογική ασφαλτοστρώσεων σε βουνά.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ


«Fast track» ονομάζει η Κυβέρνηση τη νέα υπηρεσία, στην οποία ανυπομονούν να συμπεριληφθούν πολλοί υποψήφιοι επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, -όπως για παράδειγμα οι ενδιαφερόμενοι για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον στόμιο του Αμβρακικού-, ώστε να επιταχύνουν την αδειοδότηση των επενδύσεών τους και να «λοξοδρομήσουν» από το πλαφόν που τέθηκε για την συνολική ισχύ των αιολικών.Σύμφωνα με το νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή, για να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, είναι αναγκαία η προκαταρκτική αδειοδότηση των περιοχών ενδιαφέροντος επί των οποίων θα γίνουν στην συνέχεια οι αναλυτικές μελέτες και η διαδικασία εκπόνησης Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.Όμως ο παραπάνω νόμος αφήνει να εννοηθεί πως εάν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων κρίνουν ότι η περιοχή είναι ακατάλληλη για την εγκατάσταση πάρκου τότε ακυρώνεται η επένδυση.Η Υπουργική απόφαση εξαιρεί από το πλαφόν ισχύος τις μεγάλες επενδύσεις που θα ενταχθούν στο ‘fast track'. Εάν το θαλάσσιο αιολικό Πάρκο του Αμβρακικού θεωρηθεί μεγάλη επένδυση και ενταχθεί στο ‘fast track', τότε οι προειδοποιήσεις της WWF και των ψαράδων του Αμβρακικού για μη εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο στόμιο, πάνε περίπατο.Η εκτίμηση της οργάνωσης WWF είναι ότι το θαλάσσιο αιολικό πάρκο στο στόμιο του Αμβρακικού, ενδεχομένως να επηρεάσει τις μεταναστεύσεις των ψαριών καθώς και ευρύτερα την ιχθυοπανίδα του κόλπου με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι το μοναδικό με το οποίο επικοινωνεί ο Αμβρακικός με το Ιόνιο Πέλαγος.Οι θαλάσσιες ανεμογεννήτριες είναι πολύ πιο ακριβές από τις χερσαίες και γι' αυτό το λόγο αποζημιώνονται με υψηλότερη εγγυημένη τιμή από τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν τα θαλάσσια αιολικά σε διαδικασίες ‘fast track' θα χρειαστεί ειδική νομοθετική ρύθμιση, βέβαια όλοι γνωρίζουμε την στιγμή αυτή που η Ελλάδα έχει ανάγκη τις επενδύσεις ότι η Κυβέρνηση δεν θα αργήσει... να ρυθμίσει το ζήτημα.Σαφώς και η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις και σίγουρα οι διαδικασίες και η ατέλειωτη γραφειοκρατία που κυριαρχεί σήμερα στις υπηρεσίες αποτελούν μόνιμη πληγή για τους επενδυτές, όμως σε ένα τέτοιο εγχείρημα όπως η εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον Αμβρακικό είναι απαραίτητο πριν από όποια απόφαση και κυρίως ενέργεια, να ληφθούν υπόψη όλες εκείνες οι παράμετροι που θα προστατεύσουν και δεν θα καταστρέψουν αυτό το σπάνιο οικοσύστημα στο βωμό μιας μεγάλης επένδυσης η οποία δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσο θα πετύχει τελικά.

ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ

Ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών Πέρδικας για τον αγωγό φυσικού αερίου


Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να εγκρίνει την χωροθέτηση των αγωγών φυσικού αερίου και των εγκαταστάσεων στην Πέρδικα, που έγινε με απροκάλυπτα φασιστικό τρόπο από την κυβέρνηση, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Όσες υποσχέσεις δόθηκαν προεκλογικά αποδείχθηκαν ασύστολα ψευδείς.Η Κίνηση Πολιτών θα συνεχίσει αταλάντευτα τον αγώνα με κάθε τρόπο, νόμιμο η μη, έτσι ώστε να υπερασπιστεί το δικαίωμα της Πέρδικας να ζήσει χωρίς τους αγωγούς.Καταλάβαμε ότι και οι πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες, που έριξαν νερό στο μύλο των Κυβερνήσεων και της ΔΕΠΑ για αυτές τις αποφάσεις, θα κριθούν σύντομα και έχουν την απόλυτη ευθύνη για την εξέλιξη των πραγμάτων.Ευχαριστούμε τον βουλευτή μας που διατράνωσε το τεράστιο όχι σε αυτό το έγκλημα που γίνεται στην Πέρδικα σήμερα.Καλούμε τους συγχωριανούς μας, τους τοπικούς φορείς, τους νομαρχιακούς μας εκπροσώπους σε Λαϊκή Συνέλευση με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις και λήψη αποφάσεων.
Κυριακή 26/9/2010 και ώρα 6.30 μμ στο Συνεδριακό Κέντρο της Κοινότητας

Περιβαλλοντικές ενστάσεις για την επένδυση LΡG του Κατάρ στον Αστακό

Οι μελέτες προσκρούουν στην ιδιαιτερότητα του καυσίμου που θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη
Η χρήση LΡG δεν απαγορεύεται στην ΕΕ αλλά οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες δεν χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρισμού, καθώς έχει δυσκολίες διαχείρισης σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις, τη στιγμή που υπάρχουν άλλα καύσιμα κατάλληλα για τη δουλειά αυτή.
Προφανώς η «κακή φήμη» που συνοδεύει το LΡG όσον αφορά την ασφάλεια της διαχείρισής του οφείλεται εν πολλοίς στο τραγικό δυστύχημα που έγινε το 1984 σε δεξαμενές LΡG στο Σαν Χουάν του Μεξικού, που στοίχισε 650 νεκρούς και 6.400 τραυματίες.
Μικρότερης έκτασης ήταν πέρυσι το δυστύχημα στην Τοσκάνη της Ιταλίας, όπου έγινε έκρηξη βυτιοφόρου βαγονιού που μετέφερε LΡG, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και να καταρρεύσουν γειτονικά κτίρια.
Το βασικό ερώτημα που έκαναν αρκετοί παράγοντες του ενεργειακού χώρου είναι «γιατί,αφού το παραγόμενο ρεύμα κατά 70% προορίζεται για την ιταλική αγορά, δεν γίνεται η μονάδα στην Ιταλία;».

www.tovima.gr

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Aποτροπή της υλοποίησης της «Επένδυσης του Κατάρ» στον Αστακό

Στη Συνέλευση της Κίνησης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο αποφασίστηκε η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί και με άλλους φορείς και συλλογικότητες που το επιθυμούν, για την αποτροπή της υλοποίησης της «Επένδυσης του Κατάρ» στο Πλατυγιάλι του Αστακού, γιατί θεωρούμε ότι αυτή αλλάζει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής μας προς κατευθύνσεις, για τις οποίες η τοπική κοινωνία, ποτέ δεν έχει αποφασίσει, δεν έχει συναινέσει και δεν πρόκειται να ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ.

Ταυτόχρονα η υλοποίησή της θέτει σε περιβαλλοντικό και οικολογικό κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

Για την οικονομική συμβολή μας σε αυτή την κοινή προσπάθεια και για την ενημέρωση προς τούτο των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας αναλάβαμε την ευθύνη διοργάνωσης Ανοιχτών Εκδηλώσεων στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στη Ναύπακτο και όπου αλλού χρειαστεί.
Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι εισηγητές αυτών των εκδηλώσεων.
Ταυτόχρονα συνυπογράψαμε την Ανακοίνωση - Καταγγελία και το Ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα των Πολιτών και των Φορέων του Δήμου Αστακού, έτσι όπως αυτή διατυπώθηκε μετά από τη συνέλευση που πραγματοποίησε η ΠΑΝ.ΣΥ., η Κίνηση Πολιτών Αστακού και οι Φορείς της πόλης στις 13 Αυγούστου του 2010 στον Αστακό

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010

Στη Βρετανία το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο

Το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον πλανήτη εγκαινιάστηκε σήμερα ανοιχτά του Κεντ, στη νοτιοδυτική Αγγλία. Το πάρκο βρίσκεται στην περιοχή του Θάνετ και σταδιακά θα διαθέτει 341 ανεμογεννήτριες.
Αυτή τη στιγμή, οι 100 γεννήτριες του πάρκου μπορούν να παράξουν ηλεκτρισμό αρκετό για τις ανάγκες 240.000 νοικοκυριών. Οι ανεμογεννήτριες έχουν ύψος 115 μ. και απλώνονται σε μια έκταση 35 τετρ.χλμ. Το πάρκο του Θάνετ στοίχισε 918 εκατ. ευρώ. Την κατασκευή του, που διήρκεσε δύο χρόνια, ανέλαβε ο σουηδικός κρατικός ενεργειακός όμιλος Vattenfall.
Η συνολική παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Βρετανία φτάνει τα πέντε γιγαβάτ. Τόση είναι περίπου η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Σκωτία. Σήμερα υπάρχουν ήδη 250 αιολικά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, 12 από τα οποία είναι θαλάσσια, με συνολική δύναμη 3.000 ανεμογεννητριών.
"Βρισκόμαστε στην εξέχουσα θέση να μπορούμε να ηγηθούμε παγκοσμίως αυτής της βιομηχανίας. Πιστεύω πως, ως νησί, θα έπρεπε να επωφεληθούμε στο μέγιστο των αιολικών, θαλάσσιων και παλιρροιακών ενεργειακών μας δυνάμεων", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών Κρις Χαν, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του πάρκου.
Ωστόσο, η οργάνωση "Φίλοι της Γης" χαρακτήρισε ως αξιοθρήνητες τις επιδόσεις της χώρας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξιώνοντας σημαντικότερες επενδύσεις.

Green Design Festival

To Green Design Festival είναι ένα από αυτά τα φεστιβάλ που εύχεσαι να γίνονταν πιο συχνά.

Η Πλατεία Συντάγματος θα φιλοξενήσει για 18 μέρες το EcoMuseum, μία ανακυκλώσιμη κατασκευή στην οποία θα λάβουν χώρα εκθέσεις, δράσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που μέσα από το design και τις εφαρμογές του σκοπεύουν να μας ενημερώσουν για ένα σύγχρονο τρόπο ζωής φιλικότερο προς το περιβάλλον.

Διαβάστε προσεκτικά το πρόγραμμα εδώ γιατί οι δραστηριότητες είναι πάρα πολλές!
              
 Πλατεία Συντάγματος  23/09-10/10  Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ημέρα χωρίς ΙΧ: Καιρός να στηρίξουμε το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς

BicyclesImage via Wikipedia" Η φετινή Ημέρα Χωρίς ΙΧ βρίσκει την ελληνική κυβέρνηση να επιχειρεί να διαλύσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μέσα μαζικής μεταφοράς και το ποδήλατο σε όλη την Ευρώπη ενισχύονται, τόσο σαν μια λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, όσο και για την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου" . Αυτό τονίζουν οι Οικολόγοι - Πράσινοι και επισημαίνουν  με αφορμή την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο:

΅Η πρόβλεψη του νομοσχεδίου που παρουσίασε η κυβέρνηση για «αλλαγή χρήσης σιδηροδρομικών ακινήτων», το ξεπούλημα της περιουσίας του ΟΣΕ, ο περιορισμός κρίσιμων ειδικοτήτων προσωπικού και ο οικονομικός στραγγαλισμός της ΤΡΕΝΟΣΕ που οδηγούν σε αναγκαστικό κλείσιμο το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου, προδιαγράφουν ένα τοπίο όπου οι οδικές μεταφορές θα αποτελούν μονοπώλιο και σιδηρόδρομος θα υπάρχει σχεδόν μόνο στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη.  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οι δασικοί χάρτες στη Βουλή

Externsteine in Teutoburg Forrest near Horn-Ba...Image via WikipediaΤο νομοσχέδιο για την κύρωση των δασικών χαρτών κατατέθηκε την Τρίτη προς ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία για την δημιουργία και κύρωση των δασικών χαρτών, που θα υλοποιηθεί σταδιακά σε όλη τη χώρα.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην ανάρτηση των δασικών χαρτών σε δεκαπέντε Δήμους της ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια (Άγιος Στέφανος, Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Ανθούσα, Διόνυσος, Ροδόπολη, Σταμάτα, Ραφήνα, Άνοιξη, Πικέρμι, Παλλήνη, Νέα Μάκρη, Μαραθώνας, Κηφισιά, Δροσιά). Επιδίωξη του ΥΠΕΚΑ είναι εντός του 2011 να υπάρχουν οι πρώτοι κυρωμένοι δασικοί χάρτες.

Για τον προσδιορισμό των δασικών εκτάσεων θα λαμβάνονται υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1960 εφόσον δεν υπάρχουν παλαιότερες (π.χ. του 1945). Αφού καταρτιστούν και θεωρηθούν από τη Διεύθυνση Δασών, οι δασικοί χάρτες αναρτώνται σε φυσική ή και ηλεκτρονική μορφή και παράλληλα δίδεται το δικαίωμα στους ενδιαφερόμενους (πολίτες, φορείς, οργανώσεις κ.α.) να υποβάλλουν αντιρρήσεις εντός προθεσμίας 45 ημερών.

Για όσες περιοχές δεν υποβληθούν αντιρρήσεις, η διαδικασία κύρωσης προχωρά και ολοκληρώνεται με την κύρωση του δασικού χάρτη. Για τις υπόλοιπες, ειδικές επιτροπές αναλαμβάνουν την εξέταση των αντιρρήσεων σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την υποβολή τους. Επισημαίνεται ότι οι αντιρρήσεις θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον χαρακτήρα της έκτασης και σε καμία περίπτωση το ιδιοκτησιακό της καθεστώς.

Η υποβολή των αντιρρήσεων θα συνοδεύεται με την καταβολή ενός ειδικού χρηματικού τέλους από τον ενδιαφερόμενο πολίτη ή φορέα, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Στους χάρτες, εκτός των δασικών εκτάσεων, θα οριοθετούνται ταυτόχρονα και τα όρια των οικισμών που στο εξής δεν θα μπορούν να μεταβάλλονται σε βάρος του δάσους.

Στο ν/σ προβλέπεται ακόμη η οριοθέτηση των οικισμών που έχουν αναπτυχθεί σε δασικές εκτάσεις, αλλά και η πολεοδόμηση των συγκεκριμένων περιοχών με ειδικούς όρους και περιορισμούς ως προς τη δόμησή τους.

Ειδικότερα, από το δασικό χάρτη μπορούν να εξαιρεθούν ζώνες στις οποίες υπάρχουν οικισμοί που δεν οριοθετήθηκαν με βάση Προεδρικά Διατάγματα του 1979, 1981 και 1985 αλλά σύμφωνα με άλλες διατάξεις, καθώς και περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίων πολεοδομικών μελετών και σχεδίων πόλεως που για οποιονδήποτε λόγο δεν εγκρίθηκαν μέχρι σήμερα.

Στις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες θα προσδιοριστούν και θα διαγραμμιστούν με βάση τις παλαιότερες (τουλάχιστον του 1960) και τις πλέον πρόσφατες αεροφωτογραφίες, θα αναστέλλεται για διάστημα μέχρι τρία έτη (δύο χρόνια συν ένα ακόμη έτος αν συντρέχει κάποιος σημαντικός λόγος) η έκδοση ή η αναθεώρηση οικοδομικών αδειών και παράλληλα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να υποβάλουν αντιρρήσεις κατά τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών.

Ο Δήμος όπου ανήκει η περιοχή του οικισμού οφείλει εντός εννέα μηνών από την ανάρτηση του δασικού χάρτη να συντάξει και να υποβάλει πλήρη έκθεση με τις υφιστάμενες χρήσεις, τον χρόνο μεταβολής της δασικής μορφής και τις διοικητικές πράξεις βάσει των οποίων επήλθε η συγκεκριμένη μεταβολή και οι οποίες δεν έχουν ακυρωθεί ή ανακληθεί.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στις εν λόγω περιοχές οφείλουν να προσκομίσουν στο Δήμο εντός τριμήνου από την ανάρτηση του δασικού χάρτη κάθε αποδεικτικό στοιχείο που διαθέτουν προκειμένου να βοηθήσουν στη σύνταξη αυτών των εκθέσεων.

Μετά από μελέτη της έκθεσης από τις αρμόδιες αρχές και εφόσον διαπιστωθεί η αλλαγή του δασικού χαρακτήρα της περιοχής, η συγκεκριμένη ζώνη εξαιρείται από τον δασικό χάρτη και πολεοδομείται με Προεδρικό Διάταγμα ή εφόσον πρόκειται για οικισμό με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων εκδίδεται πράξη οριοθέτησης με βάση τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τμήματα των οικισμών αυτών που δεν έχουν χτιστεί χαρακτηρίζονται ως άλση και πάρκα ή δομούνται με ειδικούς όρους και περιορισμούς. Σημειώνεται, επίσης, πως μέχρι την ανάρτηση του δασικού χάρτη η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών ή αδειών επέκτασης επιτρέπεται μόνο αν το Δασαρχείο βεβαιώνει ότι ο χαρακτήρας της περιοχής του έργου δεν είναι δασικός.
Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

H Ρωσία στο Φόρουμ Πράσινης Επιχειρηματικότητας

 Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του και αρμόδιο για θέματα διεθνούς οικονομικής συνεργασίας Δρα Alexander Yakovenko, στο περιθώριο της συμμετοχής του στη 65η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα συνεργασίας, όπως στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στις δυνατότητες εξοικονόμησης και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς επισης και της ανταλλαγής τεχγνογνωσίας με τη συνεργασία επιστημονικών φορέων. Εντός αυτού του πλαισίου, ο Ρώσος ΥΦΥΠΕΞ εξέφρασε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της χώρας του στο Φόρουμ Πράσινης Επιχειρηματικότητας (Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου) που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΣΕΠ.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ρωσικής κυβέρνησης για συμμετοχή επιχειρηματικών και άλλων φορέων σε σχεδιαζόμενη Ημερίδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ:Πρόγραμμα ανακύκλωσης χρησ/μένων μαγειρικών λαδιών

Ο Δήμος Αρταίων προχωρά στην εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών (τηγανέλαια). Ο τελικός σκοπός είναι όλα τα συλλεγόμενα λάδια να οδηγούνται προς ανακύκλωση. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε δυο άξονες. Ο πρώτος αφορά τη συλλογή λαδιών σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ψησταριές κ.α.). Παρακαλούνται μέχρι τις 20 – 10 -2010 όλες οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που παράγουν χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια να συνεργαστούν με κάποια αδειοδοτημένη επιχείρηση συλλογής μαγειρικών λαδιών και να παραδώσουν αντίγραφο του συμφωνητικού που θα υπογράψουν στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Αρταίων. Ο δεύτερος αφορά στη συλλογή λαδιών προς ανακύκλωση από νοικοκυριά. Ο Δήμος Αρταίων θα προβεί τις επόμενες ημέρες στην τοποθέτηση δύο μεγάλων κάδων συλλογής των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών των 200 lt ο καθένας, στο Δημαρχείο και στη Λαϊκή Αγορά. Για την προώθηση της ιδέας της ανακύκλωσης μαγειρικών λαδιών έχουν αγοραστεί 100 μικρά οικιακά δοχεία των 5,5 lt, που θα μοιραστούν στους 100 πρώτους που θα τηλεφωνήσουν στα τηλέφωνα του Δήμου, 2681362230 και 232, τις εργάσιμες ώρες. Όπως τονίζεται στο δελτίο τύπου του Δήμου «η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη για την επιτυχία του».

Ζητούμενο η αξιοποίηση των υδατικών πόρων της Ηπείρου

Πολύτιμα συμπεράσματα βγήκαν από την ημερίδα του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ιωαννίνων για τους υδάτινους πόρους και το περιβάλλον
Η αξιοποίηση των υδατικών πόρων της Περιφέρειας Ηπείρου, τα έργα που πρέπει να γίνουν για τον σκοπό αυτό, αλλά και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, ήταν τα κυρίαρχα θέματα που απασχόλησαν το πρωί του Σαββάτου τους συμμετέχοντες και τους ομιλητές της ημερίδας που διοργάνωσε στα Γιάννινα ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος.Η ημερίδα είχε τίτλο «Υδάτινοι Πόροι – Περιβάλλον» και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή δεκάδων Σοροπτιμιστριών από όλη την Ελλάδα.Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημερίδα από την οποία βγήκαν πολύτιμα συμπεράσματα για το υδάτινο δυναμικό της περιοχής, ημερίδα που πραγματοποιηθήκε από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ιωαννίνων «Διώνη», σε συνεργασία με την Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος και υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων.Αρχικά η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας κα Βασιλική Μαλάμου – Μήτση αναφέρθηκε στη σημασία που δίνουν την τετραετία 2007-2011 οι Σοροπτιμίστριες σε όλο τον κόσμο, ενώ στην αξία του νερού στάθηκαν η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ιωαννίνων Λένα Γιωβάννη – Γκίκα και η πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος Ελένη Κουτσελίνη.Όπως ανέφεραν οι προαναφερόμενες το κύριο θέμα δράσης της Σοροπτιμιστικής Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για την τετραετία 2007-2011 είναι «Soroptimists go for water», το οποίο συνεπάγεται πως όλες οι Σοροπτιμιστικές Ενώσεις του κόσμου ενεργοποιούνται και υλοποιούν προγράμματα δράσης και ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ώστε να γίνει μέλημα όλων ο σεβασμός στον πλανήτη και τους πόρους του.Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και το συνέδριο το πρωί του Σαββάτου στα Γιάννινα, την πόλη, που όπως είπαν οι Σοροπτιμίστριες βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα, την αρχαιότερη λίμνη της Ευρώπης, την γενεσιουργό αιτία της πόλης, την τροφοδότρα στις δύσκολες στιγμές της, τη φορτωμένη με ιστορία και πολιτισμό.Στις δράσεις που προωθεί ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, ώστε να επανέλθει με το πέρασμα του χρόνου στην αρχική της κατάσταση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Φορέα κ. Πέτρος Τσουμάνης, ενώ στα επίπεδα ρύπανσης των υδάτινων πόρων στάθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Στην ρύπανση της Παμβώτιδας, διαχρονικά, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αριστείδης Σωτηριάδης.Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές, ενώ παρέστησαν επίσης ο νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βασίλης Κοσμάς, ο πρώην πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Γιάννης Σαίνης, καθώς και δεκάδες Σοροπτιμίστριες από όλη την Ελλάδα.

Η «υγρή» περιφέρεια

Στην ομιλία της η διακεκριμένη Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μαρία Μιμίκου, αναφέρθηκε στους υδατικούς πόρους της Ηπείρου και την ορθολογική διαχείρισή τους.Σύμφωνα με την κα Μιμίκου και τα όσα είπε στην ομιλία της το κύριο γεωμορφολογικό χαρακτηριστικό της Ηπείρου είναι το ορεινό έδαφος με κυρίαρχη την οροσειρά της Πίνδου, μία οροσειρά που εκτείνεται στο ανατολικό όριο της περιφέρειας Ηπείρου και αποτελεί φυσικό εμπόδιο στη μετακίνηση της βροχής που αναπτύσσεται κυρίως από τα δυτικά προς τα ανατολικά, με αποτέλεσμα η βροχή να «εγκλωβίζεται» στη Δυτική Ελλάδα. Έτσι η ετήσια βροχόπτωση στην περιφέρεια Ηπείρου κυμαίνεται μεταξύ 780 έως 2200 mm με τα Γιάννινα να αποτελούν μία από τις πλέον υγρές περιοχές της Ελλάδος. Ίσως μάλιστα αποτελούν την πιο υγρή περιοχή μαζί με πόλεις κυρίως στη Δυτική Ελλάδα (Γρεβενά, Καστοριά).Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα της κας Μιμίκου, στη διάρκεια του έτους η πλέον υγρή περίοδος στην περιφέρεια Ηπείρου είναι από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο, με πλέον ξηρή την περίοδο μεταξύ Μαίου και Σεπτεμβρίου.Παράλληλα, σημαντική είναι και η ετήσια απορροή της περιφέρειας Ηπείρου που κυμαίνεται μεταξύ 500 mm και 1500 mm, τιμή απορροής που είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα.Από όλα τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι η περιφέρεια Ηπείρου διαθέτει σημαντικό υδατικό δυναμικό και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης που σύμφωνα όμως με την Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου παραμένουν αναξιοποίητες. Μάλιστα, η κα Μιμίκου προτείνει μία σειρά έργων, διαχείρισης, εκμετάλλευσης και ανάπτυξης των υδατικών πόρων που μπορούν να ανατρέψουν την παραπάνω εικόνα .Πρόκειται για υδραυλικά έργα που θα βελτιώσουν τη διαθεσιμότητα του νερού στο χρόνο (ταμιευτήρες) και στο χώρο (δίκτυα), καλύπτοντας τη συνεχώς αυξανόμενη αστική, γεωργική και βιομηχανική ζήτηση, παρέχοντας ταυτόχρονα αντιπλημμυρική προστασία.Τέλος, η κα Μιμίκου προτείνει να γίνουν έργα για τη διατήρηση της ποιότητας των υδάτων, για τη ρύθμιση του όγκου των διαθέσιμων υπογείων αποθεμάτων, και για την αποκατάσταση ανθρωπογενών παρεμβάσεων.

Η ομιλία του Πρύτανη
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της ημερίδας σημαντική ήταν και η ομιλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, γύρω από τα επίπεδα ρύπανσης των υδάτινων πόρων και την εκτίμηση των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον και στα τρόφιμα.Όπως είπε ο κ. Αλμπάνης, τα κυριότερα προβλήματα παρουσιάζονται στα υπόγεια και επιφανειακά νερά των αγροτικών περιοχών, όπου εμφανίζονται αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών, λόγω κυρίως της εντατικής χρήσης λιπασμάτων στη γεωργία της περιοχής.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Οικολόγοι Πράσινοι: Κήρυξη πολέμου κατά του σιδηροδρόμου το νομοσχέδιο

Κήρυξη πολέμου κατά του σιδηροδρόμου, θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για τον ΟΣΕ, όπως τεκμηριώνουν στις αναλυτικές παρατηρήσεις που κατέθεσαν σήμερα στην επίσημη διαβούλευση.
Η πρόβλεψη για «αλλαγή χρήσης σιδηροδρομικών ακινήτων», η μαζική μεταβίβαση στο Δημόσιο της σιδηροδρομικής υποδομής και των υπόλοιπων ακινήτων του ΟΣΕ, ο περιορισμός κρίσιμων ειδικοτήτων προσωπικού και ο οικονομικός στραγγαλισμός της ΤΡΕΝΟΣΕ που οδηγούν σε αναγκαστικό κλείσιμο  το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου, προδιαγράφουν ένα τοπίο όπου οι οδικές μεταφορές θα αποτελούν μονοπώλιο και σιδηρόδρομος θα υπάρχει σχεδόν μόνο στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό, η αναβολή της ανακοίνωσης των γραμμών που καταργούνται και αποξηλώνονται, αποτελεί φθηνό επικοινωνιακό τέχνασμα για να περιοριστούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και να μετατεθούν για μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Σε σχετική δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος σημείωσε:
«Αν ο Χαρίλαος Τρικούπης έμεινε στην ιστορία ως θεμελιωτής των ελληνικών σιδηροδρόμων, οι κκ. Παπανδρέου και Ρέππας θα μείνουν ως οι άνθρωποι που ξήλωσαν ακόμη και τις ράγες για να πουλήσουν οικόπεδα. Τώρα που η χρήση του ΙΧ είναι πια ακριβή και τα εισοδήματα μειωμένα, ο σιδηρόδρομος αποτελεί διέξοδο και όχι πολυτέλεια.
Χρειάζεται όμως μια θαρραλέα πολιτική που να κάνει το τρένο πραγματικά ανταγωνιστικό και να το αναβαθμίσει σε κορμό των χερσαίων μεταφορών για μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Κάτι τέτοιο απαιτεί πάντως πολιτική βούληση που ούτε η σημερινή κυβέρνηση ούτε οι προκάτοχοί της είχαν ποτέ.
Με μισές αλήθειες για τα ελλείμματα, και με παραπλανητικά στοιχεία, δεν εξυγιαίνεται ο ΟΣΕ. Εξυπηρετούνται μόνο τα συμφέροντα των οδικών μεταφορών, που θα εγκλωβίσουν τους πολίτες σε ένα επικίνδυνο και πανάκριβο μονοπώλιο».

Με διπλό μήνυμα χθες ο Γύρος της Παμβώτιδας

Για την διάδοση του μαζικού αθλητισμού και την προστασία του περιβάλλοντος
Χίλια περίπου άτομα συμμετείχαν χθες στον φετινό Δ’ Πανελλήνιο Γύρο της Λίμνης Παμβώτιδας.Ακόμη και από την μακρινή Ζηλανδία έτρεξε αθλητής, ενώ οι δρομείς που πήραν μέρος δεν ήταν μόνο από την Ήπειρο, αλλά και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.Το μήνυμα που μετέφεραν ήταν διπλό: Από τη μια η διάδοση του μαζικού αθλητισμού και από την άλλη η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου «Ποσειδώνας», που οργάνωσε το Γύρο, τα άτομα που φέτος έτρεξαν ή περπάτησαν ήταν πολύ περισσότερα από τις προηγούμενες χρονιές.Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι τα Γιάννινα έχουν δυνατότητα να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τον αθλητικό τουρισμό.

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η οργάνωση ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη βοήθεια και πολλών εθελοντών.Είναι αξιοσημείωτο ότι πέταξε και ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της διαδρομής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία των δρομέων.Επιπλέον σε πολλά σημεία της διαδρομής των 30χλμ. υπήρχαν κιόσκια με νερό και ζελέδες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ
Οι συμμετέχοντες (άνδρες και γυναίκες) ήταν άνθρωποι όλων των ηλικιών, που αποφάσισαν να τρέξουν όχι τόσο για τη νίκη, όσο για την χαρά της συμμετοχής.Οι νεότεροι ήταν 18 ετών, ενώ ο μεγαλύτερος έχει γεννηθεί το 1933, ήταν δηλαδή 77 ετών!Κίνητρο για όλους τους συμμετέχοντες αποτέλεσε φυσικά και η εξαιρετικού κάλλους διαδρομή περιμετρικά της Λίμνης, στην οποία προστέθηκε φέτος και ένα τμήμα 5 και πλέον χιλιομέτρων στον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο.Στις 7 το πρωί δόθηκε το σήμα της εκκίνησης για περισσότερους από 50 περιπατητές, ενώ στις 9 ξεκίνησαν οι δρομείς.Ο πρώτος δρομέας τερμάτισε στις 11 παρά 20 στην πλατεία Μαβίλη, ενώ στις 12.30 το μεσημέρι έγιναν οι απονομές.Το Σάββατο διεξήχθη ο Γύρος του Κάστρου για τους μαθητές των σχολείων του Νομού Ιωαννίνων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Αιολική... κόντρα εκατομμυρίων στη ΔΕΗ

Φωτιές που φτάνουν μέχρι το Μαξίμου έχει ανάψει στο εσωτερικό της ΔΕΗ η διοικητική κόντρα με φόντο μια πολλαπλώς αμφισβητούμενη εξαγορά έξι αιολικών πάρκων από την BCI Partners συμφερόντων του Δ. Καραγκουλέ, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει στη ΔΕΗ πάνω από 120 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ διαφωνούν για τα «πάρκα». Το θέμα πηγαινοέρχεται εδώ και τρεις μήνες από το ένα διοικητικό συμβούλιο στο άλλο, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει ακόμη την οριστική έγκριση καθώς διατυπώνονται ενστάσεις κυρίως σε ό,τι αφορά στο τίμημα που καλείται να καταβάλει η ΔΕΗ στον επιχειρηματία αλλά και τη σκοπιμότητα της επένδυσης.
Αντιδράσεις για την επένδυση
Τους δύο πόλους της κόντρας συνθέτουν από τη μια ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρ. Ζερβός, που με τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων μελών του δ.σ. φέρεται να προωθεί την έγκριση της εξαγοράς -έπειτα από την αρχική εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και μέλους της διοίκησης του ΚΑΠΕ, Γ. Τσιπουρίδη (διπλή ιδιότητα που προκαλεί αντιδράσεις)- και από την άλλη πλευρά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Απ. Μπαράτσης, ο οποίος εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του για την επένδυση θεωρώντας υπερβολικό το κόστος που θα καταβάλει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Προς τα έξω η διαφωνία κορυφής εμφανίζεται ως μάχη μεταξύ αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ εκείνων που επιδώκουν να προωθήσουν τις επενδύσεις της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές και εκείνων που έχουν αντίθετη άποψη. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο η υπόθεση, πέραν του οικονομικού ενδιαφέροντος, φαίνεται να «διαπνέεται» και από πολιτικά-κομματικά κίνητρα.
Η ίδια η ΔΕΗ, πάντως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την υπόθεση υποστηρίζει ότι «οι προσωπικές σχέσεις των μελών της ανώτατης διοικητικής ομάδας της ήταν και παραμένουν άριστες και η όποια τυχόν διαφορετική τοποθέτηση σε επιμέρους θέματα είναι δείγμα ελεύθερης και εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων».
Το πρώην στέλεχος του ΚΚΕ και του Συνασπισμού Δημήτρης Καραγκουλές έχει εξασφαλίσει την αρχική συμφωνία της ΔΕΗ ώστε να της πουλήσει έναντι συνολικού τιμήματος έως 47,1 εκατ. ευρώ πέντε εταιρείες, οι οποίες έχουν στην ιδιοκτησία τους χαρτοφυλάκιο με:
* Τρία έτοιμα και σε λειτουργία αιολικά πάρκα ισχύος 26,65 MW, τα οποία αποτιμήθηκαν στα 17,3 εκατ. ευρώ και φέρουν δάνεια ύψους 28 εκατ. ευρώ.
* Τρεις άδειες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ισχύος 48 MW, οι οποίες αποτιμήθηκαν προς 27,5 εκατ. ευρώ. Για την ανάπτυξή τους η ΔΕΗ πρέπει να υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 18,8 εκατ. ευρώ, ώστε να εξασφαλίσει κεφάλαια και να δανειστεί επιπλέον 56 εκατ. ευρώ.
Εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων
Οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί ως προς το τίμημα αφορούν κατά κύριο λόγο το κόστος εξαγοράς των τριών αδειών εγκατάστασης αιολικών πάρκων και το υπερβολικό κέρδος που εμφανίζεται να αποκομίζει η BCI. Συγκεκριμένα ενώ το κόστος έκδοσης των αδειών που είχε η BCI υπολογίζεται συνολικά σε 150.000 ευρώ (50.000 ευρώ ανά άδεια), θα εισπράξει συνολικό τίμημα 27,5 εκατ. ευρώ ή περίπου 570.000 ευρώ ανά μεγαβάτ. Σήμερα στην αγορά μία άδεια κοστολογείται προς 100.000-150.000 ευρώ περίπου.
Επιπλέον προβλέπται από τη σύμβαση ότι θα λάβει άλλα 9 εκατ. ευρώ για την επίβλεψη της κατασκευής των τριών πάρκων, ενώ θα πληρωθεί και για τις υπηρεσίες συντήρησης που θα παρέχει για μία δεκαετία. Σημειώνεται ότι για να προχωρήσει αυτή η επένδυση η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πρέπει να συνεισφέρει 18,8 εκατ. ευρώ για την απαιτούμενη αύξηση κεφαλαίου και να αναλάβει άλλα 56,25 εκατ. ευρώ σε νέα δάνεια, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό κόστος για τη ΔΕΗ σε 102,2 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα τρία πάρκα που βρίσκονται σε λειτουργία, η BCI εμφανίζεται να έχει ξοδέψει περί τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισπράξει σχεδόν τριπλάσιο τίμημα 17,3 εκατ. ευρώ.

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

Κήρυξη καμμένων εκτάσεων ως Αναδασωτέων ζητά ο Νικος Ι. Νικολόπουλος

Με ερώτησή του προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ο Bουλευτής Αχαϊας Νίκος Νικολόπουλος θέτει ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου της και ζητά απαντήσεις. Συγκεκριμένα ο κ. Νικολόπουλος, υπενθυμίζει στην Υπουργό ότι όπως και άλλες περιοχές της Ελλάδος, η Αχαϊα έχει πληγεί από πυρκαγιές. 

Ρωτά την Υπουργό αν υπάρχει πρόθεση της Κυβέρνησης να κηρυχθούν οι καμένες εκτάσεις στην Αχαϊα αναδασωτέες περιοχές, ώστε να αποτραπεί η απόπειρα ανέγερσης αυθαίρετων κτισμάτων.

Θέτει επίσης ζήτημα λειτουργίας και στην Αχαϊα, της νεοσύστατης Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων. Ο Αχαιός Bουλευτής παρατηρεί ότι οι 12 υπάλληλοι των οποίων αποφασίστηκε η απόσπασή τους από άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου για την λειτουργία της Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, δεν επαρκούν για να υπάρξουν αποτελέσματα στη λειτουργία της. 

Επιπλέον ζητά να πληροφορηθεί από την Υπουργό αν υπάρχει σχεδιασμός για την αύξηση του αριθμού των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε 60 άτομα, από 30 που εργάζονται σήμερα, ώστε να λειτουργεί ο θεσμός με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.www.nikosnikolopoulos.gr

Γερμανία: Διαδήλωση κατά της πυρηνικής ενέργειας

Xιλιάδες Γερμανοί διαδήλωσαν στο Βερολίνο κατά της απόφασης της γερμανικής κυβέρνησης να παρατείνει τη λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της χώρας.
«Πυρηνική ενέργεια: φτάνει!» και «Πυρηνική ενέργεια; Όχι, ευχαριστώ» ήταν μερικά από τα συνθήματα που είχαν γράψει οι διαδηλωτές στα πανώ και στα κιτρινοπράσινα μπαλόνια που κρατούσαν μπροστά από την καγκελαρία της Άγκελα Μέρκελ.
Νέοι, αλλά και πιο ηλικιωμένοι, με τις οικογένειες ή με τους φίλους τους, με καροτσάκια μωρών ή με παιδιά σκαρφαλωμένα στους ώμους τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες και ριζοσπαστική αριστερά του Ντι Λίνκε).
Σύμφωνα με τους οργανωτές οι συμμετέχοντες ανήλθαν σε σχεδόν 100.000, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για τουλάχιστον 37.000.
Η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ αναίρεσε, στις αρχές Σεπτεμβρίου, την ημερομηνία που είχε θέσει η κυβέρνηση του προκατόχου της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για τον τερματισμό της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων.
Το Βερολίνο θεωρεί ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει για το κλίμα, μέχρι να πάρει τη σκυτάλη η ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
Αντί, λοιπόμ να κλείσουν το 2022, οι 17 πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας θα συνεχίσουν να λειτουργούν για ακόμη 8 έως και 14 χρόνια, ανάλογα με το πόσο παλαιοί είναι. Ο τελευταίος θα κλείσει γύρω στο 2040.
«Είναι ντροπή. Αισθανόμαστε εξαπατημένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας συνταξιούχος δάσκαλος. «Όλο αυτό το διάστημα, τα πυρηνικά απόβλητα θα μαζεύονται και δεν θα ξέρουμε τι να τα κάνουμε», ανέφερε μια 19χρονη φοιτήτρια.
«Η κυβέρνηση γονάτισε μπροστά στους πυρηνικούς κολοσσούς», υποστήριξε από την πλευρά της μια γυναίκα που έφτασε στο Βερολίνο από το Ροστόκ μαζί με τα δύο παιδιά της, ηλικίας 6 και 4 ετών, για να συμμετάσχει στη διαδήλωση.

Εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομα η χωματερή στον Στρόφιλα της Άνδρου

Ένα απίστευτο κι όμως ελληνικό σίριαλ παραλόγου συμβαίνει στην Ανδρο, με επίκεντρο τα σκουπίδια. Ο προϊστορικός οικισμός του Στρόφιλα, με τις περίφημες βραχογραφίες που ίσως αποτελούν μέρος του αρχαιότερου οργανωμένου οικισμού στην Ευρώπη, απέχει μόλις 700 μέτρα σε ευθεία γραμμή από τον παράνομο σκουπιδότοπο της Σταυροπέδας!

Το παράλογο δεν σταματά εδώ, αφού όπως φαίνεται ο σκουπιδότοπος της Σταυροπέδας θα λειτουργεί για πολύ καιρό ακόμη και θα είναι η «καυτή πατάτα» στα χέρια της επόμενης δημοτικής αρχής, που θα προκύψει ένεκα «Καλλικράτη». Κι αυτό, διότι η τρίτη κατά σειρά λύση που προτάθηκε για χωροθέτηση των σκουπιδιών στον Προφήτη Ηλία-Μαυρίλες απορρίφθηκε και απ' τους τρεις δήμους του νησιού και απ' τους φορείς, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Ετσι, τώρα αναμένεται 4η προσπάθεια χωροθέτησης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)!

Οπως μας εξήγησε ο δήμαρχος Κορθίου, Γιάννης Γλυνός, τα ευρήματα στον Στρόφιλα ανακαλύφθηκαν το 1983 αλλά μόλις το 1994 ο Στρόφιλας κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος. Πρόκειται για οργανωμένο προϊστορικό οικισμό 25 στρεμμάτων, με βραχογραφίες με ανθρωπόμορφα σύμβολα και σύμβολα ζώων και οχυρωματικό σύστημα. Υπάρχει μάλιστα πρόταση κι από τους τρεις δήμους της Ανδρου να ενταχθεί ο Στρόφιλας στο ΕΣΠΑ, καθώς υπάρχουν ώριμες μελέτες απ' το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο παράνομος πλέον διαδημοτικός σκουπιδότοπος στην περιοχή Σταυροπέδας-Ακρωτήρι Στρόφιλας της Ανδρου πρωτοχρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του '70. Πρόκειται για κοιλάδα-χαράδρα μεταξύ δύο ιδιωτικών λατομείων, που σταμάτησαν να λειτουργούν προ διετίας και έκαναν εξόρυξη αδρανών και σχιστόλιθων.

Μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες στη δεκαετία του '90, η διαχείριση του χώρου απόθεσης των απορριμμάτων πέρασε στον Σύνδεσμο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανδρου. Εγιναν δυναμικές κινητοποιήσεις και αποκλεισμός του χώρου από ομάδες αγώνα των κατοίκων Πιτροφού-Ζαγανιάρη και με τελεσίδικες αποφάσεις του ΥΠΠΟ τον Αύγουστο του 2005 ο αρχαιολογικός χώρος χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα σημαντικός κι απαγορεύτηκε για πρώτη φορά η χρήση του σκουπιδότοπου, χωρίς όμως να μπορεί να συμβεί αυτό στην πράξη.

Αυτή τη στιγμή μόνο στο Κόρθι λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός, στη Χώρα δημοπρατείται, ενώ στο Γαύριο και το Μπατσί δεν υπάρχει. Φέτος, από την αρχή του χρόνου έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα 200 τόνοι χαρτιού, γυαλιού και πλαστικών για ανακύκλωση. Ομως για να εγκαταλειφθεί η ντροπή της Σταυροπέδας, χρειάζεται να βρεθεί άλλος χώρος και να γίνει νέα χωροθέτηση.

Οπως τονίζει ο Φραν. Καλλιβρούσης, μέλος των Οικολόγων Πράσινων και αρχιτέκτονας-μηχανικός Βιοκλιματικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών, «η θέση που επιλέχθηκε γειτνιάζει με πηγές υδάτων που δεν υδροδοτούν απλά το χωριό, αλλά και την ευρύτερη περιοχή και συντελούν στην απορροή στον Μεγάλο Ποταμό που αρδεύει όλη την κοιλάδα έως και τη Χώρα της Ανδρου...».

Στην προτεινόμενη θέση για τον νέο ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ αντιδρούν και πάλι δήμοι, ομάδες και οι κάτοικοι του Πιτροφού, αφού ορίζεται ως «κατάλληλη θέση» η κορυφογραμμή επάνω από τον οικισμό. Τώρα, όπως μας είπε ο κ. Γλυνός, αντί για ΧΥΤΥ, εξετάζεται μια νέα μελέτη που προέκυψε από πρόταση του Πολυτεχνείου, με τη μέθοδο της πλασματικής εξαέρωσης, η οποία εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα πιλοτικά στη Μύκονο. Απαιτεί πολύ μικρό χώρο, παράγει ενέργεια κι αφήνει ένα μικρό υπόλειμμα που εφαρμόζεται στην οδοποιία.
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Η Epson φέρνει την Ερυθρά Θάλασσα στη Photokina 2010

Η πρώτη Full HD ζωντανή μετάδοση στην Ευρώπη από τον υποβρύχιο διαγωνισμό της Epson στην Ερυθρά Θάλασσα
Η Epson®, παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά βιντεοπροβολέων και εικόνας, θα μεταδώσει ζωντανά την εντυπωσιακή βιοποικιλότητα και το θαλάσσιο τοπίο της Ερυθράς Θάλασσας σε Full HD, στη Photokina 2010. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να «βουτήξουν» στον πολύχρωμο υποβρύχιο κόσμο μέσα από μια τεράστια οθόνη σε τρείς προβολές ημερησίως από την Τρίτη 21 μέχρι και την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου.
Η Epson έχει μακρόχρονη σύνδεση με τα προγράμματα προστασίας της Ερυθράς Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς διαγωνισμού υποβρύχιας φωτογραφίαςEpson Red Sea competition, που απευθύνεται σε όσους χρησιμοποιούν το φακό τους για να αποτυπώσουν την ομορφιά και την ευαισθησία του περιβάλλοντος αυτού. Αυτός ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Οράματος της Epson για το 2050.
Η πρώτη προβολή την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιάσει επίσημα και τη λειτουργία του Περιπτέρου για την Ερυθρά Θάλασσα στη μεγαλύτερη φωτογραφική έκθεση παγκοσμίως. Εκτός από την εντυπωσιακή έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας που θα περιλαμβάνει τις καλύτερες από τις φωτογραφίες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, θα δίνεται στους επισκέπτες η δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι με την ομάδα που είναι υπεύθυνη για τις προβολές.
Ο David Pilsof, παραγωγός του Epson Red Sea event, που πραγματοποιήθηκε στο Eilat του Ισραήλ σχολίασε: “Η έκθεση αυτή και η Full HD ζωντανή μετάδοση είναι μια μοναδική ευκαιρία να μεταφερθούν οι εντυπωσιακές εικόνες από την Ερυθρά Θάλασσα στο ευρύ κοινό. Πολύχρωμες εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από τους υψηλής ποιότητας Epson προβολείς και συναρπαστικές «υποβρύχιες» εκδηλώσεις θα ενθουσιάσουν τους επισκέπτες και θα τους δώσουν μια αίσθηση της ομορφιάς της υποβρύχιας φύσης. Έχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι και υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με την Epson.”
Ο Marco van Niekerk, Pro Graphics senior product manager στην Epson, πρόσθεσε: “Τα εντυπωσιακά χρώματα, η ταχύτητα και η κίνηση του υποβρυχίου περιβάλλοντος αποτελούν προκλήσεις που θα προβλημάτιζαν πολλές εταιρείες. Η υψηλή ποιότητα και η καινοτομία των προϊόντων Epson, όμως, μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε αυτό το όραμα. Ο προβολέας Epson που χρησιμοποιείται στην έκθεση «ζωντανεύει» το υποβρύχιο περιβάλλον με τέλεια αντίθεση χρωμάτων και αναπαραγωγή εικόνας. Το αποτέλεσμα αναμένεται να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες της έκθεσης.”
Η Epson θα διοργανώσει το Νοέμβριο τον έκτο ετήσιο διαγωνισμό Epson Red Sea στο Eilat του Ισραήλ. Συνδυάζοντας φωτογραφία, υψηλή τεχνολογία, τουρισμό και καταδύσεις, ο διαγωνισμός Epson Red Sea είναι γνωστός και ως διεθνής υποβρύχια Ολυμπιάδα, καθώς υποβρύχιοι φωτογράφοι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στον διαγωνισμό κάθε χρόνο.
Επισκεφθείτε το Epson Red Sea στη Photokina: Hall 2.2
Η Epson παρουσιάζει όλα τα νέα προϊόντα της στη Photokina (Hall 2.2, Stand B13)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ για 3η ΧΡΟΝΙΑ O ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «GREEN DREAMS - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

 Από τη λεσχη επιχειρηματικοτητας και το alba graduate business school  

ALBA Graduate Business SchoolΜετά την επιτυχία των δύο περασμένων ετών, συνεχίζεται για τρίτη χρονιά ο διαγωνισμός «Green Dreams – Πράσινη Επιχειρηματικότητα». Ο διαγωνισμός διεξάγεται στο πλαίσιο των ετήσιων Βραβείων Κούρος που έχει θεσμοθετήσει η Λέσχη Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με τοALBA Graduate Business School.

Ο διαγωνισμός  «Green Dreams – Πράσινη Επιχειρηματικότητα»  επιβραβεύει καινοτόμες επιχειρηματικές  δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον. Επιδιώκει την ανάπτυξη περιβαλλοντικής  επιχειρηματικότητας δίνοντας την ευκαιρία σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, να συνδυάσει φαντασία και πρακτικό πνεύμα με αποτέλεσμα έξυπνες «πράσινες» κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο φετινός στόχος είναι ιδιαίτερα υψηλός, αφού, σε αντίθεση με το 2008 και το 2009, ο διαγωνισμός θα επιβραβεύσει επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που έχουν ήδη κάνει τις ιδέες τους πράξη.

Η καλύτερη πράσινη  επιχειρηματική δραστηριότητα θα λάβει  χρηματικό έπαθλο €3.000 και θα παρουσιασθεί στο Συμβούλιο της Λέσχης Επιχειρηματικότητας και στην εκδήλωση των βραβείων Κούρος το Νοέμβριο του 2010.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τη συμμετοχή  τους μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2010 στο ALBA Graduate Business School, συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής που υπάρχει στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.alba.edu.gr/greendreams. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην παραπάνω www.alba.edu.gr/greendreams ή στο ALBA Graduate Business School, τηλ. 210 8964531 (εσωτ. 320), email: enterprising@alba.edu.gr.

Ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο από είδη - εισβολείς

Έκκληση για την προστασία της ευρωπαϊκής χλωρίδας και πανίδας από τα αλλόχθονα επεκτατικά είδη απευθύνουν προς τις Βρυξέλλες κορυφαίοι ερευνητές. Καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει άμεσα ειδικό νομοθετικό πλαίσιο καθώς, όπως λένε, τα είδη-εισβολείς τής στοιχίζουν πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Οι επιστήμονες που συναντώνται στην Κοπεγχάγη έχουν εντοπίσει περισσότερα από 10.000 τέτοια είδη –ζώα, φυτά, έντομα- τα οποία εισάγονται εκκουσίως ή ακουσίως σε περιοχές, όπου υπό κανονικές συνθήκες δεν θα υπήρχαν, διαταράσσοντας το φυσικό τους περιβάλλον. Υποστηρίζουν ότι από αυτά τα είδη, περίπου 1.300 έχουν αντίκτυπο είτε στο περιβάλλον είτε στην οικονομία ή ακόμη και στην ανθρώπινη υγεία.

Παράδειγμα, το ασιατικό κουνούπι-τίγρης, που έχει εμφανιστεί και στη χώρα μας και το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια παρόμοια με το Δάγγειο πυρετό. Το αμερικανικό κεφαλούδι, ένα είδος πάπιας που εισήχθη στην Ευρώπη ως διακοσμητικό, απειλεί ιθαγενή είδη, με τα οποία διασταυρώνεται. Τις σοβαρότερες επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία έχει, κατά τους επιστήμονες, η καναδόχηνα.

Πρόσφατη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Science, δείχνει ότι τα αλλόχθονα είδη στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 76% μέσα σε μόλις 30 χρόνια. Μιλώντας στο BBC ο Πιέρο Τζενοβέζι, επικεφαλής διεθνούς δικτύου που ειδικεύεται στα είδη-εισβολείς δήλωσε ότι το ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ που χάνεται ετησίως εξαιτίας τους «είναι μόνο ένα τμήμα του πραγματικού κόστους».

Από την πρωτεύουσα της Δανίας οι επιστήμονες κάλεσαν την Κομισιόν να αναπτύξει και να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατό –το αργότερο μέσα στο 2011- νομοθεσία αντίστοιχη με αυτήν που υπάρχει σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, όπως άλλωστε είχαν συμφωνήσει πέρυσι τον Ιούνιο οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι υπουργοί.

Greenpeace εναντίον Facebook (VIDEO)

Με ένα ιδιαίτερα επικριτικό βίντεο κινουμένων σχεδίων επιτίθεται η Greenpeace εναντίον του Facebook, εντείνοντας τις πιέσεις εις βάρος του ομίλου να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Την εκστρατεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης πυροδότησε η ανακοίνωση του ομίλου ότι θα ανεγείρει στο Όρεγκον των ΗΠΑ το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στον κόσμο, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με το τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, συνεπώς θα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την καύση άνθρακα.
Το βίντεο της Greenpeace δίνεται στη δημοσιότητα παραμονές της κυκλοφορίας ταινίας γύρω από το Facebook. Εκφωνείται από ένα παιδί και δίνει στο κοινωνικό δίκτυο τη μορφή γιγαντιαίου τέρατος, το οποίο τρέφεται με άνθρακα και θέτει τον ιδρυτή του ενώπιον ενός διλήμματος: να επιλέξει ως «φίλο» -κατά τα πρότυπα του Facebook- είτε το «βρώμικο» άνθρακα είτε πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας.
Τον περασμένο μήνα δημοσιεύτηκε στον αμερικανικό Τύπο ανοιχτή επιστολή της Greenpeace, στην οποία καλούσε τον όμιλο να διακόψει τη «φιλία» του με τον άνθρακα. «Οι υπαινιγμοί ότι "επιλέγουμε τον άνθρακα" παραγνωρίζουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει κέντρο δεδομένων που να τροφοδοτείται με άνθρακα», ήταν η απάντηση εκπροσώπου του Facebook. «Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν υπάρχει κέντρο δεδομένων που να τροφοδοτείται με υδροηλεκτρική ενέργεια».
Οι χρήστες του Facebook υπολογίζονται σε μισό δισεκατομμύριο. Η Greenpeace έχει υπολογίσει πως προκειμένου να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που διακινούνται καθημερινά, κέντρα δεδομένων και δίκτυα τηλεπικοινωνιών θα καταναλώνουν 1.963 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2020, δηλαδή την τριπλάσια ενέργεια από αυτήν που καταναλώνουν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες!

Διανομή τσιπς με ηλεκτρικά φορτηγά
Την ίδια ώρα, μεγάλος αμερικανικός όμιλος τσιπς κάνει πραγματική... στροφή στην καθαρή ενέργεια, εισάγοντας στο στόλο του πλήρως ηλεκτρικά φορτηγά διανομών. Η Frito-Lay, θυγατρική της PepsiCo ανακοίνωσε ότι έως τα τέλη της χρονιάς θα έχει παραλάβει 21 τέτοια οχήματα, ενώ μέσα στο 2011, 150 ηλεκτροκίνητα φορτηγά θα κυκλοφορούν στους αμερικανικούς δρόμους.
Εκτός από το οικονομικό όφελος που θα έχει μακροπρόθεσμα, η εταιρία υποστηρίζει ότι τα φορτηγά της θα παράγουν 75% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα ντιζελοκίνητα, κάτι ωστόσο που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, π.χ. τον τρόπο φόρτισης των οχημάτων.
Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις υβριδικών φορτηγών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνονται και εκτιμάται πως μέχρι τα τέλη του έτους θα πλησιάσουν τις 5.000.
Σύμφωνα με τον όμιλο του κλάδου Azure Dynamics, ενώ διανύουν μόλις το 12% της απόστασης που διανύεται από όλα τα οχήματα, τα εμπορικά φορτηγά παράγουν το 25% των εκπομπών.
PHOTO  Ο ιδρυτής και CEO του Facebook, Mark Zuckerberg.

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Η Αθήνα μπορεί και γίνεται «πράσινη» ...έστω και για λίγο

Το Green Design Festival είναι εδώ! Με αφετηρία την Πλατεία Συντάγματος και ενδιάμεσες στάσεις σε επτά επιλεγμένα σημεία της Αθήνας, 150 σχεδιαστές απ' όλους τους κλάδους του design και της αρχιτεκτονικής, επιμελητές και εθελοντές, ξεκινούν στις 23 Σεπτεμβρίου τον δικό τους «μαραθώνιο» για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όσων κρατούν στα «χέρια» τους την εικόνα της πρωτεύουσας, των ίδιων των κατοίκων και των επισκεπτών της. Ο «τερματισμός» έχει οριστεί για τις 10 Οκτωβρίου...

Όπως δήλωσε στο in.gr η διευθύντρια του φεστιβάλ Έφη Κομνηνού, «το Green Design Festival είναι μια υπαίθρια και ανοικτή για το κοινό πρωτοβουλία, που 'γεννιέται' από τη συνεργασία, την ομαδικότητα, την εθελοντική προσφορά, και το ταλέντο 150 σχεδιαστών από όλους τους κλάδους της ελληνικής δημιουργικής κοινότητας».

«'Βλέπουμε' την πόλη σαν ένα ζωντανό, διαδραστικό χώρο, φιλόξενο σε νέες ιδέες και παραγωγικές προτάσεις και προτείνουμε λύσεις για ένα σύγχρονο τρόπο ζωής, φιλικότερο προς το περιβάλλον» επισήμανε η κ. Κομνηνού, υπογραμμίζοντας ότι το φεστιβάλ «προτείνει έναν φιλικό προς το περιβάλλον 'επανασχεδιασμό' της καθημερινότητάς μας και οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας και με όλους μαζί». ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

H παράνομη λειτουργία των χωματερών στη Λέσβο συνεχίζεται

2 μήνες μετά την παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων προς την ΓΓ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης καθώς και τη μηνυτήρια αναφορά που καταθέσαμε προς την Εισαγγελία Μυτιλήνης για την παράνομη λειτουργία της χωματερής του Δήμου Γέρας οι χωματερές του νησιού μας εξακολουθούν να είναι ανοικτές και να δέχονται τα σκουπίδια των δήμων καθημερινώς χωρίς μέριμνα για την προστασία του Περιβάλλοντος.
Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενη ανακοίνωση μας η 16η Ιουλίου 2010 ήταν μια σημαδιακή ημερομηνία για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην πατρίδα μας. Ήταν η τελευταία προθεσμία που είχαμε πάρει από την ΕΕ για το οριστικό κλείσιμο των χωματερών. Η Ελλάδα είχε δεσμευτεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξαλείψει τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), μέχρι το τέλος του 2008. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, ζήτησε πρόσφατα από τις περιφέρειες της χώρας να κλείσουν και να αποκαταστήσουν όλους τους ΧΑΔΑ, έως τις 16 Ιουλίου του 2010. Με παλαιότερες ανακοινώσεις μας είχαμε επισημάνει το ζήτημα από τη λειτουργία 14 χωματερών στο νομό της Λέσβου καθώς η Ελλάδα κινδυνεύει από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο με πρόστιμο για το θέμα των παράνομων χωματερών. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που εξακολουθεί να έχει ανεξέλεγκτες χωματερές και θα πρέπει να βρει τρόπο για να τις κλείσει. Μετά την 16η Ιουλίου, για κάθε μια χωματερή που λειτουργεί η Ελλάδα η ΕΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ύψους 34.000 ευρώ την ημέρα.
Επισκεφθήκαμε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010, τη χωματερή του Δήμου Πλωμαρίου και για μια ακόμη φορά βρεθήκαμε απέναντι σε ένα λυπηρό θέαμα. Η χωματερή απέχει περίπου 2 χλμ από το Πλωμάρι, στον δρόμο που οδηγεί στις Μηλιές, μια περιοχή κατάφυτη από ελιές. Η χωματερή του Δήμου Πλωμαρίου ήταν δυστυχώς σε πλήρη λειτουργία, αφύλακτη, επιτρέποντας την ελεύθερη είσοδο ανθρώπων και ζώων. Τα σκουπίδια εναποτίθενται ελεύθερα χωρίς καμία μέριμνα για διαχείριση και χωματοκάλυψη, αντίθετα σε κάθε επιστημονική τακτική, αντίθετα σε κάθε νομιμότητα (Ν.1650/86). Ο ελαιώνας γύρω από τη χωματερή, όπως βλέπετε και στις φωτο που σας επισυνάπτουμε, θυμίζει περισσότερο σκουπιδότοπο παρά ελαιώνα. Αντικρίζοντας αυτήν την εικόνα στους συγκεκριμένους ελαιώνες, ο αρμόδιος φορέας πιστοποίησης βιολογικής καλλιέργειας είχε κατά το παρελθόν αρνηθεί στον παραγωγό την πιστοποίηση της καλλιέργειας του.Να σημειωθεί ότι όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν ο κεντρικός ΧΥΤΑ της Λέσβου έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζει να υπολειτουργεί καθώς δέχεται μόνο μικρό μέρος των απορριμμάτων που θα έπρεπε Την ίδια ημέρα επισκεφθήκαμε και την χωματερή του Δήμου Γέρας, όπου αφενός μεν λυπηθήκαμε γιατί εξακολουθεί να παραμένει ανοικτή, αφετέρου δε χαρήκαμε γιατί επιτέλους και μετά τις καταγγελίες μας γίνεται μια υποτυπώδης χωματοκάλυψη των σκουπιδιών (που πριν 2 μήνες δεν γινόταν και ο Δήμαρχος Γέρας κατά δήλωση του δεν τη θεωρούσε σημαντική). Θετικό ήταν επίσης το γεγονός ότι επιτέλους υπήρχε και ένας φύλακας στην χωματερή, που ενοχλήθηκε από την παρουσία μας και έσπευσε να μας ζητήσει το λόγο.
Για μια ακόμη φορά οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου ζητούν από τις αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν την λειτουργία των παράνομων χωματερών, που εξακολουθούν να λειτουργούν στο νομό μας, και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Είναι απαραίτητο επιτέλους να εφαρμοστεί άμεσα χρονοδιάγραμμα δύο το πολύ ετών για τη δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ώστε να λειτουργούν όλα τα «συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης» στο σύνολο του νησιού, να ενισχυθεί ουσιαστικά η ενημέρωση και η ατομική υπευθυνότητα των πολιτών, και η εξοικείωσή τους με την οικιακή κομποστοποίηση και την επιμελή διαλογή στην πηγή. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μια πολιτική «μηδενικών αποβλήτων»,  τη μόνη που μπορεί να εγγυηθεί μια μακροχρόνια βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων στον τόπο μας.

“Avatar 2”: «Περιβαλλοντική αποστολή» στα βάθη των ωκεανών

Στην Τάφρο των Μαριάνων, τη βαθύτερη γνωστή τοποθεσία των ωκεανών, σχεδιάζει να «ταξιδέψει» σύντομα ο διάσημος σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τα γυρίσματα της συνέχειας του “Avatar”.

Έχει μάλιστα ήδη αναθέσει σε Αυστραλούς μηχανικούς την κατασκευή ειδικού διθέσιου βαθυσκάφους, το οποίο θα εξοπλίσει με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας ώστε να φέρει σε πέρας το παράτολμο αυτό εγχείρημα.

Στόχος του Κάμερον είναι, όπως λέει, να ευαισθητοποιήσει την Κοινή Γνώμη γύρω από το ζήτημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Για τον ίδιο λόγο καταδύθηκε μόλις τον περασμένο μήνα στα 1.500 μέτρα, στη βαθύτερη λίμνη του κόσμου, τη Βαϊκάλη στη Σιβηρία. Στα τέλη του μήνα αναμένεται να επισκεφθεί την πετρελαιοφόρο άμμο, στην Αλμπέρτα, κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού της καναδικής επαρχίας. Ο σκηνοθέτης, που γεννήθηκε στον Καναδά, επέκρινε πρόσφατα την κυβέρνηση της χώρας γι’ αυτό το «στίγμα», όπως είπε, στο περιβαλλοντικό μητρώο της. Η εξόρυξη και η παραγωγή πετρελαίου από την πετρελαιοφόρο πίσσα εκτιμάται πως παράγει έως και τετραπλάσια ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με την εξόρυξη πετρελαίου από συμβατικές πηγές.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Παραγωγή φθηνής ενέργειας με την περιστροφή νερού

Μια μέθοδο παραγωγής φθηνής ενέργειας ανακάλυψε ένας Έλληνας ομογενής από την Αυστραλία. Ο λόγος για τον Παύλο Κουρή, ο οποίος σκέφτηκε ότι θα μπορούσε με την δίνη που δημιουργεί η περιστροφή του νερού από την έλξη της γης, με μια κατάλληλη τουρμπίνα, περιστρεφόμενη σε μια γεννήτρια ηλεκτρισμού, να παράγει ηλεκτρισμό.
 
Όπως δήλωσε, ελπίζει ότι σύντομα η εφεύρεσή του, για οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, θα γίνει πραγματικότητα.

Ήδη, η πατέντα της εφεύρεσής του έχει κατοχυρωθεί σε δέκα χώρες - ανάμεσά τους ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και πολλές ευρωπαϊκές - και φέτος θα κατοχυρωθεί σε άλλες οκτώ.

Την ιδέα για την παραγωγή ενέργειας μέσω της περιστροφής νερού, την κρατούσε μυστική επί 20 χρόνια.

Τη μελετούσε με ειδικούς μηχανολόγους και τελικά το 1996 τού ετοίμασαν σχέδια για μια τουρμπίνα, που ονόμασε "KCT" (The Kouris Turbine Generator).

Η επόμενη κίνησή του ήταν να υποβάλει στις αρχές των ΗΠΑ αίτηση για την κατοχύρωση της πατέντας, αρχικά, και παραδόξως πήρε την ευρεσιτεχνία πολύ γρήγορα.

Το ίδιο έγινε και στις υπόλοιπες χώρες.

Ακολούθως, άρχισε η πειραματική λειτουργία σε διάφορες περιοχές. Τα πειράματα στέφθηκαν από επιτυχία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας υποψήφιος βουλευτής της Βικτώριας να δηλώσει πως αν εκλεγεί, θα επιδιώξει με κάθε δυνατό τρόπο την εφαρμογή της εφεύρεσης στην πολιτεία.

Πρόκειται για τον Λου Σίγμαντ, υποψήφιο στην έδρα του Μόργουελ.

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Πλανήτης χωρίς μεθάνιο;


Σαν κάτι να λείπει από τον γιγάντιο πλανήτη GJ 436b που βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα. Δεν είναι τίποτε άλλο από το αέριο έλους ή, αλλιώς, μεθάνιο.

Προς μεγάλη έκπληξη των αστρονόμων που μελετούν τον πλανήτη –μεγέθους αντίστοιχου του Ποσειδώνα– με τη βοήθεια του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Σπίτζερ, στον πλανήτη υπάρχει ελάχιστο μεθάνιο, το οποίο για τους πλανήτες του δικού μας ηλιακού συστήματος θεωρείται κοινό αέριο.

Σε αυτή την καλλιτεχνική απεικόνιση φαίνεται ένας ασυνήθιστος πλανήτης χωρίς μεθάνιο, ο οποίος επισκιάζεται εν μέρει από τον αστέρα του.

Σύμφωνα με τα μοντέλα για τις ατμόσφαιρες των πλανητών, όποιος πλανήτης διαθέτει το κοινό μείγμα υδρογόνου, άνθρακα και οξυγόνου και η θερμοκρασία του δεν ξεπερνά τους 1.000 βαθμούς Κέλβιν θα πρέπει να διαθέτει μεγάλες ποσότητες μεθανίου και μικρή ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα.

Παρότι, όμως, η θερμοκρασία στον πλανήτη GJ ισούται με 800 βαθμούς Κέλβιν, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το εν λόγω εύρημα αποδεικνύει την τεράστια ποικιλία των εξωπλανητών, καθώς ότι το σύμπαν θα κρύβει πάντοτε εκπλήξεις.

Θετική, αλλά καθυστερημένη , η απόφαση για τα οικοδομικά απόβλητα

ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Καθυστερημένη κίνηση, με θετικά σημεία αλλά και αδικαιολόγητα μεγάλο χρόνο περαιτέρω αναμονής, θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι την υπουργική απόφαση για τα οικοδομικά απόβλητα.
Μετά από 6 ολόκληρα χρόνια αναβολών, δημοσιεύτηκε επιτέλους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων-Α.Ε.Κ.Κ. με στοιχεία ΚΥΑ 36259/1757/Ε103/ ΦΕΚ  1312/24-8-2010 τ. β΄.
Πρόκειται για μια αναγκαία νομοθετική ρύθμιση, που έρχεται να βάλει τάξη στην εξωφρενική κατάσταση που επικρατεί με τα μπάζα στην χώρα μας, μετά από έξι ολόκληρα χρόνια κωλυσιεργιών και διαβιβάσεων του σχεδίου από τον Άννα στον Καϊάφα. Η κατάσταση με τις διάσπαρτες αποθέσεις μπάζων (ακόμη και μέσα σε πόλεις), με τις επιδρομές στους ποταμούς για αδρανή υλικά, που θα μπορούσαν να καλυφθούν με ανάκτηση υλικών από τα οικοδομικά απόβλητα, και με την σχεδόν παντελή απουσία ανακύκλωσης, έχει ήδη ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο και δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί με τις καταγγελίες, τις πιέσεις και τις προτάσεις μας τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά συμβάλαμε στην ανάδειξη του προβλήματος και πιέσαμε να υπάρξει επιτέλους νομοθετική ρύθμιση.
Η ΚΥΑ έχει θετικά στοιχεία, καθώς:
  • Εισάγει την αρχή της ευθύνης του «διαχειριστή» (αυτού που παράγει τα εν λόγω απόβλητα ), με την υποχρεωτική σύνταξη σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, ως στοιχείο του πολεοδομικού φακέλου του έργου.
  • Υποχρεώνει τις εταιρίες με δραστηριότητες που παράγουν τέτοια απόβλητα, να  συμβληθούν με «συστήματα» διαχείρισής τους (σύμφωνα με τον νόμο 2939/01), ή να συστήσουν ανάλογα δικά τους συστήματα.
  • Προβλέπει χρονικά κλιμακούμενους ποσοτικούς στόχους ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης (30% επανάχρηση, ανακύκλωση, ανάκτηση ως 2012, 50% ως το 2015 και 70%  το 2020)
  • Ορίζει ασφαλιστική δικλίδα μέσω Πολεοδομίας για την σωστή διάθεσή τους, με κατάθεση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής ώστε να διασφαλίζεται η νόμιμη διαχείριση των οικοδομικών αποβλήτων.
  • Προβλέπει τόσο τακτικούς όσο και έκτακτους ελέγχους
  • Ενσωματώνει εγκαίρως στοιχεία από την ΟΔΗΓΙΑ 2008/98/ΕΚ που απαιτεί εναρμόνιση του  Εθνικού Δικαίου μέχρι 31/12/2010.
Επισημαίνουμε όμως ότι:
  • Το χρονικό περιθώριο που δίδεται, ως την (1-1-2014) για την πλήρη γεωγραφική κάλυψη της Ελληνικής επικράτειας, σε όρους δημιουργίας και λειτουργίας συστημάτων από τους ενδιαφερομένους, είναι υπερβολικό. Πιστεύουμε ότι μπορούσε και έπρεπε να είναι τουλάχιστον κατά ένα έτος συντομότερο.
  • Οι στόχοι περιορίζονται αυστηρά στις ελάχιστες απαιτήσεις της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ  για τα απόβλητα και δεν ακολουθούν το παράδειγμα άλλων χωρών που ανέλαβαν δεσμεύσεις αρκετά πιο φιλόδοξες.
  • Προπάντων όμως υπογραμμίζουμε την ανάγκη για επιμελή και αξιόπιστη εφαρμογή διατάξεων και χρονοδιαγραμμάτων σε μια χώρα που δεν συνηθίζεται η συστηματική εφαρμογή των νόμων.
Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να πάψει να θυμίζει απέραντο μπαζότοπο, και αυτό θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο.

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Green Design Festival στην Αθήνα


Το Green Design Festival, που πραγματοποιείται από τις 23 Σεπτεμβρίου ως τις 10 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του ΔHMOY AΘΗΝΑΙΩΝ και του ΥΠΕΚΑ, με τη χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τη συνεργασία περισσότερων από 150 σχεδιαστών, από όλους τους κλάδους του design, αρχιτεκτόνων, επιμελητών και εθελοντών.

Σκοπός του Green Design Festival, είναι να μιλήσει για ένα σύγχρονο τρόπο ζωής, φιλικότερο προς το περιβάλλον, μέσα από το design και τις εφαρμογές του, και να παράξει περιβαλλοντική συμπεριφορά, μέσα από τη θεματολογία και τις προτάσεις του.

Κέντρο των δράσεων του Green Design Festival 2 είναι η Πλατεία Συντάγματος, υπό την σκέπη του ιδιότυπου EcoMuseum, μιας – φιλικής προς το περιβάλλον – ανακυκλώσιμης κατασκευής, όπου φιλοξενούνται εκθέσεις, δράσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Παράλληλα, αρχιτεκτονικά εκθέματα βρίσκονται σε επτά, ακόμη, κεντρικά σημεία της Αθήνας, καλώντας το κοινό σε μια διαφορετική θέαση της πόλης μας.

Μέσα από τους διαφορετικούς τομείς του design και με έμφαση στα πρότυπα της βιωσιμότητας, τόσο σε περιβαλλοντικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, το φεστιβάλ μιλά για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, χρησιμοποιεί ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στην οικολογική συνείδηση και την οικονομία, και επικεντρώνεται σε έναν φιλικό προς το περιβάλλον “επανασχεδιασμό” της καθημερινότητάς μας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...